:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 320
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
НАЙ

Магърдич Халваджиян влязъл в киното в 4-и клас

Известният режисьор пръв започнал да снима музикални видеоклипове и вече прави 6 тв предавания
Предаванията на bTV "Море от любов" и "Сладко отмъщение", шоуто на НТВ "Господари на ефира", "Фатално привличане", което вървеше по МСАТ, играта "Руска рулетка" и най-новото шоу на Канал 1 - "ЗалоАЛОжи", са само част от проектите, върху които работи екипът на Магърдич Халваджиян. Дългокосият арменец е единственият човек у нас, на когото Слави Трифонов се доверява, когато иска да заснеме реклама или видеоклип на своя песен.

Външният вид на Маги Халваджиян ни най-малко не издава взискателното му отношение към работата и въобще към всичко, с което се занимава. А той твърди, че се занимава само с неща, заради които хората ще го уважават. Това обаче не му пречи да се изявява в различни сфери, при това все успешно.

Халваджиян е роден в Плевен, после три години живее във Варна и накрая семейството му се премества в София. После е живял в Москва и в Италия, докато накрая пак се установил в София заради съпругата си. Затова твърди, че е космополит и навсякъде се чувства еднакво добре, стига да се занимава с това, което иска. А той открай време иска да е режисьор и да снима кино в Холивуд.



Пътят му към киното започва в четвърти клас,



когато се снимал във филма "Федерация на династронавтите". Тогава получил бележка за училище, че заради снимките не бива да се подстригва, и я представял пред преподавателите си цели две години. Оттогава все е с дълга коса. Да запази имиджа си му помогнало и обучението в балетното училище. Там Маги попаднал под влияние на майка си, която е балерина. "Само след две години в балетното вече танцувах в Националната опера, но се случи така, че по време на едно от най-големите и най-посещавани представления проумях, че балетът не е за мен", спомня си режисьорът. И за да избегне скучното обучение в масовите техникуми, кандидатствал за цирковото училище в Москва. Бил приет и учил там от 1981 до 1986 г. А пък редът бил доста либерален и въпреки изискванията на социалистическия режим можел да продължи да носи дългата си коса.

Затова смята, че точно така у него са се формирали



свободолюбивият дух и желанието му да няма началници



И пак заради това има толкова много предавания. Като направя едно и престава да ми е интересно, трябва да тръгна към следващото, обяснява усещането си Халваджиян. Той добавя, че смисълът на живота му е киното, защото всеки филм може да е различен и така да се избяга от матрицата на ежедневието.

Въпреки различния живот в Москва обаче на Магърдич и през ум не му минавало да остане там. "Мразя комунизма", категоричен е Халваджиян. В семейството му тайно вечер слушали "Гласът на Америка", "Свободна Европа" и Би Би Си. За отношението му към бившия режим и държавите, свързани с него, повлиял и фактът, че властите дълго време оставили баща му без документи, защото поискал да отвори арменски ресторант в Холандия. Виж, Америка за Маги е друго нещо. Той отдавна е решил, че иска да работи там, и е сигурен, че един ден ще снима филм в Америка.

"Режисьорската професия не може да се научи. Това или го носиш в себе си или не", убеден е Халваджиян. Той започнал да снима още през 1981 г., когато постъпил в цирковото училище. А през 1986 г. вече



снимал сватби и изкарвал от поръчките толкова много пари,



че се чудел как да ги похарчи. "Докато заплатата ми в цирка за цял месец чупене и гърчене беше 120 лв., от сватбите вземах над 2000 лв. на месец", спомня си продуцентът. И тогава осъзнал, че ако ще си продава кожата, ще го прави за много пари. "Тогава станах комерсиален, което е адски гот. Супер е тъпо да не си комерсиален и да си скромен. Зад скромността в повечето случаи се крие некадърност. Това са моите позиции въпреки и относно живота", отсича Халваджиян.

Той е изключително взискателен към работата на екипа си и почти не се случва да похвали някого за свършеното. В момента за него работят около 200 души. Част от екипа му е и съпругата му Кремена Халваджиян, която миналата година стана стилист на годината. Тя е стилист на всички продукции, които Халваджиян прави, облича също и Гала от НТВ.

Двамата се запознали съвсем случайно и се оженили внезапно един четвъртък, без да кажат на никого.



"И двамата обичаме да караме в насрещното",



обяснява решението Маги. Той твърди, че точно заради липсата на формалности сватбата им била изключително весела. Покрай снимането на него толкова му били втръснали всички сватбарски обичаи, че дори цензурирал водещата на церемонията в обредния дом.

Маги и Кремена имат 12-годишен син Бедрос, който също помага в работата на баща си и срещу 5 лева на ден върши доста черна работа около снимките в предаванията. "Много е важно в какво семейство ще израсне човек", обяснява възпитателните си методи режисьорът. Той твърди, че никога не би пратил сина си в частно училище, защото родителите на децата там не са хора, които Маги би искал да са му приятели.

В екипа на режисьора има още трима души с фамилията Халваджиян. Ани е първа братовчедка на Магърдич по бащина линия. Тя е връзката на фирмата с медиите и всички останали институции и винаги знае какво и къде се случва с хората на Халваджиян. Нейният брат Жираир, или Джиджи, пък е шеф на екипа, който прави "Сладко отмъщение". Той започнал като общ работник във фирмата, но Маги видял, че се справя, и му възложил по-отговорни задачи. Направо като шеф при Халваджиян пък започнал работа брат му Юлиян. Той отговаря за реализацията на "Господари на ефира", защото е завършил мениджмънт в Италия.

"Не толерирам близките си, просто обстоятелствата се стекоха така", обяснява фамилната връзка Маги. Той заявява, че не би могъл да работи с непрофесионалист, защото и една брънка от веригата може да провали цялата работа. Същевременно режисьорът е убеден, че за разлика от българите арменците са се научили да са задружни и да се уважават.



"Всички беди на българите идват от това,



че не ценят работата на другите", твърди Халваджиян.

Иначе в началото във фирмата му били трима души - той, Асен Чанков и операторът Силвестър Йорданов. Поръчките им идвали предимно от чалга певците, защото останалите музиканти още не били свикнали, че могат да снимат и извън БНТ, при това да получат доста по-качествен продукт. Постепенно работата се увеличила и в момента екипът на Халваджиян е от 200 души.

"В живота всичко е постоянство и търпение. Човек понякога може да мине през много неща, докато разбере какво иска да прави", обяснява житейските си превратности Маги. Според него човек никога не бива да чака нещата сами да се случат, а да върви напред независимо какво става.

Затова е убеден, че макар мечтата му да снима филм в Америка няма да се сбъдне лесно, това все някога ще стане.
7
7817
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
14 Ноември 2003 23:19
Има толкова много предавания, защото е учил в Москва или защото е "халтурчик" ? Нещо не се разбира...
25 Юни 2008 04:22
Магърдич, радвам се когато гледам твои предавания!
Повярвайте ми той беше най-скромното и тихо дете което съм познавала някога. Най-мирното и възпитано ... Желая му много успехи! ФАНИ от "Федерацията на династронафтите"
26 Юли 2009 19:06
Винаги ми е било приятно да гледам Магърдич, когото не познавам лично, на екрана. Прави ми впечатление , че е много умен и земен човек. Краси Кацаров-Пловдив
01 Август 2009 11:36
и мене ногу ме кефи... изобщо ора с фамилии като халваджиан, бозаджиан, локумджиан и т.н. са си точно на местото у телевизията
30 Март 2010 00:11


ха, ха, ха .....! адмирация към един средно статистически ПЛАГИАТ????? а и като такъв - достатъчно посредствен.
24 Юли 2010 08:09
Да ми прости Бог за голямата тъпня...Интересно ми е каква ще е реакцията?

***
Лъжата, която прилича на истина, не е по- добра от истината, която прилича на лъжа - <Кабус Наме>
11 Април 2011 12:39
Бях му новобранец в казармата. Това сигурно е най якото новобранство което е имал някой. Когато се уволни от трудовите войски въпреки че станах "стара капа" стана много скучно. Без него и цялата агитка, Дани (с ръката като крак), Худито, Корабчето... нещата в Пернишкото трудовашко поделение станаха сиви
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД