:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 237
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Дянков и ЕЦБ се разминаха по въпроса готова ли е България за еврото

Нашият вицепремиер нападна Гърция, че не пази ЕС от контрабандата
Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Финансовият министър Симeон Дянков заяви преди десетина дни, че очаква България да въведе еврото до 2-3 години. Вчера обаче ЕЦБ го опроверга, тъй като страната ни не отговаря на всички необходими икономически и юридически критерии, за да стане част от еврозоната.
Вицепремиерът Симеон Дянков и Европейската централна банка рязко се разминаха по въпроса готова ли е България за влизане в еврозоната. "Нито една от осемте европейски страни, които могат да претендират за влизане в еврозоната, сред които и България, все още не отговаря на всички необходими икономически и юридически критерии", се казва в доклада на ЕЦБ за напредъка на кандидатките за еврото. Все пак нашата страна се откроява с добри параметри сред останалите - Чехия, Латвия, Литва, Унгария, Полша, Румъния и Швеция (Дания и Великобритания засега не искат виза за еврозоната). По критерия "ниска инфлация" само три страни - България, Чехия и Швеция, са в нормата. Въпреки че бюджетът ни вече е доста стегнат, ЕЦБ поставя България сред държави с прекомерен дефицит (над 3% от БВП) в средносрочен план, а от осморката само Швеция изпълнява критерия. За сметка на това България е в групата на държавите с външен дълг под 60% от БВП (само Унгария не покрива този показател).

В доклада на ЕЦБ се твърди, че България, както и останалите кандидатки за еврозоната, не отговоря на "юридическите условия" - т.е. пълна независимост на централната банка. От предния доклад - май 2010 г., има напредък, но той не е достатъчен, коментират банкерите от Франкфурт. В момента от осемте само Латвия и Литва са допуснати до "чакалнята" за еврозоната ERM II - Валутния механизъм II.

Дянков обаче не смята така. В интервю за "Ди Пресе", в което гневно критикува тресящата се от проблеми Гърция, той заявява: "Странно е как Гърция е член на Шенгенската зона, а България не може да се присъедини. Ние сме на път да изпълним всички критерии за влизане в еврозоната, което ни прави готови за валутния съюз".

В интервюто Дянков сравнява гърците с разглезени хлапета, които "плачат с цяло гърло за още и още бонбони". Той директно нападна южната съседка, която се явява външна граница на ЕС, за несправяне с контрабандата и особено за безпрепятственото нахлуване на нелегални цигари и алкохол. Според нашия финансов министър 90% от контрабандата влиза през гръцката граница. "Водили сме безброй дискусии с нашите гръцки колеги. Предложихме им дори да ги подпомогнем при проверките по гръцките пристанища. Фактът, че нищо не се получи, се дължи не на последно място и на това, че гръцките институции не работят, както би трябвало да работят. Аз като министър на финансите на България разчитам на приходите от митницата. В Атина очевидно не", гневи се Дянков. И шефът на Агенция "Митници" Ваньо Танов многократно е говорил за същия проблем - щом една стока стъпи в Гърция, тя вече е на територията на единния пазар и може да пътува свободно из ЕС, без да подлежи на митнически контрол.

Дянков смята, че проблемът на закъсалите днес южни европейски страни е, че са свикнали да разчитат на парите от Брюксел и това е направило хората лениви. Според него те разсъждават по следния начин: "Защо да правим проверки по границите, след като така или иначе получаваме пари от Брюксел?" и "Ако искаме достатъчно упорито, те все някак ще ни дадат повече".

"Трябват реформи. Ние, както и държавите в Централна и Източна Европа, сме свикнали да разчитаме на себе си. България го доказва", коментира още вицепремиерът и не скрива огорчението си от двойния аршин в ЕС и от незаслужено лошото отношение на част от европейците към нашата страна.





ПРИЗНАНИЕ

След като ЕЦБ попари самочувствието на нашия финансов министър, Европейската комисия го зарадва с добра новина. Тя съобщи, че препоръчва България и Германия да бъдат извадени от черния списък на страните, превишили прага за бюджетния дефицит. Процедурите за свръхдефицит (над 3%) ще бъдат прекратени, защото Германия е свила "дупката" на 1% от БВП през 2011 г., а България - на 2.1%. При това според Еврокомисията затягането на бюджета е гарантирано и трайно. Изваждането от черния списък трябва да стане факт в края на юни, когато ще има съвет на лидерите на ЕС. Тогава България ще влезе в групата на отличничките заедно с Германия, Естония, Финландия, Люксембург и Швеция, а останалите 21 държави от ЕС ще останат в наказателна процедура и под заплаха от санкции.



13
2966
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
13
 Видими 
30 Май 2012 19:53
Дянков сложи пръст в раната и постави ударенията, абсолютно правилно и много навреме. Браво, Монка!
Нищо, че да му се казва "браво" май вече стана банално
30 Май 2012 20:09
Въпреки че бюджетът ни вече е доста стегнат, ЕЦБ поставя България сред държави с прекомерен дефицит (над 3% от БВП) в средносрочен план

Дипломатичен начин да се каже на СД, че в ЕЦБ прекрасно знаят, че дефицита ни е толкова нисък заради изразходването на държавния и на НЗОК резерви. И тъй като вече няма откъде, освен да опука и Сребърния фонд, но той не е и толкова голям, а и идат избори, то в ЕЦБ са наясно, че в близките години, при това управление, дефицита одма ще мине 3% и кой знае колко отгоре.
30 Май 2012 20:13
и аз мисля че хер Флик заслужава браво! ;
30 Май 2012 21:32
Мъъ, дааа! Какво беше казал някой си за финансовата стабилност на България. Май нещо от сорта, че по стабилна е само тишината в гробищата. Когато финасист, те хвали, че си финансово стабилен, когато всичко отива по дяволите, не е на добро. А щом ти казват, че може още, знчи са ти скроили кюлафа. Най-после и СД започна да разбира, че го пързалят по тънката лайсна и започва леко да шава. Но резултатът, ще е - с тая ръка удрям, с тая носим цветя в "Пирогов". Какъвито са междуврочем и всичките доклади на европейските структори за Б-я.
31 Май 2012 00:53
Абе, к`ва беше разликата между финансист и и икономист?
И едните и другите лъжат май?
31 Май 2012 01:46
Дянков само така!
А дудуци и мрънкялници с конспиративни теории за всичко у нас наспорил Бог. Добре, че никой не им обръще сериозно внимание.
31 Май 2012 02:41
Аз понеже съм дудук да кажа една конспирация
За нищо друго не са им на Дянков и Кауня Еврозоната, освен за да освободят още 2 милиарда от фискалния резерв, че идат избори, а милиционерите са гладни.
А относно реалния ни напредък към Еврозоната мисля, че все от "констатиран напредък" към "констатиран напредък" ще се движим до .. евро през кривия макарон.
31 Май 2012 06:20
AliBabah
Не си наясно с понятията, май. Изразходването на тези резерви е финансиране на дефицита и не го намалява. Посоченият от теб проблем има съвсем друго естество.
31 Май 2012 09:56
Абе, к`ва беше разликата между финансист и и икономист?
И едните и другите лъжат май?

Не, това е приликата
31 Май 2012 09:59
Алибаба според мен има предвид, че като опукат резервите, управляващите ще бъдат принудени да харчат на червено още повече и така дефицитът опасно ще се увеличи.
Иначе Дянков съвсем основателно критикува съседите!
31 Май 2012 12:27
Очевидно някой не е в час.
31 Май 2012 14:02
архонтът на българската хазна
31 Май 2012 14:52
На това момче Дянков никой ли не е обяснил че митата събрани на пристанищата в Гърция отиват в бюджета на Брюксел, не в гръцкият, затова на гърците им е по изгодно да затварят по едно око.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД