:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 231
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Писмо от "България" 1

Нино Нинов и крал Юбю

Нино завеща своето немалко състояние за български журналистически приз. Призът - иди, че разбери защо - още не е учреден.

На Нино гледаха като на пришълец, понеже бе живял в Париж и работил в парижкия печат. Там пробил, понеже имаше брилянтно перо - нищо, че го видях да пише не с перо, не и на машина, а с огризка от дюлгерски молив, който държеше непохватно, сякаш началната учителка е забравила да му каже как се държи молив.

В БТА Нино сверяваше преводите ми с оригиналите. Скоро му омръзна и ми каза, че не е "льо роа Юбю". Връщаше се от разговора Шарл дьо Гол-Тодор Живков на четири (всъщност на шест) очи. Крал Юбю е персонаж от комикс.

После се събрахме у Фреди Криспин на ул. "Гогол" 28, понеже Фреди беше съгласен да се съберем където и да е, стига да е у тях, а жена му Траяна ни прощаваше всякакво напиване и освинване на къщата, но не ни прощаваше, ако не отидехме.

Там Нино ни разказа за Пиер Данинос. За Данинос началниците били "Юбю роа". Всички бяхме съгласни, че е тъй, но най-съгласен беше Стефан Продев.

Книжлето на Данинос "Дневниците на майор Томпсън" ("Les Carnets du major Thompson") разказва за нагласите на французите и англичаните и разсмива, понеже, какъвто и да си, колкото по се напомпваш с шовинизъм, толкова си по-смешен. Десетилетия след Данинос, през 1999, Джеръми Паксман разказа по същия начин за сънародниците си ("The English - a portrait of a people"). Върхът на хумора е самоиронията; затова Алеко Константинов и Марк Твен разказват толкова хубаво.

Стефан разказа за Козма Прутков. Същият, който казал, че не може да се обхване необхватното. И че луната е по-полезна от слънцето, понеже тя ни свети нощем, когато е тъмно, а слънцето - денем, когато е светло. Паметникът на Козма Прутков бил издялан от дъбов пън и стоял в алеята на литературните герои в Брянския парк-музей на Толстой (граф Алексей К. Толстой, а не Алексей Н. или Лев, които също били графове). Размислите на Козма Прутков са съчинение на трима младежи: Алексей Толстой и братовчедите му Алексей и Александър Жемчужникови. Те не предполагали, че измисленият от тях герой ще се сдобие с биография и паметник. Сборникът "Пера и перушина" бе издаден в България през 1979, петнайсетина години след "Дневниците на майор Томпсън".

Данчо Матев, вместо да се прибере и да се наспи преди снимачния ден за филма "Тютюн", осъмна с нас у Фреди, понеже словачката Валя, на Владко Найденов жена му, извади някакъв чешки самиздат да ни превежда от прима виста Яра Цимерман - измислен персонаж, каквито са крал Юбю, майор Томпсън и Козма Прутков. Тогава, през шейсетте, измисляха какво ли не. Чешки писатели и актьори измислиха Яра Цимерман и театъра Цимерман. Спектакълът започваше със семинар на цимерманолози с вратовръзки и тъмни костюми, възкресяващи "забравения гений" от ХIХ век. После - едноактна Цимерманова пиеса.

Цимерман е вечният комбинатор и неудачник - poire, misfit, looser, Марко Тотев. Поради топографска грешка престанал да търси полюса, когато бил на 7 метра от него. Прозрял, че две сестри са недостатъчни, но понеже нямало закон за авторското право, "Три сестри" е на Чехов. Подсказал на Йохан Щраус за щрайха, на Айфел - как да стабилизира кулата; на Айнщайн... но патентното бюро било в почивен ден. Изобщо - "И ний сме дали нещо на светЪТ"; Чехия е в центъра на Европа; пражката шунка е...

Далеч, далеч в миналото останаха шейсетте на ХХ век. Но и през 2005 спектаклите на Цимерман се разпродаваха два месеца предварително. През януари го номинираха за най-великия чех. Телевизията отхвърли номинацията, понеже той не е историческа личност. Живее само на театралната сцена и на филмовия екран.

Телевизионният конкурс е по образеца на популярната програма на Би Би Си. Образецът (форматът) е следният:

Зрителите гласуват. Остават 10 финалисти - тези, които са получили най-много гласове. На гала тв вечер аудиторията определя победителя чрез гласуване (в Чехия това ще стане на 11 юни 2005). Уважавани личности обясняват кой от номинираните е - според тях - най-достойният. Видни французи пледираха блестящо за Едит Пиаф и Луи Пастьор. Във Великобритания призьор излезе Уинстън Чърчил, в Южна Африка - Нелсън Мандела, в Германия - Конрад Аденауер, във Франция - Шарл дьо Гол.

Но Чехия, една от осемте страни, където бе лицензиран форматът на Би Би Си, е на Франц Кафка, на Милан Кундера, на Хашек и неговия Швейк. Виждала е хабсбурги, нацисти и комунисти. И комичната страна на патриотизма. Чрез интернет чехите събраха над 40 хиляди гласа в защита на отхвърлената номинация на Яра Цимерман. Би Би Си отстъпи. Нека чехите имат и категория "фиктивен персонаж".

Историческите личности също са фиктивни. Историята е фикция - възразиха Иржи Рак и другите, обичащи Яра Цимерман както аз обичах него и приятелите си и чехкините, и крем-виршлите.
77
3037
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
77
 Видими 
18 Май 2005 01:29
Приятно за четене...
18 Май 2005 01:46
А бе докога ще обясняваме в този форум, че се пише loser, а не looser. ДИ *****
*****


Мнението е редактирано поради
обидни определения

Натиснете тук

Редактирано от - bot на 18/5/2005 г/ 12:16:53

18 Май 2005 01:58
>>>><<<<<
Айсблок,
ето тука една историйка за ненацйоналистичен патрйотизъм.
Спомена Бачо Джимо за Чехия и нацйонализма и наградите, та...така...
..Когато снимали филма "Осъдени души" голяма част от него се нбаложило да се заснеме в Чехия по режисйорско виждане. Имало сцени с магаре, но в Чехия магаретата били по-кът от Цилмерманите и се наложило да си докарат един Марко от България. Един човечец от сливенско село се простил с добичето си и го превърнал във филмов герой. Свършили си работата кинаджиите и както п одобава на български кинаджии погледнали Марко и ражодите да го карат обратно, почеса ли се по хълмчето и решили ей така, просто да го оставят да пасе. Забравили го бързо, зер никой не бил изградил емоцйонални връзки с Марко а и за сексуален обект на серйозния екип не отивал. Пуснали божата животинка да пасе и така тя пасла, пасла,
пасла 6 месеца, като пропасла разстоянието от Чехия до България пеша, пресичайки 9 граници (а какви бяха тогава границите?!), няколко моста, без покани за работа, паспорт, сертификат мита и пр. ... След 6 месеца Марко се появил в двора на стопанина си и мирно му подал муцуна.
Казват, че човека се разплакал и го прегръщал, и се кълнял, че никога няма да се дели от него.
Марко и до днес не е номиниран за никаква награда за патриотизъм и едва ли е станал в последствие дори член на СДС. Знае се, че не е бил член на БСП, но имал досие... при кинаджиите....
Толкова знам. Ако някой знае още нещо за този патриот, да го постне.
>>><<<
18 Май 2005 03:12
Тва за Луната и Слънцето е на Айнщайн, а не на Козмата
18 Май 2005 03:30
Димитри, ако четеш форума, препоръчвам ти да погледнеш т.н. "гарики" на Игор Губерман. Изящни кратки форми като никои други; щом Прутков ти харесва ще обикнеш Губерман
18 Май 2005 05:17
Слънчо, навремето имаше някаква статия за историята с това магаре. Доста отдавна е било. Може и да са го награждавали по социалистическо.
Сега Симеон би му дал да пасе в Рила, а Първанов орден "Стара Планина", заедно с Доган и други..
18 Май 2005 05:33
Слънчо, чудесно и трогателно!
18 Май 2005 07:10
Тоя път Димитри, наистина ни хвърли в оркестъра, а може и в менажерията по избор и затуй Слънчо се сети за сексуалните си наклонности на млади години, по селата на такива им викали магарещари...
18 Май 2005 08:36
Днес празника е двоен - слънчо
18 Май 2005 08:52
Ами с риск да мина за тъп не харесвам ДИ.Някакви откъслечни фрази много имена и какво иска да каже в крайна сметка?Това или е някаква много елитарна журналистика (нещо като джаза в музиката) или е като вицовете на Къци Вапцаров ама и в двата случая не си падам.И какви са тези "крем-виршли" накрая?
18 Май 2005 08:57
И аз не го харесвам, Е6. Маниерен е, та дрънка. Но нали знаеш, че форумът е пълен с евтини сноби от типа "ах!"
18 Май 2005 09:10
Е, не му се еърдете на интелектуалеца
Не може човека да избяга от съдбаата си
Ако беше работил в "свободна европа"
сега щеше да си харчи парите а не да драще за
коматче.

18 Май 2005 09:40
Въс, мисля, че точно в това му е чара на Димитри, да ни покаже, че винаги е бил в час и за хубаво и за лошо, затова и прави всяка седмица по някой колаж/ ау каква модерна дума/ от миналия си живот.
18 Май 2005 09:40
Хареса ми, моливените хора, алкохолните мохабетсейшъни, атмосферата на разрешените релакси. А исторически не разбирам г-н Чърчил и отношението му към България, заради Дарданелите ли, ами и ние сме морски хора
18 Май 2005 10:31
Да, бе да... В класацията за най-велик британец британците поставиха на първо място Чърчил, на второ Брюнел, а на трето ... Лейди Даяна. При положение, че в класацията бяха номинирани Дарвин, Нютон, кралица Елизабет Първа, Дикенс и много други известни учени, поети, писатели, държавници, изследователи и общественици. От цялата поредица блестящи умове си харесаха някаква капризна неврастеничка, чиято единствена заслуга е, че е имала неуспешен брак с престолонаследника.
Щом французите са номинирали Едит Пиаф, то и там работата е ясна - повече емоции, по-малко разум.
Да се чуди човек да се смее ли или да плаче...
18 Май 2005 11:11

Петър Стоянов - личност на XX век

"СЕГА", 2.1.2001


Президентът Петър Стоянов е най-популярната личност на XX век според 17.6% от българите. Това сочи представително проучване на Националният център за изследване на общественото мнение (НЦИОМ).
Изследването на социологическия институт към парламента е направено през декември сред 1257 души от цялата страна. Всеки анкетиран е имал право да посочи три отговора.
53.4% от българите определят падането на комунизма като най-важно събитие за България през изминалото столетие. Идването на комунизма на 9 септември 1944 г. е класирано на второ място с 24.5%. Трето по важност събитие за XX век е изваждането на България от негативния визов списък.
15.4% са определили за личност на века Иван Вазов, а 14% - Тодор Живков. В призовата шестица влизат и цар Борис III (11.9 %), Христо Стоичков (11.5%), цар Симеон II (8.1%). Сред първите тридесет посочени имена са още Александър Стамболийски, Стефан Стамболов, Иван Костов, Надежда Михайлова, Желю Желев, Георги Аспарухов-Гунди, Джон Атанасов, Стефка Костадинова, Васил Левски, Христо Ботев, Николай Гяуров и Ванга. Трима от изброените - Левски, Ботев и Стамболов, не могат да минат за личности на 20-и век, защото са починали през 19-и.


За анкетираните под 30 г. личността на века е Стоянов. Следват го Стоичков, Надежда Михайлова и Живков. Сред младежта малко популярни били Вазов и културните дейци.
[/purple]Lasciate ogni speranza...

*****


Мнението е редактирано поради

излишни тагове
Натиснете тук

Редактирано от - bot на 18/5/2005 г/ 12:17:57

18 Май 2005 11:31

Винаги съм си знаел, че Димитри е, и ще си остане един малограмотен комунистически ментор, но неговото невежество продължава и до днес искрено да ме изумява.

    ... В БТА Нино сверяваше преводите ми с оригиналите. Скоро му омръзна и ми каза, че не е "льо роа Юбю". Връщаше се от разговора Шарл дьо Гол-Тодор Живков на четири (всъщност на шест) очи.
    Крал Юбю е персонаж от комикс.

    ...


"Крал Юбю е персонаж от комикс" - казва този невежа.
Не, не е никакъв персонаж от никакъв комикс, драги другарю Димитри, а е главния персонаж от известния цикъл пиеси на Алфред Жари. Нещо повече - в съвременния театър пиесите за Крал Юбю се разглеждат най-вече като непосредствен предшественик на театралния модернизъм във Франция. Дори френските сюрреалисти го признават като един от своите образци. Не за комиксов герой става дума, другарю Димитри, а за главния герой от цикъла на Алфред Жари "Ubu roi", "Ubu cocu" и "Ubu enchaine" - съответно "Крал Юбю", "Юбю рогоносецът" и "Окованият Юбю".


Първата пиеса от този цикъл възниква от една шега на четиринайсетгодишният й автор Алфред Жари - роден през 1873 - през първата му година като възпитаник на лицея в Рен - 1887-1891 - една шега от всичките му пародии, съчинявани в чест на неговия учител по физика, особняка мосю Ебер, който според Жари и една немалка част от връстниците му гимназисти в Рен олицетворявал "всичко гротескно на тоя свят".


Първата пиеса от цикъла на Алфред Жари излиза от печат през 1896 година. Целият негов цикъл е издаден на български език сто години по-късно - през 1996 година от издателство "Колибри", собственост на добре познатия и приятел на другаря Димитри Раймонд Вагенщайн, и е поставян на българска театрална сцена в продължение на поне пет сезона досега от трупата на Малък Градски Театър "Зад канала".
18 Май 2005 11:49
Толкова приказки, само за да попита к'во става с парите за наградата. Е, т'ва само Джимо го може.
Дайте му наградата беее! Ама той все пак си я заслужава де, признавам!
18 Май 2005 11:56
Юмжагийн Целденбал
18 Май 2005 11:59
Cruella,
не си права за Един Пиаф. Гласуването беше за национални символи, а тя е символ на малката французойка от низините /la fran?aise d'en bas/, наложила се с кръв и сълзи в един арогантен елит /какъвто е френският/. Много по-върнуващ от ненадминатия й глас е нейният образ на крехка велика жена, живяла за Любовта.
Французите са си носталгични и трудни за покоряване: генерал de Gaulle е избран от същите тези французи, които през 1968г го пратиха в изгнание в Англия, отхвърляйки превърналия се в личен за президента Референдум.
18 Май 2005 12:07
ми парите за наградата са ги откраднали, както цялото СБЖ. щом не могат да вземат нещо легално /там няма журналисти, а само чиновници/, тогава го крадат. елементарно, уотсън...
18 Май 2005 12:09
То нашият балкански интелектуалец пак пише по смътни и, доста често, неточни спомени, ама ней се. Крал Юбю може и да фигурира в комикс, но във френския език е влязъл като понятие и прилагателно от пиесата на Alfred Jarry "Ubu roi", т.е. нещо като "Унтер ДЕР линден" - хем е така, ама не съвсем.
18 Май 2005 12:14
Доминус,
Може и да си прав, ако говорим за национални символи. Все пак аз бих заложила на Луи Пастьор.
Във Великобритания няколко месеца преди това имаше гласуване за определяне на 100-те най-велики британци (The Great Britons), а на финала стигнаха 10 имена. Излишно е да изтъквам, че най-ревностните гласуващи бяха предимно домакини и пенсионерки, които не пропускат нито серия от сапунките. Как такива хора могат да оценят по достойнство теорията на Нютон или учението на Дарвин? Всеки оценява на собственото си ниво на компетентност (или некомпетентност).
18 Май 2005 12:17
Cruella,
Луи Пастьор беше на 2-ро или 3-то място; Пиаф остана на 10-то.
18 Май 2005 12:23
понеже, какъвто и да си, колкото по се напомпваш с шовинизъм, толкова си по-смешен
- На мен и това ми стига. То за това ги има и героите заживяващи самостоятелен живот.
18 Май 2005 12:32
"Поздравяваме белгийците за Брюксел" ... :-)
18 Май 2005 12:58
Още един многословен "просветител" се появи, Ган Три, знае момчиту, ама кво сака да ни каже...
18 Май 2005 13:01
milcho,
ДИ често борави с неверни база-данни. Как тогава да му повярвам на внушенията?
Тъй че е хубаво понякога да му се напомня.
18 Май 2005 13:07
Фамоуз, съгласен, само дето он разказва младите си преживелици, а някои си внушават, че се и сношават, но лаф да става...Като дим в комина младостта отмина...
18 Май 2005 13:14
"Поздравяваме чехите за Златна Прага" ... :-)
18 Май 2005 13:22
Поздравяваме Старшината за старшинството
18 Май 2005 13:40
Ubu Roi има и комикси, разбира се. страхотни при това!
И Димитри, след като е писал комикси, в контекста е точно комикси, значи точно това е искал да каже! [/green]

*****


Мнението е редактирано поради

излишни тагове
Натиснете тук

Редактирано от - bot на 19/5/2005 г/ 10:24:41

18 Май 2005 13:49
Поздравяваме ДИ за Дмитривщините ... :-)
18 Май 2005 13:50
Е, Старши, бъди поздравен! javascript:InsertCode(' ')
18 Май 2005 13:51
А коя е най-великата българска личност? Ако все пак някоя ТV реши да присади и такъв конкурс на родна почва
18 Май 2005 13:54
18 Май 2005 13:58
Левски
18 Май 2005 14:06
Пейчо, хайде холан, ЦСКА разбира се !
18 Май 2005 15:11
Левскарче съм си, седи мирен, това е отбора на дедо Господ
18 Май 2005 15:21
Gan TREE, признавам си, направо ме изуми.
18 Май 2005 15:32
beni,
дали пък не сте самият ДИ или пък bot?
18 Май 2005 15:58
*****


Мнението е редактирано поради
използване на транслит (български език с латински букви)
Натиснете тук

Редактирано от - bot на 19/5/2005 г/ 10:25:18

18 Май 2005 15:58
>>>><<<<
Нннай-великата българска личност е Кирилиметоди следвана от Левски, Ботев, братя Славейкови (дето имат статуя на площада) и отец Паисии който е написал историята на България още преди освобождението.

>>> <<<
18 Май 2005 16:04
г-н Иванов,
Чехите са купили някои електроразпределителни дружества, в това число и Електроразпределение Столично...........Ще видиме, дано това е за добро......
18 Май 2005 16:10
Слънчо, Кирилметодий не е българин бе, он е грък, а виж брат му май е имал либовница великоморавка, а децата им са Светите седмочисленици... Ха - Ха- Ха..., та героите ни стават с другите изброени Свети 40- те мъченика...Пак ке ударим у земята тейзи френци, ингилизи и прочие иноверци. Аз пък си мисля, че Азис най подхожда за тая работа. Консенсусна фигура и ще спазим европейския етнически модел на Доганъ...
18 Май 2005 16:34
Наистина, Кирилиметоди и неговият брат са най-великите българи
18 Май 2005 16:36
famous,
не съм, естествено, ни ДИ, ни /пазил ме Господ/ второто лице аз съм си Катерина и дори не съм от феновете на ДИ, но за протокола все пак трябва да се отбележи истината и само истината.
Миранда, естествено с копи пейст може да се смъкнат фактите за споменатия Крал. И за представлението в "Зад канала".
Обаче когато ДИ е написал комикс, то си е точно комикс.

18 Май 2005 16:40
слънчо обаче припомни един случай, с магаренцето от Осъдени души, което се върна в България. Това е абсолютна истина, съобщиха го в медиите, аз го разбрах от човек от Киноцентъра. Страхотно магаре! Герой на родина-държава! [/green]
*****


Мнението е редактирано поради

излишни тагове
Натиснете тук

Редактирано от - bot на 19/5/2005 г/ 10:26:31

18 Май 2005 16:48
Аз предлагам да организираме конкурс за номинация на български вариант на Яра Цимерман - Джимерман. На конкурса ще има и чахкини и крем-виршли. Бирата, разбира се, ще бъде от лауреата.
18 Май 2005 16:55
Хубаво е, освен на "ман" /за да се римува с Цимерман и всички подобни/, предложенията за велики "българи" да завършват на "Коен", "Леви", "Кан" или пък да носят живописни имена като "Пирински", "Софиянски".
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД