:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 283
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

България изпада не само от ЕС, но и от Балканите по медийна свобода

Империята на Делян Пеевски потопи държавата на 111-о място в класацията на "Репортери без граници"
България изпада по медийна свобода както от Евросъюза, така и от Балканите и се доближава до държави в Азия и Африка, показва класацията за 2018 г. на "Репортери без граници", огласена вчера в Париж. Страната слиза с две места в сравнение с 2017 г. и заема мястото на Македония (111-о), която пък отива на нейното досегашно 109-о място. Всички държави от Западните Балкани, които желаят да влязат в ЕС и на които България като председател на Съвета на ЕС помага да получат европейска перспектива, се класират по-добре от нея.

Като главен виновник за това състояние е посочен депутатът от ДПС Делян Пеевски. За него пише: "Най-мрачното въплъщение на ненормално състояние на нещата е Делян Пеевски - бивш ръководител на основната разузнавателна агенция на България и собственик на "Нова българска медийна група". Неговата група притежава 6 вестника и контролира почти 80% от разпространението на печатни издания." Пеевски упорито отрича да контролира някоя разпространителска мрежа, но международната организация вероятно има други източници, на които се доверява повече.

Разделът за България е озаглавен "Непрозрачна и корумпирана". Той разобличава управленската система, водеща към "масово разпространение на корупцията и тайно договаряне между медии, политици и олигарси". Правителството е критикувано, че "раздава на определени медии средства от фондовете на Европейския съюз при пълно отсъствие на прозрачност, като на практика ги подкупва, за да не го критикуват в публикациите си или изцяло да се въздържат от отразяването на определени проблеми." Нападенията и заплахите срещу журналисти зачестиха през последните месеци, продължава анализът и завършва с констатацията: "Да си журналист в България, може да е опасно."

На Балканите най-добре се представя Румъния, която е класирана на 44-то място от 180 държави в света. Тя подобрява позицията си с две места и обяснението е, че гражданското общество е постигнало по-голяма свобода на медиите чрез протестите си срещу корупцията в страната. Придвижването на Македония две места напред се обяснява с падането от власт на Никола Груевски и неговата партия ВМРО след 10-годишно управление. "За известно време националните радио и телевизия продължиха да обслужват ВМРО. Падането от власт на "режима" на Груевски доведе до леко отслабване на правителствения контрол над медиите, но все още е твърде рано да сме сигурни в намеренията на правителството да подобри трайно ситуацията", пише в доклада. Другите балкански държави заемат следните места: Босна и Херцеговина - 62-ро, Хърватия - 69-о, Гърция - 74-то, Албания - 75-о, Сърбия - 76-о, Косово - 78-о, Черна гора - 103-то, Турция - 157-о.

Най-голямо е пропадането на Сърбия - с 10 места, защото "при президента Александър Вучич Сърбия стана страна, където не е безопасно да си журналист. Това личи от тревожния брой нападения над журналисти, по които няма разследвания, присъди и наказания". Но на Балканите само България и Турция попадат в "червената зона" на класацията, която означава лошо състояние на медийната демокрация. "Турция отново е най-големият затвор в света за професионални журналисти. Те чакат по една година зад решетките да бъдат съдени, а след това обичайно получават дълги години затвор, включително и доживотен затвор без право на замяна", пише "Репортери без граници".

"Оранжевата зона", смятана за "проблемна", свършва точно пред България с класиране на Боливия на 110-о място. За нея се казва, че насърчава автоцензурата. "Боливийските медии са съветвани да се въздържат от негативни коментари за президента Ево Моралес, който е държавен глава от 2006 г.", пише в анализа. Веднага след България е Централноафриканската република, за която пише, че все още се опитва да се измъкне от последиците на гражданската война.

"Омразата срещу журналистите заплашва демокрациите", прави извод общият анализ за състоянието на медиите в света. Европа остава най-безопасното място за журналистите, но и там за една година положението се е влошило. Малта слиза с 18 места заради убийството на журналистката Дафне Галиция и отива на 65-а позиция. Чехия губи 11 места и се озовава на 34-то заради арогантното отношение на президента Милош Земан към журналистите, размахвал срещу тях на пресконференция пластмасов автомат "Калашников" и определящ ги като "боклуци" и "хиени". Съседната Словакия губи 10 позиции и отива на 27-о място след убийството на журналиста Ян Куцяк и неговата приятелка. "Продължава да се наблюдава бавната ерозия на европейския модел, защото тук отново убиват журналисти", констатират авторите на анализа. Въпреки това световната класация отново се оглавява от европейски държави. Съединените щати са на 45-о място - отстъпват две места заради войната на президента Доналд Тръмп срещу медиите. Русия си остава на 148-о място, защото при управлението на преизбрания президент Владимир Путин всичко е по старому.



---------------------------

Топ 10 (бяла зона):

1. Норвегия

2. Швеция

3. Холандия

4. Финландия

5. Швейцария

6. Ямайка

7. Белгия

8. Нова Зеландия

9. Дания

10. Коста Рика.



На дъното (черна зона):

171. Екваториална Гвинея

172. Куба

173. Джибути

174. Судан

175. Виетнам

176. Китай

177. Сирия

178. Туркменистан

179. Еритрея

180. Северна Корея



-----------------------------------------------

Метаморфози

----------------------------------------------

Делян Пеевски продава 50% от капитала на вестниците си на компанията "Ню имидж България", чиято основна дейност е филмопроизводство и управлението на киноцентъра "Ню Бояна филмс", съобщиха едновременно Канал 3 и още няколко сайта, считани за близки до депутата от ДПС. Те се позовават на официално съобщение от издателството на Пеевски. "С настоящото ви уведомяваме, че между "Интръст" ЕАД, като продавач и "Ню имидж България" ЕАД, като купувач, се подписа предварителен договор за придобиване на 50% от капитала на "Телеграф Медиа" ЕООД, което е издател на печатните медии "Телеграф", "Монитор", "Политика" и "Меридиан мач" и е акционер в регионалната медия "Издателска къща Борба" АД. Приключването на сделката ще се извърши след произнасяне на Комисията за защита на конкуренцията. Преди Пеевски да стане официален собственик на вестници, през 2014 г. по сходен начин майка му Ирена Кръстева обяви, че продава изданията на компания на ирландския бизнесмен Патрик Халпени, който години наред бе изпълнителен директор на няколко радиостанции у нас.

24
3887
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
24
 Видими 
25 Април 2018 19:54
Я стига ! "Не и луд оня, който яде баницата, а оня,койта му я дава".
25 Април 2018 20:23
На калпава ракета космоса и крив. Сякаш пеевски притежава Бтв и Нова и БНТ. Сякаш той кани Попкремова всеки ден да дава акъл, и се редуват с онзи с шестте апартамента. По тази логика следващата година България ще скочи поне до 51 място.
25 Април 2018 20:26
Не виждам защо народонаселението не се радва. Все повече се доближаваме до мечтаната Русия.
25 Април 2018 20:31
***
25 Април 2018 20:35
Автоцензура в Боливия? А в България как сме с тоз критерий? Кога и колко години Пеевски е шеф на разузнавателната агенция? Какво ще си помислят четящите, които не знаят всъщност какво се случи по този повод? Изобщо тюрлю гювеч с дъвки за всеки сгоден случай.
25 Април 2018 20:38
Русия си остава на 148-о място, защото при управлението на преизбрания президент Владимир Путин всичко е по старому.

Като четем преводите от руски издания в нашта РобПрес, мчи то 99.99% от руските СМИ са против Путин...

За Парадокса Пеевски няма да повтарям.
25 Април 2018 20:55
И Репортерите без граници ли си правят класациите, седейки удобно пред компютъра и четейки какво пише в "правилните" издания...
25 Април 2018 21:02
Кога и колко години Пеевски е шеф на разузнавателната агенция? Какво ще си помислят четящите, които не знаят всъщност какво се случи по този повод?
letec55, достатъчно е да се знае, че за всичко е виновен само Шиши, дори и за неумението на аФтора!
И пак той, Шиши е виновен на милата ми Мила, която в заглавието твърди едно и точно обратното в подзаглавие?!
ГЕРБ наложи табу на темата за външния дълг
Борисов нареди на министрите си да се хвалят със смаляването на борчовете
25 Април 2018 21:03
Да ме прощава авторът, ама не Пеевски е основната причина да имаме тотална медийна несвобода.
25 Април 2018 21:16
Само Пеевски ли?
Ако беше само той, с мед да го намажем!
Ами националните "медии"?
Ами всички електронни издания, включително и уважаемата редакция?
"Айде стига глупости, бе тате!" - цитат от златен български филм от времената, които несвободните по слово яростно отричат.
25 Април 2018 21:27
Ганий
99.99%

Защо употребявам 99.99%!? Много пъти съм го обяснявал!

Отново да поясня!
Кой е най-добрата Лъжа, Лъжата с много голяма Главна Буква!?

Най-добра е тази Лъжа, в която има 1% (един процент!!!) Истина...

А в новините на нашта РобПрес даже и 1% истина няма... Едва покриват норматива за 0.01% - пр. дата, имена на лица, държави и пр.
Всичко останало спада към 99.99% Неистина!
25 Април 2018 22:33
Ямайка на 6то място изглежда интересно?
25 Април 2018 23:22
Единствената разлика с например в сащ е, че тук е само един собственик на 90% от пазара на медиите.
26 Април 2018 00:56
На 34- то когато ония от 16 - ти номер му дават цялата власт,сега на 111- то! Гьобелс ряпа да яде,и то без сол и оцет...Пример давал като председател на ЕС?!ПФУ
26 Април 2018 07:25
Колко и какви са критериите за определяне на медиите за "свободни и демократични"?
Едва ли е само това, колко медии притежава човек и колко от разпространителската мрежа контролира.
Ясно е, че всяка медия изразява философията на собственика си, а националните обществени медии, които се финансират от държавите и правителствата, следват политиките на самите тях.
Че в България пресата възхвалява силните на деня и критикува слабите е факт. Но сигурно английската преса не разкости лейбъристите, че се усъмниха в теорията за Солсбъри?! ВВС сигурно не цензурира и изряза интервюто с Лавров?!
В "недемократичните" руски медии винаги се дава трибуна на опонентите. Специално при Соловьов и в предаването "60 минути" на ВГТРК говорят един украински депутат, американски и полски журналисти, които яростно критикуват Путин, Русия и политиката и. И то в директни предавания на обществени ТВ, без цензура. Русия е наричана "окупатор", Путин "престъпник и диктатор", руските сили в Сирия "убийци на жени и деца".
Става като оня виц за свободата на словото в СССР и САЩ. И в Русия и в Европа, всеки може да извика "Долу Путин".
26 Април 2018 08:01
Как може да вярвате на тези класации. Те с правят от "правилни" групировки финансирани от правилни държави. Делян Пеевски е необходимото зло което се изпозлва от евротлантиците да вършат гадостите си в България без да бъдат обвинявани. Вижте как работи САЩ и Запада . Обвиняват Русия за всичко и така парират въпроси към себе си и те си вършат престъпленията.
26 Април 2018 08:06
М'да. Пик, Блиц, Канал 3, Гудел Нюз, Брадва и всичките други кафяви свински медии с които е залят пазара за промиване хвалят поравно нашия тиквоч, прокуратурата и Путин. Изводът си го направете сами.
26 Април 2018 09:05
Форумът към медиите ли спада?
26 Април 2018 09:27
Защо се бъркат понятията "свобода на словото" и "монопол над медийния пазар" ?
У нас има свнобода на словото, може да се изкажеш, никой няма да ти попречи, но няма да има никакъв ефект, тоест думи има, но ефект от думите няма.
У нас едно лице притежава монопол над повечето вестници и телевизии и това се счита за нормално.
В нашия град по спирките имаше будки на РЕП.
После се появи Лафка.
Живяха известно време мирно и щастливо.
В едни прекрасен слънчев ден от общината премахнаха всички будки на РЕП и оставиха монополиста да се шири и пърди на воля.
Ей това е България на Пеевски, Бойко, Цацаров и т.н.
Промяна трябва.
26 Април 2018 10:40
По темата - отпреди почи сто години
Натисни тук
-----------
Блогът на Генек
26 Април 2018 12:52
Кой ти чете вестници, хората които си купуват вестници са много малко. Основно новините се гледат по телевизията, а младите хора по интернет сайтовете. Присъствието на Пеевски по TV каналите е символично, там властват управляващите, а най много хората на "америка за България". Това класиране за свободата на словото е политическо, критикуват се личности и медии, които не се харесват на чиновниците от ЕС. Медиите в Европа и САЩ са основно монополно притежание на 2 - 3 компании, подчинени на задкулисието.
26 Април 2018 13:10




Карамазов
26/04/2018 в 12:36 .

Ааа, няма такова нещо! Няма никакви положителни резултати, грантаджийското НПО „Репортери без границА (на наглостта)“, по сигнал на подсъдимия Иво Прокопиев и подопечните му слугинстващи журналисти, отново успяха да оплюят България така, както никой преди това не го е правил! Забележете, че дори отреченият комунистически режим на Живков се грижеше за международния имидж на страната ни, въпреки репресиите и липсата на свобода, които реално царяха у нас по това време! Днес обаче, когато всеки има свободата да плюе и храчи по управлението във всички медии, а най-интензивно и надминавайки дори Позитано, го правят „новодемократите“ на Радан Кънев и Атанас Атанасов, заедно с глашатаите им Иво Прокопиев, Цветан Василев, Огнян Донев и медиите им, се оказва, че нямало свобода, а виновно за това се оказа… правителството. Поне според троловете на споменатата криминална банда. И вместо да излъчваме сигнали за добра бизнес среда, за стабилно развитие, за растеж на икономиката и повишаване на доходите, което би улеснило стратегическите ни приоритети – „Шенген“ и Еврозоната, ние трябва да убеждаваме Европа, че не живеем в „дикататура“ и цензура, които, впрочем, са широко застъпени именно в изданията на посочените пишман-демократи! Опитайте се да напишете нещо срещу поредните комунистически метастази на радикалното драгалевско БКП в „Дневник“ и се върнете да ми кажете, след колко минути сте се сдобили с перманентен бан. И точно тези болшевишки формации да оплювателстват в Европа срещу управлението на България в момента, е проява на най-висша комунистическа наглост и безочие!
А, "Сега" де стои, по въпроса за оплюването, де? Чудя се!

26 Април 2018 15:32
Империята на Делян Пеевски потопи държавата на 111-о място в класацията на "Репортери без граници"

Туй ще да е рецидив от епохата на Х.У.И.-тата, когато изключително уважаваният от мен журналист-международник редовно съгрешаваше спрямо истината, коментирайки вътрешното положение.
Щото, както са казали и пишещите преди мен, съвсем, ама съвсем не е само Шиши виновният за тази работа.
26 Април 2018 17:02
А другата “империя“, на която АзаБ налива кога 3, кога милион и половина, тя какво - издига България във висините на медийната свобода?
П.П. Гнуся се даже да пипна с ръце продукцията и на двете “империи“.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД