:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 322
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Здравната каса сама ще купува онколекарствата

Целта е да се намалят цените на медикаментите
Здравната каса ще прави търгове за осигуряване на лекарствата в онкологията, съобщиха оттам. Промените са заложени в рамковия договор между НЗОК и лекарския съюз, който влиза в сила от 1 април.

В момента всяка болница купува сама нужните й медикаменти, а след това НЗОК ги плаща. Занапред процедурата ще се централизира и самата каса ще прави обществени поръчки. Целта е да се намалят и уеднаквят цените на медикаментите, тъй като в момента различните болници постигат различни цени на едни и същи препарати. Преди време се твърдеше, че има драстични разлики между различните лечебни заведения, макар че производителите обявяват, че това не е така. Анализ не е показван публично.

До 2012 г. медикаментите за рак се осигуряваха именно с централизиран търг в Министерството на здравеопазването и болници и пациенти постоянно се оплакваха от липси на определени лекарства. След като плащането на препаратите за онкологични заболявания мина към НЗОК, разходите по това перо скочиха драстично - от 174 млн. лв. през 2013 г. на 289 млн. лв. за миналата година. Появи се и проблемът с паралелния износ и изтеглянето от пазара на по-евтините препарати. Според подуправителя на НЗОК Димитър Петров с директното договаряне на доставките с дистрибуторите от страна на касата ще се реши и проблемът с износа, тъй като ще се работи с по-малко дистрибутори и ще е по-лесно касата да контролира доставките.

Идеята касата да прави обществени поръчки за лекарствата, които плаща, не е нова. Досега тя не е осъществявана и заради опасенията, че касата ще трябва да определя количества, които да договаря, т.е. може да се появи отново проблемът с недостатъчни доставки.

Не е ясно и каква ще е в такъв случай съдбата на електронната борса за лекарства в здравното министерство, която също трябваше да заработи тази година. Тя беше подготвена от предишния екип на МЗ, но и настоящият министър Илко Семерджиев обяви, че я одобрява по същество. Нейната цел също беше да се прави централно договаряне, с което да се постигнат по-ниски и еднакви цени.
1
1277
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
09 Март 2017 20:40
Някога, когато аз бях аспирантин, темата на дисертацията ми засягаше и т.нар. МОНОПОЛ на СОЦИАЛИСТИЧЕСКАТА държава върху ВЪНШНАТА й търговия... Ровейки из разни издания на западни автори по въпроси на международната търговия, винаги откривах, че тяхната ПЪРВА, и НАЙ-ЯРОСТНА, критика срещу страните от соц.лагера им беше ИМЕННО СРЕЩУ въпросния монопол на държавата върху ВТ!

Мисля че такъв монопол върху снабдяването на българската здравеопазна с-ма с лекарства и медицински изделия ще ОГРОМЕН плюс за нас, хората, плащащи данък ЗДРАВЕ!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД