:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 338
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

В бази към НОИ ще лекуват стрес и затлъстяване

Програми за борба със стреса и затлъстяването стартират идния месец в една от базите на "Профилактика, рехабилитация и отдих" ЕАД (ПРО) - "Тинтява" в гр. Вършец, съобщи директорът на почивния дом Цвети Коновски. В момента ПРО е частна държавна собственост с принципал надзорния съвет на НОИ.

Първата група по програмата "Антистрес" ще бъде сформирана от средата на следващия месец. Тя е с продължителност 8 дни. Цената е 30 лв. на ден, или около 240 лв. за целия курс на лечение. В нея влизат нощувките и храната.

За пенсионери и безработни има намаление от 10% до 20% - в зависимост от това дали ще се възползват от правото си на безплатни процедури. Самата програма предвижда ароматерапия и аудио-визуална терапия, бани с минерална вода и билки, походи в планината с водач и др.

Идеята за създаването на тази програма дошла, след като станали ясни резултатите от представително изследване за България. То показало, че 50% от работещите българи са под непрекъснат стрес - при 28% за страните от ЕС. Наред с това 50% от трудещите се са с постоянно главоболие, а 40% се събуждат всекидневно уморени. Изследването показало още, че 11,5 млн. работни дни през миналата година са били загубени заради болнични поради стрес.

В челната листа на стресовите професии са пилоти, лекари, държавни служители, машинисти и журналисти.

Програмата за отслабване пък ще стартира в началото на ноември. Нейната продължителност ще е 14 дни, а цената е 400 лв. с храната и нощувките. И тук е предвидена отстъпка за безработни и пенсионери. Лечението включва диета, разработена от ръководителя на програмата д-р Станислав Ханджиев, и беседи с него, както и лечебни танци и групова лечебна терапия.

Българите са на 5-о място в Европа по свръхтегло и затлъстяване, припомни д-р Ханджиев. Сред населението над 18 г. 56% са със свръхтегло, а около 1,5 млн. души са затлъстели.

Предвижда се от декември лечението по двете програми да се предлага и в почивната станция "Явор" на ПРО в Троянския балкан. Организаторите обмислят дали да не организират и летни лагери за деца с наднормено тегло.
1650
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД