:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 264
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Новият план-прием за студентите скара ректорите и МОН

Новите правила за прием на кандидат-студенти от следващата академична 2017/18 г., предложени преди дни от просветното министерство, изостриха отношенията между ведомството и ректорите на висши училища. Промените би следвало да намалят сериозно броя на студентите в масовите направления. Двете страни обаче са на противоположни мнения за реформата във висшето образование и затова ректорите не подкрепят предложението на МОН. Това стана ясно след срещата на служебния просветен министър проф. Николай Денков със съвета на ректорите, която се проведе вчера в Минно-геоложкия университет.

Повод за раздора е новият ред за определяне на приема в университетите, според които броят на студентите ще се изчислява на база на приетите през предходната година младежи в държавна поръчка. Досега като база се вземаше броят и на държавно субсидираните, и на платените студенти. Така университетите не бяха толкова засегнати от реформата, чиято цел бе да свие приема в некачествените направления. От догодина най-ощетени се очаква да бъдат предимно университетите от Североизточна България - в Шумен, Русе, Варна, Габрово и т.н., които именно се оплакаха, че държавата не отчита регионалните им особености. Ректорите на тези вузове са поискали една година отсрочка, т.е. новите правила да влязат в сила от 2018/19 г.

Министър Денков призна, че тези университети имат реален проблем, но според него той може да се оправи тъкмо чрез орязване на субсидирания прием до около 60% от випуска на завършилите средно образование. Той е получил уверение от финансовия министър, че средствата за висше образование няма да се намалят, т.е. парите от по-ниския прием ще могат да се използват за преодоляване на проблемите на университетите, които имат специфични затруднения заради слабата бизнес среда в регионите им, която води до по-трудна реализация и по-ниски заплати. Предложението му е във финансирането на вузове да се въведе регионален компонент, който да компенсира целево висшите училища за орязания прием. Университетите трябва да изготвят програма за развитие и да помислят за други ниши като ИКТ и здравни грижи, препоръча министърът.
3
1317
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
10 Март 2017 10:34
То и във всяка фирма, когато поради прекомерно раздуване, поради свиване на пазарната ниша или поради нещо друго се налага редуциране на служителите, е така. По същество, Съветът на Ректорите е профсъюз и е нормално при съкращания да има търкане между профсъюза и собственика.
Що няма проблеми с така обявените промени за прием между МОН и ректорите на частните университети? Ами няма, защото МОН не определя броя и вида на студентите в тези университети.
11 Март 2017 11:19
Нещата са малко по-сложни...
11 Март 2017 18:37
Ами няма, защото МОН не определя броя и вида на студентите в тези университети.

Верно И тогава поради что се плаща за обучение там
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД