:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 281
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

София парализирана заради убийство на таксиджия

МВР рекордно бързо арестува заподозрян. Протестиращите освиркаха политиците
Снимка: Велислав Николов
На няколко пъти вчера протестиращите се опитваха да пробият полицейския кордон около парламента.
Зверско убийство на таксиметров шофьор блокира София вчера. Дневният ред на парламента и още куп институции бе променен. 6 години след смъртта на невръстния Пепи Народното събрание пак осъмна обкръжено от таксита и шофьори, крещящи "Убийци". Министри, депутати, полиция и кметство се втурнаха да гасят бунта. Протестиращите надуваха клаксони и хвърляха яйца по парламента.

51-годишният шофьор на такси Емил Емилов бе намерен мъртъв в колата си около 2.30 часа вчера сутринта в столичния квартал "Люлин". Открил го колега, който забелязал автомобила му, блъснат в кофи за смет с включен двигател. Той веднага позвънил на "Бърза помощ" и полицията, но Емилов вече бил издъхнал. По-късно от МВР съобщиха, че жертвата е била неколкократно намушкана с нож. Основна версия на разследващите бе, че убийството е дело на наркомани, като целта не е била грабеж. От огледите на мястото на инцидента стана ясно, че всички документи на Емилов, както и парите в портфейла му не са били откраднати. Според полицаите шофьорът е бил убит, докато шофирал.

"Едва ли става въпрос за обир", коментира още сутринта вътрешният министър Румен Петков. 12 часа по-късно той съобщи, че убиецът е задържан. Разбра се, че това е 28-годишен мъж, който, както се очакваше, се оказа наркоман. Г. П. от време на време пушел трева, признал всичко и отвел полицаите до мястото, където бил захвърлил ножа. Разказал, че взел таксито от центъра на София, в "Люлин" вече сметката била 15 лева, а нямал пари. Тогава шофьорът започнал да го притиска да плати, хванал го за ръката и Пейков го пробол. Според шофьора, открил Емилов обаче, апаратът е показвал 8 лева. Други твърдяха, че сметката е била 3.60 лв.

Още на разсъмване колите на "О`К Супертранс", в която е работил Емилов, и на почти всички големи фирми бяха пред парламента. От Орлов мост до БНБ движението бе блокирано - спрени автомобили по централните части около парламента затрудняваха преминаването дори на пешеходците, а над 1000 таксиметрови шофьори се събраха пред Народното събрание. В услуга на софиянци бяха само малките таксиметрови компании с високи цени, които се възползваха от протестите. Протестиращите бяха оградени от плътни кордони от полицаи.

Таксиметрови компании от цялата страна също подкрепиха протеста. Таксита от Пловдив, Бургас, Стара Загора, Сливен, Пазарджик, Перник и други градове пристигнаха в столицата. След слух, че колите са спирани на входовете към София, лично вътрешният министър Румен Петков нареди да бъдат пуснати в столицата. По-късно бе осигурен и полицейски ескорт за представители на таксиджиите, които трябваше да участват в разговори с министри в МС.

Пръв пред протестиращите сутринта излезе председателят на парламента Георги Пирински, който обаче бе освиркан и се прибра обратно. Бурните освирквания към депутатите бяха допълвани периодично с викове "Мишки", "Еничари" и т.н. По-късно се появи и Румен Петков, който също бе освиркван и контриран с възгласи "Оставка" и "Бойко". Докато говореше, всички таксиджии демонстративно му обърнаха гръб.

В протеста опитаха да се включат и представители на "Атака", като лидерът им Волен Сидеров многократно призова за оставка на Румен Петков. През целия ден Сидеров и човекът-партия Яне Янев държаха речи срещу управляващите, но протестиращите ги пропъдиха. Сидеров се опита да убеди протестиращите да не прекратяват блокадата, защото МВР не е заловило истинския убиец. Той обаче бе мощно освиркан и трябваше да се намеси полицията, за да не стигне до по-сериозен инцидент.

Таксиметровите шофьори бяха категорични, че протестът им не е политически. След обяд напрежението ескалира и шофьорите започнаха да замерят прозорците на парламента с яйца, като постоянно надуваха и клаксоните.

Новината за задържането на евентуален убиец първоначално не успокои протестиращите. Те дълго отказваха да послушат колегите си, участвали в преговорите в МС, и да прекратят блокадата с аргумента, че има още неразкрити убийства. Едно от тях стана в началото на тази година - в Сливен, където убиецът е още неизвестен. Привечер обаче около парламента останаха само полицейският кордон, няколко таксиметрови коли и шофьори. Блокадата на "Орлов мост" бе вдигната и движението започна да се нормализира. Остана уговорката обаче за подновяване на протестите.

Румен Петков трябваше да дава обяснения за убийството и от трибуната на парламента. От ОДС и ДСБ нападнаха управляващите за невъзможността да се справят с престъпността. "Изразяваме крайно недоумение от изложението на министър Румен Петков. Той говореше като таксиметров синдикален лидер", възмути се и бившият премиер Иван Костов, който преди 6 г. бе в подобно положение заради удушения Пепи. Единствено лявата ПГ подкрепи министъра.

От Лондон премиерът Сергей Станишев се обяви за системни мерки срещу престъпността, като призна, че проблемът не е от един-два месеца. Главният прокурор Борис Велчев подчерта, че е важно да бъдат разкрити всички убийци, както и да се вземат превантивни мерки.



РАЗРЕШЕНИЕ

Столичният кмет Бойко Борисов си позволи да "разреши" протеста постфактум, часове след като протестиращите вече бяха обсадили Народното събрание. Към 11 ч. той обяви пред таксиджиите, че е разрешил митинга до 17 ч., но поиска да пропуснат колите на градския транспорт. По-късно от пресцентъра на общината казаха, че е имал и втора среща с протестиращи пред кметството. На нея градоначалникът е обещал да разреши протеста и след 17 ч. Режимът за провеждане на протести е уведомителен, общината може да забрани или да отклони маршрута на дадена проява от съображения за сигурност. Законът за събранията и митингите обаче изрично забранява да се правят протести около Народното събрание, както и в тях да се включват автомобили. Освен това уведомлението трябва да бъде подадено поне 2 дни предварително. Изключение се прави само за неотложни случаи, но и тогава предварителният срок е 1 ден.



РАЗНОБОЙ

Отношението към протеста на софиянци, бързащи за работа, обаче бе двузначно. Едни се възхищаваха на солидарността сред таксиджиите, но други откровено негодуваха срещу тази "мафия". "Колко пъти таксиджиите са подали сигнал на полицията и ще престанат ли да возят проститутки на адрес и да продават наркотици", запита софиянецът Александър Наков. Други пък припомняха как при конфликт с клиенти таксиджиите тутакси се събират и се саморазправят с гражданина, позволил си да протестира срещу сметката. Коментираха се и случаите от недалечно минало в столицата, когато жени бяха изнасилени от шофьори на таксита. Скандал избухна между блокиралите движението на кръстовището на Орлов мост шофьори и граждани, които отиват на работа. Хората нарекоха таксиметровите шофьори "обирджии" и "мръсна сган".
Снимка: Михаела Катеринска
Целият център на София бе блокиран и хората бяха принудени да се придвижват пеша.
Снимка: Юлиян Савчев
Кметът Бойко Борисов, без много да му мисли, подкрепи шофьорите, които блокираха София, и им обеща като бивш главен секретар на МВР полицията да разкрие убиеца.
29
2307
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
29
 Видими 
10 Февруари 2007 00:11
А пък България е парализирана заради управлението на комунягите.
10 Февруари 2007 00:50
По голям палячо от Б.Б няма...няма такъв клоун. стойкаджия
10 Февруари 2007 01:00
Смешна държава. Бакшишите искали да карат без колани и онези посекорковци от парламента казаха веднага - да. Как може да ги оставят да пречат на хората да стигнат до работата си. Блокирали пътищата; няма ли армия която да ги разгони от там, няма ли полиция която да им сложи едни яки глоби.
Смъртта на техен колега си е трагедия, но това няма нищо общо с някои от исканията им. Ако убият някой продавач в магазин тогава трябва всички магазини да затворят и окупират парламента с тъпи искания.
10 Февруари 2007 02:05

[b]Какво става със сестричките Белнейски?[/b]
10 Февруари 2007 02:16
Аха одеалцето на Пепи!
Връхта на кодоша ще е Иван Костов да скокне на трубуната и да започне разсъждения If I did it how would I do it.
10 Февруари 2007 05:41
Въпросче: Чие задължение е редът в София?
10 Февруари 2007 07:57
БББ /Боклука Бойко Борисов/ започна с предизборната си кампания. В коя нормална държава 1000 - 1500 човека ще затварят центъра на столицата и ще пречат на 2000000 души? На всички бакшиши които са си паркирали колите около парламента да и ми се вземе разрешителното за таксиметрова дейност.
10 Февруари 2007 08:15
Само да добавя, че таксиметровите шофьори отдавна могат да карат без колан докато карат клиенти. Сметка от 15 лв до Люлин от центъра е множко. А МВР набързо обави 30% от българите за наркомани. Всеки знае, че марихуана се пуши от почти всички ученици а доста голяма част от по-възрастните са пробвали. Не ми се ще да вярвам, че пак са скалъпили нещо. Гледам да не вярвам в подобни неща но те винаги дават поводи за съмнение. Доколкото разбрах убитият е имал в колата и паник бутон и ГПС. Това не му е помогнало.
10 Февруари 2007 08:17
Е три пъти стомна стига!
10 Февруари 2007 08:42
Ако има сериозно държавно управление, по-точно МВР, то трябва да сезира Прокуратурата и бъдат обвинени и осъдени диспечерите на таксиметровите фирми и тези, които са им наредили, чрез централно оповестяване по средствата за комуникациия с шофьорите, да организират блокиране на центъра на гр.София и важни пътни артерии, нанесли огромни щети на софийските бизнесмени, общината и гражданите!
Ако държавата не предприеме мерките, то добри адвокати би трябвало да вземат инициативата и заведат дела с загубили от тази вандалщина бизнесмени граждански дела срещу таксиметровите фирми!
Така се прави в Европа, САЩ, Канада и всякъде, където хората се уважават!
Тук на някои е изгодно да има нарастваща анархия! Хайде, стига толкова!
Крайно време е да се научат хората как се правят протести по закон!
10 Февруари 2007 09:22
Спонтанно може да възникне нещо само когато има вече тълпа. В случая за този “спонтанен” протест трябва някои да са започнали да се обаждат, т.е. да го организират. Кои? И защо не блокираха Сливен преди месец и да си поставят исканията, а чакаха случай в София?
В исканията им има откровено нагли претенции, направо противозаконни. Съществената част от отстъпките, които издействаха всъщност са в полза на работодателите, а не на шофьорите. Това те не могат да не го знаят. Което ме кара да мисля, че също са рекетирани или подмамени с обещания.
В случая властта постъпи напълно адекватно, независимо дали от страх или обмислено. Адекватно, защото избегна три неща: конфронтиране с кмета Б.Борисов (което можеше да стигне и до ареста му!), пресичане апетитите на политически лешояди (които само чакаха да стане патаклама!) и най-важното, проваляне на митинга в защита на сестрите – което в никакъв случай не трябваше да става предвид това, че се предава по света.
Конфронтирането с Б.Борисов е безсмислено след като той сам все повече се засилва по нанадолнището. По друг начин не може да се квалифицира нарушението на закона за което трябва да отиде под съд – заедно с още доста хора. (Euro fool ). И ако не стане ще е сериозна грешка.
Между другото (четейки форума) - когато си далеч от България е нормално по-трудно да се информираш и ориентираш. Но да “влизаш преди магарето в яхъра” – да коментираш преди да си се опитал да получиш максимална информация – не е съвсем нормално. И лесно ставаш за смях. Има хора, които знаят кога да спрат и други, които не знаят...
Две умни млади българки ми писаха тези дни от Южна Америка: “Избягваме да коментираме български политически теми, защото вече повече от година не сме в България, а от медиите трудно може да се получи обективна информация.” Както се казва, всеки с интелекта си.


Редактирано от - Графът на 10/2/2007 г/ 09:31:41

10 Февруари 2007 10:14
В-к "Сега" пак не казва фактите такива, каквито са. Ами изгледайте репортажа на Канал 1 и чуйте и вижте какво каза Костов. Защото той каза много важно нещо. Че Петков се държи не "като таксиметров синдикален лидер", както ни "информира" в-к "Сега", а Костов каза:
той не се държи като човек, отговорен за справянето с криминалната престъпност, а се държи като МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ!

И си е напълно прав. Костов. Защото само дни преди това Петков чрез медали, привиквания и т.н. направи поредния опит да прокара такива мракобеснически поправки в НПК, каквито даже и във фашисткия ЗЗД не е имало. Помните ли как тук обсъждахме какво значи полицай да е и дознател и сам да си е свидетел? Е това точно пак налага Петков. България се превръща в тоталитарна държава от колумбийски тип и по-лошото е, че това става с този личен състав на Р. петковите хора, за които Цвятко Цветков не без основание каза, че са разгащени. За тях няма ни закони, ни морал, ни чувство за отговорност. Който им плати на него слугуват. (Последно-известен случай са онези от ДОИ)
Хайде сега да видим Петков ще награждава ли пак, или най-накрая ще попита подчинените си:
Какво им е попречило да са на местопрестъплението 20 минути след сигнала? В 03 часа през ноща. Задръствания ли? Бензин ли нямаха?
Или традиционното безхаберие на ченгетата?
А тукашните щатни писачи да спрат да плюят таксиметровите шофьори, а да обърнат внимание на проблема по същество. Че на всички ни е писнало престъпното бездействие спрямо престъпниците, проявявано от полиция, съд и прокуратура!
Къде са оцапаните в жълто да ги питам сега какво мислят за амнистията на 2000 престъпници?
10 Февруари 2007 11:22
Или "Сега" не са разбрали нещо, или куките са дали доста малоумно обяснение...
наркоман...пушел от време на време трева...нямал пари...чак в люлин разбрал каква ще е сметката...
хм
10 Февруари 2007 11:28
Жалко за човека Бог да го прости но аko бъдат приети изканите промени под натиска на талпата в противоречие на закона означава че Република Българиа не е правова държава а збирщина от анархисти и лумпени.
10 Февруари 2007 12:04
Показаха, че тази професия има най-мощният снидикат. Никой не може да противоречи на организираните маси. Колкото до исканията им за държавна защита и други есктри те не са в тяхна полза. Никога не бих се качил в кола в която съм отделен в клетка. Клиентите не може да се третират като потенциални престъпници.Таксижиите ще е добре да са молко по умерени в стремежа за печалба и да си правят сметка кой клиент вземат и да договарят коректно превоза. Още при качването на клиента да се уточнява цената и може ли да я приеме клиета. Да возиш, човек който не ще ти плати и после да викаш колегите да го малтретират е повече от глупост. Убийството е можело да се размине , но явно професионализма се замества от демонстрация на сила и създаване на не адекватна ситуация, в която и пострадалия си има вина. ДЕМОНСТРАЦИИТЕ показват, че държавата е не адекватна. С демонстрации престъпност не се побеждава.
10 Февруари 2007 12:23
С демонстрации престъпност наистина не се побежда, но без демонстрации побеждава престъпността!
10 Февруари 2007 12:27
А Бе приятелчета, на кой от вас не му е идвало да тегли ножа на някое от тия говеда с жълтите коли, това че на един човек с по малко задръжки му се е отдало е повод едва ли не за всенародно ликуване, а не да търпим тая измет да ни тероризира!
10 Февруари 2007 12:57
За сетен път тълпата показа колко е лесна за манипулиране. И колко много кандидати има да се качат на клона. Обаче, от толкова маймуни...Знаете!
10 Февруари 2007 12:58
Впрочем, защо тълпата беше докарана пред Народното събрание? Исканията бяха предимно към МВР и на транспорта? Или е по-удобно за снимане и предаване? Предизборната агитация изобщо не е свършвала, че да започне!
10 Февруари 2007 13:22
Вместо Сергей Станишев да прокламира в изказваноята си за системни мерки срещу престъпността не е ли по добре да застави полицията и специалните служ би да си вършат работата.Затова им се плаща пак от гърба на данъкоплатеца.Ако не са в състояние да осигуряват безопасността на гражданите да си отиват.Ще се намерят достойни хора които да се справят с престъпниците.
10 Февруари 2007 13:59
ЧУК,
Става въпрос за "Наследствена Обремененост"у българските "политици"/с извинение за думата!/!
Да НЕ забравяме, че "демократите" в Бългрия ПОЛУЧИХА през януареи-февруари 1997 г. властта тъкмо чрез НЕзаконни "граждански протести" пред Народното Събрание и подпалването му!!!
Е, как сега да обявиш "Анатема!" на нещо, което преди 10 години години те е докарало на власт и ти си го ВЕЛИЧАЛ, като "Глас Народен- глас Божи!"...
10 Февруари 2007 14:56
Лошо е, че няма журналистика в България, а само поръчкови писачи: "без много да му мисли Бойко Борисов......", а вИЕ господин писач, що измислихте!?
10 Февруари 2007 15:16
За безскрупулните таксиджии(мнозинството) няма закон и правилник за движение по пътищата!За убития човек-жалко?А дали е бил"човек"?!!
11 Февруари 2007 00:43
а дали тупакманго е "човек" ? Кой знае?
11 Февруари 2007 10:34
Вече и коментарии не са нужни:
- Спонтанен протест – “Протестиращите обявиха, че техни колеги няма да преговарят в Народното събрание докато колегите им от провинцията, дошли да ги подкрепят, не бъдат пуснати в София.” – това преди 11 часа на 9-ти.
- Кметът на София Бойко Борисов пред протестиращите таксиметрови шофьори - “Протестирайте си, аз няма да ви преча” (в двойно нарушение на закона).
- Волен Сидеров след съобщението за залавяне на убиеца (и след като вече е бил изгонван от протеста) – “Това е лъжа, не вярвайте”. Полицията предотвратява сблъсък между него и протестиращите.
- Една лелка в обаждане в дискусионното студио на СКАТ (по думи на tupakmango в темата на първа страница) – “момчета изпуснахте момента”.
- Убиецът (от днешния “24 часа”) - Три пъти спирал за пари (при майка си и при двама приятели) – но всички спели. Опитал да слезе в движение от колата, но Емилов го хванал за ръката. Обяснил пред дознателите, че не е искал да убива, а само да се отскубне от таксиджията и да избяга.
...............
Мошенник, добре сте хванали "без много да му мисли Бойко Борисов......". Но грешите – това не е поръчка. Това е намерено възможно най-доброто извинение за ББ от “господин писача”. Предвид настоящата медийна атмосфера за г-н Кмета. Няма как сега да видите негова снимка с надпис отдолу “какво търси този кмет на този митинг...”. Както снимка на Сидеров нямаше да видите преди 2 години с надпис “какво търси този човек на този митинг...”. Всяко нещо с времето си.
11 Февруари 2007 11:29
Поредните събития показаха невъзможноста на власта да управлява!Така е когато се управлява БЪЛГАРИЯ -ООД!
11 Февруари 2007 12:13
Странен ми се струва факта, че когато има убийство, което не довежда до блокада на парламента и риск за сваляне на правителството, убийците рядко ги хващат.Но...щом е застрашена властта, нашата умна, смела и"не-корумпирана"полиция" си свършва работата за часове.Склонен съм да мисля че по-скоро прибират някой"удобен"/който се води на отчет при тях/ за туширане на напрежението.Някой да мисли по същия начин ???
11 Февруари 2007 20:32
Добре бе Завинаги ЦСКАР разбрахме че си таксиджия!Но щом си от Форума се изключваш като "бакшиш"!Има и добри бакшиши! t
11 Февруари 2007 22:20
Ода за Българската демокрация



Дойде демокрация,

бяхме щастливи

вдигахме пръсти,

издавахме звуци пискливи

вървяха с нас и младежи красиви...

Велико време беше:

на митинги многолюдни, знамената развели

викахме бурно, бяхме тъй смели.

Показвахме пръстите средни,

на старците бели -

от щастие бяхме тъй полудели...

Но еуфорията бързо отмина

реалността и последната надежда ни срина!

Оказа се, че тази демокрация

е била комунистическа провокация.

И раздели се нашата обединена нация

на сини и червени, жълти и зелени,

на бедни – богати, социалисти и демократи.

И тогаз псевдодемократите от редиците втори

сякаш яхнаха мощни мотори

и отидоха, първи...

Станаха всички те депутати,

с едничката цел - да помагат на близки и познати.

Дойдоха водачи с мегафони,

съвети да дават комунизма как ще се прогони.

Застанаха на власт тез демократи

и изненадващо набързо станаха богати.

Започнаха да пишат програми

за бързи и лесни измами.

Първата беше:

да се ликвидира ТКЗС-то

и да се създадат ликвидационни съвети...

Така ликвидирахме селското стопанство,

вече 10 години чужди домати ядеме.

... А с тази демокрация

дойде и поредната голяма парична инфлация,

та с парите си хората

що в дюшеците бяха скрили

купиха само портокали изгнили.

... Сякаш тайфун през страната ни мина

и банките набързо ги срина,

а демократите станаха министри важни -

под 10% започна да не ги блазни.

Решиха да сринат и нашата соцкултура -

паметници где имаше решиха да бутат на ура.

Но трудна оказа се тази задача

на министър Валяка даже му се проплака.

За да бутне той мавзолея

студентската си книжка развея.

Програма втора:

Масова и работническа приватизация...

Е, то си беше истинска ограбация.

Работниците останаха с надежди,

а на други им изписаха вежди!

Хората чакаха големи дивиденти,

а шефовете им казаха,

че нямат към тях ангажименти.

Е, някои си мислеха, че като е демокрация,

ще се ходи свободно в чужбина,

но без пари и тази мечта се размина.

Хората и това преживяха -

на кого ли да вярват така и не разбраха?!

И народиха се мощни банкери -

на управляващите техни авери.

От кръчмите преминаха в банковите сфери,

По-лесно да купуват морски хотели.

Нароиха се и митничари грабливи

не дадеш ли бяха все криви,

но подадеш ли зелена банкнота -

ставаха много вежливи...

Ето такава е нашата демокрация.

То си е чиста кастрация.

Но хубавото е, че има и избори

с четири годишни мандати,

та заспалите братя могат да правят

отвреме-навреме партийни преврати.

И дойдоха в СДС нови водачи,

Защото старите направиха партии с верни играчи.

За властта пак ще се борят,

но сега ще трябва доста да се озорят!

Че хората вече на партии не вярват

и на изборите - яда си изкарват.

Спряха да гласуват за: сини, зелени или червени,

защото все със студен душ са облени.

На кого ли да вярват?

Все се прекарват...

Духаха и царската супа.

Много вече им се натрупа.

Сега на Бойко да ни оправи

заблудените хора пак се надяват.

Към неговата партия


Редактирано от - 44magnum на 11/2/2007 г/ 22:28:03

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД