:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 267
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
КЛАН

Банкер трето поколение управлява "Армеец"

Румен Георгиев-джуниър и жена му Ана накарали известните си родители, професорите Румен Георгиев и Нора Ананиева, да се помирят чак след като създали чаровната си дъщеря Нора
Снимки: семеен архив
Не са много хората в България, които могат да се похвалят, че произхождат от родове с богата професионална традиция. Шефът на застрахователна компания "Армеец" Румен Георгиев-джуниър обаче с гордост разравя семейната история и открива корените на своята професия три поколения назад. Баща му, небезизвестният проф. д-р Румен Георгиев, има завидна кариера. Оглавявал е Минералбанк, бил е подуправител на БНБ и шеф на бюджетната комисия във Великото народно събрание. Ръководил е международната застрахователна компания "Европа" в продължение на десет години. Беше и шеф на Съюза на икономистите.

Предшествениците на Румен Георгиев-джуниър влезли в бизнеса с пари още през 30-те години на миналия век. Началото на банкерските традиции е поставено в Лом, където дядото - Младен Георгиев, става директор на Популярната банка. Румен Георгиев-младши няма кой знае колко спомени за дядо си, тъй като той е починал, когато Румен бил много много малък. Сигурен е обаче, че страстта към финансите и работохолизма е наследил именно от дядо си Младен. "Може би генът си е казал думата и ми е било предначертано да стана финансист. Аз лично мечтаех да стана лекар", споделя Георгиев. Едва ли обаче само генът определя бъдещето му. "Вкъщи непрекъснато се говореше за финанси", припомня си той.

Като дете Румен особено обичал да ходи в работата на баща си, защото там се срещал с много известни личности. "Минералбанк беше първата банка по времето на социализма, която работеше на търговски принципи", връща се назад във времето застрахователят. Оттогава датират и спомените, и впечатленията му за експремиера Иван Костов и за бившия промишлен министър Иван Пушкаров.



"Баща ми предложи Костов за финансов министър",



твърди шефът на "Армеец". За баща си говори с възхищение, макар да признава, че не се е вслушвал особено в съветите му. Отрича той да е изиграл фундаментална роля при избора му на професия. "Баща ми не ме караше да ставам банкер, решението беше мое, казва Георгиев. Двама родители-икономисти бяха достатъчни." Силното влияние на Румен Георгиев-старши усещал повече по-малкият брат - Андрей. "Баща ми твърдо беше решил някой да наследи професията", смее се застрахователят.

Неговата майка, която е рускиня, също е икономист по образование. Румен Георгиев-младши разказва, че родителите му се запознали в Москва, където следвал баща му. Студентската любов прераства в брак, а по-късно в Москва се ражда и той. След няколко години обаче решават, че искат да живеят в България. Майка му се отказала от руското гражданство, за да дойде тук.

Въпреки че е дете на известен човек, Румен признава, че никога не се е чувствал в сянката на баща си. Проблеми с името си също не е имал. Нито по времето на социализма, нито сега. Дори е благодарен на баща си, защото без неговата помощ не би успял в кариерата си.



"Винаги е по-лесно син на банкер да пробие в този бизнес",



казва Георгиев-джуниър. И не крие, че познанствата на баща му много са му помогнали, за да навлезе в професията. През 1992 г., когато Георгиев е студент в Университета за национално и световно стопанство, Емил Кюлев го взема на работа в "Туристспортбанк" с думите: "Навремето баща ти ме учеше на този занаят, време е сега аз да върна жеста." Според Георгиев баща му помогнал на настоящия собственик на ДЗИ-Росексимбанк да основе компанията си "Балкан консулт". Георгиев-младши става един от най-младите експерти по валутно кредитиране. Обучението му при Кюлев обаче трае само година, защото искал да започне самостоятелен път.

След стажа в "Туристспортбанк" Георгиев се ориентира в бизнеса с валута. В София е управлявал пет чейнджбюра, а през 1995 г. бизнесът му се прехвърля и в "Слънчев бряг". Единственото чейнджбюро, което не било негово, било това на хотел "Кубан". "Едното ми бюро беше в прословутия гараж на Иван Славков", разбулва тайните на фамилията Георгиев-младши. Паралелно с валутните бюра шефът на "Армеец" държи и финансова къща "Логос ТМ".

През 1993 г. той основава със Слави Бинев и дружество "Европа". Управленческите способности Георгиев наследява от баща си, като доказва старата българска мъдрост, че за да управляваш добре, трябва да имаш мая.

"Всички теми, за които говорехме в УНСС, вече ги знаех и ги бяхме дискутирали у дома", споделя шефът на "Армеец". Затова съвсем естествено и двамата синове в семейството - Румен и Андрей, поемат по стъпките на баща си. И двамата завършват УНСС, а братът



Андрей в момента управлява финансовата фирма "Логос ТМ".



Според Румен георгиев има огромна разлика в поведението на банкер или застраховател от старото и от новото поколение. "Това не е занаят, който може да се предаде между поколенията, без да се развива", казва младият Георгиев. За да оцелее на пазара, един финансист трябва да се научи да работи в динамична среда, да взема решенията на момента и в движение. "Старите са свикнали да работят с готови концепции и да се придържат към тях. По този начин не може да се оцелее днес", категоричен е шефът на "Армеец".

Освен с финансите баща и син са свързани с още една обща страст - лова, който е другата фамилна мания. Когато бил ученик в седми клас, Румен се сблъскал с тръпката от ловуването. "Нямам като трофеи само мечка и вълк, защото такива животни не мога да застрелям", разсъждава той. Най-интересната случка, която си спомня, е, когато го прескочил 200-килограмов благороден елен.

И страстта към спорта обединява фамилията Георгиеви.



Братът Андрей е треньор на националния отбор по таекуондо



Не само известността на баща му тежи на гърба на Георгиев-джуниър. Застрахователят е зет на ексдепутатката и видна фигура в БСП Нора Ананиева. "В работата си не съм имал проблеми заради тъщата. Но когато имаш някаква връзка с известна личност, хората са склонни да ти лепят етикети", казва шефът на "Армеец". По времето, когато Румен и Ана били гаджета, баща му и майка й професорите Георгиев и Ананиева изобщо не си говорели.

Годината е 1990-а, банкерът е председател на сдружението "Път към Европа", а Нора Ананиева е шеф на парламентарната група на БСП. Враждата между тях продължава дори и след като през 1995 г. младите решават да свържат съдбите си. Помирението идва с раждането на дъщеричката Нора, но все още не може да се каже, че тъщата е любимият му персонаж във фамилията.



"Още ме питат за милионите на Ананиева, но те са мит



Тя все така си живее на 11-ия етаж в блок в "Младост", казва зетят.

Той и съпругата му се грижат самостоятелно за малката Нора. Ана не се меси във финансовите дела на Румен. Тя, също като известната си майка, е юрист. Работила е като стюардеса, а в момента се занимава с детето си. "Не даваме на никой от известните ни родители да се меси в отглеждането на тригодишната ни дъщеря", отсича застрахователят.
 
Банкерът в компанията на дъщеричката си и йоркширския териер Пако. Семейството се радва на още един домашен любимец - овчарката Рос.
 
Румен по времето, когато мечтаел да стане лекар.
 
Румен и съпругата му Ана помирили непримиримите опоненти Нора Ананиева и Румен Георгиев-старши.
19918
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД