:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 253
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Брюксел отпуска обещаните 3 млрд. евро на Турция за сирийските бежанци

Евросъюзът няма да даде пари за възстановяването на Сирия, докато не бъдат прекратени сраженията
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Върховният представител на ЕС по външната политика Федерика Могерини разговаря с ливанския премиер Саад Харири преди началото на донорската конференция за Сирия, която се проведе в Брюксел.
ЕС ще отпусне обещаните още 3 млрд. евро на Турция за оказване на помощ на сирийските бежанци в следващите две години, предаде ТАСС, като цитира върховния представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини по време на донорската конференция за Сирия, която се проведе в Брюксел. "За сирийците в Турция ЕС и страните членки ще спазят ангажиментите си и ще мобилизират допълнителни 3 млрд. евро в следващите две години", каза тя. През 2015 г. Брюксел обеща на Анкара общо шест милиарда евро, за да спре бежанския поток към Европа. Според Могерини ЕС вече е отделил досега почти 11 млрд. евро за народа на Сирия - както за тези, които се намират там, така и за бежанците в съседни държави. Тя добави, че Брюксел "много строго разпределя парите, за да достигнат до хората". Могерини подчерта, че ЕС няма да участва във възстановяването на Сирия преди началото на политически процес в страната. Тя заяви, че Русия, Иран и Турция имат "особена отговорност" за прекратяване на огъня в Сирия и оказване на натиск върху сирийския президент Башар Асад да се върне на масата за преговори. "Виждаме засилване на военните действия, което е точно обратното на това, което обещаха", допълни Могерини.

Германският външен министър Хайко Маас заяви, че страната му ще предостави 1 млрд. евро допълнително финансиране за хуманитарни дейности в Сирия. "Не можем да оставим сирийците сами", каза той. Преди седмица пред Бундестага Маас заяви, че Берлин ще увеличи помощта си за Сирия. "До момента сме предоставили над 2 млрд. евро и трябва да дадем още", каза той.

13 млн. сирийци се нуждаят от хуманитарна помощ и над 5 млн. бежанци са разселени извън страната, в която гражданската война продължава вече седма година. Зам. генералният секретар на ООН, отговарящ за хуманитарната помощ, Марк Лоукок заяви, че участниците в донорската конференция са обещали да предоставят в рамките на тази година 3.6 млрд. евро за облекчаване на кризата в Сирия. "Започваме добре", каза той и изрази специални благодарности на ЕС, Германия и Великобритания за "големия принос".



------

80 държави и организации участваха в донорската конференция в Брюксел, организирана от ЕС и ООН. Сред участниците са Русия, Китай, Турция, Иран, САЩ, Египет, Ливан, Саудитска Арабия, Пакистан, ОАЕ, Индия, Канада, Катар, всички страни от ЕС, ЕБВР, ЕИБ, МВФ, СЗО, и др. България е представена от министъра на външните работи Екатерина Захариева.
1
1307
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
26 Април 2018 13:58
Пори за помощ на бежанци -не !
Пари за укрепване на границите - да !
Иначе ще го обърнат на бизнес. И на изнудване.
И няма да има край.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД