:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 352
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Демокрация ex machina

Играта "Гласоводител" ни сблъсква с нашата противоречивост и ни оставя да търсим сами политическата си идентичност
Сайтът "Гласоводител" твърди, че ще ни ориентира за кого да гласуваме - всъщност той е удивително забавна машина за разконспириране на политически митове. Политиците казват едни неща, които много добре знаем, че не съвсем сериозно мислят, нещо повече - знаем, че знаят, че ние знаем... Една такава безкрайна игра на отражения.

Авторите на проекта се хващат за думите - какво би станало, ако наистина онова, което казвате, би било важно? Сядате пред компютъра и избирате една или друга позиция, без да знаете кой точно я заема. Т.е. операцията се състои в отделянето на духа от политическото тяло, за да употребя една нашумяла напоследък метафора. Представя ви се определено управленско действие, отделено от пламенния тембър на лидера, омразното или любимо негово лице, спомена за митинги, скандирания, бдения и палатки. Това така, онова иначе - машината сумира и - малко като в любимите тестове от списанията - ви обявява: вие сте най-близо до тази партия, най-далеч от онази.

Оценете и опита да се подреди политическото пространство чрез ритуалното гласуване на политици от съответните пет партии (с г-н Кошлуков в понеделник беше само пробно проиграване на въпросника). Разбира се, всеки участник си е научил желязно урока, единият - социален, другият - десен, и тъй нататък. Едно обаче той не е предвидил: че резултатите ще ги класират не само спрямо американските учебниците по политология, а спрямо другите участници в политическата борба.



А тук може да има изненади



Може би ще се окаже, че на сцената има един либерален и един бонапартистки полюс, където се доближават непримиримите врагове БСП и ДСБ. Бонапартизъм употребявам в смисъл на желание за силни институции, публични инвестиции, здрава ръка.

Другата опозиция, която може да се очертае, е моралното ляво и дясно. Ще кажете: това е американски специалитет, у нас никой не воюва около абортите, отмяната на Дарвиновото учение в училищата или хомосексуалните бракове. И все пак има един наш, източноевропейски морален фундаментализъм, който въпросникът загатва с теми като отварянето на досиетата, Русия и правата на етносите. Вдясно решенията по тези въпроси се мислят религиозно, те разделят свои от чужди. В леволиберална посока отношението по тях става все по-неутрално и прагматично (каквито и користни причини да имат някои играчи за това).

Самото усилие да се даде някакво рационално съдържание на политическата координатна система отвъд "ние" и "те" би било успех.

Точно както в тестовете, няколкото човека, които участваха в играта пред мен, бяха удивени, за да не кажа дълбоко разклатени, от онова, което установиха за себе си. Клел си се да бъдеш десен до смърт и изведнъж се озоваваш най-близо до БСП. Или някак изведнъж съчетаваш царя и Костов. Както се е оказало и в Холандия, където тази система от въпроси се предлага от няколко десетилетия,



най-видими са радикалните позиции, чиито точки се умножават



Представете си сега в едно научнофантастическо бъдеще тази машина да замести урните и от попълнените отговори вашият глас автоматично да се дава на съответната партия - компютърът дори може да разпределя гласа ви по проценти и по този начин да осигури още по-плавна демокрация!

Разбира се, не това цели проектът на Центъра за либерални стратегии, "Дневник", "Алфа рисърч" и БНТ, които следват лиценза на холандския Институт за публична политика. Идеята, ако правилно я разбирам, е да се сблъскаме с дебелия нерационализиран пласт в нашите политически симпатии и антипатии. И може би изведнъж ще се окаже, че години наред сме подкрепяли сили, които вървят против нашия рационален интерес. Че дори не сме си давали труда да помислим за това защо гласуваме за тия, а не за ония.

Само че подривната сила на "Гласоводител" не спира тук. Който е минал по въпросите, със сигурност се е замислил на какъв принцип са избрани те и дали техният брой 25 не е избран единствено за рима с датата на изборите. Наред с въпроса за промяна в начина на избиране и контрол на главен прокурор, от който зависи европейското бъдеще на страната, сред тях е удвояването на площта на националните паркове.

Светлина върху този странен колаж хвърля принципът на съставяне на въпросника. Авторите са извадили такива да/не въпроси от програмите на партиите, по които има някакво различие; освен това те са поискали допълнително важни разделящи теми от централите - трябвало всяка партия да се различава поне по пет въпроса от всяка друга - не знам дали си представяте колко трудна за решаване е тази задача!



Резултатът навява лека печал



Петте партии с най-много очаквани гласове - трябвало е да са 6, но ДПС не се е включило - се различават съществено по теми, много от които звучат леко несериозно. Например няма да намерите въпрос, свързан с войната в Ирак или АЕЦ, по които въпреки медийната шумотевица явно има консенсус; но затова пък разделящ се оказва въпросът за развитие на отношенията с Русия и премахването на потребителската такса при личния лекар. Няма и дума за квотите ни в ЕС, за конституцията, либерализирането на услугите или дъмпинга с китайски стоки. Затова пък специална фронтова линия дели онези, които одобряват или не одобряват сливането на туризма и културата в едно министерство.

Въпросникът изважда наяве и фрагментарния характер на политическите послания, който прави възможно за обикновения човек да мисли едновременно противоположни неща. Ако това беше компютърна игра, щеше да има някакви електорални животи или мерач на финансова енергия, които да те обвързват с предишни избори. Например да се увеличат заплатите в бюджетната сфера означава да се повишат данъците. Значи ако си избрал "подкрепям" на увеличаването на заплатите и опиташ да отговориш в посока сваляне на данъците, лампичката почва да пиука, програмата те връща назад за дообмисляне на предния отговор.

Но разбира се, целта на "Гласоводителя" не е в това да ни обучи как да изградим единна политическа позиция и да доближим рационалните си избори до емоционалните пристрастия. Играта ни сблъсква с нашата противоречивост и ни оставя да търсим сами политическата си идентичност.
62
893
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
62
 Видими 
18 Май 2005 00:41
Пробвах аз този сайт, ама нещо ме съмнява!
Излезе, че съм див Костовист. Ами тези промени, които писах че искам, той да ги беше направил преди 5-6 години, ако имаме общи мнения по въпросите!

Абе сайта май е направен на база предизборни обещания и агенция ЕЖК (една жена каза)!
18 Май 2005 01:15
Дичев, батка, направих си експеримент. 24 пъти натиснах "Подкрепям" и само веднъж "Не знам". Познай от три пъти какъв ме изкара машинката?


Да, да! Ко-му-ня-гя. Върл!


Що се правиш на умряла лисица и коментираш селекцията на въпросите и методиката, след като чисто технически, натискайки първия клавиш с "позитивния" отговор, автоматично те тика при чугунобетоните. А с това трябваше да започнеш.


Айде, и пак да пишеш.
18 Май 2005 01:18
Хаиде, де! МНОГО точна информация ми даде саита: Аз винаги съм гласувал за СДС, популних теста и се получи ОДС (т.е. СДС). Значи СХемата на теста е добра и теста за тези, които са наясно със СЕБЕ си>>>
18 Май 2005 01:30
Пък аз излязох от народния съюз , щото на някои места бях неутрален.
Тия поне да бяха показали не само платформата която най ми отърва, ами да покажат колко ми пасва всяка една от тях.
Иначе ясно, то не се гласува само за платформата дето ти е легнала на сърце, ами и за хората които се тупат в гърдите че ще я изпълняват.
18 Май 2005 01:46
така е присмехулник, и аз го направих излезе че съм НДСВ ! К`во съга нема да си спрем добичетата да не пасат я !
18 Май 2005 01:48
/:/ "...Представете си сега в едно научнофантастическо бъдеще тази машина да замести урните и от попълнените отговори вашият глас автоматично да се дава на съответната партия - компютърът дори може да разпределя гласа ви по проценти и по този начин да осигури още по-плавна демокрация"
......................................... ......................................... .....................
И Дичев, освен Костов/завчерашните избори за листите на ДСБ в София/, май, ме е чел тук- "Време за Консенсускрация"!?
Туй, че "компютърът дори може да разпределя гласа ви по проценти и по този начин да осигури още по-плавна демокрация", си е направо гласуване при "КОНСЕНСУСКРАЦИЯ" !!!
НЯМА нищо чудно, че като се изключат ЕМОЦИИТЕ- чрез Играта "Гласоводител", например, се оказва, че българският Избирател вече 15 години гласува НЕ за реалните си социално-икономически, а оттав и ПОЛИТИЧЕСКИ интереси, а за социално-икономическиа оттам и политически "интереси-МЕЧТИ" ! Че българският Избирател вече 15 години гласува НЕ за "Партия ТАКЪВ СЪМ!", а ЗА "Партия ТАКЪВ ИСКАМ ДА БЪДА!" !!! Трябваше да се появи БЕЗпристрастната машинка-компютър, та да стане видна тази Истина!
15 ГОДИНИ СТИГАТ!!!
18 Май 2005 01:52
Аз пък не съм пробвал, но щом вие казвате че е забавно - вярвам ви....
18 Май 2005 02:59
"Сядате пред компютъра и избирате една или друга позиция, без да знаете кой точно я заема. "
18 Май 2005 05:12
мислителю Дичев, нямаш ли си собственно мнение в пипето.....не тестове, не врачки, а и ГОСПОД не мой ти помогне! компа да ти казва за кой да гласуваш ебати простотията
18 Май 2005 06:29
Изпълнението на сайта не е на ниво. Ако влезете да видите резултата си в сравнение примерно с НДСВ, след това Back ви изкарва от системата вместо да ви даде сравнение с друга партия. Съответно се наложи да вляза 2 пъти - без проблеми! Следователно обектовността на резултата е под съмнение поради възможно многократно отчитане на един глас.
Като цяло въпросника ми хареса Натиснете тук. За мен даде много точна оценка на това което харесвам и още по-точна на това което не харесвам. Естествено, очакваното неизпълнение на предизборните обещания не може да се отчете.
Някои възможни статистики отсъстват, напр. съпоставка на отговорите на партиите а също и резултати по т.нар консенсус - т.е коя партия има най близък резултат до консенсуса по всеки въпрос поотделно.
18 Май 2005 07:06
Ето резултатите "по консенсус". Максимален резултат 50.
Спрямо консенус Спрямо останалите партии
БСП 30 24
БНС 35 39
ДСБ 28 38
НДСВ 20 36
ОДС 22 33

Колко са близки позициите:
БСП БНС ДСБ НДСВ ОДС
БСП 50 23 16 22 15
БНС 23 50 35 29 28
ДСБ 16 35 50 28 31
НДСВ 22 29 28 50 29
ОДС 15 28 31 29 50

Изчислението е като сума от резултатите по всеки въпрос спрямо консенсуса: 2 точки за съвпадение, 1 за "близко", 0 за отрицание - 'не' вместо 'да' или обратно. Нито един въпрос няма преобладаващ отговор 'неутрален', но консенсус ' неутрален' е присъден на въпроси 1, 4, 5, 9, 11, 13, 15, 21 поради това че сумата от 'неутрален' + който и да е друг е по-голяма от 50%. Резултата спрямо останалите партии е изчислен като за консеснус е взето мнението на всички партии с еднаква тежест. Сравнението по близки позиции е на същия принцип. 50 означава пълно съвпадение, 0 пълно отрицание. Набива се на очи пълния консенсус на БНС със всичко и всички. Вероятно затова липсата им няма да се чувства осезателно. Останалите изводите оставям за вас.
18 Май 2005 07:14
Грешката идва от "неутралното" мнение, щото то също се отчита като някакъв процент в цялата работа. Не вярвам никоя партия да има "неутрално" мнение по някой въпрос. Въпреки това, няма да седна да им чета програмите...
18 Май 2005 07:16
А вестниците са изключително виновни за цялата политическа истерия у нас.
Щото е най-лесно да удариш една шайба до някоя политцентрала и дописката е готова.
Друго си е да ги разследваш, например. По-трудоемко, по-опасно, по-ниско платено
Журналистическият мързел е причината.
18 Май 2005 07:25
Напълно подкрепям писаното от Ивайло Дичев. Няма същинските проблеми и различията се получават в несъществените въпроси..., а можие би това е умишлено. Защо няма отношението към войната в Ирак и АЕЦ-а, към гейовете, към Левски и ЦСКА, към Славков към монархията и т. це ра...
18 Май 2005 08:31
Ами аз съм скептик към подобни експерименти по Интернет, защото Интернет се посещава от млади и по отворени интилигентни хора.Болшинството от "електората" не ходи и не сърфира в мрежата.Това особено важи за хората които ще гласуват за БСП и ДПС.Те ще ходят на избори с клечки защото не могат да прочетат кой е "техния" човек (ДПС) тук ми говорят за Интернет и електронни тестове.
18 Май 2005 10:04
Що бе? Много си е правилен въпросникът. Съвсем друго е, че някой се определя като десен, пък всъщност очаква лява политика от партията , за която гласува. Това е най-честата криза на идентификацията. Проблемът не тези хора е, че не приемат БСП като единствен носител на леви идеи, а биха искали нещо като Лейбъристката партия във Великобритания за да се идентифицират с нея.
Е, между другото въпросникът веднага ме тури при 1. Костов или 2.Софиянски (1-2 въпроса разлика). Вероятно програмата на Софиянски е най-дясна, но този конгломерат от партии въобще не ми вдъхва доверие.
А какво означава, когато Гласоподавател даде резултат в отрицателната част на графиката и в червено? Защото на мене така ми даде за БСП.
18 Май 2005 10:51
Въпросникът е бая манипулативен и с тая цел е направен.
Щото подсъзнателно ти внушава, че нема други партии, извън гореизброените.
Кой ще даде глас и трибуна на партиите извън обичайните заподозрени?
18 Май 2005 10:54
За мен резултатите онзи ден бяха, че трябва да гласувам за БСП или ДСБ, за да си защитя личните интереси. Не съм решил още. Но няма да гласувам за НДСВ след като най-добрата министърка - Меглена Кунева - зявява публично, чи интересите на ЕС са по-важни от на нашите национални интереси.
18 Май 2005 11:24
Естествено че се получават най- близки резултати за БСП и ДСБ това просот са двете страни на една и съща монета просто Десебарите са отхвърлените и незадоволени мераклии за номенклатурчици преди десети вижте само биографията на Фюрера така че е нормално един човек който споделя начина на мислене на едните да установи че не серазличава много от другите имам предвид БСП и ДСБ . Аз направих теста като съзнателно отговарях противоположно но предложенията които ми се струват най-разумни просот му разказах играта излезе чу съм СДС наистина текта е малгко манипулативен не се засягат сериозни въпроси по отговорите на които ще си изградя мнение за кого ще гласувам
18 Май 2005 11:37
Как ги получихте тези еднакви резултати на БСП и ДСБ? Питам защото на мене ми излязоха най-много съвпадения с ДСБ, следвани от БНС и ОДС. За БСП съвпадения има по отношение организираната престъпност, екологията, концесиите и др. , но не и по отношение на икономическата политика. БСП ми излезе в червено като повече несъвпадение в позициите.
18 Май 2005 11:40
Съвсем точно, сайтът ме определи като десен избирател; имаше няколко въпроси на които дадох "неутрален" отговор, защото ми се струваха неточни и явно затова бяха "класирали" предпочитанията ми БНС, ОДС, ДСП, а всъщност са в обратния ред.
18 Май 2005 11:55
Аз също направих теста и ми показа като резултат партията, към която се причислявам - Коалиция за България! Браво! Защо да няма такива проучвания, игри и тестове? Принадлежността към някоя партия не е свързана само с емоции, зад всичко стоят официалните позиции по спорни въпроси, политическа линия.
18 Май 2005 12:01
Много добре си работи тестът.
Ако някой чичко се е мислил 15 години за десен демократ и сега установява, че не е, в това няма нищо страшно - той просто е ляв демократ , което не значи че трябва да гласува за убавците от БСП-то.
Аз не бих подценил обиграността на старите "курви" (по бай Иван). ДСБ ще се докопат до 4-те процента, само СДС да не паднат и те там някъде.
18 Май 2005 12:04
А, класирани предпочитания? Явно са пуснали някаква нова версия, за мен нямаше такива екстри.
-
Аааа, така е по-добре. БНС, ДСБ (с почти същия резултат), НДСВ, ОДС, БСП (с отрицателен резултат).
К'ва стана тя, излиза че по-скоро трябва да гласувам за НДСВ, отколкото за ОДС

Редактирано от - Oraсle на 18/5/2005 г/ 12:14:14

18 Май 2005 12:27
"Как и да се въртиш - опашката 'се ти е отзад" дълбокомислено заключило кучето ... И с тебе така, СУБД, за БСП ще си гласуваш ... :-)
18 Май 2005 12:43
Груелла, като те чета си мисля, че и дето да те турят все пасваш, дялан камък...
18 Май 2005 13:04
Старши, щой туй СУБД ва?
18 Май 2005 13:05
В какъв смисъл пасвам? На БСП нито аз им пасвам, нито те ми пасват, нито пък въобще ме интересуват...
18 Май 2005 13:10
А, Груелла пасваш, пасваш, я так думаю...
18 Май 2005 13:12
Система за Управление на Бази Данни
18 Май 2005 13:23
Мr. milcho май нещо е хвърлил око на Ms. De Vil
Старши, мерси, забелязал съм, че хората, които пишат от чужбина имат малко неясна представа за нещата тука. Може и да греша. Едно е сигурно - олигархията цвят няма.
18 Май 2005 13:24
Ораклето имах наум ... :-)
18 Май 2005 13:31
Армадило, въх как позна, ама не ме обиждай не съм мистър, а господар, вортбилдунг от Господин и Другар...
18 Май 2005 13:36
Това за кучето съм го чул и така:
Отдека и да се вртиш, гъзо ти се че е одире.

Старшината строил ротата и малко подпийнал запитал:
- Войска, имат ли птиците нужда от пари?
- Съъвсем не - отговарят уставно бойчагите.
- Браво, орли!!!
18 Май 2005 13:37
Има ли някой да пусне адресам че и аз да се пробвам?!

Не, че ми трябва толкоз - само от любопитство. Предварително благодаря!
18 Май 2005 13:41
http://glasovoditel.online.bg/
18 Май 2005 13:42
Все нещо забравям напоследък....

Забравих да благодаря на Слънчо за трогателната Маркова история! Подобни истории има за Котки и Кучета....

Ако е вярна, изкарал е Марка късмет, че не са го направили на суджук нейде по пътят...



БЛАГОДАРЯ Armadillo!!

Редактирано от - Eisblock на 18/5/2005 г/ 13:43:32

18 Май 2005 13:45
Смешно ви е на вас ... Ама мене ми се плаче. Ето поради что:
Слизам снощи в мазето - да си взема последното бурканче царска трушия, че в тия времена.... Отключвам 13 катанеца и влизам ... Отгоре нещо топло ми капе по голата глава. "Брях" викам си,"пак е прокапала тръба на парното". Светвам. А на тръбите седнал един Плъх. Набарал бърканче люти чушки и набива ... А сълзите му текат ....
Преряза ме ....
18 Май 2005 14:02
Е айде сега, ти не го ли претрепа, бре Старши? Или и ти на стари години се писа от еколозите
А оня ден, неделята, какъв голям плъх бяха убили във входа! Интересно че бяха си го така оставили - между асансъора и входната врата, сигурно някой е бил горд с победата. Викам айде да го изхвърля в кофата, ама с бащата нещо се засуетихме в мазето и забравих. След малко излизам пред входа, гледам същото мъртво животно, но вече се въргаля пред входа, някой побутнал трупчето. Пак се отплеснах, а като излязох след 1 час, кадавърът се намираше до отсрещния бордюр на паркинга. Следващия път си спомних за това чак вечерта на масата с кайсиевица. Питам баща ми - ти видя ли оня плъх, а той каза, че видял един умрял плъх на паркинга и го изхвърлил в кофата. Викам браво, тате. Това е то старото поколение. Той се отказа от червените на миналите избори и сега пак мисли да гласува за дедо Симо. Живот...
18 Май 2005 14:07
ПРОБВАХ СЕ !!

(Баш от тях ли съм бе??!)
18 Май 2005 14:09
Как да утепам животинката за едни чушлета, бре ... Да не е церовски ?
18 Май 2005 14:12
18 Май 2005 14:41
Аман бе,
няколко пъти попълвам и всеки път ми казва, че не съм достатъчно сериозен при попълването.
18 Май 2005 14:57
хикс, не се притеснявай, той и теста е несериозен, а въпросите елементарни и водят все до НДСВ... , чат пат до БСП...
18 Май 2005 14:59
Готино взе да става
18 Май 2005 15:07
Следващата подобна “игра” обещава да е по-интересна (ще я пускат към 25-и). Защото тогава няма да има оправдание, че някакви си хора са подготвили отговорите на партиите. Ще бъде пак 25 въпроса, но отговорите ще се определят на базата на първоначални отговори на по един упълномощен представител на всяка партия. Хем ще ги видим знаят ли си програмите…
Струва си да се изпробва човек по този начин, но само ако подходи сериозно, ако щете да се мотивира пред себе си за всеки отговор. И, разбира се, напълно да “забрави” какво мислят “неговите” по въпроса.
18 Май 2005 15:11
И аз попълних т.н. въпросник - натискам "резултати" и нищо не помръдва Съвет що да сторя?
18 Май 2005 15:56
Социалдемократ, по "руския тест", удряш една голяма водка на екс и начинаешь опять...
18 Май 2005 16:05
Дайте адреса на сайта - да се пробвам и аз .
18 Май 2005 16:24
Има го по-горе, но ето линка
http://glasovoditel.online.bg/
Най-странни са ми въпросите за облагането на доходите, противоречат си.
Примерно за плоския данък предлагат силно намаление, но плоския данък изключва по-стръмна скала за високите доходи, т.е. ако си за силно намаление и скала за облагане - какво да избереш? После много ме интересува дали Пижо и Пендо ще са в едно министерство или не - глупости.
Всъщност се заобикалят най-важните въпроси - доходите, престъпността, корупцията, незаконно забогателите след 1989 година (с едни изключение - бившия цар), законност, реалната демокрация.

Редактирано от - XYZxyz на 18/5/2005 г/ 16:26:08

... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД