:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 180
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
БНТ показва на живо церемонията по връчването на призовете "Черноризец Храбър"

Двама от "Сега" на финала за вестникарските "Оскари" във вторник

Имената на отличените ще бъдат определени минути преди шоуто
Снимка: Александър Михайлов
Стефан Продев е отличен посмъртно със специална награда от Съюза на издателите на всекидневници в България, съобщи вчера председателят му Тошо Тошев. Решението за това ще бъде обявено официално по време на връчването на наградите за журналистика "Черноризец Храбър". Синът на Стефан Продев ще получи статуетката с надпис "Признание за цялостен принос в историята на българската журналистика".

Отличията бяха учредени от Съюза на издателите и ще се връчат за първи път на 22 октомври в Народния театър "Иван Вазов". Наградите се раздават в 4 раздела, за които бяха предложени общо 68 журналисти. След тайно гласуване издателите номинираха 12 вестникари. В раздела за цялостно творчество се състезават наблюдателят на в. "Сега" Димитри Иванов, бившият главен редактор на "24 часа" Валери Найденов и Валерия Велева от "Дневен Труд". За приза най-добър публицист са номинирани Мира Баджева от "Сега", Виолета Симеонова от "24 часа" и Тодор Токин от "Дневен Труд". Най-добри разследвания според издателите в периода от 1 юли 2001 г. до 30 юни т. г. са публикували Силвия Йотова от "Дневник", Слави Ангелов от "24 часа" и Славка Бозукова от "Стандарт". Сред фотожурналистите номинираните са Виктор Гилтяй от "Дневен Труд", Георги Колев от "Нощен Труд" и Надежда Чипева от "Дневник".

Премията за отличения за цялостно творчество ще е в размер на 10 хил. лв. В останалите три раздела наградените ще получат по 3 хил. лв. Всички отличени ще получат и статуетки под формата на перо, изработени от пловдивския скулптор Васил Маргаритов.

Носителите на "Черноризец Храбър" ще бъдат определени от издателите на 22 октомври малко преди официалната церемония. Журито ще гласува тайно в присъствието на нотариус и юрист, които ще запечатат крайните резултати в пликове. Имената на призьорите ще бъдат прочетени на сцената на Народния театър, а наградите ще бъдат връчени от главните редактори на "Дневен Труд" - Тошо Тошев, "24 часа" - Венелина Гочева, "Новинар" - Иванка Монова, "Земя" - Коста Андреев, и издателя на "Марица" и "Струма" Степан Ерамян.

Водещи на церемонията ще са новинарката от Канал 1 Радина Червенова и актьорът Камен Донев. Той е и сценарист на тържеството, за което музиката е специално композирана от Антони Дончев. В галаспектакъла ще се включат квартет "Ева", Белослава и актьорът Христо Гърбов. 12-те номинирани пък ще бъдат представени чрез специални видеоклипове. Техен автор е режисьорът Тодор Мацанов, а музиката е написана от Кирил Добрев. Сценограф на постановката е многократният носител на "Аскеер" Вечеслав Парапанов. Известната режисьорка Васа Ганчева е консултант на Съюза на издателите.

Цялата церемония ще бъде излъчена на живо по Канал 1 от 20,30 ч. Очаква се в нея да се включи и президентът Георги Първанов, уточни Тошо Тошев. Той издаде още, че накрая всички издатели ще се съберат на сцената и ще изпеят популярна и обичана от всички българска песен.
 
Димитри Иванов
 
Мира Баджева
792
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД