:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 180
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Тимошенко ще се кандидатира за президент

Сваленият от власт украински премиер Юлия Тимошенко ще се кандидатира за президент, стана ясно от интервюто й за в. "Комерсант". Тимошенко и съратниците й смятат да вземат участие като самостоятелна политическа сила в предстоящите президентски и парламентарни избори.

"Ще участваме самостоятелно. Естествено няма да правим коалиция с Янукович, нито пък с други политически сили", заявява Тимошенко. Тя е убедена, че партията Изборен блок на Юлия Тимошенко ще спечели мнозинство в парламента. Експремиерът обоснова увереността си в победата с това, че нейният екип имал чисти цели.

На въпроса дали се вижда отново като премиер, или се цели в президентското кресло, тя отговаря: "Това е работа на народа - да определи кой ще стане премиер, кой - президент. Разбира се, че ще участваме в президентските избори. В това няма никакво съмнение." Съгласно промените в украинската конституция, които влизат в сила в края на 2005 г., президентските пълномощия ще намалеят и не президентът, а парламентът ще посочва министър-председателя на Украйна.

Тимошенко твърди, че с президента Юшченко имат писмено споразумение да участват заедно и на парламентарните избори през март, и на президентските избори през 2009 г. "Но при сегашната ситуация, ще се кандидатирам като самостоятелна сила - отсича Тимошенко. - Юшченко сам направи своя избор, но аз му прощавам, защото не е християнско да таиш омраза", допълва тя.

Миналия вторник президентът Виктор Юшченко уволни Юлия Тимошенко. Той се мотивира, че правителството й повече се занимава с борба за власт и изграждане на имидж, отколкото с обещанията на оранжевата революция. Юшченко обвини премиера, че е действала в интерес на определени бизнесгрупи при приватизацията на металургичен завод.

САЩ може да изтеглят от Ирак

до края на годината 50 000 свои войници, тъй като в страната има достатъчно иракски сили, готови да поемат контрола върху някои райони, заяви иракският президент в интервю за "Вашингтон пост". Джалал Талабани посочва, че ще обсъди въпроса за съкращаването на силите на САЩ на среща с американския президент Джордж Буш. Според Талабани САЩ може да изтеглят част от военния си контингент още сега. Съветникът от Белия дом Дан Бартлет, цитиран от вестника, посочил, че когато иракчаните станат способни да защитават страната си, по-малко американски войски ще са нужни за успешното завършване на мисията там.



Дясната опозиция в Полша води,

въпреки че регистрира спад в подкрепата на избирателите две седмици преди парламентарните избори в страната, твърди анкета на варшавския "Газета виборча". Според анкетата на Института за обществени изследвания на 25 септември партията Гражданска платформа (ГП) ще получи 35 на сто от гласовете, което е с 6 пункта по-малко в сравнение с проучване отпреди шест дни. Нейният вероятен коалиционен партньор Право и справедливост (ПС) може да разчита на 22 на сто, също със спад от 1 процент. Управляващият в момента Съюз на демократичната левица (СДЛ) е на трето място с 10 на сто.



Лявата опозиция в Норвегия спечели



парламентарните избори, като победи коалицията център-дясно на премиера Хел Магне Бундевик, предаде Ройтерс. Работническата партия на Йенс Столтенберг и двамата му партньори - Партията на левите социалисти и Партията на центристите, получи 88 от всички 169 депутатски места, сочат официалните данни след преброяването на 98.3% от бюлетините. Премиерът на Норвегия Хел Магне Бундевик заяви, че подава оставка. Той съобщи, че ще остане на поста си само по време на работата над бюджета, който трябва да бъде внесен в парламента на 14 октомври.



Сърбия и Черна гора ще са единствената страна,

която няма да бъде представлявана от премиер или президент на сесията на Общото събрание на ООН, предаде вчера Радио "В 92". Делегацията на Сърбия и Черна гора на сесията на Общото събрание на ООН ще бъде ръководена от министъра на външните работи Вук Драшкович. В делегацията е също така външният министър на Черна гора Миодраг Влахович, който преди заминаването си за Ню Йорк заяви, че негов приоритет ще бъде Черна гора за разлика от Драшкович, чийто главен проблем ще е бъдещето на Косово.



Оставка на премиера на Косово е поискал



лидерът на водещата опозиционна партия в областта Хашим Тачи, предаде вчера Косовапрес. Демократичната партия на Косово(ДПК)е внесла в парламента искане да се разследват обвиненията, че премиерът Байрам Косуми е злоупотребил със служебно положение и лично се е облагодетелствал. Генералният секретар на ДПК Якуп Красничи предупредил, че ще се направи всичко възможно, за да бъде сменено "корумпираното" правителство на Косуми в най-кратки срокове, твърдят медиите в Прищина.
11
526
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
14 Септември 2005 01:04
Комедията в Киев продължава. Сега пък ще стават парламентарна република.


Трагедията в Ирак също. Според мене трябва достойно да изпълним интернационалния си демократичен дълг пред цялото прогресивно и демократчно човечество. Трябва да останем единственната държава , която увеличава присъствието си в демократизиращ се Ирак.

14 Септември 2005 02:09
Правилъня, Товарищ Душко!
14 Септември 2005 08:03
...що не дойдеш довечера да те нагласувам алпинистка мая скалалозочка...
14 Септември 2005 08:48
Що ли Тимошенко ми мяза толкоз на хубавото Наде - прелъстена и изоставена. Нека се кандидатира, да видим колко гласа ще вземе.
Прави впечатление как в западна Европа напоследък изборите печелят все социалисти - Гаспарини, интернационала идва, потготвяй землянката
14 Септември 2005 09:26
Гаспарини ти наистина ли одобряваш това , което става в Ирак-ако ти харесва привет , да живее демокрацията Ако не напомням ти , че отговорност за близо стоте хиляди жертви отговорност носи окупатора и марионетното правителство
14 Септември 2005 09:33
Вратаря, тук е украинската неволя. За другарската жалейка по ирак: Натиснете тук
14 Септември 2005 13:20
Въпроса е кое е по-лошо : прелъстена и изоставена, или започната и недовършена.
14 Септември 2005 14:52
Проблема не е в това дали е доволна , а дали е задоволена
14 Септември 2005 20:57
Като си спомня , че Ърдарграунда имаше големо желание да го набий(акъла) на тази ОЛО ! Жалко , че не успя!
15 Септември 2005 17:53
Бивш украински президент обвини Березовски, че е финансирал незаконно предизборната кампания на Юшченко
Украинският депутат от опозицията и бивш президент Леонид Кравчук обвини днес руския милиардер Борис Березовски, че е финансирал предизборната кампания на настоящия държавен глава Виктор Юшченко, предаде Франс прес.

На базата на копия от банкови документи, които са на разположение в интернет, Кравчук е изчислил, че компании на Березовски са превели до 15 милиона долара на организации, свързани с Юшченко.
В телефонен разговор Березовски потвърди от Лондон, че документите са автентични.

Той обаче отбеляза, че е работа на Юшенко и екипа му да кажат за какво са били използвани парите.

Съгласно украинския избирателен закон кампаниите на кандидат-президентите не могат да бъдат финансирани от чуждестранни граждани и компании, отбелязва Франс прес.
15 Септември 2005 20:38
Че Березовский е пръв участник във всяка мръсотия не ще и съмнение.

Но тия 15 милиона са нищо в сравнение с това което е дал Филантропа СОРОС.

Той купи без проблем корумпираните украински политици.
Проблема е, че Запада има пари да купи продажните политици, но НЯМА пари за обикновенния народ.
Запада НЕ отвори пазарите си за украинските и грузинските стоки. С това *ба *ай*ата на народите на съответните държави.
Последния шанс на бедните страни беше
За ПОЛИТИЦИТЕ - да крадът каквото могат от Русия
За НАРОДА - да отидат да работят в Русия на строителните площадки , в мините, по фермите и бившите колхози за да издържат по някакъв начин семействата си в Демократичната си Родина.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД