:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,481,207
Активни 87
Страници 28,495
За един ден 1,302,066

ЕК: България се проваля с реформите в три ключови сфери

Кабинетът не показва резултати в образованието, енергетиката и пазара на труда, сочи годишната оценка на Националната програма за реформи
На прага на последната година от мандата правителството получи незадоволителна оценка на програмата си за реформи от Европейската комисия. В официален доклад, разпространен вчера, комисията отправи остри критики за липсата на резултати в три ключови сфери - пазар на труда, образование, енергетика. Страната ни получава похвала за намаляването на бюджетния дефицит, но дори и постигната фискална стабилност се определя като рискова на фона на нерешените структурни проблеми.

В оценката си Европейската комисия стъпва на отправените миналата година 7 препоръки към правителството за предприемане на мерки в проблемни области, от които зависят дългосрочните перспективи пред страната. Страната ни е изпълнила напълно само една от препоръките - за намаляване на дефицита. Всички останали са изпълнени частично и голяма част от проблемите остават същите, както и миналата година, изтъкват от Еврокомисията.

Случващото се на пазара на труда и липсата на адекватни мерки за ограничаване на безработицата се сочи като основно предизвикателство пред страната. Еврокомисията оценява като правилна стъпка вдигането на пенсионната възраст, но счита това за недостатъчно заради дългосрочната уязвимост на пенсионната система и липсата на мерки за интегриране на възрастните хора на пазара на труда. Комисията отбелязва високия дял на младите хора, които не учат и не работят, както и резкия скок на безработицата при нискоквалифицираните кадри. На фона на тези тежки проблеми грижата за създаване на работни места не изглежда да е в дневния ред на правителството, изтъкват от Еврокомисията. Оттам препоръчват предприемане на комплексни мерки за стимулиране на заетостта, включително в областта на образованието и регионалното развитие, и преразглеждане на минималните осигурителни прагове, които се определят като твърде високи и стимулиращи сивата икономика в някои от секторите. Тежкият дефицит в пенсионната система и недостигът на средства в здравеопазването, където реформата е спряла, се сочат като основен риск пред фискалната стабилност.

България успя да намали броя на децата, напускащи рано училище, но много високият дял на слабите ученици при международни проучвания говори за структурен проблем с осигуряването на качеството на образование, пише още в документа. Липсват мерки за квалификация на учителите, има нужда от осъвременяване на учебните програми, националната система за оценяване е слаба, а отчетността - недостатъчна. В сферата на висшето образование делът на студентите расте, но университетите нямат достатъчно капацитет в областта на изследванията и иновациите.

Липсата на инвестиции в изследвания и иновации и ниската енергийна ефективност се определят като основна слабост на българската икономика. Инвестициите следва да се увеличат драстично, ако България иска да постигне нивата в Стратегия 2020, изтъкват анализаторите. Като структурен проблем в областта на енергийната ефективност се сочи административното регулиране на цените и липсата на реална либерализация на енергийния пазар. Въвеждането на целеви нива за пестене на енергия в публичните и индустриалните сгради е стъпка напред, но планът за повишаване на енергийната ефективност не е достатъчно амбициозен и голяма част от мерките се отлагат за след 2012.

Сред оценените като ефективни реформи на правителството са предприетите мерки за оптимизиране на работата на администрацията, но Еврокомисията счита, че тези усилия трябва да продължат и на ниво общини. На фона на орязаните разходи на общините и липсата на реална децентрализация местните управи трудно изпълняват все по-големите си отговорности. Разкритикувано е и изключването на общините от процеса на планиране на еврофондовете. За да се случат отчетените 91 мерки за облекчаване на административната тежест върху бизнеса, държавата трябва да инвестира в обучение на администрацията и отблизо да следи прилагането им. Еврокомисията изтъква, че не е ясно какъв точно ефект ще имат върху бизнеса тези мерки, защото задължителните предварителни оценки за въздействието на административните актове се отлагат за 2014 г.
33
5155
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
33
 Видими 
30 Май 2012 19:52
Кабинетът не показва резултати в образованието, енергетиката и пазара на труда, сочи годишната оценка на Националната програма за реформи

Не е вярно,има грандиозни резултати!Доцентът от селското школо Мумиев стана министер и пруфесур,Джуката с артистичната "диплома",без номер и дата,обяви ликвидирането на АЕЦ Белене,шебек Тотю замрази пенсиите вече 3 години и така от тази кражба даде на Боко 2,5 милиарда пенсионерски пари.....
30 Май 2012 20:01
Има ли изобщо нещо, в което ГЕРБ не се провали?
30 Май 2012 20:36
Нещо за доходите да се беше сетила да спомене въпросната ЕК поне веднъж, щото от "структурни реформи", дето водят във все по-задъднени улици вече ни се повръща. Критиката за регулирането на цените в енергетиката пък изобщо не подлежи на коментар. Първо, трябва цените да са адекватни на доходите (те не са), второ, да ме оставят да си купувам ток от АЕЦ "Козлодуй", без посредник, без Цветелинкината зелена енергия, без такса за пренос, цена на преноса и цена на такстата за пренос , а после да дават акъл кое как да се регулира.
30 Май 2012 20:57
светице,
никой не ти забранява и сега да се опиташ да купуваш ток без посредник. даже те задължават, ако потребяваш над определена граница. излизаш на свободния, а не на регулирания пазар, на който си сега, и се договаряш с доставчиците, пазаруваш без пъсредници и въобще кеф. кеф, ама не мож се включи за договор с аец-а. далеч по-вероятно е да попаднеш на някой вятърничарник или в краен случай наскоро модернизиран въглищарник.

с битовото потребление си стой на регулирания пазар. съвет.
30 Май 2012 21:20

ЕК: България се проваля с реформите в три ключови сфери

А в колко "неключови"?
30 Май 2012 21:27
Ключови или неключови, пак ще им резнем лентичката
30 Май 2012 21:41
Изброените "сфери с провалени реформи" не са еднакви нито по тежестта на проблемите, нито по реалните възможности за решаването им. Самият факт, че вече има цяло поколение, родено и израснало при най-див червен, розов и суросинкяв комунизъм, смесено с 20-25% професионални тунеядци, ще прави все по-недостижими европейските изисквания към образованието и трудовия пазар. Борисов да управлява не 8 или 12 години, както се очертава, а 33 като "самия" Живков, пак не може да поправи пораженията от десетилетията неморалност и безпътица. Привеждането на енергетиката и бизнес средата към европейските норми обаче са напълно постижими цели и е време, крайно време е, да се захваща с тях.
30 Май 2012 21:58
На фона на тези тежки проблеми грижата за създаване на работни места не изглежда да е в дневния ред на правителството, изтъкват от Еврокомисията. Оттам препоръчват предприемане на комплексни мерки за стимулиране на заетостта


Айде един по един до един - Манерку и сие, да обясните на ЕК, на форума и на останалия свят, че държавата не се грижи за създаване на работни места.
30 Май 2012 22:06
Мнозинството българи днес имат едно предимство в сравнение с времето от преди 10.11.1989г. - свободата да напуснат родината си, за да живеят и работят като бели хора. Тъжно е, но е факт.
30 Май 2012 22:09
kaily
не ви отива да плачете за работни места - вие много ясно сте изразила своя вот Срещу управленията които създаваха работни места в Бг, вашият глас е един от онези 1.6 млн, които легализираха политика практически довела до загубата на близо 400.000 работни места.

срещу какво протестирате - за какво протестирате?

никак не обичам хора които протестират срещу себе си и не проявяват ни най малко разкаяние или признание за грешките които сами са допуснали. никак не е коректно.
30 Май 2012 22:23
Светице,
никой не те спира, вземи си сефер-тасчетата и тръгвай за ток в Козлодуй. Може и пеша за по- евтино.
30 Май 2012 22:47
никак не обичам хора които протестират срещу себе си и не проявяват ни най малко разкаяние или признание за грешките които сами са допуснали. никак не е коректно.

Ах! Нима
30 Май 2012 23:31
Член 1
Право на труд
С цел да се осигури ефективното упражняване на правото на труд договарящите страни се задължават:
- да приемат като една от приоритетните си цели и отговорности постигането и поддържането на колкото е възможно по-високо и по-стабилно равнище на заетост с оглед постигането на пълна заетост;

Кайли, всички, които поради невежество или от да кажем полемичен жар, оспорват императивното задължение на Република България да създава, поддържа и защитава работни места, можеш да ги убиваш на място, като започнеш от документа по-горе. Това е микроскопична част от Европейската социална харта, открита за подписване в Торино на 18 октомври 1961 г. и ратифицирана със закон, приет от 38-о Народно събрание на 29.03.2000 г. /уви, цивилизацията в България навлиза бавно, много бавно/. После можеш да продължиш със специалните ни норми по въпроса и да доубиеш супостатите с кроткото напомняне за клетвата, която полагат всички членове на висшето ни държавно ръководство, да спазват законите на България и за наказателната отговорност, която носят при нарушаването й. Друг е въпросът, че, както казах, цивилизацията в България навлиза бавно, много бавно
31 Май 2012 01:48
Да изревем мощно: "Ура, другари! България се проваля - какво по-хубаво от това!"
31 Май 2012 07:02
България се проваля

Проваля се не България, а тоз,дето се пъчи като Булгарбаши-Тиквата, така наричан в мафията,Буда- сред агентите на ДС,Рапонья- от нормалните,бабуина-от зоолозите..
http://pics.livejournal.com/drugoi/pic/005t549b.jpg
31 Май 2012 08:12
Като отчетем статистиката за изпъ.нените и неизпълнени обещания на Тиквоня, обявена вчера (около 200 дадени и 20 изпълнени), не можем да се съмняване за заключението на комисията. Но дали от това ще произлязат някакви обрати при следващите избори, при този захласнал се в банкянско-бистришкия тигър матрЯл не знам!
31 Май 2012 08:42
Истинската реформа изисква първо да се отстранят скъпоструващите привилегии в днешния пенсионен модел – много по-ранното пенсиониране на едни за сметка на други, огромните обезщетения при пенсиониране и плащането на личните вноски на държавните служители с пари на останалите данъкоплатци и бъдещи пенсионери. Само тези стъпки биха намалили значително покривания от бюджета дефицит в пенсионната система.
31 Май 2012 08:57
Тия от ЕК за енергетиката да бяха замълчали, че си я затрихме под техен натиск и контрол.
31 Май 2012 09:01
Но дали от това ще произлязат някакви обрати при следващите избори, при този захласнал се в банкянско-бистришкия тигър матрЯл не знам!

Ще произлязат. Също като във вица за бялата и червената крави, матрЯла ще изненада този път червената, като пак избере бялата.
Що се отнася до реколтата от дренки - прогнозата не е обещаваща
31 Май 2012 09:10
Аве това същата новина ли е, която по телевизиите представиха, като Европа поощри България?
31 Май 2012 09:22
***
31 Май 2012 09:26
Бел. на модератора: Моля, пишете на кирилица или Натиснете тук
31 Май 2012 09:28
***
31 Май 2012 09:35
Arni , редактирай си сам постингите, че ще те баннат. Първо си вкл. кирилицата.
31 Май 2012 10:18
Привеждането на енергетиката и бизнес средата към европейските норми обаче са напълно постижими цели и е време, крайно време е, да се захваща с тях.ПРОГРАМА ЗА ЕВРОПЕЙСКО РАЗВИТИЕ НА БЪЛГАРИЯ

01 юни 2009 г.

Пет приоритета на управлението

Възстановяване и гарантиране на справедливостта в българското общество
Превръщане на България в основен фактор на стабилност в региона и света, уважаван член на Европейския съюз
Благоденствие и просперитет за българските граждани и българската икономика
Подобряване на социалната сигурност. Създаване на благоприятна и здравословна среда на живот
Развитие на човешкия капитал на нацията за по-високо национално самочувствие.

ДА ДОКАЖЕМ, ЧЕ БЪЛГАРИЯ МОЖЕ!

Колко вода е изтекла от юни 2009 до сега и какво е направено по възстановяването, превръщането, подобряването и развитието?
Някой от форумците имаше крилата мисъл, че на хората с къса памет прехода им е дълъг
31 Май 2012 11:19
Ето какво става в образованието
http://bivol.bg/science-fund.html
Професор по стара английска литература оценявал проекти по биохимия и архитектура
Проф. Емил Хорозов: Прикриват се престъпления във финансирането на науката

Игнатов укрива крадците, медиите ще разкъсат БАН...
31 Май 2012 11:21
Доклад върху реализацията на конкурсните сесии на Фонд "Научни изследвания" през 2008 и 2009 г."
http://sci-society-bg.eu/node/4
31 Май 2012 11:38
досега България се е провалила в най-важната реформа - не си намери истинските ,достойните управляващи!Е, тогава можеше да не се казваме България,а Швейцария?
31 Май 2012 12:25
Кое от всичко отчетено е повод за гордост, или поне белег за добре свършена работа и начало за решаване на възлови проблеми? Кое ни удовлетворява и ни показва, че пътя по който вървим е в правилната посока?
31 Май 2012 12:52
комисията отправи остри критики за липсата на резултати в три ключови сфери - пазар на труда, образование, енергетика


Какъв напредък в образованието в страна, в която потомствено се ненавиждат представителите на умствения труд, няма разбиране какво представлява той, а образованието се възприема като диплома, гарантираща службица за трупане на стаж за пенсия.

В таката страна електоратът е във възторг от бабаити на неумствения труд и тръпне от кеф в демонстарцията на мускули, натрупани от преобразувани бивши нервни клетки.
31 Май 2012 13:30
преразглеждане на минималните осигурителни прагове, които се определят като твърде високи и стимулиращи сивата икономика в някои от секторите.
Тези хора, като пишат не знаят ли , че хората ще го прочетат и мноооого ще се смеят на глупостите!!!Кой точно прагове са тооооооолкова високи , че чак ни завидяха ???? Нали всичките са под минималната работна заплата за Европа!!!Няма дори държавен служител, който да получава европейска заплата!!!Та камо ли да се намалява??????Има нещо, което не е съвсем така!!!А за сивата икономика има инспекция по труда, защо няма нито една проверка по скатаните офиси, дори и в София, да се видят колко хора работят без тр.договори???А защо работят без тр.договори, заради високоя плосък данък ,който е убииствен за работника и огромните осигуровки, които дължи работодателя!Затова и двете страни имат изгода да не се сключва трудов договор!!!Да се оправи законодателството в тази посока!!!И тогава да се претендира!!! Но тези, които пишат законите никога не са оставали без работа и без пари , затова живееят в друга реалност и пишат едни закони, като за марсиянци!
31 Май 2012 19:39
Абе к'во сте занедоволствали, ленти да има за рязане...
01 Юни 2012 00:53
бе немат ли думата работодателите, ама тия от частния сектор, те тия дето се борят със: данъчни инспектори, хеи-то, пожарната, трудовата инспекция и т.н. и колкото по-малки са - толкова им е по-трудна борбата ... не че и на големите им е лесно, вж гришата ганчев... а китай ли, ми китай си гледа основния принцип: да има работа за целия китайски народ!
те теа тук един малък български народ не могат му намери работа и само го фискализират, бюджетират, дефицитизират, и т.н. глупости.
да доде андрешко че да ги опраи - да има и за държавата , ама и бачкане да има за народо, па и за циганите, да им дадат по една нива та да не крадат от чуждите ниви...
е кво ся, като при костов през 1992г - фискална политика, твърд лев, и нисък долар, та изпофалираха първите частни производители и износители - ама нали сапио се нагуши... та сега пък магистрали магистрали, ааа има и мостовееее
ай че се разприказвах
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД