:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 263
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Тенденции

Жилищният пазар в големите градове излезе от кризата

Ниската доходност от депозитите пренасочи пари към пазара на недвижима собственост
СНИМКА: БЪЛГЕРИЪН ПРОПЪРТИС
Най-голямо остава търсенето на апартаменти в София в кварталите под Витоша.
Повече продажби, по-високи цени, по-бързи сделки. Такъв е пазарът на имоти през последните месеци.

Отчетените сделки с жилища са значително повече в сравнение с година назад. Наблюденията сочат около 20-25% ръст на пазара на апартаменти. Не е изненада, че най-активен е пазарът в София и в големите градове като Пловдив, Варна и Бургас. Такава бе тенденцията и в годините преди големия застой след 2008 г. Цените също бележат ръст от около 2-3% на годишна база. И броят на сделките, и ипотечното кредитиране продължават да растат с устойчиви темпове, показват и данните на Агенцията по вписванията за третото тримесечие на тази година.

Най-показателно обаче е времето, за което се продават имотите - то се е скъсило двойно в сравнение с година по-рано. Оказва се, че щом се появи добра оферта, тя води до бърза и успешна сделка между търсещите и предлагащите жилището. През изминалите месеци имаме рекорд по бързина на продажба на имотите, сочат данни на "Бългериън пропъртис". Според тях средният период, за който са се продавали жилищата в София, е бил 50 дни. Преди 5-6 месеца е бил 73 дни, а преди година - 96 дни. Според анализаторите това показва, че пазарът е значително по-ликвиден и динамичен.

През последните година-две на жилищния пазар в големите градове започнаха да излизат купувачи, които отлагаха покупката заради кризата, и очакванията цените да продължат да спадат. Сега те искат да направят сделка, преди тенденцията за увеличение на цените да се затвърди. Плавно се засилва и активността на купувачите, които придобиват имоти с цел инвестиция, макар че делът им от всички сделки остава в рамките на 20%. "15-20% са хората, които купуват за инвестиция", коментира Калоян Богданов, маркетинг мениджър на "Адрес Недвижими имоти".

Според анализаторите основните групи купувачи са две - тези, които придобиват първия си собствен дом, и тези, които продават по-малко и по-старо жилище, за да купят по-голямо, ново и с по-добра локация.



Все по-осезаемо се засилват и покупко-продажбите "на зелено"



Според управителя на агенция Софконсулт Галина Максимова вече има раздвижване и на наемния пазар, както и увеличение на наемите. Така инвестицията в имот например в София става по-атрактивна - с доходност от около 5% годишно в сравнение с около 1% от депозит в банка.

2015 г. очевидно преминава под знака на възстановяващ се имотен пазар. И това е най-очевидно в София, категорични са брокерите. Броят на сключените сделки се е увеличил при стабилен ръст в цените - с около 6% за година. Строителната активност значително нараства - двойно повече разрешителни за строеж и също толкова реално новозапочнати сгради в повече. Ясно се вижда, че търсенето расте, доверието се повишава и все повече сделки се сключват "на зелено". В същото време, при стабилен и развиващ се пазар банките се конкурират помежду си и предлагат все по-добри условия за жилищни кредити, с по-гъвкави срокове на изплащане и по-леки условия за кандидатстване.

Столицата остава най-динамичният и привлекателен пазар на имоти заради концентрацията на работни места. От началото на годината сделките се увеличават с 20% спрямо периода януари - септември 2014 г., сочат данните на Агенцията по вписванията. "Към края на тази доста динамична година за имотния пазар в София имаме ясна видимост, че ще приключи с около 6% ръст в цените на имотите и 20-30% ръст в реализираните покупко-продажби", коментира и Полина Стойкова, изпълнителен директор на "Бългериън пропъртис". По данни на компанията средната цена на сделките с жилища в столицата за деветмесечието е 781 евро за квадратен метър при 738 евро на квадрат за същия период на миналата година.

Нарастването на цените на имотите в София в третото тримесечие на тази година е 1.8% спрямо предходното тримесечие. Средната обща цена на купените апартаменти в София за периода юли-септември е 66 500 евро. Търсенето е основно на тристайни апартаменти, но до реални сделки се стига по-често с по-малки жилища на цени между 40 хил. и 60 хил. евро. Средната площ на закупените жилища е 80 кв. м. Тухлените жилища на 2-ри до 4-ти етаж са най-предпочитания тип имот. Оказва се, че



купувачите предпочитат отопление на ток



- над 60% от продадените жилища.

Най-търсени остават тези в центъра и южните квартали - "Младост", "Витоша", Студентския град и Манастирски ливади. В тези райони има добро предлагане на сгради ново строителство, които са на цени 650-750 евро на квадратен метър. Най-скъпо се продават апартаментите в центъра и в "Лозенец" - 1100-1200 евро за квадрат.

От най-големите градове единствено пазарът във Варна продължава да буксува заради отдръпването на руските клиенти. Отчита се спад от 4% на годишна база. При ипотеките за тримесечието намалението достига 6%, но на годишна база е отчетен ръст от 17%. Това увеличение доказва, че на пазара в морската ни столица преобладават българските купувачи, които търсят външно финансиране, както и че вероятно част от ипотечните кредити са изтеглени за удовлетворяване на други нужди, а не за закупуване на жилище.

По данните на Агенцията по вписвания в морската столица продажбите спадат през последните месеци, но това се дължи отчасти и на ваканционния пазар, тъй като във Варна се вписват и сделки в курортите около града. Конкретно за градския пазар цените на имотите бележат ръст като този в София - около 6%. Средната цена на сключените сделки през третото тримесечие във Варна е около 800 евро на квадратен метър.

В Пловдив пазарът на жилища отбелязва ръст от почти 5% на годишна база. При ипотеките спадът за последното тримесечие е 4%, но ръстът на годишна база достига 29%. Вторият по големина град в страната следва изкъсо тенденциите в столицата. Среднaта цена, на която се сключват сделки с жилища, по данни на "Бългериън пропъртис", е 570 евро на квадрат, а годишното поскъпване е с около 4.5%.

В Бургас обемите на продажби на имоти също нарастват с около 5% на годишна база, а средната цената на жилищата в града е около 600 евро за квадратен метър. Забелязва се спад в новоиздадените разрешителни за строителство на жилищни сгради, но и това се дължи основно на отлива при ваканционните имоти през тази година. Бургас обаче е единственият от най-големите градове, в който сделките с имоти нарастват и за третото тримесечие спрямо второто, и на годишна база - със съответно 9% и 5%, сочат наблюденията на брокерите. При ипотеките увеличението е още по-голямо - за тримесечието достига почти два пъти, а на годишна база - почти три пъти.

Ако миналата година "ефектът КТБ" оказа сериозно влияние и върху имотния пазар, сега той се развива по-независимо от подобни влияния. Този ефект определено даде тласък на пазара. Сегашното оживление



съвпадна и с понижението на лихвите по банковите депозити



Това пък изкара на пазара не само хората, които купуват за жилищни нужди, но и хората със спестявания, които търсят по-висока доходност. Така, след като 2014 г. беше определена като преломна за жилищния пазар у нас, 2015 г. може би наистина ще е най-силната след кризата.

Дали обаче ще последва нов възход? Тенденциите не са еднозначни. Брокерите все по-често говорят за недостиг на качествени жилища, които да бъдат предложени. В същото време някои агенции наблюдават отдръпване от пазара на свои клиенти - продавачи, които предпочитат да изчакат евентуални по-високи цени. Увеличават се обаче сделките "на зелено" заради раздвижването на строителството. Това е особено видимо в райони с повишено търсене, като столичния квартал "Младост", където догодина се очаква да бъдат завършени доста нови жилищни сгради. По принцип качествените нови сгради с добро местоположение се разпродават добре още преди получаване на разрешение за ползване.

Затова очакванията са интересът към ново качествено строителство да се засилва. Освен това са променени и схемите за плащане при покупка на зелено. Те са доста по-строги за строителите в сравнение с времето преди кризата и защитават в по-голяма степен потребителите. Купувачите обикновено плащат 10% при сключването на предварителен договор, а остатъка - при въвеждане на сградата в експлоатация. По-този начин се минимизира рискът на купувача. Според Калоян Богданов от "Адрес" засега няма нови "капани" при договарянето на сделки "на зелено". Брокерите вярват, че строителните предприемачи са наясно с пазара и че вече са отпаднали случайните играчи, които биха се изкушили от новата вълна на търсене.



Лихвите по ипотечните заеми слязоха под 5%

Сезонът за покупка на жилища е в разгара си, а в същото време банките разполагат с милиарди, които няма къде да пласират. Затова и между тях върви яростна конкуренция с ниски лихви и промоционални условия. В момента лихвите по ипотечните заеми са на невиждано ниски нива. Освен това в периода октомври - декември банките традиционно активизират промоциите си. Някои от тях вече предлагат жилищен заем с лихва и под 5%. Средно лихвените нива са между 4.75% и 5.8%.
Към края на август средната лихва по новите жилищни кредити в евро беше 5.71%. За сравнение, през август 2014 г. лихвата по тези заеми бе 7.08%. Средната лихва по новите жилищни кредити в лева е 5.61% спрямо 6.60% година по-рано. Още по-видимо е рекордното поевтиняване на кредитите за нов дом в сравнение с цената на заемите седем години по-рано - през 2008 г., последната година от имотния бум. Лихвите по заемите в лева тогава са били средно над 9%. За последно толкова ниски лихви като сегашните е имало през май 2006 г. - средно 5.64%. С разгара на финансовата криза и сриването на имотния пазар обаче повечето от тях впоследствие бяха едностранно завишени от банките.
На фона на рекордно ниските лихви и на данните за раздвижване на имотния пазар според банковата статистика няма сериозно увеличение на жилищните кредити. Как тогава българите купуват все повече имоти?
Реалният ръст на новите ипотечни заеми в сравнение с миналата година е 12-13%, твърдят експерти. Той обаче не е отразен в общата статистика, защото се припокрива с погасяването на вече съществуващи кредити.
"Истината е, че статистиката на БНБ дава информация за общия портфейл, а не за новите кредити", коментира пред "Сега" кредитният консултант Тихомир Тошев. "Ипотечният пазар тръгна активно през 2006 г. и сега кредитите между 7 и 10 години вече се погасяват. Българите използват част от спестените пари, за да погасят теглените преди години кредити", обяснява той.
Друга тенденция, която очертават експертите, е, че все по-голяма част от купувачите на жилища са натрупали достатъчно спестявания, за да осигурят по-голямо самоучастие и да покрият по-голяма част от цената на имота. Повечето от тях имат спестени между 20 и 30% от нужните пари за покупка на имота, а някои и повече. Такива клиенти не залагат на ипотека, а теглят потребителски заеми.
Друга причина за оживлението на имотния пазар са символичните лихви по депозитите в последната година. Това изкара на пазара не само купувачите на имоти, които задоволяват собствените си жилищни нужди, но и хора със спестявания, които търсят по-висока доходност в сравнение с депозитите. Според данните на брокерите в момента около 15-20% от купувачите придобиват имоти с цел инвестиция. Различните посредници на пазара обещават годишна доходност от отдаването на имот под наем между 3 и 7%. "У нас алтернативните начини за спестяване като взаимни фондове все още не са познати и голяма част от хората със спестявания избират инвестицията в имот. Тя може да носи между 3 и 4% за година", обясни Тихомир Тошев.

МЕХАНИЗЪМ
Едни от основните двигатели на кредитното раздвижване според експертите е по-доброто представяне на икономиката през 2015 г., както и нарастването на доходите на населението. За година средната заплата в София например е скочила с около 130 лв. до 1192 лв., показват данните на НСИ за второто тримесечие на тази година. Средната заплата през юни в страната се е увеличила с 66 лв. спрямо 2014 г. и стига 868 лв. За сравнение, през 2014 г. спрямо по-миналата 2013 г. заплатата нарасна с 39 лв. Нивата на безработица през септември са спаднали до 9.2% при 10.5% година по-рано.

СРЕДНИ ПАЗАРНИ ЦЕНИ НА ЖИЛИЩА
(лв./кв. м)
Областни градове1993*20012005200820112014

Общо6,10320,53738,041363,48905,39869,75
Благоевград4,77289,13757,671257,08780,16747,12
Бургас7,91380,251126,541722,881169,931137,29
Варна7,77484,751198,082116,881487,791377,00
В. Търново5,14358,58701,561235,35729,57728,46
Видин4,98193,42356,75897,09579,56512,51
Враца4,61191,33464,751013,54628,13516,51
Габрово4,46289,92485,71863,21532,53514,77
Кърджали3,40195,46622,98835,04687,50650,14
Кюстендил4,59205,46365,42743,04564,91484,12
Ловеч4,34135,00365,76876,47621,38558,41
Монтана5,75221,74479,89919,71679,15558,53
Пазарджик4,75216,79460,29866,42656,16611,04
Перник4,13200,25532,291145,00703,18594,26
Плевен6,01299,17738,671323,39808,64772,81
Пловдив6,67361,54862,881521,08971,85951,71
Разград4,31250,58431,63938,75664,36651,00
Русе5,17283,83727,001652,42865,35887,09
Силистра4,62170,54406,53740,15662,47629,99
Сливен4,35254,13618,211018,63719,03589,39
Смолян1,66216,83507,77994,98713,92634,94
София-град12,17600,711222,382329,881468,101481,06
София-окръг2,25206,33387,13721,67721,76678,42
Стара Загора5,85282,21775,631415,33888,14892,99
Добрич3,93222,10485,58913,83705,83641,69
Търговище3,55167,21488,87894,22635,84654,60
Хасково4,84320,67593,251055,63848,34760,64
Шумен4,33214,79579,671005,08683,01704,75
Ямбол4,41193,33513,58881,49669,10598,54

(Данните са на НСИ и са за апартаменти в областните градове.)
* Цените за 1993 г. са преизчислени в нови (BGN) лева.

Средна лихва по жилищните кредити (%)
в левав евро
август 2008 г.9.027.78
август 2011 г.7.817.71
август 2014 г.6.607.08
август 2015 г.5.615.71

 Все повече купувачи плащат значителна част от имота със собствени пари.
И-НЕТ СНИМКИ
Спадащите лихви по заеми и влогове насърчават интереса към имотния пазар.
БГНЕС
...
СНИМКА: excelproperty.bg
Най-голямо остава търсенето на апартаменти в София в кварталите под Витоша.
2
2283
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
26 Октомври 2015 04:14
Топли топли, ни съ барат..
26 Октомври 2015 10:13
След като всички градове освен София намаляват...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД