:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 220
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Превозвачите получиха обещания за компромис

Дали и как ще бъде променен пакетът "Мобилност", ще стане ясно след месеци
СНИМКИ: ИЛИЯНА КИРИЛОВА
**
Протестиращите български превозвачи получиха обещания за евентуални компромиси в пакета "Мобилност", който предстои да бъде гласуван в транспортната комисия на Европарламента идната седмица. Вчера те организираха акция в столицата и в няколко града в страната срещу плановете да се наложат по-строги правила за международните превози. Темата бе обявена за приоритетна от българските власти за срещата на върха на ЕС в София, но окончателното решение ще дойде след месеци.

С паркирани камиони и автобуси по "Цариградско шосе" и с лозунги "Макрон, не разделяй Европа" беше съпроводена вчера срещата на лидерите на ЕС и на Западните Балкани в София. Протестни колони бяха организирани и в Бургас, Варна, Русе, на подходите към гранични пунктове. На тировете и автобусите бяха сложени еднотипни, видимо професионално направени лозунги.

Среднощна среща между премиера Бойко Борисов, канцлера на Германия Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон се е провела в сряда вечерта след неформалната вечеря на европейските лидери. В нея са участвали и българските министри на финансите и на транспорта Владислав Горанов и Ивайло Московски. На нея са били обсъдени проблемите, свързани с новата еврорегулация на дейността на превозвачите. Според премиера Борисов са били засегнати абсолютно всички аспекти аспекти на проблема: "Снощи до 2.30 часа с Меркел, Макрон, транспортния министър Московски, финансовия министър, текст по текст, дума по дума сме гледали. Максимален диалог сме направили. Основният им аргумент е, че нашите шофьори биват третирани по лош начин, не спят на хубави места, не поддържат най-добрите хигиенни навици", обясни премиерът. Пред медиите и канцлера Меркел той обяснил, "че трябва да се намерят добри условия за социалния проблем с превозвачите".

Вчера следобед превозвачите организираха шествие до НДК, където се провеждаше срещата за Западните Балкани. Пред тях транспортният министър Ивайло Московски съобщи, че след срещата с Макрон и Меркел е оптимист, че пакетът "Мобилност" ще бъде коригиран и ще бъдат обективно отразени исканията на българските автомобилни превозвачи. По негови думи по време на разговорите са приети много голяма част от аргументите на българската страна и е била изразена готовност да бъдат одобрени някои от предлаганите коригирани текстове. Лидерите на Германия и Франция са се разпоредили на своите експерти да започнат работа заедно с българския екип в Комитета на постоянните представители - КОРЕПЕР, за да бъде намерен възможно най-балансираният и компромисен вариант, каза по-рано премиерът Борисов.

Българските превозвачи настояват прибирането на всеки 3 седмици за почивка, както е предвидено в така наречения план "Макрон" да не бъде задължение, а право на шофьора. Освен това се иска да се запази правото на превозвача да почива в кабината на камиона, а не в хотел, докато не се изградят охраняемите съоръжения.

Освен с паркирани камиони мирното шествие на превозвачите в столицата започна от площад "Македония". За кратко беше блокирана улица "Алабин", след което шофьорите се отправиха към бул. "Витоша" до НДК. Сред протестиращите освен превозвачи имаше и възмутени граждани, дошли да подкрепят исканията им.

С паркирани камиони и автобуси превозвачите организираха шествие по столичните улици. Те носеха лозунги като: "Европа на две скорости = на заден ход на България", "Макрон = дискриминация!", "Транспортен пакет 1 и 2 = Exit", " "Има ли място за нашия бизнес в ЕС?", "Не на дискриминацията в ЕС", "Макрон, не убивай транспорта в България" и др. Сред участниците в шествието обаче имаше и хора, които признаха, че са се включили инцидентно. Според други някои от предлаганите промени са по-скоро в защита на шофьорите и предлагат по-добри условия на труд. Те също смятат, че правителството е пропуснало повече от година, за да обсъжда проблема с останалите страни от ЕС и се е ангажирало с темата едва на последния етап, преди текстовете да влязат за окончателно обсъждане в Европарламента.

















СНИМКИ:ИЛИЯНА КИРИЛОВА
След шествието си по софийските улици, което приключи пред НДК, превозвачите получиха уверение от транспортния министър Ивайло Московски, че до месеци може да бъде постигнат компромис по част от техните искания.
4
1790
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
17 Май 2018 23:20
Въпроса на превозвачите е решен ........ ЧОВЕКА Е КАЗАЛ.....ЧЕ ВИДИМЕ!!!!!!!!
18 Май 2018 10:43
Българските превозвачи настояват прибирането на всеки 3 седмици за почивка, както е предвидено в така наречения план "Макрон" да не бъде задължение, а право на шофьора. Освен това се иска да се запази правото на превозвача да почива в кабината на камиона, а не в хотел, докато не се изградят охраняемите съоръжения.

Демек европските шофьори с години са се борили за човешки условия на труд и сега нашите бизнесченгета протестират, че и българските шофьори трябва да имат тези придобивки, вместо по навик да си бачкат като скотове и то за мизерни заплати. А на всичкото това му се вика, уронване конкурентноспособността на българските превозвачи.
18 Май 2018 12:34
Лидерите на Германия и Франция са се разпоредили на своите експерти да започнат работа заедно с българския екип в Комитета на постоянните представители - КОРЕПЕР, за да бъде намерен възможно най-балансираният и компромисен вариант, каза по-рано премиерът Борисов.


С други думи са пуснали по пързалката нашичкия премиер. След 1-2 месеца ще му пишат, че западните експерти не могат да намерят по-добър вариант от първоначално предвиденият и нашите превозвачи ще го издухат благодарение на пасивността и сервилността на Бойко и сие. Нашите управляващи за едно потупване по рамото и една обща снимка са готови да продадат националните интереси.
18 Май 2018 18:50
Чудя се! Цената та един презоз се формира от няколко компонента, може и да изпусна някай, разстояния, тонаж, консумативи, амортизационни отчисления и заплащане.всички разходи без заплащането са еднакви, само то е в пъти по-ниско. Когато от ЕС искат то да се изравни с тяхното нашите "бизнесмени" рИват, защо? Защо другите не фалират, като плащат в пъти повече на техните шофьори? Отговора у един- не са така лакоми, нямам друго обяснение.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД