:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 569
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Прокуратурата редактира обвиненията си срещу кмета на "Младост"

Срещите между Иванчева и посредника се смалиха от 20 на 3 според последната версия на разследващите
СНИМКА: БГНЕС
Досега разследващите твърдяха, че имат документирани 20 срещи на Иванчева и посредника й. Вече посочват само 3, като доказателства не са представени.
Ден преди апелативният спецсъд да реши дали Десислава Иванчева, кмет на столичния район "Младост", заместничката й Биляна Петрова и бившият кмет на "Младост" Петко Дюлгеров да останат за постоянно в ареста за подкуп, прокуратурата прецизира обвиненията срещу тях.

Кметът на столичния район "Младост" Десислава Иванчева, арестувана по подозрение, че е взела подкуп, се е срещала с посредника при рушвета Петко Дюлгеров три пъти. Това е последният вариант на обвинението, което е представила прокуратурата, съобщи адвокатът на Иванчева Димитър Марковски, който се яви вместо баща си Марин. Според прокуратурата по време на тези срещи тя е поискала подкуп чрез посредника от строителния предприемач Александър Ваклин. Досега разследващите твърдяха, че имат документирани 20 срещи на Иванчева. Доказателства от СРС-та още не са представени.

"Говори се за три дати, на тези три дати тя въобще не е присъствала на тези места", заяви Марковски. Става дума за обществени места в София, обясни адвокатът. Той заяви, че е поискал да се изземат видеозаписи от охранителни камери и така да се потвърди, че кметът на "Младост" не е била на местата на срещите. Според Марковски прокуратурата изобщо не е направила никаква проверка на твърденията на предприемача Ваклин, който изреждал местата, на които са ставали срещите. "Според мен освен твърденията на г-н Ваклин до този момент няма никакви други доказателства", заяви адвокатът.

В редактираните материали са добавени датите, на които прокуратурата твърди, че са станали срещите. Защитата посочи, че прокуратурата е написала, че първоначално Иванчева чрез посредници е поискала сумата от 250 хил. евро, втори път тази сума се е увеличила на 500 хил. евро и накрая са дадени 70 хил. евро, част от които са намерени в колата, която тя е шофирала. "За мен това допълнение в обвиненията е крайно неуместно между двете мерки за неотклонение, защото ще поставят съда в много затруднено положение, при положение че първата инстанция я е задържала при едни обвинения, сега се появяват втори, апелативният съд какво ще преценява, по кое обвинение", обясни Марковски.

Пред разследващите Иванчева е разказала подробно как веществото, с което са били маркирани парите, е попаднало по ръцете й. Според защитата следи от маркиращото вещество има по ръба на дланта на едната й ръка, по един пръст на другата, както и по носа й. Самата Иванчева твърди, че следите са останали, след като е подписала протокола за оглед, тъй като парите са броени на място. Марковски не даде повече подробности за обясненията й пред следователите. Прокуратурата твърди, че всички арестувани са светнали "като коледни елхи".

Дюлгеров не се е отказал от обясненията си, заяви адвокатът му Марияна Тодорова, след като прокуратурата й предяви уточненото обвинение. Точно обратното беше съобщено в съда в петък.

Разследващите повече няма да коментират доказателствата срещу Иванчева, заяви шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев. "Приключи въпросът, има си съд. Отивате, слушате и преценявате дали е отляво, дали е отдясно, дали е отгоре, дали е по носа, тълкувате си в зависимост от интересите на медията, може да си коментирате каквото си искате, също не мога да ви забраня. Мога да ви се радвам на свободата на словото, така да се каже", заяви Гешев.



КАТЕГОРИЧНО

"Колегите ми си свършиха работата и категорично стоя зад тях. Обвиняемата трябваше според изискванията на закона да присъства на всички действия по разследването, конкретно на огледа и на претърсването на автомобила. Не мисля, че беше прекрачена границата. Беше спазен законът", заяви главният прокурор Сотир Цацаров пред Нова телевизия.

Общински съветници пратиха писмо на арестуваните

Членовете на комисията по архитектура и градоустройство към Столичния общински съвет изпратиха писмо на арестуваната Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова, въпреки че те са в ареста. Сред получателите са и другите двама зам.-кметове на район "Младост" - Владимир Клисуров и Румен Русев.

Писмото всъщност е от главния архитект Здравко Здравков заради забавени преписки на над 20 инвеститори. Съветниците искат да узнаят какво се случва с преписките и съответните документи да бъдат придвижени. Здравков твърди, че през последните месеци са постъпили поредица от възражения на инвеститори срещу забавени преписки, които отнемали 1/3 от времето му.

"Забавените преписки по градоустройствата са около 10. Сериозният обем са разрешенията за строеж. Днес докладвах на комисията по архитектура 13 разрешения за строеж от декември, които не са обявени", обясни арх. Здравков пред "Сега". Той очаква инвеститорите да бъдат уведомени в рамките на седмица -две. "Тези преписки трябва да бъдат приключени с влязло в сила съобщение, за да могат хората да се върнат при мен с акт за приключване на обявлението."

В четвъртък Столичният общински съвет ще посочи за временно изпълняващ длъжността кмет на район "Младост" заместника на Иванчева Владимир Клисуров. Той е посочен в заявлението й. Другия си заместник - Румен Русев, Иванчева подозира като част от заговора срещу нея, защото бил близък до инвеститора Александър Ваклин, подал сигнала за подкуп.

В сряда обаче Русев и Клисуров излязоха с обща декларация, в която Клисуров се отказа от поста, а Русев го прие. Аргументът им - молбата на кмета за отпуск от ареста е нелегитимна и тя не може да посочва кой да я замества. Ако това се случи, всички последващи административни актове биха били незаконосъобразни.
6
8706
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
25 Април 2018 20:50
Тея най-накрая да се уточнят кмет ли е, или кметица.
Луди ни направиха с тази полит-коректност и джендеро-логия...
25 Април 2018 21:33
Да не се окаже накрая , че не са се срещнали , а разминали само някъде по пътя !
Трябва да се приеме закон за персонална отговорност на съдиите и прокурорите и при осъждане в Страсбург , всеки да си плаща за лъжите и гяволъка !
25 Април 2018 21:50
От много срещи - та останаха сал "три"?!

А дали са искани от Нея тези тричките и дали не са поисквани от Него, под благовиден предлог? Има ли поне някой журналист да разрови около този гусин? Какви са му мераците СЕГА, какви са били деянията Му пред? Явно, че хората избраха тази КМЕТИЦА, наспроти старият Кмет. Дали и той не е застроявал "светлото бъдеще" заедно с другите бандити, а сега играе с морков пред джуките - където моркова е нова кметска, позлатена длъжност?...

Въпроси джендарета мили, въпроси... 'ма кой да ти отговори?...

Ега си и клоаката, ега си и чудото!!!

"държава"
25 Април 2018 21:57
Имам една хипотеза - смятам, че адвокатите Марковски са твърде скъпи за Иванчева и тя не може да си го позволи. Или те работят "pro bono", което се съмнявам, или някой друг плаща. Направи ми впечатлени на сайта на Марковски, че те представляват и Бай Х. по други дела.
Та хипотезата е, че всичко е един цирк за отместване прожекторите от сделката с Гинка от Банкя или нещо друго актуално. "Инвеститорите" - Гинка пере пари на кръгове около Бай Х., а Ваклин - на кръгове около Евгения Живкова. А прокурорите може да не са чак толова глупави, просто се изисква актъорско майсторство, вместо правни познания.
25 Април 2018 22:37
Разследващите повече няма да коментират доказателствата срещу Иванчева, заяви шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев

А досега що го правихте бе, пич. Вие прокоратура ли сте или ПР агенция.
25 Април 2018 23:02
прокоратура ли сте или ПР агенция

до неска - пи-ар; от неска - прокуратура
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД