:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 331
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Пак обсъждат връщане на платеното обучение

Тези бакалаври обаче ще заплащат много по-високи такси
Просветното министерство отново обсъжда идеята за връщане на платеното обучение в бакалавърската степен. Ако предложението бъде прието, таксите за обучение ще са значително по-високи от тези за студентите държавна поръчка. Това съобщи просветният зам.-министър проф. Камен Веселинов.

"Склонен съм на такова решение, но при едно условие - държавата да определя и местата, и цената", обясни Веселинов. Според него платените студенти трябва да плащат същите суми, които държавата отпуска като субсидия за издръжката на 1 студент. В момента най-ниската издръжка е за педагогическите и икономическите специалности - 634 лв. на година. 1015 лв. е издръжката за хуманитарните специалности, 1459 лв. - за природоматематическите. Най-високи биха били таксите за медицинските специалности и изкуствата - съответно 3933 и 3172 лв.

Предложението вероятно ще бъде включено в новия проектозакон за висшето образование, който МОН трябва да изготви до май. Не е ясно обаче кога той ще влезе в сила.

В проектозакона да залегне и ограничение студентите да учат на държавна издръжка максимум 9 години, предлага още МОН. Такава е общата продължителност на 4-те степени на висше образование - специалист, бакалавър, магистър, доктор. Младежите обаче ще имат право да покриват с пари на държавата всяка от тях само по веднъж.

Желаещите да завършат втора магистърска или бакалавърска степен ще учат срещу заплащане. Това ще стимулира развитието по вертикала и ще ограничи порочната практика на вечните студенти, завършващи няколко бакалавърски или магистърски програми една след друга, смятат експертите. Държавата обсъжда да фиксира и краен срок за защита на докторските дисертации. Вузовете ще получават субсидия за докторантите в края на обучението им само в случай, че са защитили дисертация навреме. Друга идея е университетите и министерството да сключват тригодишни споразумения, в които да се фиксират приоритетите на държавата и стратегическите цели на конкретния вуз.
635
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД