:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 312
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Доходите ще се повишат само при $ 2.8 млрд. инвестиции годишно

1,3 млн. българи живеят с по-малко от долар на ден

В малките селища се връщат към натуралното стопанство, твърдят експерти
1,3 млн. българи живеят с по-малко от 1 долар дневно, съобщи вчера икономическият експерт на обединение "Промяна" Величка Рангелова. Експерти на синдиката коментираха вчера програмата на правителството.

43% от българското население, или около 3,4 млн. души разполагат дневно с 1 до 2 долара, а 2,340 млн. българи имат от 2 до 4 долара, допълни Рангелова. Излиза, че 60% от българите живеят с до 4 долара дневно, а по този показател изоставаме от средния за целия свят, който е 46%, обобщи Величка Рангелова. Тя припомни, че по стандартите на Световната банка за граница на бедността се считат доходи, които осигуряват по $ 4 на ден. У нас хората, които живеят над този праг, били едва 553 000.

Намеренията на правителството в областта на доходите са добри, коментира доц. Горан Банков, експерт по социалната политика на "Промяна". Положително според него било намерението да се определи праг на бедността и на тази база да се определят минималната заплата и минималната пенсия. Доходите на средностатистическия българин обаче щели да нараснат следващите години само ако се осигурят инвестиции от $ 2,8 млрд. годишно вместо обещаваните сега от правителството $ 1,2 млрд. В противен случай ще настигнем доходите от 1989 г. чак през 2040 г., категоричен е доц. Банков.

Една от причините за бедността на българина е, че той е страхлив и не инвестира парите си, смята пък Симеон Елазаров, експерт по капиталови стоки и пазари. Между 3 и 5 млрд. долара са замразените пари в България, обяви той. 90% от нашенците имат собствен апартамент, който за нищо не света не биха ипотекирали, за да получат кредит и да започнат собствен бизнес, допълни той. В малките градове и по селата хората вече не се разплащат с пари, а се връщат към натуралното стопанство, каза още Елазаров.

В малките селища се налага практиката положен труд да се възмездява с консерви, храна, ракия, дрехи или предмети на бита. Оборотите на магазините и заведенията, ако има такива, осигуряват доход колкото минимална заплата.
932
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД