:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 553
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Премиерът реституира и последния си имот в Софийска област

Симеон си върна още един дворец

Областният управител Олимпи Кътев деактува "Ситняково", взет от писателите
Дворецът "Ситняково" в Рила е бил деактуван на Симеон Сакскобургготски в края на ноември. Това потвърди вчера пред журналисти в МС управителят на Софийска област Олимпи Кътев. С връщането на бившата ловна хижа на Фердинанд премиерът и сестра му Мария-Луиза на практика са си възстановили собствеността над всички имоти около София, към който предявиха претенции през 2000 г.

В края на юли кабинетът на Сакскобургготски отне имота от Съюза на българските писатели и го даде под разпореждане на областния управител. Писателите сами настоявали да се отърват от грижата за "Ситняково". Дървената постройка, в която се пазят десетки ловни трофеи, се нуждаеше от основен ремонт. Такъв не е правен за сметка на държавата, категоричен бе вчера Кътев.

Писателите отстъпиха двореца на 9 септември. Предаването стана пред специална комисия. "Там нямаше липси за разлика от "Царска Бистрица", каза Кътев. Идеята на Симеон била да превърне "Ситняково" в музей и туристически подслон. 18-те декара земя около двореца остават на община Самоков.

В Рила има 5 царски имота-"Царска Бистрица", хижите "Саръгьол", "Овнарско" и "Среден нос", дворецът "Ситняково" и 8 парцела в гр. Самоков. Първият възстановен имот е "Бистрица" с прилежащите й 197 декара земя. Върната е и хижата "Саръгьол", но без земята около нея, защото е в национален парк. Другите две хижи са изгорели и не са върнати. Не подлежат на реституция и осемте парцела, които са застроени.

Областната управа връща царските имоти на базата на закона от 1947 г. за одържавяването им и решението на Конституционния съд от 1998 г. за отмяната му. Тя не се е интересувала дали имотите са придобити по давност или са купени. Експерти оценяват върнатите на Симеон земи и сгради на над 170 млн. долара. Царят и сестра му отричат, че сумата е толкова голяма.
9
1254
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
04 Декември 2003 23:09
Абе Вие от сега може ли да не ме дразните като пишете така:
Какво значи че СИ бил вурнал още един имот.правилното е ПРИСВОИ СИ още един имот.
Докога питам аз.Не може ли движението по тези имоти да пуде спряно.Иасно че Симо злупотребява с това че е премиер и гледа да се нагуши докато никои не може да го суди.жалук козел.

05 Декември 2003 00:36
Аз не смятам, че Симо има собственост в България. Явно някои хора се вживяват в ролята си на ЛАКЕИ...........
05 Декември 2003 05:35
"Чиста и свята република"...Защо ли никой не те послуша, Апостоле?А този борсук все ще си намери още имоти за "връщане", защото апетитът идва с яденето.
Но...всеки народ си заслужава управниците, нали?
СЪС ЗДРАВЕ!
05 Декември 2003 12:15
Лакеи и имало и преди и сега има. Спомнете си как Търновските големци му подарили на времето Царевец. Само, че дали сега ще има кой да възстанови справедливостта?
05 Декември 2003 12:15
Ами да върнем тогава и на наследниците на Тодор Живков разните резиденции, Бояна например. Дворците се ползват от една монархия, ако е действаща.
05 Декември 2003 12:59
Попитайте господата от СДС, които започнаха реституцията на царските имоти, защо я започнаха през 2000 г.? Защо никой от опозицята нито когато СДС беше на власт, т.е. БСП, нито сега, т.е. СДС и БСП не прояви иницатива и да обжалва юридически реституцията на тези имоти? Когато си отговорите на тези въпроси, ще разберете, защо Симеон си връща имотите, а политиците от БСП и СДС стават все по-богати.
05 Декември 2003 14:16
С аристократичен цинизъм настоящият български премиер се обогатява здраво на гърба на българския народ.
Но това не води до скандал, което е и странно и обидно.
Ако за 200 000 щ.д. за фондация е нормално да има скандал, то за 17 000 (!!!) дка в Рила и още няколко дворци, строени с държавни пари, би трябвало Симеон да е или в затвора, или да е изпъден с камъни от страната.
Боже, защо сме толкова овчедушни!?
05 Декември 2003 17:24
Ура ! Царчето си прибра и последния имотец ! Свърши си работата заради която бе дошъл на гости в България, попремиерства си малко и вече ще си ходи ! Ура ! Отървахме се !
Е, тъпо е че жълтите блюдолизци му харизаха всичко, а можеха поне да му поискат / от хорска срама/ някакво документче, доказващо собственост, ама нейсе ! По важното е , че вече ще си ходи !
05 Декември 2003 20:06
hamer: взе ми думата от устата, а на всичко отгоре ми се иска да добавя нещо от себе си...
Не ви ли се струва, че степ-бай-степ се постигна онази баналност на този голям, кардинален проблем - почтен ли е българския премиер. А сякаш това се е целяло с мълчанието на стотици политици, които трябваше да го кажат. Ако помните така банално по едно време се посрещаха новините за изнасилена от младеж старица, за убийства, за приватизация "под тезгяха" и какво ли не. Вече сме претръпнали на явно окраждане и съсипване на България, на явно непочтени политици, на корупция, на какво ли не - така, както израелските и палестинските деца привикнаха на бомби, стрелба и смърт по улиците.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД