:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 289
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Прокуратурата се заема с фалшивите инвалиди

Половината от експертизите на ТЕЛК са с невярно съдържание, притежателите им ще връщат парите, твърди Масларова
Върховната административна прокуратура ще провери всички лекарски комисии, издали експертизи за инвалидност през последната година и половина, съобщи главният прокурор Борис Велчев след среща със социалния министър Емилия Масларова, предаде БТА. Поводът за нея е растящият брой на инвалидите у нас. Целта на проверката е да се установят стандартите и критериите, при които работят териториалните експертни лекарски комисии, обясни Велчев.

"Около половината от хората с ТЕЛК-ово решение са злоупотребили с това право и съдържанието е невярно. Само за 2 г. експертизите за инвалидност са достигнали 400 000, без да има природни бедствия или военни действия", заяви тя. Масларова обаче не уточни откъде са данните за фалшивите удостоверения. През последните 2 г. хората с документи за над 50% инвалидност у нас са 856 000, а през Първата и Втората световна война в България са се инвалидизирали около 70 000 души, обясни преди време министърът.

Вчера Масларова внесе при главния прокурор сигнали за издадени фалшиви експертизи. Социалните служби вече са направили свои проверки. "Имаме документи за хора, които са в чужбина, а имат експертиза, че са с пълна слепота и получават всички придобивки", даде пример Масларова.

Заради измамите заделените средства не достигат за самите хора с увреждания. Затова занапред ще наказват фалшификаторите на експертизите и хората, които са дали подкуп, за да ги получат. Освен предвидените глоби ще се търсят варианти за промени в законодателството, които да предвиждат затвор за нарушителите. Социалният министър ще поиска от нарушителите да възстановят средствата за периода, в който са ползвали фалшиви удостоверения.

Главният прокурор категорично подкрепи идеята за засилена наказателна правна защита на документите, които се издават от ТЕЛК, както и за наказание на ползвателите на фалшивия документ. Велчев заяви, че ще се направи всичко възможно неправомерно взетите пари да се върнат в бюджета. Масларова пък призова гражданите да подават сигнали в социалното министерство по конкретни случаи за измамници.



ДОБАВКИ

539 472 хора с увреждания са получавали месечна добавка за социална интеграция през 2006 г. За целта бюджетът е отделил 103 580 835 лв. Добавките са за транспорт, телефон, интернет, обучение, диетично хранене и лекарства, наем на общинско жилище, балнеолечение и рехабилитация.
14
2759
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
10 Февруари 2007 01:47
А бе не разбирам аз ли съм луд, журналистите ли са идиоти, главният ни прокурор ли е неграмотен или всичко от изброеното? Когато ТЕЛК издаде документ с невярно съдържание, кое точно му е "фалшивото"? Никой ли не прави разлика между неверен и фалшив документ? Ако МВР ми издаде паспорт където пише че съм от противния пол, паспортът ми фалшив ли ще е??
10 Февруари 2007 05:33
ВАС не може да проверява достоверността на документ. Струва ми се, че докторите добре са оправили нещата с диагнозите. На нен лично са ми предлагали да дам около 400 стотака във Варна, за да ми изтипосат първа категория, при наличие на заболяване от втора категория- анкилоза в следствие на дискова херния и дископатия. Само ще добавя, че от работа не се става богат, а гърбат?!
Предложението ми е, да се освободят всички лекари от ТЕЛК. Проверките, по-моему, трябва да са на ниво личен лекар, защото те изпращат на ТЕЛК.Там да се проверяват данните за болните, преди да се иде до ТЕЛК.Защото диагнози може да се пишат от лекуващите лекари в болниците, а тия от ТЕЛК допълнително може да скалъпят нещичко. Но нека първо се сменят лекарите от ТЕЛК, ей така за назидание. Всяка болница да миа свой ТЕЛК. Така ще се разбере веднага, кой какво има фактически, като се прочете неговия личен картон на заболял. Не може да се скрият личните наблюдения на хората в болничната стая върху претендиращия за инвалидност. ТЕЛК на място ще инвалидизира!! Може да се кани психолог или друг социален работник , може и прокурор. Така виждам контрола.
10 Февруари 2007 08:34
Аз мога да добавя, видите ли японска кола с врачански номер, извън Враца, това е кола, регистрирана на инвалид и карана с пълномощно!
10 Февруари 2007 09:55
Това с ТЕЛК-овете много ми мяза на онова с КАЗАНИТЕ ЗА РАКИЯ
Дерзайте, другари прокурори!
10 Февруари 2007 12:37
Филчев може и да беше голям чешит, но тогава прокуратурата поне правеше неща във вреда на големите хайдуци във властта и политиката, затова те и до сега го гнявят. Но внучето Велчев съвсем превърна прокуратурата в подлога на властта и затова всички там го хвалят. Нищо не направил за една година по отношение на престапнъстта и корупцията, но точно затова и го хвалят. Сега с тези фалшиви инвалиди само ще изгъделичкат бялата мафия, нищо друго.
10 Февруари 2007 13:10
Нещата не са в ред, но това едва ли е начина за оправянето им.
По-скоро законодателството трябва да се промени и да се предвиди сигурен контрол.
10 Февруари 2007 13:23
Имаме документи за хора, които са в чужбина, а имат експертиза, че са с пълна слепота


както е написано (а може би и казано) аз поне го разбирам, че България има монопол върху слепотата и не може някой, хем да е в чужбина, хем да е незрящ...
10 Февруари 2007 14:43
Преди за фалшифициране на документи се държеше много строго.Но не само за последните 2 години-според мен независим лекарски екип трябва да ревизира нещата от преди, и бъдете сигурни, че нещата са страшни.Добре е да се изясни причината за за инвалидизацията, защото има хора пострадали при пиянски свади, и държавата -тоес, ние трябва да ги носим на гърба си
10 Февруари 2007 20:07
"Само за 2 г. експертизите за инвалидност са достигнали 400 000, без да има природни бедствия или военни действия"
Има бедствие госпожо и бедствието сте вие
Общественна тайна е че инвалиди са хора
които внасят коли без мита
които имат трудов стаж 20 години безработни са или вече за пенсия но пенсията трябва да им е някъде около 50 лв- какво ще ги правите?
- Ще им изчислите минимална пенсия и ще я увеличавате с по-голям процент от на хората които са работили 40 години? -поне ще ги спасите да не дават 400 лв на докторите
- Ще спрете социалните пенсии на тези които нямат и един ден трудов ден?
- Ще спрете социалните помощи на здрави прави ?
Прехвърляйте документчета госпожо - да се намирате на работа=
10 Февруари 2007 20:15
По-скоро законодателството трябва да се промени и да се предвиди сигурен контрол.
По-скоро поне по един доктор от областните телкове да влезе в затвора и по това законодателство - аман от контролни органи !!!
10 Февруари 2007 20:18
А кой ще се заеме с фалшивата Прокуратура?!
Някой знае ли к`во стана с "разследването" на Прокуратурата срещу В.Сидеров- за извършените/?!/ от него Престъпления "Подбуждане към Лъжесвидетелство" и "Лично укривателство на Престъпник"?! И защо НЯМА, до ден-днешен, повдигнати от Прокуратурата Обвинения срещу В. Сидеров за тези негови "престъпления" /за които Прокуратурата поиска преди месеци, а Парламентът преди месеци й даде на Прокуратурата депутатския имуниткет на В. Сидеров!/?!?
...........................
СПРАВКА:
Парламентът свали имунитета на Сидеров
Със 147 гласа "за" депутатите свалиха имунитета на лидера на "Атака" Волен Сидеров. 12 народни представители гласуваха "против", а 9 се въздържаха.
Главният прокурор Борис Велчев поиска имунитета на Сидеров да бъде свален, за да бъдат проверени данните, че той умишлено е накарал Павел Чернев да лъже и че е помогнал на шофьора си Любомир Бакърджиев да се скрие от властите при инцидента на магистрала "Тракия".
"Свалянето на имунитета ми няма да закрепи вашата власт, защото тройната коалиция е в криза", заяви Волен Сидеров по време на дебатите. "И без имунитет ще продължавам да разобличавам политическата мафия, обаче вие не сте готови за кризата, за удара, който ще дойде, за това което ще се случи с вашата власт, защото тя е най-корумпираната", каза той./В."СЕГА"- 22.6.2006 г. 14:09:13- Натиснете тук
10 Февруари 2007 20:45
МВР криe улики по делото “Белнеиски”
Копринен шал и окървавени дрехи са намерени в близост до лобното място
......................
Натиснете тук
11 Февруари 2007 16:58
Значи цялото ни общество знае как се става "инвалид".с протекции само главна прокуратура не знае или не иска да знае.На тези "инвалиди"не само трябва да им се отнемат правата и превилегиите а и по съдебен ред трябва да бъдат заставени да въстановят всички взети от тях суми и да бъдат осъдени за съставяне на документи с невярно съдържание.Не бива да подминем и корумпираните комисари от ТЕЛК които користно са признавали напълно здрави хора за инвалиди.Ето поле за дейтвие на прокуратурата.Поне този казус не е толкова труден и заплетен.всичко е напълно ясно остава да се докаже и внесе в съда.
11 Февруари 2007 22:43
Да така е, колкото и да е грозно, ама е вярно!От мизерия и оскотяване в мисленето много голяма част от хората са готови на всякакви комбини с подкупни колеги, само и само да не останат с мисълта че са се "минали" и не са се възползвали от възможността да направят своята "малка лична далаверка в живота" имайки хиляди примери ежедневно пред очите си!За жалост!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД