:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 225
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Цунами от скандали разбива имиджа на сумото

Калоян Махлянов-Котоошу сърфира между проблемите на традиционния японски спорт
СНИМКА: архив "Сега"
Асашорю (вляво) финтира с топката младеж по време на благотворителния мач в Улан Батор, който му изяде главата. Първоначално йокозуна отричаше, че е играл, докато е бил "контузен", но след това се появиха и снимките от мачлето...
Преди началото на всяка схватка в сумото двамата борци хвърлят сол за пречистване на душите. Напоследък обаче греховете в традиционния японски спорт станаха толкова много, че няколко солници в Страната на изгряващото слънце трябва да работят само за задоволяване нуждите на сумо асоциацията.

Вместо желаното популяризиране на духа и принципите на сумото в чужбина няколко месеца ръководството се занимава с изчистването на имиджа на домашна територия. Йокозуна, който симулира контузия. Убийство на сумист от неговия учител. Слухове за уредени срещи. Информации за неплатени данъци. Проблемите на този спорт валят един след друг. Докато сумо шефовете замажат единия от тях, веднага ги връхлита друг подобно на вълни цунами.

В неделя започва последният турнир за годината - във Фукуока, но той отново ще мине под знака на тази черна поредица. Състезанието ще сложи точка на една година, за която вероятно никой освен изкачилия се до ранг йокозуна (велик шампион) монголец Хакухо няма да иска да си спомня.

Във Фукуока доскоро единственият действащ йокозуна Асашорю ще изтърпи втората част от наказанието за временно лишаване от права. Той няма право нито да се бори в тренировъчни сесии, нито да участва в официални прояви на асоциацията.

Проблемите му започнаха още преди година по същото време, когато японски таблоид го обвини в уреждане на срещи с цел да трупа поредни турнирни победи за рекорд. Монголецът се разграничи от обвиненията, асоциацията застана зад него и обяви, че ще съди изданието. Доказателства така и не се намериха, но медиите не го оставиха на мира. Фактът, че остана сам на върха без особена конкуренция, никак не радваше японците заради сприхавия му и неприветлив характер. Всяка негова стъпка се следеше под лупа, за да се стигне до разкритието, че през юли Асашорю е участвал в демонстративен футболен мач в родината си. В същото време той отказа да се бори в една от официалните прояви на сумо асоциацията с оправданието, че е контузен.

Доказателствата в медиите бяха неоспорими за потвърждаване на симулацията. Още повече че във въпросния футболен мач участие беше взел и бившата звезда на японския футбол Хидетоши Наката. Асашорю получи наказание да не участва в два поредни турнира и намаление от 30% на заплатата, което засегна и неговата школа.

Монголецът изпадна в дълбока депресия и дълго време водеше дебат с шефовете на спорта дали да се лекува в родината си, или да се възстановява психически на японска територия. След серия от експертизи, които доказаха дълбочината на психопроблема му, Асашорю бе пуснат да се прибере в Монголия.

На турнира "Аки башо" в Токио през септември организаторите отбелязаха спад в продажбите на билети, но според асоциацията това няма връзка с отсъствието на Асашорю. Миналата година напълно продадени са били 7 дни от турнира, докато през тази само 6. Като абсолютно количество с около 1700 зрители по-малко са посетили залата "Риогоку Кокугикан" - 14 028 вместо миналогодишните 15 750. Цифрите били напълно задоволителни, настояваха организаторите.

И тъкмо бурята около недопустимите за един йокозуна шикалкавения отмина, асоциацията бе застигната от друг проблем. Един от борците в школата Токицуказе бе убит. По свидетелските показания на шефа на школата той еднолично се признава за виновен за смъртта на Токитайзан, когото ударил с бирена бутилка по главата. При разследването се оказа, че Токицуказе е давал различни показания пред сумо асоциацията и полицията. Пред едните твърди, че ударът е бил един, а се оказа, че са били няколко, и не само по главата. Той е подвел сумо началниците, че тренировъчната сесия е продължила само половин час. Оказало се, че Токицуказе е карал 17-годишния младеж да тренира повече от час. Третото разминаване е и по въпроса за използването на алуминиева бейзболна бухалка за въвеждане на ред в школата. Починалият Токитайзан е удрян с нея не само на тренировката, но и вечерта преди това по нареждане на главния треньор. Тогава останалите борци трябвало да набият младия сумист за назидание.

Средновековните методи за управление и тренировки в школите са част от традициите в този спорт, но боят с бухалка и смъртният случай дойдоха в повече. Самият Токицуказе бе изключен от сумо асоциацията, което бе едва вторият случай в историята след 1997 г. Но за първи път бе уволнен шеф на школа.

Най-добрият сумист на основаната през 1945 г. школа в този момент - Токицууми, зае вакантното място. Това пък създаде друг проблем. Той не можеше повече да се бори и неговото място в ранглистата бе оставено свободно. Така за първи път от 134 г. ранглистата бе съставена от 41 борци вместо обичайните 42-ма.

Този скандал предизвика невиждана реакция и в продължение на месеци телефоните в сумо асоциацията прегряха. Шефове на школи започнаха да се оплакват от негативни последствия. "След инцидента трима перспективни младежи, които искаха да дойдат в школата, ми казаха "не благодаря" и се отказаха", разказва треньор, пожелал анонимност. Някои школи използваха за реклама факта, че при тях не се използва бамбукова пръчка за възпитание. Тя е популярна на много места, като по-старшите налагат младите за неизпълнение на указания или за грешки.

В цялата тази история българинът Калоян Махлянов-Котоошу продължава да бъде едно от рекламните лица на сумото, но не със същия ефект както преди 2 г. Бързият му възход спря с посредствени борби, някои от които заради постоянни контузии. Нашият остана в сянката на новия йокозуна Хакухо и продължава да бъде единственият действащ озеки (голям шампион) без турнирна победа. Както изглежда, след поредната травма в дясното коляно и на турнира във Фукуока Котоошу няма да бъде сред кандидатите за Купата на императора.
6
1253
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
10 Ноември 2007 04:35
Браво Георги, Браво Филипов! Браво за идеята да се напише статия за сумото и последните новини около него. Браво!!!!


Проблемът, Филипов, е че достоверността на написаното зависи от гледната точка. Докато си останеш проЗ(то) балкански журналист ти ще виждаш "цунами от скандали" в сумото като някакъв прецедент вещаещ колапс пред сумото като спорт. Да ама, не!


Аз бих казал, че има страхотна отчетност и бързи действия срещу провинилите се. Защото този спорт е и хилядолетна традиция. И хората гледат да я съхранят. Проблемът, Филипов, в този случай, че че са замесени много чуждестрани рикиши в този спорт, а колкото и да си кривим душата японците като островни хора са си расисти и националисти, и винаги търсят начин да направят сечено на гайджин. За наша радост, Калоян е голям като човек и много над тия неща, достатъчно умен да не се забърква дори с някое изказване в които и да е от скандалите. Гледай на нещата като на нормалните процеси във всяка сфера на човешката дейност, а именно борбата за власт и чат-пат желанието да се скътаеш днеска от работа.


Да не би да няма скандали във футбола, тениса и други спортове? Има но много малко от тях се адресират с подходящите мерки и строги действия. Дори след скандала в Калчото мин. година интересът към италианските отбори продължи и след титлата на Милан в ШЛ сякаш хората бяха забравили за участието им в него. Това че о/о 2000 души са дошли по-малко на този Есенен турнир нищо не означава. В последните дни беше тъпкано.
10 Ноември 2007 04:39
Скандалите за подпкупи са безумни - ако беше преписал още малко откъдето си видял тази статия, щеше да разбереш, че скандалите за продадени мачове произлизат от интервю на бивш сумист от 80те години, които казва в местния вариант на 168 часа или Жълт Шок - Гендай шюнкан, че на него са му предлагали пари през 80те години и прави заключението, че със сигурност тази практика трябва да има и днес.


Те това е. Без доказателства - препдоложения само, че нещо може би го има.


Като се цитира източник, много е важно да се направи разследване що за вестни, сайт или медия поднася информацията. Няколко седмици по-късно след тази новина седмичното списание на крайно левия вестник "Асахи" написа статия, че примиерът Абе има връзка с някоя от сътрудничките си. Естествено там вече гаварата не можеше да остане незабелязана и списанието се изивни и веднага плати обезщшетение.
10 Ноември 2007 04:45
Аса!!!

Монголецът е най-голямата издънка в сумо историята досега. Голям боец, изключителни хватки но много малка личност. По време на властването му като йокодзуна - дръпна плитката на Миябияма в края на схватка не на тренировка а на официален турнир - там го наказаха. Задържали са го да троши кола на улицата. Ожени се и се кротна. Ако има теория на коснпирацията си мислех, че Котомицуки ако вземе предния трунир дори щеше да се откаже. Но просто няма достатъчно силен и псотоянен японец, който да го измести! А след седем години местните си искат и местен йокодзуна.


За данъчните му афери се спомена веднъж. Стейбълмастъра каза, че са назначили данъчен инспектор и ще предадат репорт на федерацията. Предадоха го. В последствие нищо не се чу.


Да има вероятност да са е потулило, но това е Япония, по-скоро не.


Филипов сети се колко тенисти да речем Бекер или Граф имат и до ден днешен без да отричат и с хиляди адвокати и данъчни специалисти проблеми с данъчните в собствените си страни.


Пак казвам - думата е отчетност
10 Ноември 2007 04:49
Наш Калоян!!!


Кво да кажа? Много готин човек, личи си, че е човек от народа. Няма проблем да отиде и да излезе на заведение с 20 бг студенти в Токио. Нещо което като кажеш на някой монголец не може да повярва, защото нито Хакухо нито Аса ще паднат толкова ниско, щото са се взели за звезделини.


Филипов, чети по-внимателно, от където си го преписал това. Наш Калоян е контузен, на предните пет турнира няма нито веднъж записан повече от 10 победи. Дори и да не беше контузен едва ли щеше да преодолее тази граница.


Ключът, Филипов, се крие в това, че той до средата на годината играеше с хенка - отдръпване назад при тачиаи-а, нещо непресъщо за оодзеки дори. Сега си сменя техниката и съвсем сериозно е догодина да го очакваме да направим пробив. Стига дясното му коляно да му го разреши.

10 Ноември 2007 11:55
мумоко
със сигурност твоите твоите думи са много по-интересни от статията.
11 Ноември 2007 11:03
И тука дългата ръка на Н.С. и казионото БФС са дали отражение...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД