:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 244
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
По пътя

Има ли изобщо камери по границата в Странджа

Липсват данни, че МВР е приело последния етап от интегрираната система за охрана в района, откъдето масово влизат афганистанци
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Така изглежда системата за наблюдение на границата около ГКПП Лесово.
Въпреки че България многократно е декларирала, че е готова за Шенген заради високата сигурност на границите й, част от които са външни и за ЕС, опитите да се научи истината за инцидента с афганистанеца край Средец разкриват съвсем друга картина. През последните 10 години са налети близо 200 млн. лв. за модернизиране на охраната на границата, но МВР не е успяло да достигне тази сигурност, която обича да рекламира пред Брюксел. Затова пък регулярно е искало всяка година допълнително към бюджета си по няколко милиона, за да модернизира охраната на браздата. Ефективността от това обаче е спорна, след като от началото на годината в страната успяха да влязат над 7000 мигранти, без да бъдат засечени от граничните полицаи. Последният случай беше с групата от 54 афганистанци, чиято среща с полицията край Средец завърши с фатален край за един от чужденците.

Групата е била допусната почти до Бургас въпреки твърденията на МВР, че ги е следяло през цялото време с новоизградената система за наблюдение. Вече стана ясно, че



системата е била изключвана няколко пъти



поради натрупани гигантски сметки за ток. В коя точно част от системата обаче не е работила не е ясно, както и не е ясно дали въобще е имало наблюдение в участъка, където са влезли чужденците. МВР твърди, че има, според главния секретар Георги Костов заради пресечения терен камерите са засекли малко на брой хора и затова бил изпратен патрул от трима души. Документите обаче показват друго.

Изграждането на системата за наблюдение започва на 8 септември 2010 г., когато е сключен договор със ЗЗД Консорциум "Ериксон Словакия-България" за 24.3 млн. лв. Парите идват от ЕС и са част от общо 77 млн. евро, които МВР получава в периода 1999 -2006 г., за да модернизира охраната на границите си, става ясно от справка на финансовото министерство, публикувана на страницата за отчет на изразходването на парите по еврофондовете. То е организатор на тръжната процедура за системата. В тази сума не се включват даренията, които получава от различни държави, нито парите, които се наливат допълнително от централния бюджет.

Проектът предвижда по цялата дължина на границата с Турция, която е 271 км, да бъде изградено



наблюдение на 58 км от ГКПП Капитан Андреево до ГКПП Лесово.



МВР се съсредоточава върху този участък, тъй като прави анализ, че той е рисков и оттам минават и ще минават мигранти. Система включва периметрова сигнално-охранителна система (ПСОС) - тоест камера, която засича преминаващите през браздата, стационарни и мобилни постове за техническо наблюдение, локален координационен център в Свиленград и регионален в Елхово. Данните от сензорите и видеоизображението от камерите за наблюдение се предават чрез изградената комуникационна мрежа за достъп до стационарните постове. Чрез опорната комуникационна мрежа те постъпват в координационните центрове.

Проектът е приключен на 18 септември 2012 г., когато е предаден на МВР. Именно тогава вътрешният министър Цветан Цветанов обявява, че в момента тече процедура за започване на изграждането на подобна система на нови 100 км, които ще бъдат от пункт Лесово до устието на река Резовска. "Това ще ни даде възможност да обезпечим още около 100 км от външната граница на Европейския съюз", обяснява той. Сумата, която ще бъде платена с европейско финансиране от фонд "Външни граници", е 38 млн. лв. Срокът за завършване на проекта е юни 2015 г., посочва Цветанов.

По данни от Агенцията за обществените поръчки и дирекция "Международни проекти" към МВР договорът за новия участък е сключен на 30 април 2013 г. с консорциума "Грийн бордър" ООД на стойност 33.7 млн. лв. Според техническата документация обаче



има известно разминаване между 100-те километра, за които говори Цветанов,



и това, което се изгражда по заданието на МВР. Парите за проекта се отпускат по годишната програма за 2011, 2012 и 2013 г. на фонд "Външни граници" и съвпадат с различните етапи от строителството. В техническото задание е посочено, че за програма '2011 трябва да се изградят ПСОС по линия на границата с дължина 7 км в района на Елхово. За програма '2012 се предвижда изграждане на 9.5 км отново в зоната на центъра в Елхово и 13 км в зоната, която се покрива от центъра в Болярово. Последната програма е за изграждане на локални координационни центрове в граничните управления в Средец и Малко Търново, както и съответното изграждане на ПСОС с дължина 16 км и 14 км в зоната на двете управления. Така цялата дължина, която периметровата сигнално-охранителна система покрива, е 59.5 км, а не 100 км. Простите сметки показват, че 153.5 км от границата не са покрити с наблюдение.

От документите на страницата на дирекция "Международни проекти" става ясно, че засега само два от етапите са приети от МВР - този за 2011 и 2012 г. Информацията за изпълнението на договора е от 29 април т. г. и сочи, че двата етапа са били приети с приемно-предавателни протоколи съответно на 30 юни 2013 и 30 юни 2014 г. Тази част от системата съвпада с 30-километровата ограда, която беше изградена от военните.

Данни в отчета на МВР за приемане на последния етап от системата - за изграждането на системата около Средец и Малко Търново, обаче липсват. Той е трябвало да бъде приет на 30 юни т. г., но четири месеца по-късно



няма информация дали това се е случило



Според източници от МВР този етап е започнал да се изгражда през декември 2014 г. Дължината му е равна на общата на останалите две, а за изграждането им са били нужни 14 месеца.

Въпросът дали въобще е имало наблюдение в района, където са минали афганистанците, става още по-неясен от факта, че на 18 септември Министерският съвет тепърва разрешава на вътрешния министър Румяна Бъчварова да сключи договор с електроразпределителното дружество за прокарване на ток за системата. Според текста на решението вицепремиерът трябва да учреди право на строеж на "прокарване на отклонения от общата електропреносна мрежа и право на преминаване за изграждане на външни електрозахранвания на елементи от интегрираната система за наблюдение по границата с Република Турция" върху три имота. Един от тях е именно в община Средец - село Горно Ябълково, което е в близост до граничната бразда. Останалите два имота са в друга гранична община - Малко Търново. Възможно обяснение е, че това се прави, защото министерството трупа огромни сметки заради голямото количество неизползвана енергия и иска да увеличи броя на потребителите по трасето, за да паднат разходите по границата. Източници от МВР обясниха пред "Сега", че в проекта за третия етап е било заложено тепърва да се прокарва електропреносна мрежа.

Така излиза, че последният етап от наблюдателната система - изграждане на сигнално-охранителна система (тоест камери) с дължина 16 км и 14 км в зоната на граничните управления в Средец и Малко Търново, не е приет от МВР и то няма как да го стопанисва. Това е логично обяснение защо там няма камери и защо бежанският поток нахлува без никаква пречка. И това явно се знае от всички прииждащи насам, тъй като местните хора разказват, че Странджа била пълна с нелегално влезли чужденци.

Та въпросът е с какво точно Гранична полиция е наблюдавала преминаването на афганистанците през браздата.

Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Не е ясно дали е имало работещо видеонаблюдение в района на Средец и Малко Търново, въпреки че на страницата на Гранична полиция е описано супероборудване.
4
2267
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
26 Октомври 2015 04:58
Тази работа,с камери дето не работят няма да стане.Като седне накой чалмалия на леглото ти,и ти поиска жената и диш хакъ,чак тогава простия българин ще се усети.Ама вече ще е късно.
26 Октомври 2015 08:41
Унгария затвори границите си за 2 седмици, на Българското правителство не стигат 2 години.
26 Октомври 2015 08:49
Затова пък "регулярно"

"Редовно" Панчо, "редовно" е българската дума. Ей, нема да мирясате преди да подмените езика
26 Октомври 2015 08:58
Та въпросът е с какво точно Гранична полиция е наблюдавала преминаването на афганистанците през браздата.


Много ясно - с кристално кълбо.
МВР наблягаше на слушането, а не на гледането, защото както е известно "В началото бе словото".
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД