:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 291
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Общините определят такси като феодали

Масово се приемат незаконни наредби, без гражданите да имат шанс за обезщетение
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Зам. главният прокурор Ася Петрова, която е ръководител на Върховната административна прокуратура, организира проверки на язовири, общински наредби, детски градини, храни и др.
Местната власт масово приема наредби, противоречащи на закона, и събира незаконни такси. Този извод за пореден път беше направен от Върховната административна прокуратура (ВАП) след проверка на общински наредби из страната.

На места се събират дискриминационни такси за детски градини, става ясно от проверката. В Балчик, Доспат, Кюстендил, Елена, Карнобат и Несебър местната власт определя различни такси за семействата в зависимост от това дали доходите им надскачат определени граници. Това противоречи на закона, в който е записано, че цената се определя от направените разходи за самата услуга. В Ямбол таксата се състои от две части - половината се плаща независимо от броя посещения на детето.

"Това противоречи на закона, защото тук говорим за начина, по който се формира таксата, и той трябва да е съобразно разходите, които се правят от съответната структура", обясниха от прокуратурата. Срещу ямболската наредба е внесен протест в съда. С него се иска отмяна и на начина на формиране на такса смет. Според прокуратурата общината е използвала законова възможност, която е само за особени случаи.

В Карнобат и Суворово са въведени незаконни санкции за собственици на имоти, които са декларирали, че не ползват имотите си, за да се освободят от такса смет. Глобата е в неколкократен размер на такса смет - в Карнобат санкцията е три пъти годишната такса, а в Суворово - 5 пъти. Такива санкции има и в големите градове, но прокуратурата не е установила това.

Друго масово нарушение е искането на "депозит" от различни общини. На практика това значи, че общината иска предварително, за да издаде разрешение например за търговска дейност, без да е сигурно, че такава изобщо ще има. На някои места има дори депозитни такси за забавачки. Често срещана е депозитна такса за прокопаване. Има и депозит за почистване на терени. Местните власти нямат право да налагат такива такси, твърдят от прокуратурата.

Това е поредната прокурорска проверка, която установява масови нарушения от общините. Миналото лято бе съобщено, че в редица наредби за търговия и рекламна дейност е записано, че такъв тип разрешение не се издава на човек, който има задължения към общината. Така на практика неплатена глоба за неправилно паркиране може да спре отварянето на магазин.

Прокуратурата си обяснява незаконните практики така: "В някои случаи е поради незнание на закона. В други случаи е поради промяната на съответния закон и липсата на действия, които да се предприемат от общинските съвети за актуализиране на наредбите." Има обаче случаи, когато една такса бива отменена от съда, а след това е вкарана в друга наредба.



В СЪДА

Заради множеството открити нарушения досега прокуратурата е подала над 600 протеста в административните съдилища. Досега няма изгубено дело. В много случаи общината променя наредбата и не чака съдебното решение. Дори и след отмяна на подобни разпоредби гражданите няма как да бъдат обезщетени за незаконните такси. Миналата година Върховният административен съд прие тълкувателно решение, че не може да се търси обезщетение по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди.
СНИМКА: АРХИВ "СЕГА"
Опашка за плащане на задължения към общината. На много места от гражданите се изискват незаконни такси.
4
1590
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
09 Март 2017 20:33
ТАКА ще е докато не вденете, че съм прав като ви приказвам в този Форум (от 2 години насам, че и повече), че пет пари не чини която и да било ИЗБИРАТЕЛНА система, която не е в ПАКЕТ с ИЗРИТАТЕЛНА система (=принудително изхвърляне!) на депутата от НС , на общинара-съветник от ОбС и на кмета, основано на НЕПРИЕМЛИВИ за избирателя тримесечни отчети на ИЗБРАНИКА пред ИЗБИРАТЕЛИТЕ му, ПРЯКО ОТЧИТАНЕ, писмено и устно, по стандартизиран темплейт, от които да се вижда, че до 12-я месец от заклеването избраникът НЕ НАПРЕДВА по обещатото по време на ПРЕД-изборната кампания!

5 милиона, т.е. 2 пъти повече щяхме да сме хората, отговорили с ДА, ако на Референдума на 6.11.2916 въпросът беше ПОДКРЕПЯТЕ ли да се въведе М-2 система (мажоритарната избирателна, в 2 тура, в 240 едномандатни района, и с АБСОЛЮТНО мнозинство, т.е. и на втория тур да се печели само ако имаш 50% плюс един от ВСИЧКИ фигуриращи в избирателния списък, а не само от явилите се пред урната!) ама в ПАКЕТ с Кч-1-системата (Кч се произнася КЪЧ - като магарешкото тикме, съкращение от КАРТОН ЧЕРВЕН за избраника, ЕДНОКРАТНО през мандата, но ДО ЖИВОТ неотменяем!) сиреч ИЗРИТАТЕЛНА система за избраниците, базирана на система за тяхната ПРЯКА и РЕГУЛЯРНА (на всеки три месеца) ПОДОТЧЕТНОСТ ПРЕД ИЗБИРАТЕЛИТЕ ИМ!!

09 Март 2017 21:02
Миналата година Върховният административен съд прие тълкувателно решение, че не може да се търси обезщетение по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди.


ВАС не е особено умен орган. През 2012-2013, например, съдиите от ВАС съвсем сериозно разгледаха една смешна, нищо-незначеща заповед на външния министър, от която се оплакаха български фирми за преводи. Осем върховни съдии мъдруваха над тази заповед, без да забележат, че е издадена за „нуждите на консулското обслужване", а то се извършва в чужбина, и че приложенията й липсват. Ох, леле, че тъпи съдии от ВАС!

И прокурорите от ВАП също страдат от интелектуален дефицит. Пета година не схващат, че МВнР незаконно регулира преводаческата дейност.
10 Март 2017 10:00
ВАС не е особено умен орган.


Не може да се очаква, че те са някаква "превилигирована" извадка на обществото !
Ние си избираме този парламент, който прави законите така, че да позволява някой си да ги тълкува.
10 Март 2017 11:20
Ние си избираме този парламент, който прави законите така, че да позволява някой си да ги тълкува.


В случая тълкуването на законите нямат нищо общо с тъпотиите на съдиите от ВАС. През 2012-13 са "тълкували" договор между МВнР и търговски дружества (агенции за преводи) за възлагане извършването на преводи на основание мухлясалия правилник за легализациите, заверките и преводите от 1958, посл. изм. 1990. Съдиите от ВАС са го изтълкували като "оферта към неограничен кръг правни субекти" и заключили, че тези от тях, които отговарят на зададените условия, могат да сключат въпросния договор с министерството.

Окей, и от ЕК се получи отговор, че министерството има право да поставя изисквания към потенциалните си изпълнители, когато обявява обществена поръчка (с търг).

Проблемът е, че МВнР не обявява обществена поръчка за сключване на този вид договор, а направо го е насключило със стотици частни фирми – без търг - и даже ги е изтъпанило на сайта си, като ги е представило като "оторизирани"!

Оторизирани - ха-ха! С договор между възложител (МВнР) и изпълнител (частна фирма), сключен без търг!

От ВАП пък твърдят, че няма нужда от търг, без да обясняват защо.

Действително, списъкът на лъже-оторизираните не е актуализиран от 2014 г., а на министерския сайт от три години стоят обещания за предстоящи промени, но годините си минават и нищо не се променя.



Съмнителният договор същствува в два варианта – с "нови" изисквания от 2013 (отменени тихомълком; не от съда) и без "нови" изисквания. Може да се види на адрес: http://softisbg.com/rennies_blog/2013/06/post-56.html
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД