:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 309
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Двойно скача наказанието за пенсионери, взели неправомерно пари от НОИ

Работодатели ще плащат солени лихви за забавени заплати

Санкцията ще важи за просрочени над 3 месеца възнаграждения
Работодателите ще плащат лихва върху забавени над 3 месеца заплати и тя ще е значително по-висока от наказателната. Това ще влезе в сила с промените в Кодекса на труда, ако предложението на група депутати бъде прието при второ четене на законопроекта идната седмица. В социалната комисия има общо съгласие за тази промяна, научи "Сега".

Предвижда се лихвата да е основният лихвен процент (ОЛП) плюс 20%. Наказателната лихва е ОЛП+10%. Глобата ще се налага, ако се бавят цели заплати. В момента работници получават парите си с лихва, само ако осъдят некоректния шеф. По данни на КНСБ над 130 милиона лева са неплатените възнаграждения, много от които са натрупани от БДЖ, ТЕРЕМ, "Стомана"-Перник и др.

Ако пък не могат да платят цялата заплата, работодателите ще трябва да дадат поне 80% от нея, а разликата да издължават със законната лихва от ОЛП плюс 10%. В момента няма такава разпоредба и работодателите често плащат месеци наред само аванси, върху които не се дължат осигурителни вноски, обясни една от вносителките на предложението Росица Тоткова от ОДС.

С обнародвани вчера промени в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж пък пенсионерите, които не уведомят в срок НОИ за промени, касаещи спиране или изменение на пенсията, ще плащат вече двойно по-висока лихва за незаконно получената сума. Досега те дължаха ОЛП плюс 10%, а в бъдеще лихвата ще е ОЛП плюс 20%. Толкова ще е и наказателното плащане за неоснователно получени суми от наследниците на пенсионера след смъртта му.

Службите по гражданско състояние пък се задължават до 5-о число на всеки месец да дават информация на териториалните поделения на НОИ за починалите предходния месец. Сега пенсионното плаща най-малко за един месец пенсии на умрели възрастни, докато получи информация за смъртта им.



ОБЛЕКЧЕНИЯ

С промените в наредбата за пенсиите на бивши учители се разрешава да получават пенсия, ако отговарят на условията за пенсиониране, дори да са започнали нова работа. На пенсиониралите се по инвалидност пък ще бъдат преизчислени парите, като си изберат най-добри 3 години осигурителен доход до 1997 г. Досега се взимаше само дохода им от 12-те месеца, предхождащи пенсионирането.
2
2017
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
27 Март 2004 17:04
Айде бе, откога го чакам този закон
28 Март 2004 06:44
БРАВО!!!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД