:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,919,085
Активни 244
Страници 1,987
За един ден 1,302,066
Масова психоза била причината моряците да не обезвредят Петър Попов

Бунтът на "Елена" заради заповед за потапяне?

Случаят е вътрешнотерористичен акт, заяви контраадмирал Емил Люцканов
СНИМКА: Импактпрес
Българският кораб "Елена", на който избухна бунт, а двама бяха убити, е трябвало да бъде потопен заради солидна застраховка. Това разкриха пред "Сега" източници от морските среди и следствието. "Елена" е застрахован в "Булстрад" за $250 000. Отделно товарът - стоманени кнюпели и цигари, е застрахован за $500 000, съобщи служител на менажиращата фирма "Бонд марин". Корабът е толкова стар, че би могъл да се продаде само за скраб и то за $70 000 - 80 000 максимум, каза инспектор от "Морска администрация".

Потапянето като причина за бунта е основната версия на разследващите, довериха полицаи. В нощта срещу понеделник 15-членният екипаж се е разделил на две - за и против потапянето. Заради лошото време е имало опасност моряците да не оцелеят в открито море в спасителните лодки.

Според официалната информация Попов е превъртял, ранил капитана Стоян Нинов, убил механиците Пейчо Михов и Иван Аргиров и задържал останалите в плен. 32-годишният Петър Попов не е имал психически заболявания, съобщиха от бургаския психодиспансер. Той е физически здрав с осанка на борец. Последното му медицинско свидетелство за плаване е от 19 ноември. Според родителите му има съвпадение на имената и истинският убиец се казва Павел. Попов е във варненското следствие, а корабът се чака във Варна днес призори. До пристанището на буксир ще го довлачи спасителният съд "Перун". Всички от екипажа ще бъдат разпитани.

Случаят с кораба "Елена" е вътрешнотерористичен акт, каза пък шефът на ГлЩ на ВМС контраадмирал Емил Люцканов. Според военни психолози става дума за колективна страхова психоза, причинена от изключителната жестокост на Попов. С това те обясняват, че десетина здрави мъже не са обезвредили Попов и са му станали заложници. От ВМС съобщиха още, че капитанът е отказал пряка помощ и нито един представител на флота не се е качил на борда.

"Елена" е изчезнал от радарите в неделя вечерта. В понеделник в офиса на "Бонд марин" в Бургас се е появил шефът на телевизия "7 дни" Петко Тодоров и останал близо 2 часа за разговори там. Той е един от управителите на холдинга "Перун", в който влиза "Балкан шипинг енд трейдинг" - собственик на "Елена".





ЖЕРТВИТЕ



Пейчо Михов е на 59 г., пенсионер. Завършил е Висшето военноморско училище във Варна. Дълги години е работил по корабите на "Океански риболов". Решил да направи няколко курса сега, за да припечели. Има дъщеря и внуци.

Иван Аргиров е на 34 г. Завършил е морския техникум в Бургас. Живее с родителите си в центъра на града. Има извъбрачно дете.
4
2271
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
05 Декември 2003 01:58
Случаят с кораба "Елена" е вътрешнотерористичен акт, каза пък шефът на ГлЩ на ВМС контраадмирал Емил Люцканов.

абе господин контраадмирал, къде видяхти тероризъм? един човечец превъртял, зачернил две семейства, ма чак тероризъм ... - каква цел е преследвал човека - политическа?
05 Декември 2003 11:10
Drugary Admiral, ako stanesh pak moriak i napravish dva kursa na BG korab, vzemesh golemite pari i ti ste iskash da potopish korab i da si razdelish zastrahovkata. Ne e vinoven choveka. mai kakto izglezda i dvamata znaem koi e vinovnia. Nazdrave drugary Admiral!!!
05 Декември 2003 11:13
И ако капитанът е искал наистина да потопи кораба?

А адмиралите са гъзолизци на политиците.
05 Декември 2003 17:58
Потапянето на кораб с цел получаване на застраховка е често срещана практика, например в гръцкия флот. Най- добре би било, да го потопят като го блъснат в подводни скали, но при липса на вълнение и през лятото, когато водата е топла. Разбунтувалият се моряк правилно е преценил, че риска за живота му е прекалено голям. Спасителните лодки и други средства не са надеждни и екипажа сигурно е щял да умре от хипотермия. Собственикът няма начин да не е обещал добри пари за капитана и механиците. За експерти и вещи лица по делото да се поканят стари морски вълци, а не адмирали и началници в Морската администрация.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД