:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 250
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Програмата за бедния Северозапад заседна в министерствата

Оказа се, че не е ясно откъде ще дойдат обещаните 6 млрд. лева инвестиции
СНИМКА: БГНЕС
Министър Божидар Лукарски не каза колко време ще отнеме съгласувателната процедура.
"Целенасочената инвестиционна програма" за възраждане и замогване на бедния Северозапад, Родопите, Странджа и Сакар още не е одобрена от правителството, защото вървят съгласувателни процедури и най-вече защото се търсят паричните ресурси за нея. Това стана ясно от обясненията на икономическия министър Божидар Лукарски в отговор на питане на депутата от БСП Дора Янкова по време на парламентарния контрол. Кабинетът "Борисов" обяви програмата миналия ноември с обещание, че ще налее 6 млрд. лева в най-закъсалите райони на страната. А сега се оказва, че няма план за осигуряване на въпросните милиарди.

"Програмата не е одобрена, защото още се съгласуват финансовите параметри", каза Лукарски, като посочи, че предвидените мерки изискват значителен ресурс, част от който ще е от държавния бюджет.

Идеите за преодоляване на икономическата изостаналост, привличането на инвестиции и повишаването на заетостта в най-бедните части на България бяха разработени от регионалното министерство и вече повече от половин година тече "съгласуване" на мерките по различните министерства. Както в. "Сега" писа, в програмата всъщност са събрани основно общински проекти, които така или иначе са предвидени за изпълнение със средства от бюджета и по европейски програми. Има и по-нови екзотични идеи като тунел под Беклемето. Друга група мерки предвиждат стипендии срещу завръщане в родния град и осигуряване на жилище, облекчени данъчни ставки за фирмите, които откриват нови работни места, както и развитие на земеделието.

Според статистиката изоставащите региони в България обхващат 53.7% от територията на страната и 29% от населението в 148 от общо 265 общини. Правителството обяви възраждането на Северозапада за свой приоритет, като това е залегнало в коалиционното споразумение на съставящите го партии.

"Трябва да се направи много бърз анализ на това какви проекти могат да бъдат финансирани с европейски пари и кои от проектите са важни, за да бъдат финансирани с национални пари", обясни още в края на миналата година и регионалният министър Лиляна Павлова. А през пролетта тя обяви, че акцент в пътните ремонти ще са именно общините в Северозападна България. Според данните от началото на годината са насочени над 100 млн. лв. за кърпене на дупки по шосетата.

Преди дни на свой ред и екоминистърът Ивелина Василева съобщи, че в Северозападния район през последните години са вложени 502 млн. лв. в изпълнението на 83 инфраструктурни обекта. Става дума за ВиК мрежи, 11 пречиствателни станции и 4 депа за битови отпадъци за територия от над 1.5 милиона жители.

В програмата намеренията на правителството са доста по-мащабни от кърпене на дупки и задължителните мерки за опазване на околната среда. За да имат шанс обаче, стратегията трябва да мине през бюрократичната цедка на отделните министерства, а правителството да я подплати с финансов план и да я приеме. Министър Лукарски обаче не се ангажира в парламента със срокове за това.
4
1201
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
12 Юни 2016 23:42
Тези обещания се превърнаха в досадно бърборене и нищоказване ,и правене на спортни площадки и стадиони по села със средна възраст на населението 60г.Вече звучи като лицемерна подигравка.
13 Юни 2016 13:16
като и всичко останало в тая държава, и това ще се изяде и изпие и по ку.ви
Ефект за населението нулев, оправдание - манрково - народа проЗ и мързелив
13 Юни 2016 14:19
Е, как няма да заседне, като цялата държава живее на заеми и .....еврофондове?
Къде са реалните икономически структури в цяла България, хеле пък в Северозапада?
Чалга-турбо туризъм /чат- пат някое работно място по плажовете/, алкохолът- менте/ директно в сивия сектор/, проституцията - нелегална!
На енергетиката й разказаха играта. На промишленото производство сложиха кръст и преди това!

Само Минпредът строи магистрали и санира блокове, с което се изчерпва БВП на България!
И къде да заседнат тогава Северозапада, Родопите, Странджа и Сакар?
Като им станат магистралите и панелките леш, ще отседнат и програмите!
13 Юни 2016 14:48
и най-вече защото се търсят паричните ресурси за нея

Програми колкото искаш, ама пари няма.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД