:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 309
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Здравната каса остава монополист поне до 2016 г.

Кабинетът "Орешарски" предлага спорната мярка за официално доплащане в болниците
СНИМКА: БГНЕС
Здравният министър Таня Андреева откри вчера нова гама камера в Онкологията в София. До този момент тя не е представила публично стратегията за здравния сектор.
Изцяло нов модел за финансиране и функциониране на здравната система предлагат управляващите в проекта на Национална здравна стратегия (2014-2020 г.), който бе одобрен от правителството и в четвъртък ще бъде обсъждан от ресорната комисия в парламента. До 2016 г. трябва да бъде разработен и приет пакет от наредби и законови промени, с които да се осигури тотална промяна на здравноосигурителния модел.

Идеята е да отпадне монополът на здравната каса, да се свие гарантираният минимален пакет от здравни услуги и да се въведе възможност хората да избират допълнителен здравноосигурителен пакет, предлаган от частните застрахователни дружества. Добрата новина е, че не се предвижда увеличаване на здравните вноски, тъй като според управляващите подобна тежест е непосилна за населението. За сметка на това ще се повишава събираемостта на вноските, включително и чрез по-големи плащания от страна на държавата за децата, учениците и пенсионерите. Решителна стъпка в реформата на кабинета "Орешарски" е и въвеждането на официално доплащане в болниците, които имат договор със здравната каса. В плана за действие към проекта на стратегия обаче няма изрично упоменат срок за въвеждането на тази мярка. Вероятно доплащането в болниците ще е част от пакета за промяна на здравноосигурителния модел.

Бюджетът на НЗОК ще бъде сериозно преструктуриран чрез намаляване на парите за лекарствата и болниците за сметка на извънболничната медицинска помощ. Здравната каса няма да е задължена да сключва договори с всички болници, те ще се избират след конкурс. Още през тази година ще бъде разработена Национална здравна карта за броя, вида и местоположението на болниците и леглата в тях. Ще бъде приет и списък със защитени болници, които няма да се закриват поради стратегическото им за системата значение. Освен промяна във финансирането реформата в болниците предвижда въвеждането на изцяло нова система за определяне на цените на медицинските дейности, в основата на която ще са принципите за покриване на разходите и социално приемлива "цена на труда" на лекарите. Ново за родното здравеопазване ще бъде и внедряването на софтуер, с който ще се регистрират и проследяват медицинските кадри, включително и тези, които заминават да работят в чужбина. Предвижда се и въвеждане на телемедицината, създаване на национален координационен център по спешна медицина в София и увеличаване на парите за сектора, включително и на заплатите.

Акредитацията на всички болници ще стане задължителна, заяви вчера здравният министър Таня Андреева. Срокът за разработването на нова наредба е до 2016 г. Според Андреева акредитацията, каквато е сега - с пожелателен характер, е безсмислена. Акредитацията проверява абсолютно всичко по стандартите, на които трябва да отговаря едно лечебно заведение.

Част от идеите в проекта се обсъждат от години, без да се стига до консенсус за въвеждането им. Според председателя на здравната комисия в парламента д-р Нигяр Джафер сред важните точки в обсъждането на проекта са промяната на здравноосигурителния модел, реформата в спешната помощ и електронното здравеопазване. Дано това не е поредната стратегия, която да остане на хартия, коментира д-р Джафер.



ФИНАНСИРАНЕ

За периода от 2014 до 2016 г. се предвижда за здравеопазване да бъдат отпускани годишно по 3.495 млрд. лв. - общо от национално и европейско финансиране. През 2017 г. - след края на сегашния мандат - общите средства за сектора ще бъдат 4.027 млрд. лв., а за 2018 г. са планирани 4.206 млрд. лв. Парите от държавния бюджет и публичните фондове плавно ще нарастват - от 3.439 млрд. лв. през 2014 до 3.792 млрд. лв. през 2018 г.
8
3188
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
04 Февруари 2014 22:42
Тук май пак си говорим на различни езици:
Идеята е да отпадне монополът на здравната каса, да се свие гарантираният минимален пакет от здравни услуги и да се въведе възможност хората да избират допълнителен здравноосигурителен пакет, предлаган от частните застрахователни дружества.
Здравната каса няма монопол - по силата на Закона е натоварена със задължението да разходва оптимално събраните осигурителни вноски, събрани пак по силата на Закона. Хората и сега имат възможност, а някои сме и принудени (браншови стандарти) да избират допълнителен здравноосигурителен пакет. Ако борбата е за избора на хората, то те ще имат ли възможност да изберат германско/американско/руско застрахователно дружество?
Ако някой говори за отпадане на "монопола" на Националната здравна осигурителна каса, това означава ли автоматично отпадане на задължението за осигуряване от 8% върху брутния доход. Сиреч всеки сам си избира как, на каква сума и към кого да се осигурява.
За сметка на това ще се повишава събираемостта на вноските
Кой ще повишава тая събираемост? Да не е НАП "монополно" по силата на закона ще прави разходи ... за да преведе едни средства на частно лице!?
чрез по-големи плащания от страна на държавата за децата, учениците и пенсионерите
Колко по-големи плащания? Ще се плащат фиктивно повече осигуровки в сравнение с броя на децата и пенсионерите или по-големите плащания ще са само дотолкова, с колкото се увеличи минималния осигурителен праг/минималната работна заплата? И на кого ще ги плаща държавата - на частното дружество Х, ако пенсионерът е избрал У/НЗОК?
Здравната каса няма да е задължена да сключва договори с всички болници, те ще се избират след конкурс.
Ако осигурено лице по спешност (катастрофа) се лекува в болница в Испания/Австрия/ЕС, Здравната каса ще плаща ли или няма да плаща? Ако не плати, осигуреното лице ще има ли право да разтрогне договора си със Здравната каса (при отсъствие на "монопола" й) и да сключи нов с испанско дружество или друго, което е в състояние да осигури лечението?
Ново за родното здравеопазване ще бъде и внедряването на софтуер, с който ще се регистрират и проследяват медицинските кадри
А пациентите - кучета ги яли!
Парите от държавния бюджет и публичните фондове плавно ще нарастват - от 3.439 млрд. лв. през 2014 до 3.792 млрд. лв. през 2018 г.
Общият бюджет на НЗОК е само 2.823 млрд .лв. за 2014 г., а държавният бюджет за 2014 г. отпуска само 988 млн. лв.

I. ПРИХОДИ И ТРАНСФЕРИ - ВСИЧКО - 2 823 110 хил.лв
1. Здравноосигурителни приходи - 2 795 160 хил.лв
1.1. Здравноосигурителни вноски - 1 819 900 хил.лв
1.2. Трансфери за здравно осигуряване - 975 260 хил. лв
2. Приходи и доходи от собственост - 20 хил. лв
3. Глоби, санкции и наказателни лихви - 14 500 хил. лв
4. Други неданъчни приходи - 30 хил. лв.
5. Получени трансфери от Министерството на здравеопазването за финансиране на разходите за лекарствени продукти - ваксини и дейности по прилагането им по чл. 82, ал. 2, т. 3 от Закона за здравето (ЗЗ); за дейности за здравно неосигурени лица, включващи: дейности по амбулаторно проследяване на болни с психични заболявания; дейности по амбулаторно проследяване на болни с кожно-венерически заболявания; интензивно лечение; дейности по чл. 82, ал. 1, т. 2 ЗЗ и за сумите по чл. 37, ал. 6 от Закона за здравното осигуряване (ЗЗО) - 13 400 хил. лв

Някой нещо бърка пенсионно със здравно осигуряване!? Какви са тия "публични фондове" и тия още 600 млн. лв. на едно в кюпа с частни дружества? Капиталът на частните дружества ли ще се национализира (19-те дружества общо нямат 100 млн. лв. капитал) или частните физически лица ще бъдат "монополно", опс доброзорно накарани да плащат на частни лица, на избрани "наши" частни лица? Та от "публично-частното партньорство" да произлязат въпросните "публични фондове".
05 Февруари 2014 02:30
Част от идеите в проекта се обсъждат от години, без да се стига до консенсус за въвеждането им.

На сбъркан модел консенсус не му трябва. А какво стана с личната електронна карта на пациента ?
05 Февруари 2014 04:35
Държавната каса не си мърда пръста да разследва случаи на грешно лечение, излишно лечение и т.н. Дано частните каси са от полза за пациента.
05 Февруари 2014 09:58
Акредитацията на всички болници ще стане задължителна, заяви вчера здравният министър Таня Андреева. Срокът за разработването на нова наредба е до 2016 г


Имам опит от акредитация на болница в България и в UK.

България - идват 6 -7 проверяващи (предимно лекари от други болници както и икономисти и юристи, преминали обучение по програма от МЗ). Времето за извършване на провеката е "до 5 дни" и често продължава толкова, макар, че може да свърши за ден или два. Защо - командировъчини, хотел, храна - за сметка на проверяваната болница. Пет дни ядене и пиене - 5-6 000 безмислен разход за проверяваното лечебно заведение. Преди проверката - няколко седмици загуба на време на персонала за подготовка на документация.


UK - има комисия за качество на медицинските услуги (грижи). Правят проверка на всяка болница, GP -практика, дом за стари хора и т.н поне веднъж годишно. Повече - оплакване, лоши резултати от предишна проверка. Таксите се плащат всяка година и зависят от вида на лечебното заведение - например за една GP практика е ок. £500, за NHS тръст, включващ няколко болници може да е и £ 100 000 (такъв тръст има бюджет от ок £ 300 млн до £ 500 млн )
Проверките са без предварително уведомление, макар че има и теч на информация, имат строго определени критерии и общо взето не губят времето на хората.
05 Февруари 2014 11:58
Като чуя за частна "Здравна каса" ми настръхва косата...! А като чуя за доплащане от пациента ми идва да се гръмна с куршум дум-дум. Дейба и социалистите от БСП дейба - това не са никакви социалисти,това са слуги на олигарсите милионери. Ще приватизират и здравната система. Резултатите ще бъдат предизвестени - пълна ликвидация на населението и забогатяване на определени личности. А тогава кого ще лекуват...? И това от социалистическа партия...! Бог да пази България..!
05 Февруари 2014 13:38
Идеята е част от средствата на задължителното здравно осигуряване да бъдат прехвърлени в частни фондове за сметка на пациентите естествено, защото те ще ползват по-малко услуги от здравната каса, и естествено ще се налага да доплащат повече...
А относно монопола - и сега няма проблеч да се създадат частни здравни каси, има даже създадени такива фондове, ама никой не им вярва и не им плаща здравни вноски.
Та идеята е "законно" да се откраднат още едни пари.
05 Февруари 2014 15:06
Употребих известно време за да прочета по диагонал по-голямата част от въпросната "Стратегия..." Не намерих нищо за доплащане и демонополизация. Ще бъда благодарен на авторката на статията да посочи източника на твърденията си(страница, раздел, глава), за да не излезе, че просто проституира пише за пари. Ако посочи източника, ще се извиня тук публично!
Ето го проекта - Натисни тук
05 Февруари 2014 15:59
Преди доста време бях писал нещо по въпроса: Натисни тук
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД