:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 571
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Словения масово връща българи от границата

Словенските гранични власти започнаха масово да връщат българи, пътуващи с редовни автобусни линии за Западна Европа, оплакаха се шефове на няколко транспортни фирми. Само за половин ден - от 4 часа сутринта до ранния следобед вчера, словенските гранични власти са спрели близо 500 българи, заяви шефът на автобусната компания "Юбим" Милифон Димитров. От "Леонардус" и "Ивкони" също съобщиха за необичайно много върнати пътници. От преминаващите по разписание 15 автобуса били свалени средно по 25 човека от всеки, разказаха пътници. По-късно обаче външно министерство съобщи, че върнатите са само 44 души.

От автобус на "Юнион Ивкони" с 66 души 30 са били нередовни. От този на "Карат" пък са спрени 9 от 28 пътници. 5-има българи, пътували с лек автомобил, също се оказали нередовни, уточни Външно.

"Нашият автобус беше първият, трябваше да минем около 4 часа сутринта. Около 30 човека бяхме свалени, взеха ни паспортите и ни удариха черен печат. Казаха ни, че забраната да влизаме в Словения важи само за 24 часа", разказа пред "Сега" Добрин Станев от Стара Загора. Обясненията на граничните власти на Словения били най-различни - липса на виза, заплаха за националната сигурност на Словения и нарушения на визовия режим на Шенген. Правилата изискват българските граждани да престояват не повече от 90 дни на всеки 6 месеца в страните от Шенген. Добрин Станев обясни, че той напуска за първи път България.

"Аз самата съм престояла 2 месеца и 20 дни миналата година в Испания, а през следващите 4 месеца съм била в България", обясни Лилия Радулова от Плевен, представила се като учителка.

Българите са спрени на границата със Словения заради нередовни документи, съобщиха от МВнР, позовавайки се на информация от посланика ни там Владимир Атанасов. Хората имали различни нарушения като липса на достатъчно средства, липса на покана или на удостоверение за упражняване на дейност в страната, за която пътуват.

От външното министерство на Словения казали на българския посланик, че няма проблем редовните пътници да продължат пътя си, но преди това фирмите превозвачи трябва да върнат нередовните.
35
1152
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
35
 Видими 
15 Януари 2005 00:03
Най-правилната реакция в такъв случай имаха селяните от Гела. Те забраниха на англичани да влизат в селото им. Дали случайно няма словенци из България, ние да им ударим "червен" печат?
15 Януари 2005 00:07
Ше им накривиме шапката
15 Януари 2005 00:14
Абе Вие не четете ли, - "Владимир Атанасов е посланик там". Какво да ви обяснявам още?[/blue]

Редактирано от - bot на 16/1/2005 г/ 12:05:13

15 Януари 2005 01:45
кой е Владимир Атанасов?
15 Януари 2005 01:50
Абе защо храним "Външно министерство"бе хора? Сега е момента да се извърши една светкавична проверка на най-високо ниво, и ако има превишаване на права от тяхна страна , да се търси пълна финансова и морална компенсация!То си е тяхно задължение и право да си проверяват, но безсъмнение са я карали на принципа:покрай сухото да гори и мокрото--като сме село без кучета, така ще е винаги!
15 Януари 2005 02:14
Тези сънародници които по някаклви причини са се сблъсквали с БГ-посолствата в чужбина са наясно , какви уродливи гниди работят там.
15 Януари 2005 08:08
Досие, абсолютно прав си, ама теq уродливи гадни гниди са насадени там от други уродливи гниди които управлqват Булгаря сега. Не малко булгари са псували немалко пути когато (НЕДАИ СИ БОЙЕ) се налойи да потурсqт "услугите" на нашите "мили" туртеи които "работqт" в посолствата ни. Такива трqбва (!!!) да будат бесени за назидание. [имг]хттп://форум.скъцоде.цом/имг/ангръфи ре.гиф[/имг]

Редактирано от - bot на 16/1/2005 г/ 12:05:33

15 Януари 2005 08:56
За посолствата-вярно е.
Обаче от един автобус с 60 човека, 70% от които са мангали, ще ги връщат разбира се.И аз да съм, и аз така ще правя.
15 Януари 2005 10:49
Владимир Атанасов - предишният министър на образованието
15 Януари 2005 10:54
Операцията по изпращането на най-големия профан министър на образованието като посланик успя! Вече трудно си го спомняме какво говедо беше! Жалко...
15 Януари 2005 11:00
Пак журналистически глупости, крещящи заглавия и после с малки буквички отдолу - съвсем друго........

Словения масово връща българи от границата

Христо Николов, Вера Александрова

половин ден - от 4 часа сутринта до ранния следобед вчера, словенските гранични власти са спрели близо 500 българи ,

По-късно обаче външно министерство съобщи, че върнатите са само 44 души.

От автобус на "Юнион Ивкони" с 66 души 30 са били нередовни. От този на "Карат" пък са спрени 9 от 28 пътници. 5-има българи, пътували с лек автомобил, също се оказали нередовни, уточни Външно.

Значи, всичко на всичко става дума за част от хората от 2(два) автобуса и 1(една) кола............

Не виждам нищо необичайно. Като ви забраняват да пишете за истински - важните неща в страната, запълвате страниците с локуми.

БЕГЕ журналистика в действие......
15 Януари 2005 11:02
Моля, ако някой е запознат, да ми каже: трябва ли покана, за да пътуваш в Европа. През последните години такова нещо нямаше. Скоро чакам гости и не искам по такъв начин да се провали ваканцията им.
Благодаря!
15 Януари 2005 12:59
В неделя пътувах с лек автомобил по същят път(Загреб-Любляна). на гранизата чаках 7 часа за да велзна в Словеня. Имах безкраино високо мнение за тази страна, но се дърят като "пъдари" на Европеискят съюз. Създават излишни проблеми и се размотават излишно, което безкраино изнервя пътуващите. Не вярвам при следващото си пътуване да мина през Словеня.

Колкото до нередовните има доста такива. На Българските гранизи ги пускат за приемливи суми, които не са проблем за никои. Такива случаи не са нито рядкост, нито таина за някои. Лощо е че "покраи сухото гори и суровото", тоест хора които са редовни и просто не са симпатични на словензите биват разигравани като маимуни, в наи-лошят смисъл на думата.
Доколкото зная за голяма част от клиентите на Иубим(не всички) са си точно "БГ негри" вероятно без визи и кои знае каква попара са надробили.

бат``Данчо за да пътуваш в Схенген не е била и не е нуйна покана(поне докъто се вместваш в така наречените 90 дни). Посрещал и изпращал съм достатъчно хора без визи. Правят си застрахова, показват че имат пари и минават гранизата.

Редактирано от - bot на 16/1/2005 г/ 12:07:10

15 Януари 2005 13:38
[у]стормлеадер[/у]
[имг]хттп://форум.скъцоде.цом/имг/тхуп.ги ф[/имг]
жалкото е че малцина [имг]хттп://форум.скъцоде.цом/имг/и_принг лес.гиф[/имг] сте те разберат

Редактирано от - bot на 16/1/2005 г/ 12:08:32

15 Януари 2005 14:32
Крайно време е и другите държави на ЕС да почнат да спират влизането на нашите цигани в ЕС. А циганите да почакат още две години, да подготвят добре багажа си и вече никога да не се връщат обратно в България.
15 Януари 2005 15:14
Благодаря, 4140!
Просто питах дали няма някакви промени. Но явно става въпрос за поредната журналистическа простотия.
15 Януари 2005 16:36
Ха!Някои хора се мислят за по-специални и по-можещи, отколкото са в действителността...Това дразни...
15 Януари 2005 16:44
Словения масово връща "цигани" от границата. Абе ей словенците к'во не им харесвате на наште циганчета бре?! Не се дърпайте ами ги вземайте та са убави ора.
15 Януари 2005 17:29
ГЛАС БОЖИ, точно така е. След две години и ние ще се престараваме като словенците. Направо ще сме по-католици от папата И ще се отнасяме с минаващите през нашата граница така, както сега се отнасят с нас на границата на ЕС.
15 Януари 2005 19:43
А бе ние си знаем какви "екскурзианти" са нашите хора
15 Януари 2005 20:25
разбира се сте ги врастат. те отиват не на екскурзя а да проституират да работят като метачи чистачи берачи на портокали и сливи и т.н. нямат достатачно пари и това е достатачно основание за черен печат. мрасни нахални навлеци трагнали накадето не им е мястото. марш в обратна посока на изток кам киргизтан, иран и номадските племена, кадето ви е мястото. в цивилизацята искали да се наврат бостански плашила такива.
16 Януари 2005 03:18
Словения е най-преуспяващата постком. страна. Най-вероятно заради това, че имат АЕЦ сърбите не посмяха да ги бомбардират и войната между тях трая три дни и словенците дадоха само 72 жертви между които 5-ма българи, тираджии. Така или иначе словенците имаха средна работна заплата около $ 800 още преди две години. По стандарт са далеч преди нафуканата остатъчна Византия. По-добър стандарт имат и от Португалия и близък, ако не и по-добър от този в Испания. Това, което нямат словенците обаче, е силна комунистическа партия. От там са и посочените резултати. Тази приятна страна можеше да си позволи напълно лукса да не влиза в ЕС. Ние обаче сме друго. Ние имаме силна ком. партия (относително) и никакви други, освен на книга партии. За това спасението е ЕС. Дано да стане по-скоро!
16 Януари 2005 09:22
Абе чич Доктор
Ти га се опиташ да пишеш все някоя глупост ще изтърсиш. Ами те нали целия преход направиха под ръководството на комунистическата си лидери. Лидерите на Словения бяха все от кумунистическата им партия.
Това, че Словения е процъфтяваща се дължи съвсем на друго. Тя е малка страна около 2 милиона, граничеща с Италия и Австрия. По времето на Тито границата беше отворена и словенците се бяха омесили с италианци и австрийци, както впрочем и икономиката им. Всичките те ходеха да пазаруват в Грац или Трир. Бяха създадени много австрийски и италиански предприятия там. Словенската икономика се беше отдавна се сранснала с австрийската. Тук играе роля чисто географския фактор. Така, че няма какво да се сравняваме с тях.
16 Януари 2005 10:59
Трир?
16 Януари 2005 11:22
Чичо Др. каза една истина, но дядо Маркс скочи веднага!
Дядо Мраз (Маркс), не се пъни. Трудно е да кажеш истина, в която да има нещо добро за любимата ти Партия.
Изцяло съм съгласен с Доктора..
Колкото до словенците - според мен тук има превишаване на права. И наистина е време да си спомним почина на Гела и нейните хора. Но този път в национален мащаб.
Разбираемо е словенците да не ни уважават много. То ние самите не се уважаваме, та от словенците ли да чакаме... Но не може, не може да се действа по такъв начин.
Затова аз казвам - да им покажем, че и ние можем. Все ще пътуват 50-тина словенци до БГ...
16 Януари 2005 16:55
Маркс++, благодаря ти за градивната критика, която ми правиш, по марксистски. Молодец! Целият преход на Източна Европа1989 г. беше направен под диктовката и сценария на КГБ. Това е ясно на всеки, който може да мисли. КГБ-истите и то тяхните "младотурци", с върховен шеф Андропов и протежето му Горбачов, направиха този преврат от горе за да осигурят живота си на запад или като на запад, този път вече официално. ЦРУ само гледаше от страни събитията, изненадано по бели гащи, но доволно като цяло от развитието на нещата. В различните страни, подходът на КГБ-арите беше различен като в Чехословакия пуснаха слух за убит студент, в Румъния се изкараха трупове от моргата за имитация на жертви, у нас се създаде фалшив ореол на смелост около тримата танкиста и т.н. В зависимост обаче от манталитета на народа и силата на съответната ком. партия промените отидоха/спряха на съответното ниво. За това, че ком. партията не беше с особено присъствие в живота на унгарци, поляци, чехи, словенци, тези нации отидоха далеч в промените и станаха отличници. Обратният случай е у нас и Румъния за съжаление. Бъди жив и здрав и наблегай повече на "Диaлектическия...." както правеше един друг марксисит - Д-р?! Желев. В този си труд Мардохей=Маркс е крал по-яко от древните от колкото в "Истмат"-а.
16 Януари 2005 18:58
чич Доктор
Много хубави съчинения си написал. Сигурно по писане в училище си имал само шестици. Особенно ме впечатли, как Андропов от небето ръководел перестройката и прехода. Много е поетично и символично. Андропов да не е дядо Господ случайно. Въобще човешката фантазия е голяма работа.
16 Януари 2005 19:33
АКО България през 1989-1990 г. ГРАНИЧЕШЕ със Западна Германия, Австрия или Италия, а НЕ с Турция и Гърция, Румъния и Югославия, БЪЛГАРИЯ щеше да бъде отдавна в ЕС !!! Най-вече, ако НЕ беше ЕМБАРГОТО и Войната срещу Югославия- те породиха в България Корупцията и Мафията и проникването им във Властта! НЕ е вярно, че България поначало НЕ е била годна за влизане в ЕС след 1989 г. - България беше една от първите, която подписа с ЕС Догонор за АСОЦИИРАНЕ/ през 1995 г- - от Правителството на Жан Виденов/. ГОЛЯМО значение има и географското положение на България и това, че е малък Пазар, което я прави, по дефиниция, НЕатрактивна за западноевропейския бизнес и интереси!!! Рязкото скъсване на България със СССР /по-късно с Русия/ я направи и БЕЗинтересна и като подстъп към руския Пазар, каквато тя беше за Запада , преди Демокрацията!!!
Ликвидацията на едрото селско стопанство на България /през 1992 г.- от правителството на Ф.Димитров/ направи България/ и българския Народ!/ ГЛАДНА и БЕДНА държава! Селското стопанство на българия НЕ само , че беше раздробено, разбито и ликвидирано, но и демократите НЕ приложиха защитни мерки срещу външна конкуренция! В никоя от другите бивши соцдържави-сега членки на ЕС, със селското стопанство демократите там НЕ постъпиха така, както в България!КАЗАХ!
16 Януари 2005 21:07
Премиерът на Чехия може да бъде съден за създаването на специална полицейска част
16 януари 2005 | 19:42
Агенция "Фокус"

Прага. Чешкият министър-председател Станислав Грос може да бъде подведен под съдебна отговорност за създаването на специална полицейска група, докато е бил министър на вътрешните работи на страната, предаде АФП, като се позова на изявление на председателя на опозиционната Гражданска демократическа партия в Чехия Властимил Тлъсти. Петчленната група, наречена “Млин”, е действала в абсолютна секретност в Чехия в продължение на повече от две години, като е предавала докладите си единствено на Станислав Грос. Групата е била създадена през 2002 г., месец преди парламентарните избори в Чехия, спечелени от управляващата по това време Социалдемократическа партия на Станислав Грос.
16 Януари 2005 21:50
Параграфе, много точни анализи правиш. Това е причина за онова. Бла бла.
Помогни ми, моля ти се да разбера кое доведе до празните магазини и гладната зима през 1990.
16 Януари 2005 22:14
Няма как да са постъпили, Параграфе, щото никъде не е имало селско стопанство като нашето. В Полша например земята никога не е била напълно национализирана, били са създадени само експериментални колхози, които се оказали неефективни и полските комунисти проявили достатъчно мъдрост да не продължават по тоя път. Подобно е било положението и в другите социалистически държави като Чехия, Унгария, Словакия и бивша Югославия.
Нашите 'демократи' обаче се оказаха също толкова тъпи колкото и комунистите ни и от едната крайност се хвърлиха в другата като започнаха да връщат земята в реални граници. Казвам започнаха защото и до ден днешен не са я върнали изцяло и повечето български граждани не са получили документите си за собственост. Въобще идиотизмът е пълен, в момента голямата част от земеделските земи се управлява от разни кооперацийки, преки наследници на бившите ТКЗС-та, които са напълно неспособни да работят в условията на пазарна икономика. Според мен решението е да се върне земята на законните и собственици в най-кратки срокове, да се въведат солидни данъци за пустеещите земи и така по естествен начин ще се получи отново окрупняване на земеделието. Друга възможност е да се създаде държавен фонд за изкупуването и оземляването на българи от Бесарабия например. За разлика от нас тия хора все още са готови да се занимават със земеделие и биха влели свежа кръв в обезлюдяващата ни родина. Аз съм наследник на доста земя от дядо ми и без никакво колебание бих я внесъл в такъв един фонд, дори и на доброволни начала. От мен земеделец не става и не искам един ден наследниците ми да я продат на някои алабански скот когато и Косово влезе в ЕУ..
16 Януари 2005 22:33
ТЪМНО ПИВО,
ЩОМ ме питаш- ще ти кажа мнението ми:
По време на ВСЯКА Революция/ и при "нежните", също!/ , както и известно време ПРЕДИ и СЛЕД всяка Революция, настъпва РАЗСТРОЙВАНЕ на вътрешностопанските връзки в държавата. Прибави към това и политическата НЕстабилност- две Луканови правителства паднаха под "уличния" натиск!-, оправданата склоннност на хората към ПРЕзапасяване в такива случаи/+ слухове за скок на цени!/ и т.н. Това е достатъчно, според мен, да обясни "празните магазини" по времето на управлението на Луканов!
НО, "празни магазини" и "препълнени магазини" означава, че НЕЩО НЕ Е НАРЕД с Покупателната способност на гражданите- че има някакво ИКОНОМИЧЕСКО НЕСЪОТВЕТСТВИЕ между Размера на Предлагането/количеството и качеството на стоките и услугите/ и Наличните пари за купуването им!!!
16 Януари 2005 22:47
КУ-КУ,
В Чехословакия, например, демократите там НЕ ликвидираха тамошвите ТКЗС-та, а ги преобразуваха в акционерни дружества, като акционери в тях станаха ТЪКМО БИВШИТЕ СОБСТВЕНИЦИ на земи, животни , инвентар, с които те са участвали в тамошните ТКЗС-та! Това се оказа НАЙ-УДАЧЕН вариант, защото се запази уедреността на земите, запазиха се животните и инвентара, а у новите АКЦИОНЕРИ се запази икономическия интерес, както вече и властта са управляват !!!
А нашите родни демократи въртяха и сукаха, само и само да НЕ позволят на хората доброволно да обединят /и да се обединят!/ възстановеното им селскоктопанско имущество и земя!!! Нашите демократи използваха "плашилото" ТКЗС/ АПК, ДЗС/ и наистина успяха да изМАНИПУЛИРАТ хората и да ги разединят икономически/ а , значи, и политически!/. Формулата е известна : "РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ!" И нашите демократи УСПЯХА- раздробиха и затриха селското стопанство на България! За радост на КОНКУРЕНТИ на България в селскостопанското производство-Гърция и Турция!!!
16 Януари 2005 23:14
Параграфе, не си съвсем прав защото в Чехия нещата въобще не бяха като в България. Чехия запази някаква форма на частна инициатива през цялото си съществуване като соц. страна и и беше много по-лесно да се адаптира в новата ситуация след промените. В най-добра позиция бяха югославяните, поради слабата си обвързаност със СССР и отвореността си към Запада, някои от тях се възползваха (Словения, Хърватска донякъде) други като Сърбия пропиляха възможноститте си поради некадърно управление. Ако те интересува земедалската реформа в Чехия в подробности, виж тук
16 Януари 2005 23:27
КУ-КУр
ПРАВ СЪМ!
Ти, просто, НЕ си забелязал, че аз описвам как са стояли нещата в Чехословакия злед Промените, що се отнася до техните ТКЗС-та ! А НЕ до техните ЧАСТНИ/лични/ стопанства!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД