:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 174
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Израелската армия масирано обстрелва селища в Газа и на Западния бряг

Люти битки на палестинци и евреи

17-месечният конфликт прераства във война
Снимка: Ройтерс
Шестима палестинци бяха убити вчера след като израелски самолети бомбардираха и разрушиха в първите часове на деня централата на палестинското разузнаване във Витлеем, а двайсетина танка навлязоха в бежанския лагер Аида до града, предадоха световните агенции. С танкове бе обстрелван и съседния сектор Бейт Сахур. Сред убитите в контролирания от палестинската администрация град са генерал от силите за сигурност, директор на болница и деветгодишно дете. На Западния бряг на р. Йордан десетки въоръжени еврейски заселници опустошиха друго палестинско селище.

Сблъсъците вчера са едни от най-кървавите в 17 месечния конфликт между евреи и палестинци, който прераства във война, посочва Ройтерс. С убитите през нощта срещу петък жертвите на последната интифада стават 1406, от които 1067 палестинци и 316 израелци.

Кораби и хеликоптери обстрелваха полицейски обект и в ивицата Газа. Трима души, сред които полицай и член на спасителен екип, са убити, други седем полицаи са тежко ранени. На обстрел бе подложен и пост на палестинската брегова охрана северно от Газа. Израелски хеликоптери пуснаха ракети срещу щабквартирата на палестинските сили за сигурност в град Хан Юнис. Пет танка и два булдозера навлязоха в източната част на град Рафа. Танковете обстрелваха три поста на палестинските сили за сигурност, които след това бяха разрушени от булдозерите, разказват очевидци.

В отговор на масираната офанзива на израелската армия, палестинец уби вчера петима евреи в Газа, а четирима са убитите и 20 ранените при проникване на друг палестинец в еврейското селище Ачмона. Той открил огън с автомат и хвърлил граната срещу еврейски заселници, след което бил застрелян, разказва Ройтерс. (Интервюта с посланиците на Израел и Палестина - на 12-а стр.)

Нова мисия на САЩ

Президентът Буш съобщи изненадващо в четвъртък, ще изпраща отново американския специален пратеник Антъни Зини с трета посредническа мисия в региона. Той трябва да накара евреи и палестинци да приемат мирния план на САЩ от миналата година, базиран на предложенията на шефа на ЦРУ Джордж Тенет и на бившия американски сенатор Джордж Мичъл. Израел твърди, че подкрепя двата документа, без да ги е одобрявал официално.

Израелският кабинет ще се събере идната седмица на заседание, на което се очаква да одобри американските планове, предаде АП. Съвещанието ще се състои на 17 март - неделя, съобщи Раанан Гисин, съветник на премиера Ариел Шарон.

Проучване на общественото мнение, публикувано вчера във в. "Йедиот ахронот" сочи, че 53% от израелците са изгубили доверието си в премиера след началото на военната офанзива.
585
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД