:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 315
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Болка и истина

За бога, братя, не снимайте красивите места в България!

У нас добрият вкус все още рядко спохожда големите пари. Затова само конспирация може да спаси малкото останала девствена природа
Снимка: БУЛФОТО
Кой знае защо властта у нас и особено министър Асен Гагаузов /вторият от ляво/ виждат красота само в голф-игрищата.
От месец насам по Канал 1 на БНТ върви реклама на конкурс за любителска фотография на тема "Най-красивото място в България". Организатор е ръководството на телевизията, което обещава да поощри участниците, като подреди техните снимки на изложба в едно от новинарските студиа. А през септември е планиран Ден на отворените врати и тогава любознателното гражданство ще може да разгледа изложбата.

Тази инициатива, привидно невинна и благородна, е в същината си



лукаво зловредна и обществено опасна



Това е така, защото българското общество през последните десет години демонстрира брутална непоносимост към красивите места в своето отечество. Голяма част от този национален ресурс беше лекомислено и необратимо погребана за вечни времена сред архитектурен кич и бетон. Образите на това лекомислие са пръснати из цялата страна и точно те заслужават да бъдат снимани и показани. Очарователното някога



Банско днес прилича на туристическо гето,



в което привидният лукс не може по никакъв начин да прикрие оскъдното въображение на инвеститорите, дефицитното чувство за чест и приличие у общинските власти и професионалното малодушие на архитектите. Същото стана в Несебър, Созопол, Слънчев бряг, Златни пясъци и на много други места. От Черноморието почти не е останало място, незасегнато от пошли и алчни инвестиционни попълзновения. Битката за Иракли изглежда необратимо загубена. В Кара дере, последният девствен плаж между Бургас и Варна, вече е планирано строителство на голям курорт. Миналия месец правителството благослови застрояването на Странджа. Сигурно е, че никакви ограничения - нито в гъстотата, нито във височината на сградите - няма да бъдат спазени. Българският чиновник при подходяща мотивация ще намери начин да ги заобиколи. Законодателят ловко ще му даде гаранции за това, както стана със закона за Черноморието. Той беше приет, когато започна да губи смисъл, и пак не можа да спре строежа на нови хотели на самите плажове тази пролет. Впрочем точно формалните строителни ограничения в последните години родиха причудливата архитектура в София - триетажните покриви с балкони и разни башни, които по документи не се смятат за етажи, но все пак са етажи, при това нелепи и уродливи.

Заради характера на трансформациите в българското общество през последните години днес добрият вкус и усетът за крехката и деликатна природа на красивото се оказаха непонятни и чужди за властта. У нас добрият вкус все още рядко спохожда големите пари. Механиката на прехода се оказа такава, че инкубатори на бизнес елита станаха бившите партийни комитети, службите за сигурност, спортните училища и армията. Не е известно в някоя от тези институции някога приоритетно да е насърчаван усет за красивото. Днешното българското общество е инфантилно, а



инфантилът няма устойчив естетически критерий



Неговият вкус е еклектичен, парвенюшки, неуверен и лишен от усет за разумна мярка и пропорция. В същото време е арогантен и вулгарен. Усетът за красивото у едно общество е въпрос на усреднени и общоприемливи критерии, това е естетически консенсус, който у нас изглежда трудно постижим. Красивите места са общ ресурс, обвързан с общи отговорности. Те не могат да бъдат безусловно лично достояние, както никой родител не е господар на децата си и не може да прави с тях каквото му хрумне. Ограниченото въображение на българското общество личи дори и в това, че в представите на най-просветените сегменти от бизнес елита образите на красивото са сведени до игрище за голф.

За бога, братя фотографи, приятели и ценители на красотата, не снимайте нищо красиво и нищо не изпращайте за конкурса на БНТ. Още преди да са изсъхнали вашите снимки, ресорни министри, областни управители и кметове ще подпишат разрешения за застрояване на тези места. Бетонът вече се върти в бетоновозите, а проектите с кичозни хотели и жилищни блокчета отдавна чакат в архитектурните бюра. Вместо красиви места снимайте най-красивите хора на България. Снимайте Асен Гагаузов и Джевдет Чакъров, снимайте кметове и туристически босове. Снимайте хотелите в Слънчев бряг или казармените бетонни дувари и мутробарока в Драгалевци и Бояна. Снимайте молове или пък застроените участъци от Южния парк в София. Снимайте Софиянски и архитект Стоян Янев. Снимайте двата нелепи до комизъм хотела, които президентският спонсор Людмил Стойков построи в курорта Дюни. Снимайте архитектите, които ги проектираха. Впрочем, те са същите, които проектираха и самия курорт през 80-те години, и този факт не прави чест на архитектурната гилдия.

Преди няколко години Симеон Сакскобургготски каза, че най-голямото богатство на България са хората. Като го чух и изтръпнах. Помислих си: "Продал ни е в робство." Оказа се, че греша. Такава сделка изобщо не е нужна. Общество, което се опитва да забогатее чрез безконтролно отчуждаване на обществен ресурс в частна полза, т.е. чрез системно самоограбване,



такова общество живее в нескончаемо и самопричинено робство



За да се запазят красивите места в България, те трябва да бъдат обгърнати в конспирация. Трябва да останат скрити за инвеститорите. Да не се знае за тях. Сигурно някой ден, когато децата на днешната мутро-политическа олигархия изпратят своите деца да учат в престижни колежи, когато сложният баланс между богатство, приличие и добър вкус бъде наместен, а разбирането за красивото като национално значим и ограничен ресурс докосне съзнанието на българската администрация и най-сетне, когато българският инвеститор бъде готов с ръка на сърцето да каже: "Истински красиво е там, където мен ме няма", чак тогава инициативата на БНТ не би изглеждала така лукаво зловредна и опасна, както сега.
 А това място бе едно от най-красивите девствени места край морето...
22
25591
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
22
 Видими 
16 Август 2008 06:48
Снимайте щото само това ще ви остане - Спомена...
16 Август 2008 07:15
....привидният лукс не може по никакъв начин да прикрие оскъдното въображение на инвеститорите, дефицитното чувство за чест и приличие у общинските власти и професионалното малодушие на архитектите.



Това е статия за първа страница.
Автора, !!!
16 Август 2008 08:53
Авторът е умен човек с чувство за хумор, но какво от това - у нас управляват простаците, които сами си избираме.
16 Август 2008 09:05
За да се запазят красивите места в България, те трябва да бъдат обгърнати в конспирация.


напротив, това е най-вредният подход, трябва да се прави точно обратното, да се снима, да се описва, да има публична база данни и да има възможност за широката публика да участва в наблюдението и опазването на природата.

един пример:
http://www.californiacoastline.org/

тия хорица от години фотографират целия океански бряг на Калифорния точно с цел да опазват природните ресурси от разни тарикати ...
16 Август 2008 09:25
Ех, Симо!
По подобна тема се дръгнахме вчера за учителите. Един докарваше от девет дерета вода, че ето значи - според закон трябвало учител да участва в оценяването на учебниците. И щом има калпави учебници, значи учителите не са си търсили правата да вкарат умен човек в това оценяване.
Та и ти сега - обществеността. Кой я бръсне за слива?
16 Август 2008 09:36
Не съм съгласен с автора!
За бога, братя, Снимайте красивите места в България!
И ги изпращайте в "Теми на форумците", Натиснете тук!
Ако не за друго, поне Споменът да остане...
.
P.S. - Досега никога не съм молил Редакцията на Сега за помощ: - Уважаеми дами и господа от Редакцията, моля Ви, запазете снимките от красива България в отделен архив...нищо не се знае, времената се менят.
М‌ оже пък някой хубав ден(Дай Боже), децата или внуците ни да успеят да реставрират "Красива България"!

Редактирано от - OLDMAD на 16/8/2008 г/ 09:54:04

16 Август 2008 09:37
хайде стига вече с тоя плач. от пущиняците пари не се правят. а не съм забелязал да имаме нещо друго. нито заводите ни заводи, нито зеленчуците ни зеленчуци, за да има избор. какво да правим в тази държава? къде да работи неграмотното поколение, където расте в момента? поне като камериерки и сервитьори се ще се оправят. а проблемите "за доброто и прекрасното" оставете настрана. какво е виновен архитектът на дюни, че идва мутра с пари и иска "башни"? държавата къде е била? нали това е основната функция на държавата - да регулира? статията умело стреля в разни посоки без да е конкретна и играе на тънката струнка на "не остана природа в българия". е и? те ХОРА не останаха, той природа иска.
16 Август 2008 09:58
durt kozel, Спец-По-Здрав за Теб!
16 Август 2008 10:17
Източната мъдрост казва:"Средният път е правилният!"
А Ози Озбърн пък казва:"-Единствено собственият път е правилният!"
А архитектите като лекарите или както казваше един-" Като знам какъв часовникар съм как да отида на зъболекар" или обратното нещо се убърках!!!
Заеби!!!
Добре че ,"някой" ги излъга мутрите че в хотелите има пари иначе и това нямаше да остане!!
Щяха да пропият и пропилеят всичко, а сега грозно, бетонено ама го има!
Иначе - йок!
И както някой би възкликнал-Конфискувайте !!Ако си мислите че, сте мъже!
16 Август 2008 10:36
Мисля си, че Ясен Бориславов е надценил малко могъществото на човеците и в частност на алчното българско комуне.
Българското комуне е умно като скакалец.
Законите на природата и законите на бизнеса са неумолими.
Ще построят, ще презастроят, ще взривят и природата ще се върне.
16 Август 2008 10:39
"Златни ти устя Йоане!", пардон, Хугине...
16 Август 2008 10:39
Толкова красиви снимки от България са качени на Google Earth! Тези, направени от Евгени Динев, са прекрасни.
Сократ-май, за калпавите учебници не са виновни само учителите! Къде сме ние, родителите!? Толкова сме смотани, та не знам по света да има такива като нас! Що не ревнем, че не искаме да плащаме по няколко луксозни учебника на година, щото видите ли, едната част на преподавания материал била в единия, а другата част- в другия. Българинът мрази децата на другите. Когато започнаха да се навъртват първите наркодилъри около софийските училища, защо не се организираха БАЩИТЕ на децата, учещи там и да ги разчистват с всички позволени и непозволени средства!? Защото не ги беше грижа, ДЪРЖАВАТА била длъжна Е, сега ще чакаме децата и внуците на мутрите да поумнеят, та почнат да събарят бащини хотели!
16 Август 2008 10:53
Веста,
Не отваряй рани - няма смисъл.
Все едно, нищо няма да се оправи. А и не е по темата.
16 Август 2008 12:26
Веста, Сократ-май е прав - не е по темата. А и не е в крак с повика на времето. Нема как ще трябва да чакаме децата на мутрите да изглупеят та да може да си върнем България некой ден сдъвкана и изплюта но все пак. И без кръв нема да мине. А дотогава - шампанско и сълзи !
16 Август 2008 12:29
OLDMAD, гръмнаха "Амбасадор" на Симеоновско шосе.
Ясен Бориславов нека да се опита да си представи какво е да живееш от вътрешната страна на дувар накитен с видеокамери и ще му стане ясно, че това не може да продължава вечно...
16 Август 2008 12:48
..г-н Бориславов!За написаното..
16 Август 2008 16:22
http://bgnature-blacklist.bravehost.com
добавяйте ако сме забравили някого
давайте снимки от типа "преди - след"
помагайте и с преводи на други езици - нека всички да знаят!
16 Август 2008 19:54
ето - сократес е елитист, знае, че никой не го бръсне, но обича да се дръгне

а кат не те бръснат, що си я зачесал тая краста по форумо?
16 Август 2008 20:37
НЕЩО ЗА РАЗТУХА
Най - смешното в цялата тази глупотия и лакомия - безумното застрояване - има особена вътрешна логика и справедливост. Ще се опитам да обясня това със следния пример:
Буцата - стар рекетьор и мошеник, по съвместителство продаващ и дрога, виждайки как Ряпата, Караконджула и т.н. като луди влагат парите си в строителство на хотели, кръчми и др. по морето, решава и той да се включи. С част от откраднатите пари купува част от общинските съветници в приморското градче и те гласуват заменка. След това с друга част от откраднатите пари поръчва проектиране.След като проектите станат готови, с трета част от парите купува материалите необходими за строежа по проектни сметки. Идват от общината, набиват колчетата на парцела, плаща им и започва да копае. и т.н. и т.н.След година израства хотел- близнак на съседния - Буцата наема персонал и чака чичко паричко. И тук "пържолата" се обръща.Хотелите много, чичковците малко. Печалба - нула. А данъци трябва да се плащат.Прави опити нашия човек да го продаде-хотела- но цената на полвина. Изчаква още но тя продължава да пада.След още малко идват собстениците на друг хотел - купуват го на безценица и го събарят. Отварят зелени площи .Това е в кратце съдбата на 2/3 от хотелите по морето.Строени с крадени, откраднати и преточени пари.Сигурно се питате къде е справедливоста? Ами в това, че Буцата 90% от откраднатите пари е върнал на ограбените като заплати на производители на строителни матерали, на строители и обслужващия хотела персонал.Като към това добавим и 20% от стойноста на хотела платени на работниците да го разрушат нещата стават още по смешни.Колкото и странно да звучи Буцата, Ряпата и Караконджула са намалили безработицата за един определен момент, имат принос в повишаване на БВП и накрая остават без нищо.



16 Август 2008 23:54
Напълно съм съгласен за сисемата на Буцата и Караконджула, ама наша работа е час по-скоро тези типове да останат без нищо.
17 Август 2008 00:22
Иска се , да бъде максимално изолиран всеки източник на безумни активности в общото ни пространство ... Политическите сили , които го изразяват , трябва да бъдат изритани от властта , а значимите като този проблеми , да бъдат до един вадени на светло и решавани по реално контролирана , публична процедура ... За да бъдем наистина Общество , ни се налага , именно в тази посока да преструктурираме системата на своето политическо общуване ... За повече Общество в Политиката ... Всяко друго е шум за нищо ...

17 Август 2008 17:18
Привет от Приморско. Прахоляка от строежите на Приморско е невероятен. На всеки завършен "хотел" се пада поне един незавършен. "почивайте на нашия обект" е най-точното мото на Приморско. Всеки "ресторант" е "уникален" по своему. Носят ти бирата за десерт след пържолата, месото е вмирисано, лука изсъхал, тортата от оня ден. Даже фалшивите усмивки ги няма. Единственото постоянно нещо - досадата от клиента, дето вместо да си остави парите, иска да бъде и обслужван. Аматьорщина с претенции, също в изобилие навсякъде. Явно да чопнеш пари за хотелче и да го управляваш кадърно са неща за които се искат различни качества. Все пак има някоя и друга закусвалня, в която си сервираш сам и изглежда там където готвят лелки - храната е супер в сравнение с ресторантите.
Паркирането по тротоарите не смущава полицията. Джигитския стил каране, също не е проблем. Иначе полицаите си висят на входа на града. Сигурно да попречат на превземането му от марсианците :-)
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД