:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 272
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

В едно от най-дълбоките кьошета на родината

Белоградчишките скали, Магурата и езерото Рабиша красят не България, а света
Йордан Стоянов
Който не е бил на това място, не познава добре страната ни.
И в стаите, и в държавите е така - в центъра е самочувствието, най-лъскавото, най-представителното. Затова пък по ъглите е най-интересното, ако си овардил нещо от детското любопитство.

Северозападното кьоше на България е в икономическа и демографска криза, но хубости за гледане господ дал. Явно в този район всевишният се е забавлявал особено, след като на едно място е струпал толкоз свои любими произведения. В случая говоря за три неща, разположени на двайсет-трийсет километра едно от друго.

Белоградчишките скали, пещерата Магура и Рабишкото езеро са три уникални за въпросното кьоше, нашата страна и света хубости.

Когато ходя там, все си мисля, че много от пейзажите са излъскани не толкова от фотографски упражнения, колкото от древни човешки погледи. Тук се е живяло от отдавна и не е опустявало никога. Древните са нямали туризъм, но изглежда са имали усет за земните уникалности. Първобитни люде от енеолита, римляни и прабългари са гледали същите скали, същото езеро с хълма над него, а и същото небе в течение на хиляди години.



Сигурно и те са цъкали пред скалите



Рисунъкът им със сигурност не е един и същ до днес, но винаги шашка, особено хората, които виждат тези форми за пръв път.

До Белоградчик не можете да стигнете с влак - ако сте жепе турист, трябва да слезете на гара Орешец. Оттам за всеки влак има автобуси до Белоградчик, които стигат за 15-20 минути.

Около 90-100 квадратни километра заемат причудливите скали, които дават огромен простор пред въображението. Конникът, Монасите, Адам и Ева, Ученичката - това са официалните вече идентичности на някои от странните природни изваяния.

Любима игра обаче, която можете да играете с децата, е да откривате нови образи и да им давате имена.

Аз лично харесвам скалите нощем, огрени от луната (която тук е по-ярка, може би поради липсата на замърсители и силно осветление в града.) При това е нужно да се поотдалечите от образите в картичките, за да почувствате



абсолютната извънземност на пейзажа



Иначе екскурзоводът ще ви разкаже легендите, които са добили христоматийна завършеност - как влюбени се вкаменили поради насилствена раздяла, как Хайдут Велко останал в камък поради хаира, който е сторил на сиромаси, и т.н.

Една от най-старите крепости у нас, свидетелство за зоркия поглед на римляните върху предимствата на ландшафта, се вписва в скалите по най-естествен начин. Всъщност освен римляни, византийци, цар Срацимир и турците, следосвобожденска България също е използвала мястото за важен военен възел - крепостта е събирала над 3000 войници. (Действала е до 1885 г).

В града може да се наеме евтина квартира, можете и да нощувате в хотел "Белоградчик". Нарича се хотел, въпреки че е нещо като хижа - има и стаи с по пет легла. Не е луксозно, за сметка на това не е скъпо.

Особен чар, поне за мене, има в това, което дразни повечето хора. Изостаналостта се усеща - краят е беден,



магаренца и кокошки се разхождат



по уличките на градеца, цари провинциална дремливост. Сигурно само след десетина-петнайсет години това ще се промени - а и няма никаква причина освен водата един Созопол или Несебър да процъфтяват, докато дивно място като Белоградчик едва да свързва двата края. Но все пак нещо ще се изгуби тогава - туристическата индустрия унифицира забележителностите, уви. Макар и да няма друг начин.

Само на 25 километра северозападно от Белоградчик, в посока Видин, се намира Пещерата. Пиша я с главна буква, защото заслужава.

Заради праисторическите рисунки, (отпреди 12 000 г.), а и защото е една от най-големите - дължината на галериите е около 2500 м. Освен рисунки варовиковата Магура, чието образуване е почнало преди 15 милиона години, предлага пълен набор от пещерни образувания - сталактити, сталагмити и сталактони, а в добавка - и вино. Пенливото едноименно вино, което неправилно наричат Българско шампанско, се покои в т.нар. "Прилепна галерия". Винарската изба е в едно от трите разклонения на Магурата и там отлежават и други български вина поради благоприятните от енологична гледна точка условия.



Много от размерите тук са рекордни



"Големият сталактон" например е висок 20 м., и е с 4 м диаметър в основата си. А "Падналият бор" е най-големият сталагмит, открит в изследваните български пещери - дълъг е 11 м, с 6 м диаметър в основата. Освен това в "Магурата" може да се наблюдава изключително редкият процес на образуване на пещерно мляко.

В пещерата ще научите, че вътре партизаните са се тренирали в стрелба, и че най-интересни на хората са откритите вътре скелети и кости - особено един женски.

Входът за Магурата е уж евтин - 1 лев за ученици и 2 за възрастни. (За чужденци 5 лв.) Но когато плащате, се оказва другояче. Ако сте малка група от 3-4 души, могат да ви поискат и 20-25-30 лева, които на касата калкулират по уж логичен, но стъписващ начин. Осветлението било скъпо, пък беседата се плащала отделно, освен това 1 и 2 лева било само за половината маршрут, и т.н.

Авторът при посещението си влезе в конфликт по този повод и позвъни на общината в Белоградчик, след което изведнъж се оказа, че трябва



да се плати два пъти по-малка от исканата сума



Новото е, че от 2004 г. има застраховка - ако паднете и се ударите, ДЗИ ще ви изплати обезщетение.

Ако не сте фен на спелеологията обаче, и долнокредните дебелослойни бели варовици на Магурата ви потиснат, можете да заобиколите хълмистия масив, в който се е приютила пещерата, и да излезете на езерото.

Аз го посещавам сравнително често. По риболовни причини. То е най-голямото вътрешно езеро в България, от тектоничен произход. Според геолозите някога е било дъно на море, открити са фосили, които доказват това. При това се касае за топло море, което е гъмжало от живот.

В недалечното минало беше пълно с риба - шаран и сом. Благодарение общата разруха и безстопанственост обаче сега такива риби на практика не могат да се уловят в езерото с въдица (което силно огорчава вашия покорен слуга). От време на време се постига чудно богат улов на едри бабушки, но една от странностите на езерото е, че на другия ден може да не клъвне нито едно рибе.

Езерото има плитка и дълбока част - в дълбоката стига до 35 м дълбочина, освен това притежава къмпинг. През лятото тук се разпъват палатки и кипи живот.

А почти кръглата форма на водоема го прави да прилича на огромно око, вторачено в космоса направо от далечното земно минало.
Йордан Стоянов
Да поседиш край тия не съвсем земни гледки е приятно, особено ако си ги изкатерил.
Архив
Входът на Магурата не подсказва какви потайности се крият вътре.
Архив
Част от града с предавателната кула отгоре.
 Подобни гледки са виждали предците ни и много хиляди години назад.
Архив
Скалите сякаш са дело на скулптор. В дъното - "Ученичката".
Архив
Рисунките в "Магурата" свидетелстват за основните интереси на древните - храна, секс, ритуали. Учудващо е, че нашите не са се променили особено оттогава.
Снимка: Архив "Сега"
Каменните недра на Магурата крият много гледки като тази.
Стара пощенска картичка, архив
Панаири и събори стават между скалите. Особено нощем преживяването си струва - огньове и бира наоколо, камъни и звезди отгоре.
Йордан Стоянов
Калето и белоградчишките скали са гледка, която привлича киното. Жалко, че не снимаха тук "Властелинът на пръстените".
 Белоградчик.
 Белоградчик
 ----------
И-НЕТ СНИМКИ
---
И-НЕТ СНИМКИ
---
И-НЕТ СНИМКИ
---
И-НЕТ СНИМКИ
---

Текстове към снимки

1. Който не е бил на това място, не познава добре страната ни.

2. Скалите сякаш са дело на скулптор. В дъното - "Ученичката".

3. До Белоградчик можете да се доберете от г. Орешец, ако се движите с влак. "Магурата" е на 17 км от Белоградчик, посока северозапад, и на 180 км от София. Село Рабиша е на 1,5 километра от пещерата. Езерото пък е на около 2 км от селото, от северната страна на хълма с пещерата.

4. Тук долу се правят панаири. Особено нощем преживяването си струва - огньове и бира наоколо, камъни и звезди отгоре.

5. Марсиански пейзажи.

6. Рисунките в "Магурата" свидетелстват за основните интереси на древните - храна, секс, ритуали. Учудващо е, че нашите не са се променили особено оттогава.

7. Част от града с телевизионната кула отгоре.

8. Входът на пещерата дори не загатва какви чудесии се крият вътре.

9 Подобни гледки са виждали предците ни и много хиляди години

назад.

10. Каменните недра на "Магурата" крият произведения на хора и природа. В случая - едно от вторите.

11. Встрани от най-използваните за картички скали също могат да се направят лични открития.

12. Да починеш на върха на някоя канара е особено приятно, ако си дошъл с подходяща компания.

13. Все пак не е за препоръчване да се ходи бос по камънака - има много змии.

14. Калето и белоградчишките скали са гледка, която привлича киното. Жалко, че не снимаха тук "Властелинът на пръстените".
3726
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД