:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 321
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Позиция

Време е държавата да отреже опашката си

В цял свят престъпността се контролира чрез финансови инструменти, а не чрез жандармерията. Физическата сила се прилага за дребните банди и крайните проявления на тероризма
Снимка: Пресфото - БТА
Днес е един много спокоен ден за мен. Мисля, че е така и за моите съграждани. Днес безгрижно мога да изляза от къщи и да оставя вратата на апартамента отключена, а колата - да зарежа незастрахована. Днес кражби няма да има. Защото София е окупирана така, както съм виждал Косово преди войната и след войната. Така, както изглеждаше Източна Турция по време на операциите срещу партизаните от ПКК. Жандармерия на всяка крачка - каски, картечни пистолети, бронежилетки, сърдити бойци. Катаджии и полицаи спират всяка съмнителна кола, сиреч пернишки голфове, ихтимански волги и тук-таме някоя красива жена за повечко адреналин. Баретите... О, тези момчета са в бойна готовност и само някой да вземе да диша неправилно (дори) ще го сгънат на осмица.

Така изглежда визуално ответният удар на държавата в лицето на министъра на вътрешните работи Румен Петков срещу престъпността, която "имала наглостта да подложи на съмнение европейската ни ориентираност" чрез демонстративното убийство на банкера Емил Кюлев. Сълзи да пусне човек от гордост, ако тази демонстрация на сила беше адекватна, а не толкова близка до философията на блокбъстърите на Холивуд. Изобщо този екшън, дето гледаме по улиците, би бил много стойностен, ако не бяха пропуските в сюжета, съчинен от държавата.

Да, престъпност няма да има тези дни, но не поради цирка, на който сме свидетели, а поради факта, че когато обстановката се нажежи,



подземният свят излиза в неплатен отпуск за три дни, докато жегата отмине.



Там си знаят урока, защото директорът им е на светло, някъде близко до властта и гледат да не го дразнят, когато е махмурлия. Точно поради тази причина проблемите, които поставят атентатът и особено реакцията на властта, пораждат много въпроси и тревожни отговори.

Ако има някой, който вярва в приказките, дето ни ги пробутват, че България няма да влезе в ЕС заради това убийство, да се преориентира към литературата на братя Грим. Не че убийството не е грозно петно върху репутацията на страната ни, не че това убийство не е структуроопределящо, както писа "Сега", но в крайна сметка процесът на присъединяване към Запада е прекалено мащабен и важен както за нас, така и за ЕС, че да бъде фатално повлиян от едно събитие, пък било и толкова трагично. То е все едно убийство на иракски министър да откаже американците от политиката им в Близкия изток.

Атентатът срещу Кюлев само потвърждава това, което ние знаем, и което чуждите наблюдатели отдавна също са прозрели -



престъпността се е сраснала с държавата



Хайде да се замислим при какви условия подобни действия на МВР биха били напълно успешни в залавянето на убиеца на Кюлев. Щом този атентат е различен от гангстерските престрелки и изпълнителят е професионалист, защо е цялата тази армия по улиците? Да не би да очакваме убиецът да тръгне по околовръстното на София с пернишки голф и на антената на автомобила си да върже знаменце "какъв съм пич, аз убих банкера"? И когато го спре патрулка, да хвръкне във въздуха като Хон Гил Дон, а спецчастите, демонстрирайки решимост (пряко доказателство, че МВР работи добре с кадрите), да го сложат на място, а сетне ЕС вдъхновен от операцията, да вземе да ни приеме предсрочно?

Убийството на банкера прати всички приказки, дето ни ги продават досега право в библиотеката на братя Грим. Пет години ни лъгаха с някакви 500 кг кока на някакви колумбийци, открадната от нашите бандити. То цяла София изтребиха заради нея. След това бяха легендите на Бойко Борисов, че понеже сме спирали много наркотици на нашата граница, затова пазарът бил отеснял и бандитите вече гладни се избиват помежду си. Да, само дето нямаше нито един убит гладник - все бяха много богати хора. Също както нямаше и глад, и повишаване на цените на дребно на българския пазар. И сега какво - нямаме теория. Нямаме, защото метастазите са стигнали до главата, която е доста на светло.

Убийството на един от най-силните българи означава, че корозията на държавността е в напреднала форма. Обещанията, че сега вече държавата ще се справи с престъпността, ни навеждат на еретични, но логични мисли - че тя винаги е знаела как, но никога не го е направила. Което води до въпроса - а ще се справите ли сега?

Убийството на Кюлев дава тази възможност, защото всичките задръжки на държавата досега са били заради връзките й с подземния свят. Сега е моментът всички видове власт да се отърват от престъпната си опашка, защото ако не се отрежат няколкото ненужни прешленчета зад дупето си, хищникът, погълнал Кюлев, ще изяде не само опашката, а и главата им.

Критиките на Европейската комисия са именно за работата на държавата, а не защо и дали стават убийства в страната. Важни са причините и следствието, а не конкретните имена.

Голямата работа е в парламента, в реформата на съдебната система, в работата на полицията, на данъчните, на финансовото и другите разузнавания. Нима е трудно да провериш защо един чиновник, полицай, прокурор, съдия живее в пъти по-добре, отколкото му позволява заплатата? Не е трудно, но гарван гарвану око не вади. Престъпността започва там и там трябва да насочи ударите си държавата. След това другите или ще клекнат, или ще се кротнат. Да не говорим, че в цял свят престъпността се контролира чрез финансови инструменти, а не чрез жандармерията. Физическата сила отчасти е достатъчна за дребните банди и крайни проявления на тероризма.

На фона на тези констатации е необходимо да се анализира желанието на министър Румен Петков да поиска специални правомощия на полицията, "закон, който позволява оперативност и категоричност на МВР, прокуратура и съд". Също и както желанието на прокуратурата да има "специален режим". Това е опасно измиване на ръце, сравнимо с Допълнение към закона за защита на държавата от началото на миналия век.

Вероятността да се засилят физическите репресии, дори към криминалния сектор, при липсата на желание МВР и съдебната власт да се излекуват първо себе си от пороците на престъпността, може да доведе единствено и само до изтребването и пращането в затвор на изкупителни жертви. А възможността една корумпирана система, каквато е днешната държава, да навлезе в територията на правата и свободите на българските граждани е по-опасна за демокрацията, отколкото което и да е убийство (макар че те са следствие точно на мрачни и подземни интереси) и то точно, защото държавността ще стане в сянка. Ако министър Петков и останалите от кризисния щаб имат такива намерения - по-добре е да хващат едно такси на времето и да се местят към 1925 г., където да си играят на стражари и апаши. Ако искат да оправят държавата - да режат опашката и да отиват на баня.
77
2722
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
77
 Видими 
27 Октомври 2005 23:43
"Ако министър Петков и останалите от кризисния щаб имат такива намерения - по-добре е да хващат едно такси на времето и да се местят към 1925 г., където да си играят на стражари и апаши."
.
Сергей Дмитриевич Станишев успешно може да се изживява като Лев Троцки, а Петков направо като Лаврентий Берия.
28 Октомври 2005 00:10
Спахийски, що преписваш от Кайли ?
28 Октомври 2005 00:13
Както вече написах под съседната статия, кретенските напъни на нашите правителства да се мешат свободния пазар чрез мита, субсидии , държавни квоти и държавни поръчки са тези, които раждат ДДС-мафията, кафеената мафия, цигарената мафия, мафията с пилешкото месо, с квотите за захар, мафията с китайските стоки, с доматите и всички други. Хората в правителството и парламента са моралните родители на Ники Пилето, Спартак Захарния, Мето Илиенския, цигарения барон Иван Доктора и още знайни и незнайни мафиози - контрабандисти на гореизброените стоки. Само от прякорите им се вижда, че виреят единствено в отрасли, където държавата е простряла мръсните си ръце, за да задуши нормалното движение на стоки и капитали и да тормози потребителя и данъкоплатците.
28 Октомври 2005 00:25
Кайли, осъди Спахийски! Готов съм да свидетелствам! Пари не ща. Достатъчно ми е да те чета
28 Октомври 2005 01:09
Този министър Петков е "брутално" тъп!
Запчнал е масово тероризиране на гражданите!
28 Октомври 2005 01:20
най-добре го каза Калчев: всички държави си имат мафия, само в България мафията си има държава
28 Октомври 2005 01:31
Ами го като я отреже, какво ще остане"
28 Октомври 2005 01:32
Добре, Спахийски, добре!!
28 Октомври 2005 01:51
Ако има някой, който вярва в приказките, дето ни ги пробутват, че България няма да влезе в ЕС заради това убийство, да се преориентира към литературата на братя Грим.


Всъщност смятам , че ако има умни политици в Европа трябвя да бързат с приемането на България такава каквато е за да имат възможност да контролират българските политици по-изкъсо. Без външна намеса борбата с българската мафия е обречена и се надявам да го знаят в Европа. Лично съм чувал от италианци, че ЕС се е справил с мафията в Италия (доколкото това е възможно разбира се ), но след като Италия е вече била член на ЕС.
28 Октомври 2005 02:05
За пореден път ще разкажа един виц от соц. време.
Един човек раздава листи на "Витошка". Спира го един милиционер и го пита:
- Какво е това ?
- Позиви...
Ченгето поглежда листа - чисто бял.
- Какъв позив е това бе, то нищо не пише ?
- Ми какво да пише - то всичко е ясно...
28 Октомври 2005 02:16
Хиршвелд вица си е баш на място !
28 Октомври 2005 03:59
И аз поздравления за Хирш!
И за Спахийски - този път. Е, и за Кайли, де!
28 Октомври 2005 04:25
Този път разумно писание от журналист на Сега.
Макар и почти толкова беззъбо, колкото вчерашното хулене по престъпността от шоумена Слави.
.
Никой няма смее да каже истината.
.
Какъв банкер е Кюлев?
.
Всеки знае, че е бил състезател по плуване и е завършил милиционерската школа в Симеоново. През последните години се е сдобил с диплома от Икономическия университет, всеки знае как става това.
.
Значе една мутра с милиционерско-ДС-арски връзки.
28 Октомври 2005 04:35
Спомням си как благодарение на една позната си взех марките от първата банка на "банкера" Кюлев - Туристспортбанк.
.
Знам че мнозина нямаха предвидливостта да си обменят парите за долари и марки, нито късмета да имат позната в банката, където си държаха парите.
В резултат след ударите на "банкери", по-точно ДС-ченгета, като Кюлев останаха с една стотна от оригиналната сума.
.
При Филип Димитров доларът беше 20 лева, при Жан, "банкерът" Вълчев, "банкерът" Кюлев и сие, зеленият струваше вече 3000.
28 Октомври 2005 04:36
Мутрата Кюлев е съветник на президента Първанов.
28 Октомври 2005 04:40
"Чистият" бизнес на мутрата Кюлев се покровителствува от влиятелни ДС-ченгета, членове на "обществения съвет" на вътрешния министър Петков.
28 Октомври 2005 04:47
Някой мисли ли, че аверите на Петков от "обществения съвет" ще му дадат генералската си благословия да прочисти собствения им бизнес, наричан от някои "организирана престъпност в България"?
28 Октомври 2005 04:56
Пазачо , некъде написах и питах защо го отстреляха Кюлев след развалянето на Обществения съвет , и защо не го отстреляха преди това ????
28 Октомври 2005 05:10
Незнайко, ако знаеш отговора, пусни го пак тука.
Ако не знаеш, а само питаш, нема нужда.
28 Октомври 2005 05:16
Един виц.Едно чинге се бие с некукув пиян гражданин.Минава некукув курти една тараба и почва да налага чингето.На делото судята го пита.Ти защо се месиш в боя без да са те викали.Ама ааа аз си помислих че ги почахме .....
28 Октомври 2005 05:20
Пазачо , въпроса е защо да го отстрелят след развалянето на съвета и защо не преди това , след като и той сам си е знаел със сигурност че е хапнал дървото ! със сивата икономика , или играеш със тях или си умрял ! Това не е мафия това е по жестоко отколкото предполагаш ! Ето защо ЕС не иска сивата икономика , и ни казва в прав текст !

ПП- Аз също знам колкото тебе , но предположенията ми поне досега са правилни за момента де !
28 Октомври 2005 05:29
Пазачо ако искам да те отстрелям няма да вдигам такъв шум ??!!?!!?
Спомняш ли си как си отиде големия бос МАКСУЕЛ ??? И май беше англииската хранилка на комунистите ?~!? Нещо да си чул за него ???? Кой покри делото Левите или Десните ????? Ало ездач можеш да бъдеш когато се научиш да се качваш на кон ! Засега не си ездач !
28 Октомври 2005 06:22
"......престъпността се е сраснала с държавата...."
Много точно.
Поздравления за автора ..........
28 Октомври 2005 08:26
Ако държавата си отреже опашката,
ще останем без политически "елит"!
28 Октомври 2005 08:41
Абе тия колумнисти от СЕГА съвсем го удариха през просото ! Абе стига сте плагиатствали бе, търтеи! Измислете нещо свое, след като ви се плаща за това. Първо Св. Терзиев, сега пък този Спахийски... Срам, срам.

_________________________________________ __________

Върнете подписа на Кайли, или поне й го платете!
28 Октомври 2005 08:53
Според информирани източници, Емил Спахийски пише и във Форума на вестник СЕГА под ник Milcho.
Колегата му Терзиев си е избрал за участие в същия Форум непретенциозния ник Фонди-Монди-Дунди-Пек.
28 Октомври 2005 08:55
Поздравления г-н Спахийски!
Преди малко и аз написах под "апела" на крадците от Софийска вода, че вместо да разиграва баретите г-на Петков да вземе и да поуволни някой и друг беден служител от Икономическа полиция, от НСС, да помоли колегата си Орешарски да поуволни малко бедни данъчни и оня там шпионин срещу България на висша митническа служба, за който писа "Строго секретно" и т.н. Тогава може и да им повярваме. Щото иначе много вервахме вече.
28 Октомври 2005 10:01
Смислено, рядко се случва напоследък.
По въпроса за финансите - една пълна забрана за плащане в брой (извън търговията на дребно) ще свърши перфектна работа. Заедно със задължително обявяване съдържанието на банковите сейфове.
Е, трябва да има воля някой да го направи, трябва да има и малко неподлупни политици, данъчни, полицаи, прокурори и съдии - т. е. няма да стане
28 Октомври 2005 10:03
Мислех , че по прост министър на МВР от Йордан Соколов, няма да има ама сум се излъгал. Ашколсун на Сиромахов!!!!Митничароти ли говориш за комунисти, тили!?!
28 Октомври 2005 10:04
колумнисти ве, левскар... шо си пил снощи, а???? а???
28 Октомври 2005 10:08
МАНРИКО, КАЙЛИ, ТРЕВОГА!!!!
КАНЯТ СЕ ДА РЕЖАТ ОПАШКАТА НА КРАВАТА!!!
28 Октомври 2005 10:12
тои взе що му се пада,
мъртвият не ни е враг
28 Октомври 2005 10:15
Малий какви съм ги нафърлял, поемам вината! Ми пия втори ден от мъка по т.нар.организирана престъпност, оти ке я унищожат.И не съм левскар , а от Пирин-Бл-град. Та кат` съм почнал да ви кажа-проверките на благоевградските орг.престъпници протичаха под формата на приятни разговари с куките по улиците и кафенетата на града. Митничар извинявай , ама аз не виждам разлика между колумнист и комунист.[/b]
28 Октомври 2005 10:19
И така, кръгът се затвори-главата си захапа опашката
28 Октомври 2005 10:20
Разлика има — не всички комунисти са колумнисти.
28 Октомври 2005 10:24
В момента не ме интересуват нито крави, нито опашки - "Цивилизация 4" излезе!
28 Октомври 2005 10:31
След поседното рязане опашката беше пораснала повече и надхвърлаше многократно тялото. ... И при следващото рязане опашката взе че удари главата и тя изпадна в шок. В миг на прозрение в главата проблясна мисъл, че самата тя ражда опашката, и мисълта отлетя...
Извод: За да няма метастази да се реже главата (имунинета да падне)!
28 Октомври 2005 10:33
Вместо гущерчето да си откъсне опашчицата някой друг му откъсва главичката.
Юмжгийне, не думай! Не мое да бъде!
28 Октомври 2005 10:44
Бе пак добре че Негово Величество овреме отмени данък наследство, че иначе направо не ми се мислеше.
28 Октомври 2005 10:47
Не знам кой раздава номерата на колите, защото гледам по три еднакви на външен вид с еднакви тъмни стъкла с еднакви номера да си шетат спокойно.Тези от КАТ не са ли в МВР? Да вземат да кажат на шефа си какъв е адреса и да не харчат на халост пари, защото аз нито съм от ЦРУ, нито от КГБ а знам повече от Р.Петков.
28 Октомври 2005 11:00
Кой е заговорил за опашки и за рязане не е прокопсал
28 Октомври 2005 11:05
"лефскар" употребих, като визша форма на низшо човекосазнание (да не чуе кмето, дебелио, оти ке ме тепа), за да ти върна обидата. А орлетата ги адмирирам . Дето се вика, само Весна, и Заарска пресна
28 Октомври 2005 11:13
"Четирима въоръжени полицаи спират за проверка шофьор на мерцедес на бул. "Драган Цанков" в София...."
Мен ако питате, тая кола си е паркирана и човека слиза да си купи цигари.
А юнаците, с автомата в ребрата.

28 Октомври 2005 11:14
Моге ли малко повече информация? Тъпото Зомби не знае какво е "Цивилизация 4" и не зацепва.
28 Октомври 2005 11:20
Компютърна стратегия - игра.
28 Октомври 2005 11:23
Тъпото Зомби не знае какво е "Цивилизация 4" и не зацепва.

Култова поредица от игри - една от малкото, които играя. Почнал съм още с Цивилизация 1 преди 15г, след това и със следващите. А преди няколко дни излезе четвъртата. Така че този уикенд ще ми е по-интересно да си я играя, отколкото да си говоря за връзката между фрустрацията по кравите и млеконадоя.
Натиснете тук
28 Октомври 2005 11:26
Много сложно за Зомби. Стигнал съм до "Solitaire". И вероятно и там ще си остана.
28 Октомври 2005 11:34
А къде в България да търсим CIV4? ftp, tracker, може би и при нас я продават веке? Доколкото си спомням 26.10. излиза в щатите. А при нас?
28 Октомври 2005 11:40
Съмнявам се, че bot ще ми разреши да кажа къде може да се намери. Но потърси във forums.data.bg, може пък да намериш нещо..... Или в произволен torrent tracker - например torrentspy.com
28 Октомври 2005 11:48
мерси! Мятам тракерите, въпреки, че съм готов да заделя някой лев.
И посмали малко годините. Първата цивилизация е излязла през 1991 година. Още си спомням как във втората половина на 92 година се появи при нас. Почти заедно с 486 . От тогава съм фен.
=======
открих я на uniclubs. Значи я има и на arena.

Редактирано от - sasoss на 28/10/2005 г/ 11:55:01

... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД