:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 182
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Шампионите във Формула 1 губят кадри

Марк Елис
Двама от най-важните специалисти в тима на "Ред Бул" във Формула 1 ще преминат в конкурента "Мерцедес" догодина, съобщи "Аутоспорт". Шефът на отдела за динамика и ходови характеристики на болида Марк Елис и главният инженер, отговарящ за симулатора, Жил Ууд отказаха да продължат договорите си с шампионите и ще започнат работа за "сребърните стрели".

Елис и Ууд са първите нови специалисти, които преминават в "Мерцедес" след смяната на ръководството на германския отбор. Преди тях от "Ред Бул" си тръгна и друг важен служител - главният отговорник по аеродинамиката Питър Продрому, който бе първи помощник на техническия директор Ейдриън Нюи. От 2015 г. Продрому ще започне работа в друг отбор от Формула 1 - "Макларън".

В същото време тимът на "Мерцедес" напусна закритите тестове на гуми за новия сезон, които се провеждат па пистата "Сахир" в Бахрейн. Причина стана инцидент с пилота на отбора Нико Розберг, който спука гума при скорост от 320 км/ч. Германецът не е пострадал, а повредите по неговия болид са незначителни. Въпреки това ръководството реши да прекрати участие в изпитанията.

Представител на фирмата производител "Пирели" отказа да потвърди, но и не отрече информацията, че гумата се е пръснала. Освен "Мерцедес" в изпитанията участваха още отборите на "Ред Бул", "Торо Росо" и "Ферари". На пистата не се допускат журналисти и зрители, а времената на болидите си остават тайна.
766
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД