:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 308
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

България начело в региона по оплаквания от туристи

Туристите, почиващи у нас, са направили през 2006 г. два пъти повече оплаквания, отколкото почиващите в конкурентните на нас Гърция, Турция, Кипър и Египет. Това сочи изследване, представено от Националния хотелиерски мениджмънт клуб.

Оплакванията у нас са се покачили в сравнение с предишната 2005 г., но подобна тенденция има и в Турция - официалните оплаквания там през 2006 г. са два пъти повече от направените през 2005 г.

Специален анализ на туроператора "Хотелбедс" сочи, че туристите се оплакват на първо място от храната, която се сервира с неподходяща температура, недостатъчно сготвена, от използването на евтини хранителни продукти, от общата лоша хигиена на търговските площи, повторното използване на върната храна и от малките порции.

На второ място са оплакванията от липса на релакс и спа центрове към хотелите, от баровете, от ранното приключване на работното време, липсата на забавления или от качеството им, както и от липсата на занимателни услуги за децата. На трето място са несъответствието между рекламираните и предоставяните видове хотелски стаи, поддръжката, ВиК инсталацията, лошата миризма, липсата на готовност за настаняване на новопристигнали гости и безполезния и непрофесионален персонал. Едва на пето място са недоволствата от строително-ремонтните дейности, шума и дублажите на резервациите.



ПРИХОДИ

В унисон с растящите оплаквания на гостите на българските курорти средният приход от турист спада. За 2006 г. той е 387.75 евро, докато през 2005 г. по данни на статистиката е бил 400 евро, т.е. с 12.25 евро повече.
19
2327
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
19
 Видими 
10 Февруари 2007 00:21
Застанете на летището през лятото, в салона "Пристигащи"и разгледайте каква паплач пристига...на един самолет от Германия-едва ли ще различите 2-3 двойки "качествени"туристи от едновремешните!Преобладават социално слаби с малки деца, или погерманчени Поляци или бивши Руснаци-докопали се някак до немски паспорт, но не и до немски доходи! Набитото око на бивш Балкантуристки труженик безпогрешно оценя е талаш , който само задръства канализацията и заема масите !По инерция обаче , от Мутрагените продължават да бъдат толерирани и така се прогонва Турист номер 1 -българина!От опит знам , че най-много се оплакват и важничат "цълвули"които в къщи от години плюскат филийка с маргарин и мармалад а в събота и 1варено яйце-но като дойдат в БГ на почивка.../3-4 години с едни и същи сандали и бански/ по префърцунени от тях няма и с най-чувствителни стомаси
10 Февруари 2007 01:22
PоkerFace
Прав си за евро-цървулите дето се мъкнат по курортите, но и статия е права за обслужването и условията. В сектора на БГ-туризма се повтарят от десетилетия няколко мита: за ненадминатото Черно море, за ненадмината храна и природа и за евтините цени. Е, от алчност хотелите не се ремонтират и в кухнята се пести от всичко, като същевременно цените се вдигат най-нагло. Резултатът не закъснява - цървулите остават в БГ, а "качествените" туристи, както ги наричаш, се местят на юг. С подобна политика и цървулите вече ще предпочитат Турция пред БГ и много чисто нови хотели ще останат с найлоните на прозорците. Като даваш 50 лева на нощ очакваш поне розетките да си седят в стените, нали така?
10 Февруари 2007 02:10
Ало, Покерчо, какво значи "качествени" и "некачествени" туристи??!! Делението е на такива дето си плащат и на такива дето не си плащат. Може да са цървули, ма си плащат в ЕВРО и то толкова колкото им е поискано, така че не се прави на майстор, а им предоставяй услугите за които са платили и то КАЧЕСТВЕНИ. Клиента ВИНАГИ‌ е ПРАВ, ОК?!
10 Февруари 2007 02:55
всяка година като ходя на море ставам свидетел на измами на туристи по родните ни чейндж бюра. Толкова ми се е набило това в очи, че вече като видя чейндж бюро ми става едно гадно и гледам бързо да го подмина...
Няма министри, няма премиери...далаверата си върви нон-стоп...
10 Февруари 2007 06:54
Ние не избираме туристите!Туристите ни избират!
Знаеме си го!Последни сме по качество на услугите!И не само на това сме последни...
10 Февруари 2007 08:18
Бе я ди е*ат майките!Като не им харесва да си държат дебелите задници в миризливите дупки, от които са се пръкнали!
10 Февруари 2007 08:30
PokerFace, здравей братле! Винаги си много точен и с интерес чета мненията ти. Но сега виждам, че може и да сме били колеги по някое време. Кога и като какъв си работил в "Балкантурист"? Жив и здрав!
10 Февруари 2007 08:30
За някои неща сте прави но пропускате нещо, което според мен е първопричина за тези оплаквания а именно, че всички туристи гонят обезщетения и намаление на цените им. Доста туроператори са склонни да правят такива отстъпки. Незнам дали за БГ работят при същите правила но сигурно итуристите незнаят и задължително се оплакват пък ако номера мине. Много хора, които са ходили в други държави са страшно доволни от обслужването но много недоволни от други условия. Нека не се поддаваме на такива неща.
10 Февруари 2007 08:38
Много рядко съвпада мнемието ми с Ефелчо, но този път той е прав.Каквото предлагаме, такива идват!
10 Февруари 2007 09:25
Ми то тва за липсата на забавления си е мноо стар проблем. Ама нема как центрове за забавления и релакс да се направят от мутрьовци и мутреси. Щото това е по тънката работа и се прави с акъл и пари, пък и си иска подръжка. А сичкото тва като цяло иска и добро управление. Особено последното мутрьовците нема как да го направят.
10 Февруари 2007 09:56
Едно съм разбрал до сега. Живях малко в Германия и съм гледал офертите за почивки на българското черноморие в луксозни хотели. Цената за една седмица в един такъв хотел с включен екскурзовод, храна и самолетни билети в двете посоки е 275 евро. Я ми кажи ти българино можеш ли с 500 лева да изкараш една седмица на подобно място като даже изключим, че няма да се возиш на самолет, а пътя с колата ще ти е 2 до 3 пъти по-дълъг и по-неудобен? И знаете ли още, че немския търист съм го нарекъл антитурист защото немеца гледа да хапне на аванта много повече от българина и грешни пари избягва да дава за каквото и да е.
10 Февруари 2007 11:00
Изпраха кинтите в хотели. Сега никой от тях не го отбира бизнеса. Мутренска пост-социалистическа мафиозирана българска реалност. Затова туристите ще са виновни и трябва да се изгонят начаса.
10 Февруари 2007 11:54
Хм, след като туристът плаща определена цена на услугата, той има право да изисква и качество на услугата.
Ако на Пампорово си поръчате туристически билков чай, а Ви донесат черен цейлонски, ако келнерът Ви каже, че тъй като няма мед на пакетчета, са Ви плеснали в чая лъжичка мед от бурканче, отгоре на всичко само единият от поръчаните чайове е с лимон, не само че ще се оплачете, ами имате право и да поискате възстановяване на сумите за платените услуги.
Между другото примерът е от вчерашното посещение на курорта.
10 Февруари 2007 17:28
Госпожо , туристическият чай е отвара от билки , която служи предимно за да си разтваряте коняка в него - най-често за да не разбере никой колко коняка сте изпили.Така наречения чай няма никаква нужда от мед - нито от буркан , нито в пакетче , той съдържа всичко необходимо за поддържане на тонуса на скиора през зимата.Също така е желетелно докато пиете туристическия си чай , някъде до вас да са подпрени ските ви - за да не оставите никакви съмнения относно това , че сте тук да карате ски , а не да пиете.

Редактирано от - tzamburko на 10/2/2007 г/ 17:31:52

10 Февруари 2007 20:00
Абсолютно нормално е да се оплакват от такива неща - всички до едно са факт.

Не схванаха нашите хора как се прави туризъм и това е. Намръщен и нагло държащ се персонал; мръсотия колкото си искаш; грамажи в менюто, които нямат нищо общо с грамажите в чиниите... А 'майстортвото' на готвачите по ресторантите ни е пословично. Освен, че по принцип не могат да готвят - едно и също ядене от менюто 5 пъти да го поръчаш - 5 пъти ще е коренно различно.
10 Февруари 2007 20:46
Bih kazala, che vsichko spodeleno vyv foruma e vyarno, no vagno e da se opredeli, koe e masovo kato yavlenie...a masovoto e, che bylgarina ne e sviknal da predlaga uslugi i mu lipsva kultura za tova. Tvyrde sme gordi kato naciya za da lubeznichim s turistite, a i neka da e po-ikonomichno s raznoskite...Da, no roblema ne e samo v turisticheskta sfera na uslugite, a izobshto vyv vsichki predlagani uslugi v BG. Pozdravyavam, izkluchenieyata makar i da sa vse oshte ryadkost.
11 Февруари 2007 16:09
Застанете на летището през лятото, в салона "Пристигащи"и разгледайте каква паплач пристига...на един самолет от Германия-едва ли ще различите 2-3 двойки "качествени"туристи от едновремешните!

А ти кой очакваш да дойде у нас, английската кралица ли? Каквито курортите и обслужването, такива и туристите...
11 Февруари 2007 17:22
Уважаеми другари форумци!

Не е варно, че курортите ни са лоши, просто няма добре обучен персонал. За развитието на т.нар. Туристическа индустрия не е достатъчно само да построите хотел. Нужно е да го поверите на някого. Защо българите работят добре като персонал в чужбина и по круизните кораби? Отговорът е прост - защото им плащат добре. Как можете да накарате някой да работи и даже да се усмихва на клиентите, след като заплата му за месеца е колкото туристите плащат за 2-3 дни. Едно време можеше да се говори, че ще си наваксаш от бакшиши. Сега тези, които идват от Европата нямат пари да се усмихнат. Тук е мястото да подскажа на занимаващите се с туристически бизнес - търсете руските туристи. Не случайно цяла западна Европа ги чака с нетърпение. За един сезон (3 месеца) хотелиера получава приходи колкото за 12 месеца.
Прави сте - хотелите у нас за поскедните 10-12 години не се правят за да се печели от тях. С наличието на хотел се перат много пари. Не е нужно дори да имаш туристи.
11 Февруари 2007 22:40
Зевзек, със повечето ти констатации съм съгласен но с това за курортите ни не съм съгласен. Според мен ние Българите си имаме невероятни курорти. А това че идват социално слаби "бабички и страрци" от ЕС на почивка във нашата страна е съвсем друг въпрос. Отиди през май или юни на черноморието и ще видиш уникални гледки. Разплути бабички германки и дедовци-пияници на по сто години, иначе са със самочувствие на графове и графини. Ако бяха много големи тузари да бяха отишли на Бахамите или на някой от екзотичните острови на океана. Не им се ядосвайте - всички германци, англичани и французи са пълни кретени.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД