:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 308
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
БОН АПЕТИ

Иван Звездев: На Коледа гответе по изпитани рецепти

Не правете експерименти само защото искате да впечатлите гостите си, препоръчва популярният телевизионен водещ
Снимки: Борислав Николов
Празниците наближават, а покрай това се увеличава суетенето на домашните в кухнята. Увличат се дори онези, които по принцип не спадат към семействата, държащи да имат на трапезата си нещо необикновено и представително, каквото не хапват всеки ден. Ако пък се случи на Коледа или Нова година в дома да има гости, то старанието става двойно. В стремежа си да изненадат поканените с нещо наистина впечатляващо мнозина обаче правят фатални грешки. Било то с приготвянето на храната, с използването на подправките или пък с избора на напитка към поднесеното. И настроението спада видимо.

Какви са най-честите грешки на домакините и кои са основните правила, които те могат да приложат в такива случаи? Отговорът дава един от най-популярните кулинари в родината - водещият на "Бон апети" Иван Звездев.

Ако мислите, че най-доброто питие за салата е ракия, то тук е моментът да промените мнението си. "Зависи каква е салатата. Зеленчуците вървят с ракия. Но ако в салатата има риба, трябва да се поднесе водка или вино. А при наличието на месо - вино", обяснява Звездев.

При предястията положението е малко по-различно. "Там на почит са вината. Особено ако има плато от колбаси или сирена. Изборът на вино е нещо индивидуално. Могат да се използват също така и леки коктейли."

Най-лесна на пръв поглед като че ли е комбинацията между основно ястие и питие. "Популярно е съчетаването червено вино на червено месо. Но при белите меса има доста ястия - като тези с пуешко например, при които вървят и някои червени вина или розе. По принцип белите меса като цяло и рибите искат бели вина и розе."

Най-голямо разнообразие има при десертите. "Десертни вина у нас почти не се предлагат. Или ако ги има на пазара, то те са много скъпи. Но пък за десертите са много подходящи всички ликьори и коктейли. Плодовите салати например, вървят с ликьори."

Иван Звездев препоръчва напитките да се консумират от по-слаба към по-силна, както е и правилно. "В България обаче е обратно. Но пък в крайна сметка това е традиция. И аз дори така правя. Ако се започне с лека напитка, ще се усети по-добре вкусът на всички ястия, а след 100-200 г концентрат каквото и да ядеш, вкусовите качества са замъглени. Но щом традицията ни е да се започва с ракия, така ще правим и занапред. За да има удоволствие от трапезата, е добре все пак да не се прекалява, защото след това ни чака и вино."



КАРЕ 1 -------------------

Коя напитка с какво не върви



"Ракия с някои риби като предястие не върви. Но пък се връзва много добре с други. Не е добра комбинацията ракия със сьомга. Просто не виждам как може да стане. Но пък с копърка е чудесно.

Другото питие, с което трябва да се внимава, е уиски. По принцип то се пие след десерта, за тонус. Но не и със салата!"

---------------------------



КАРЕ 2 --------------------

Коледните предложения на Иван Звездев



- Семеен обяд: "Традицията е нещо много хубаво и е добре да се спазва. Дали ще е свинско или пуйка, е въпрос на избор. Коледният обяд може да бъде и с капама за основно ястие. Въпреки че е малко тежък вариант за онези, които са постили през цялото време. Но пък капамата е хубава, защото е разнообразна - вътре има и пилешко месо, и свинско, и кървавица, и телешко, и сарми. За основно ястие може да се направи и друго. Взема се един обезкостен котлет, прави му се разрез и джобът се пълни със задушен лук, орехи и гъби. Поръсва се само с чубрица и се пече във фурна. На финала се посолява. Никак не е трудно. Салатата за такъв обяд е класическа - туршия, зеле, моркови, ряпа или цвекло. За десерт е добре да има нещо леко - крем "Брюле", например".

- Семеен обяд или вечеря с приятели: "Могат да се направят и много екстравагантни неща. Взема се например замразен микс от зеленчуци, купува се и готов дресинг "1000 острова" или пък синьо сирене и салатата е готова. А е и оригинална. Българинът по принцип много харесва салатите със сосове, независимо на каква основа са."

- Парти: "Ако има пещ, се изпича едно прасенце, на което всички ще се зарадват. Добре е да се подредят различни колбаси и сирена в плата. Салатите е най-разумно да се купят готови, тъй като да се правят за много хора в големи количества не си струва."

------------------



КАРЕ 3 --------------------

Какви подправки за какво месо?



- Свинско: "Подходящи са чубрица, червен пипер, кимион, черен пипер, целина, сушен магданоз, дафинов лист, бахар, соев сос. У нас свинското се готви предимно солено, докато в повечето западноевропейски страни и в Америка го приготвят със сладникави сосове. Към него върви сос от боровинки, с мед, с ананас. Онова, което категорично не се връзва със свинско, е копър, девисил, мащерка. Лимоновият сок също не е подходящ, тъй като стяга месото и то става сухо."

- Пуйка: "Тук вече може да се използва лимонов сок. Всички горски плодове са подходящи - кестени, боровинки и т.н. От подправките перфектна е салвията, размесена със зехтин, лимонов сок и малко чесън. А портокалов сок с мед е идеална комбинация за глазура. Розмаринът и дафиновият лист са много добри подправки за пуйката. Същото важи и за пилешкото. Не трябва да се използва чубрица, въпреки че присъства в националната ни кухня."

- Патица: "За да стане по-лека, трябва да се маринова с алкохол, мед или захар. А за да не е мазна, първо се вари и едва след това се пече."

- Заек: "При него не бива да се прекалява с времето за печене, за да остане по-крехък. Той никога няма да стане сочен като свинската пържола, разбира се. Хитрина е първо да се оваля в брашно, после да се запържи в мазнина и чак след това да се постави в гърнето с останалите подправки, вино, картофи и арпаджик. Капакът се запечатва и се пече един час във фурната."

- Телешко: "То понася всички подправки, без сладките. При него са подходящи гъби, сметана, червено вино, розмарин, риган, дафинов лист."

- Риба: "Те не се нуждаят от подправки. При тях се разчита на допълнителен сос. Най-добре е да се пекат във фолио. Може да се добави обаче малко розмарин, малко копър, малко магданоз, черен пипер и лимонов сок. Те имат много силен вкус, така че не се нуждаят от допълнително ароматизиране."

-------------------



КАРЕ 4 -----------------

Това - не!



"Ако на Коледа основното ястие е месо, салатата и предястието е хубаво да са безмесни. Добре е на трапезата да има 4-5 ястия, но в по-малки количества, отколкото един голям гювеч. И ако чакате гости, карайте по изпитани рецепти. Не си правете експерименти с неща, които не сте опитвали досега."

---------------------
 
С подправките трябва да се внимава.
 
Иван Звездев препоръчва да се правят изпитани рецепти, ако чакате гости, а не експерименти.
 
Популярният водещ на "Бон апети" съветва да се поднесе зеленчукова салата и предястие, ако основното е месо.
 
И сосовете, независимо на каква основа, си имат тънкости.
1
9017
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
13 Декември 2003 12:38
Dotuk -dobre ! V sledvastia broi publikuvaite i savetite na Uti Bachvarov!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД