:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 229
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

И Испания се насочи към политическа криза

Опозиционните социалисти се опитват да вземат властта с подкрепата на каталунските сепаратисти след присъди за корупция в управляващата Народна партия
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Министър-председателят на Испания и лидер на Народната партия Мариано Рахой се надява да остане на власт до 2020 г., но скандалите поставят на карта политическото му бъдеще.
Опозиционната испанска Социалистическа партия поиска парламентът да гласува вот на недоверие на консервативното правителство на премиера Мариано Рахой заради делото за корупция, погълнало управляващата Народна партия. Гласуването трябва да се състои в петък.

"Внесохме предложение за вот на недоверие на премиера Рахой, за да върнем достойнството на нашата демокрация", заяви лидерът на социалистите Педро Санчес, чиято партия в момента е втората по брой на депутати в парламента. Крайнолявата партия "Подемос" обяви, че ще подкрепи вота, но подкрепящата бизнеса партия "Сиудаданос" отказа. Така единствената възможност за Санчес - който е кандидат за нов министър-председател - е да получи подкрепа от "Подемос", а също от каталунските и баските националисти. В Испания вотът на недоверие трябва да доведе до избор на нов премиер от парламента.

Санчес каза пред журналисти, че целта на вота на недоверие е "да се гарантира управлението на страната" и да създаде условия за провеждането на предсрочни избори по-нататък, без да посочва дата. Освен това той остави отворена възможността



да стане премиер с подкрепата на каталунските партии, които подкрепят независимост



на испанската област. От своя страна Рахой свика пресконференция, на която разкритикува действията на Санчес и постави под въпрос мотивите на социалистите. "Единствената цел на този вот е Санчес да стане министър-председател на всяка цена. Нищо друго няма значение", заяви той и добави, че за Испания са настъпили "сложни времена", когато единството на страната е под заплаха от каталунското движение за независимост. "Това действие е лошо за Испания, лошо за испанците, носи несигурност и е вредно за бъдещето на страната", заяви Рахой, който ясно показа, че има намерение да нанесе тежък удар на Санчес, ако потърси подкрепа от искащите независимост каталунски партии, за да вземе властта. "Всеки ден ще виждам как се доближава до споразумение с Пучдемон", предупреди Рахой.

Опозицията усети миризма на кръв, след като в края на миналата седмица Върховният съд осъди 29 души, сред които и бивши високопоставени фигури в Народната партия на Рахой, на общо 351 години затвор по един от най-големите корупционни скандали в съвременната история на Испания. Алберт Ривера, който е лидер на бързо набиращата популярност партия "Сиудаданос", заяви, че Испания има нужда от "силно правителство, за да се изправи срещу сепаратисткото предизвикателство (в Каталуния)". В момента четвъртата по големина парламентарна сила отчете рязък скок на одобрение в социологическите допитвания след последния вот през 2016 г., и това е главно за сметка на консерваторите.

Ривера, който превърна борбата с корупцията в основна част от кампанията си, за да привлече избирателите на Народната партия, ще има възможност да предизвика голям ръст в подкрепата за партията в социологическите проучвания на изборен тест. Наскоро направени проучвания показаха, че гласоподавателите поставят "Сиудаданос" или на първа, или на втора позиция, докато Социалистическата партия най-често се нарежда трета, но преди крайнолевите "Подемос". Ривера написа в "Туитър", че съдебното решение е "сложило край" на настоящата законодателна власт, и добави, че демократично решение би било или Рахой да свика нови избори, или да се изправи пред Конгреса. Все пак "Сиудаданос" няма да подкрепят опита на Санчес да стане министър-председател с вот на недоверие. "Решението не е Рахой да си тръгне от "Монклоа" (правителствения комплекс в Мадрид), за да влезе вътре Санчес", заяви генералният секретар на партията Хосе Мануел Вийегас. "Това, което искаме, е да се даде глас на испанците и да ги оставим да изберат".

От "Подемос", които



наричат Народната партия "най-корумпираната партия в Европа",



казват, че подкрепят инициативата на социалистите, тъй като смятат, че е спешно Испания да се сдобие с ново правителство. "Подкрепяме вот на недоверие", съобщиха в "Туитър" от мадридското звено на партията.

Мариано Рахой се надяваше да остане на власт до 2020 г. , но управляващото малцинство го направи уязвим: Социалистическата партия и "Сиудаданос" имат около 35% от местата в Конгреса, а Народната партия - 33%, и трябваше да разчита на подкрепата на "Сиудаданос" по важни законодателни въпроси, какъвто е бюджетът. Политическият консултант Хосе Рамон Касо смята, че "Сиудаданос" се опитват да предизвикат избори, за да се възползват максимално от политическата сила, която са набрали. Според него Ривера никога няма да се съгласи "да даде на Санчес две години да е премиер". Според Касо Педро Санчес няма да спечели вота на недоверие, а подкрепата на каталунските сили, искащи независимост, ще бъде фатална за партията на регионалните и местни избори. Тези гласувания ще се проведат в Испания през май 2019 г. "Става въпрос за битка да се контролира ситуацията", смята той и добавя, че партиите са се конкурирали да покажат коя най-сериозно ще удари Народната партия заради присъдите на нейни хора за корупция.

Пабло Симон, който е преподавател по политически науки в мадридския университет "Карлос III", казва, че шансовете на Санчес да спечели, са 50/50 с помощта на баските и каталунските националисти, които могат да се изкушат да го подкрепят, без да искат нещо в замяна, за да се спре възходът на "Сиудаданос" - партията, която те смятат за заплаха. Рахой и Ривера може да атакуват Санчес, че прави съюз с партии, борещи се за независимост на Каталуния, а недобрите резултати може и да не са толкова важни, след като социалистите вземат властта. "Те могат да одобрят няколко популярни мерки, преди да свикат избори", смята Симон. "И Народната партия може да изпадне в опозиция".

Освен загубата на доверие Рахой трябва да понесе и нов удар от безпрецедентното съдебно решение, а сериозните политически боричкания ще продължат няколко седмици. Върховният съд установи, че Народната партия се е възползвала от мащабна корупционна схема, при която са раздавани подкупи срещу договори за обществени поръчки на компании. Освен това на Народната партия й беше наредено да върне 245 000 евро, с което стана първата национална политическа партия в Испания, смъмрена заради корупция. В присъдата магистратите говорят за "истинска и ефективна система на институционална корупция" между 1999 и 2005 г., когато начело на Народната партия беше Хосе Мария Аснар, а самият Рахой заемаше основни постове както в правителството, така и в организацията. Рахой заяви, че Народната партия ще обжалва присъдата и добави, че съдът не е осъдил нито един действащ министър. Санчес обаче заяви, че има "само един човек, който е отговорен за кризата в доверието... и неговото име е Мариано Рахой". Според него "присъдата вреди на имиджа и на репутацията на Испания пред ЕС и пред света".



Снимка: ЕПА/БГНЕС
Върховният съд осъди 29 души, сред които и бивши високопоставени фигури в Народната партия на Рахой, на общо 351 години затвор по един от най-големите корупционни скандали в съвременната история на Испания. Премиерът Рахой също беше разпитван от разследващите.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Лидерът на испанските социалисти Педро Санчес се е устремил към премиерския пост и е готов за това да поиска подкрепата на каталунските и баските сепаратисти, което според анализатори, ще е фатално за партията.
2
2089
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
01 Юни 2018 00:37
Баската националистическа партия заяви, че ще подкрепи вота на недоверие срещу премиера на Испания Мариано Рахой, което прави почти сигурно отстраняването му при гласуването на вот на недоверие, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.
Именно от малките партии в испанския парламент ще зависи оцеляването на правителството. Лидерът на социалистите, инициирали вота на недоверие, Педро Санчес обеща да запази договорения неотдавна национален бюджет, който включва значителни облаги за баските националисти, както и да започне диалог със сепаратистите в новото каталунско правителство, ако властта му бъде поверена.
Гласовете на националистите ще са достатъчни за Испанската социалистическа работническа партия да свали Рахой, посочва още БТА.

Нацитата ще прецакат Рахойчо.
01 Юни 2018 21:46
Това не е ли вчерашна новина ?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД