:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,919,122
Активни 244
Страници 2,024
За един ден 1,302,066

БСП нападна царя за горите му

Не може Сакскобургготски да притежава 16 000 дка лес, твърди Георги Божинов
"Не може 16 000 дка гора да бъдат в активите на дружество "Кардам", собственост на сестрата и сина на министър-председателя. По закон днес по никакъв начин тези гори, които струват $100 млн., не могат да се управляват от г-н Ошанов в полза на фамилията Сакскобургготски", обяви на парламентарния контрол соцдепутатът Георги Божинов. Той цитира Закона за горите, според който само държавата, общините и български физически и юридически лица могат да ги притежават.

Божинов се мотивира така: бащата на Симеон Борис е починал преди дядо му Фердинанд. А Фердинанд имал и други наследници, които са чуждестранни граждани. По думите на депутата те никога не са подавали молби за наследството и не са го придобили. В същото време законът нарежда на чужденци, получили гори по наследство, до 3 години да ги прехвърлят на държавата, ако не са ги прехвърлили на другите си сънаследници. Не е направено нито едното, нито другото, заяви Божинов и попита строителния министър какво ще отговори по казуса.

"Не отговарям за частни имоти. Като докажете, че са държавни, ще направим това, което е необходимо", заяви Валентин Церовски. Той допълни, че сега премиерът бил обикновен гражданин, който има някакво имущество. "И вие искате да му го национализирате отново, това ли е?", обърна се към левицата министърът. "Спрете с тези кьорфишеци. Толкова сте деформирани, че дори за един нищожен апартамент, какъвто бе моят, си изтеглихте въпроса, защото няма да ви мине пропагандата", допълни Церовски.
85
1237
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
85
 Видими 
21 Май 2004 20:54
Хеееее.че той ги изсече и ги продаде в гръцко.
По добре пишете ПРИМИЕРА ОСТАНА ВЕЗ ГОРИ.
21 Май 2004 21:12
Kakvo sa napravili komunistite s grob na Boris III? I sega imat smelost da govorjat sreshtu S2.
Koga vlijanie na komunistite i v B-a e kakto v Evropa: 0, 0 %?
21 Май 2004 21:47
Това е много интересен казус - Абдикацията на един монарх (Фердинант)лишава ли го от имуществени и граждански права? Ако не, след смъртта на Борис III кои са истинските наследници? Е тука има много да се копае...
21 Май 2004 23:07
(снимка: натиснете тук)
22 Май 2004 00:08
Тоя Церовски горкичкия много зле. като гледам къв въпрос са му поставили и къв тъп отговор е дал ми призлява. питат го нещо сувсем конкретно а той отваря дневничето с готовите отговори. само че наистина би било интересно да се разбере какво следва да се направи в подобна ситуация
22 Май 2004 00:17
ЗАКОН ЗА НАСЛЕДСТВОТО
-------------
Чл. 52. Отказът от наследството става по реда, указан в чл. 49, ал. 1; той се вписва по същия ред.
...............
Чл. 49. (1) Приемането може да стане с писмено заявление до районния съдия, в района на който е открито наследството; в този случай приемането се вписва в особена за това книга.
.........................................
NO COMMENT !
22 Май 2004 00:27
Въпроса е доста добър. Отговора е неадекватен и съвсем лакейски..... Министъра да си ходи.........
22 Май 2004 01:30
”... кои са истинските наследници? Е тука има много да се копае... “

Те това е вопроса на вопросите. Направо удар в десятката на Иво Инджев.

На пръв поглед науката е дала ясен отговор на тоя казус, а именно - Наследници са НАСЛЕДНИЦИТЕ на умрялия, а не Сульо и Пульо.

В случая обаче, когато умрялия е Цар, основателно се поставя вопроса: Нема ли некакъв "юридически" начин да се признаят за наследници и некой и друг болшевик, па ако ще да са с овчи глави ала И.Атанасов и прочие лайняни уста?

Вопросот е принципен, т.к. не става вопрос за некакви си 15-16 хил.дка гора, която ако ни падне в ръцете ша я офукаме санитарно за нула време. Ако човек си помисли обаче, за какво „наследство” щехме да спорим, ако са беа сбъднале прогнозите на Европейските дворове по време на Балканската война през 1912г., свет ша му се завие.

Морис Палеолог, директор по политическите въпроси на Ке д’Орсе каза тогава: „Кайзерът е готов да поздрави Фердинад като Император на Византия ...”.
А самият Кайзер Вилхелм II, въодушевен от първият „блитц криг” в историята, пише:
. „Българите бяха умело ръководени и се сражаваха блестящо. Никаква конференция на Великите сили не може да им отнеме и едно селце. Те спечелиха честно това, което искаха, и си откриха пътя към европейското семейство.
. Точно това й трябваше на новата кръв и високия дух.! Може би ще видим Фердинанд I като Цар на Византия? Или като върховен вожд на Балканска конфедерация?

На тва место искам най-отговорно да заявя, че в такива чрезвичайни случаи Закона за наследството требва (с един лек маньовър) да се прилага разширително, като се онаследяват и „пропуснатите ползи”. А те хич не са малко, както е видно по-горе, и е редно по-широк кръг „наследници” да се облажи с тех. Па се и не знае още, дали тия пропуснати ползи наистина са пропуснати окончателно или само временно. Навремето „гарантът” ни заби ножа в гърба, ама сега и за това вече не става.

За гората хич не си струва да се косите. Цената й „пада” главоломно. Преди няколко месеца, когато се откри „научната конференция” за царските гори, известният експерт по тая част Тошо Тошев изчисли, че един декар царска гора струва 10 000 $/дка. Сега вече, както съобщи парламентарния соц.контрольор Георги Божинов, 16 хил.дка гора струват 100 млн.$, т.е. цената е спаднала на 6250 $/дка или с 37.5% и то само за неколко месеца. Ха сега приложете „научния метод”, по който некои изкуфяли наши другари изчисляват годината на изчезването на българската нация (около 2080 г.)
и ша видите, че в най-кратки срокова цената на царските гори направо ша падне под нулата.


22 Май 2004 01:53
ЗАКОН ЗА НАСЛЕДСТВОТО
...............
. 53. Частта на отреклия се или на оня, който е изгубил правото да приеме наследството, уголемява дяловете на останалите наследници.
Чл. 54. (1) Приемането и отказът, направени под условие, за срок или за част от наследството, са недействителни.
(2) Приемането и отказът не могат да се оспорят поради погрешка.
...............
NO COMMENT !

22 Май 2004 02:18
На ОФ-то окото все в просото.
В чуждото просо, де, естествено.
22 Май 2004 02:37
Е Церовски може и да е всякакъв но им е разказал играта ! Ако са верни думите !
22 Май 2004 02:56
Нещо не ти разбрах мислата , брат я разяснявай или направи така че да те разбера какво значи това НО КОМЕНТЕ ! ?!?
Обикновено се обясняваш и спорим , а сега нещо защо така ! Да не би нещо аз да съм предизвикал проблеми със истината ?!? Ако е така приеми моите извинения !!


ПРИЕМАНЕ И ОТКАЗ ОТ НАСЛЕДСТВО
Чл. 48. Наследството се придобива с приемането му. Приемането произвежда действие от откриването на наследството.



--------------------------------------------------------------------------------


Чл. 49. (1) Приемането може да стане с писмено заявление до районния съдия, в района на който е открито наследството; в този случай приемането се вписва в особена за това книга.

(2) Приемане има и когато наследникът извърши действие, което несъмнено предполага неговото намерение да приеме наследството, или когато укрие наследствено имущество. В последния случай наследникът губи правото на наследствен дял от укритото имущество.

22 Май 2004 08:01
Като чета тъпата рядка боза се изкушавам да препостна нещо:
Та преди 2 години значи, т.е. преди да дойде Царя, червената българска мафия запали 1 500 000 декара "народни" гори, в т.ч. и вече реституирани, т.е. частна собственост, и изнесе дървения материал в чужбина на ползу роду. Ако приемем, че от 1 дка гора "санитарна" сеч, т.е. бандитско унищожаване, се вадят по 100 кубика качествен дървен материал, то червената мафия си е сложила в джоба 150 000 000 кубика дървен материал.
..
Царя е получил от горското лимит да сече по 3000 кубика годишно от неговите собствени 12000 декара. Ако приемем, че той ги сече като червен бандит, значи годишно ще унижова по 30 декара от собствените си гори, докато ги унищожи всичките след 400 години.
Като се има пред вид обаче, че дядо му Цар Фердинанд е бил световно известен ботаник и член на няколко академии на науките, където е изнасял лекции и че на негово име науката е кръстила редица растения и насекоми "Фердинандовки" и е бил най-учения и интелигентен монарх в света по негово време и че както той така и сина му Цар Борис III са създавали паркове и ботанически градини с най-редките дървета и че в крайна сметка Цар Симеон II не е червен бандит, то лесно можем да достигнем до научния извод, че и след 400 години в неговите гори няма да личи, че е било сечено. Но въгледобива на болшевишки вкаменелости сигурно ще бъде в разцвета си тогава.
..
От тия 3000 кубика дървен материал годишно по 70 лв на кубик (на сечището) Царят и всичките му роднини ще имат годишен доход от 210 000 лева, т.е. горе долу колкото заработва Тошо Тошев срещу заслугите му за поддържане високо нивото на дебилщина у българина, колкото може по-дълго, за да може червената мафия да се накраде спокойно, преди да се изнесе из тихоокеанските острови след няколко години, след като дойде НАТО и Европейския съюз. За по-големите мутри естествено, тази сума е по-малко и от месечен или седмичен доход.
..
С неговата част от горните 210 000 лева годишно Царят и за 20 години не може да купи дори и една от трите резиденции на Косьо Самоковеца, които той построи в Боровец в годините, когато завеждаше митническата контрабанда на Иван Костов. В същото време обаче той с тия пари ще трябва да поддържа "дворците" си, които макар и да са 5000 кв.м. застроена площ, дори и Тошо Тошевите “брокери” не посмяха да оценят на повече от 200 дол. на кв.м., т.е. колкото 1 или 2 бандитски вили в Драгалевци или Бояна. А в тия дворци той трябва да посреща крале от Европа и света, които предпочитат у него да ходят на гости за Нова година, въпреки че получи тиквен медал от ченгето Тошо Тошев, а не у Първанов, на който Тошо даде “златен” ченгеджийски медал. Европейските и НАТО-вските посланици толкова се впечатлиха от Тошовия медал, че по случай 2 годишнината на Първанов, поканиха президента Петър Стоянов на среща, за да обсъдят бъдещата политика на България. За разлика от предишния български цар и първи простак на нацията Тошо Тиквата, Царят сам тегли разноските на личните си гости, а не ги пише на гъза на УБО, демек на народа.
..
Колега Фасилев, понеже твоето изказване, за разлика от това на журналистката, не е платено, а идва от дъното на душата ти, демек опитваш се дори и да разсъждаваш, предлагам ти съвместно да се опитаме на “повдигнем завесата” за “незаконната” царска реституция, както е направила видната юристка Й.С., със следния контролен въпрос: Защо Царят не е поискал и дворците във София и Евксиноград, след като и те са били управлявани от царското Интендантство и след като го е ударил така през просото според видната юристка? Да не би, защото Интендантството да е управлявало както държавните имоти на държавните глава, така и техните лични имоти, т.е. имоти, които само на болшевишки негодници може да им дойде на ум да оспорват?
Ако сам стигнеш до правилния извод ще ти предложа на изгодна цена 1 декар място, което ми върнаха от другия край на Мусала, т.е. по цените на Тошо Тошевите “брокери” – 10 000 долара на декар, както оцениха царските места. Много е изгодно да знаеш. По-надолу от него се намира и клек в държавното. Можеш да развиеш разни бизнеси там, напр. да направиш заслон-землянка или партизанска пътека за бедни алпинисти или електроцентрала, захранвана с гръмотевици.

С поздрави,

твой Дебилевски
22 Май 2004 12:19
тут-ко, този път не си наред.
22 Май 2004 12:42
NEZNAESHT,
По-горе, преди моите NO COMMENT, ставаше дума, че Борис -3 е починал преди баща си Фердинанд. Следователно, НЕ само Симеон-2 и сестра му се яввяват наследници на "царските имоти", които бяха реституирани! Освен, ако останалите СЪнаследници са се ОТКАЗАЛИ от дела си в Наследството?! Но такъв отказ се приема, че е направен, САМО ако е направен по реда на Закона за наследството! Аз НЕ знам дали е направен или нетакъв ОТКАЗ ОТ НАСЛЕДСТВО! Но знам какво пише в Закона! И пожелах и ДРУГИ /тук/ да го знаят! Но НЕ намерих за нужно да КОМЕНТИРАМ това ми желание! Счетох, че NO COMMENT е достатъчно за достатъчно интелигентните хора тук!!!
...................................
П.П.: НЕ цитирай тук чл.49 ал.2 , за да НЕ вкарваш в заблуждения хората!!!
Защото ал.2 на чл.49 НЕ СЕ ПРИЛАГА при ОТКАЗ от Наследство, а САМО ал. 1 на чл. 49 от Закона за наследството:
............
Чл. 52. Отказът от наследството става по реда, указан в чл. 49, ал. 1; той се вписва по същия ред. Чл. 49. (1) Приемането може да стане с писмено заявление до районния съдия, в района на който е открито наследството; в този случай приемането се вписва в особена за това книга
.....................................
АНАДЪН МУ ?!?



Редактирано от - paragraph39 на 22/5/2004 г/ 13:09:53

22 Май 2004 16:47
Е-га ти наглеца еи този дървеняк Церовски.Ама е добър, папа от държавата ама и на други дава/защитава(.
23 Май 2004 19:42
В основата на комунистическата идеология е заложен отвратителния човешкия порок ЗАВИСТА.Тази комунистическа идеология непрекъснато подхранва този човешки порок, защото, чрез експлоатацията му, подстрекавайки, на лумпените ниските страсти прави революции и след като вземе власта да ограби и персйските килими и сребърните лъжици и да заробу всички като им вземе личната собственост и накрая да ограбят мошениците нарекли се комунисти труда на цели поколения.Такива са и в нашиа парламент "комунистите"
23 Май 2004 19:54
НА КАЛПАВИ ДЕМОКРАТИ И НА КАЛПАВА "ДЕМОКРАЦИЯ"- КОМУНИСТИТЕ И КОМУНИЗМА ИМ ПРЕЧАТ ?!?...
Хич НЕ ти завиждам за ГЛУПОСТТА ти, мой човек !!!

Редактирано от - paragraph39 на 23/5/2004 г/ 19:56:12

24 Май 2004 00:51
"Kakvo sa napravili komunistite s grob na Boris III? I sega imat smelost da govorjat sreshtu S2.
Koga vlijanie na komunistite i v B-a e kakto v Evropa: 0, 0 %?"

REDMOON-е, царчето винаги е бил агент на ДС, чети - полезно е! Колкото до комунистите, те умряха за една гола идея, които не са умрели, сега ги довършват.
Виж партийците - т`ва е друга бира!
Не познавам партиец който да е ЗЛЕ!
24 Май 2004 00:52
Параграфе, здравей!
Съгласи ме!
24 Май 2004 01:00
АПОСТОЛ,
"ЗДРАВЕЙ!" и на теб- от мен!
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК !
24 Май 2004 01:42
Параграфе, благодаря!
И на теб честнит празник!
Бях се улисал, грижи брато.
24 Май 2004 06:16
Та ако нямаше глупави "Paragrafi ot 22 дo 39", щяха ли "комунистите" сега да са в Парламента?Ако нямаше такиеа глупаци на които комунистите могат да внушат, че въпреки, че системата им си отиде, Цар да е "агент на комунизма", то нямаше да могат да съществуват и в момента.А, на бас мой човек, че пак са та излъгали и заблудили комунистите.Не ти е сефте.
24 Май 2004 09:17
Странни тези мяркам тук. "Най-великия монарх на Европа..." Нещо в предпразничната нощ ГЕЙ- клубът се е раздвижил и зарекламирал ретро- патрона си -Фердинанд. Няма да припомням исторически факти за него, книги има писани бол ! Спомнете си само какво беше казал Стамболов за Кобурга. /"С влак те докарах, с файтон ще те върна..."/.Сал един исторически провал му е достатъчен да бъде зачеркнат от историята : идиотската заповед да се щурмува Чаталджа.Ако не беше я дал, сега щяхме да сме 200 000 кв.км. и 20млн. население. Преди да форумясвате из нета , трябва, некои тъпчовци, да прочетат малко книжки , ама- нейсе...
24 Май 2004 11:21
Как не са се сетили, Руснаците от руската империя, Австроунгарците, Турците от Турската империя и Германците, да обвинят за виновен Цар Фердинанд, че заради него, им изчезнаха империите.Разбира се за това, че се извъши ново геоплитическо разделение на свта, се сетиха, само нашите комунисти, че Българския Цар е виновен за всичко.Познайте кой е глупавия?Познайте, кой работи против България?Познайте кой не може да вижда по-галеч от носа си?Познайте, кой мисли, че история на БКП и КПСС, са най-миродавните и верни документи?
24 Май 2004 11:39
Слузесто-пълзящо, няма "Турска империя"-има Османска империя.Историята е една , фактите -също.Преди прослувутата атака мирното споразумение е предвиждало граница до Мидия-Енос.Полезно ще е да погледнеш географската карта. След идиотската заповед губим всичко-Източна Тракия, Одрин, а с Междусъюзническата Война идва Националната катастрофа.Кобургите са тумор в националното ни тяло. И на края-пише се "мЕродавни" , ане" мИродавни" -все пак днес е празник на писменността !
24 Май 2004 11:52
Ало машинописката на БСП, съгласен съм, че е Османска империя, но това няма да ти помогне, да разбереш, че не Българския Цар е виновен, за краха на империите.Няма да разбереш и че това геополитическо деление е планувано с години преди да се предизвикат войните.Краха на България е предопределен от решението да има гепополитическо преразпределение на света под диктовката на Англия.Само проводници на антибългарски интереси са твъдяли това, което и до днес твъдят комунистите в България.Та от кой друг може да се очаква предателство, ние си ги знаем.
24 Май 2004 12:22
Охлюв , не би трябвало да ти отговарям , ама днес съм в просветителско настроение. Зарежи геополитиките.Балканската война си е НАШЕ - БЪЛГАРСКО ДЕЛО. Справедливо при това.Обаче начело на държавата и тогава , както и сега, са стояли сбърканяци. Решението да нападнем укрепената Чаталджанска линия не е инспирирано нито в Лондон, нито в Берлин , нито в Петербург. То е пръкнало в картуната на дедото на премиера.Щото мечтата му била да влезе на бял кон в Цариград като император. Кретен- с комплекс за малоценност, педераст ! Избора ни на реванша през Първата Световна е катастрофален. През Втората също сме на грешния избор.Сега пак избрахме губещата страна!!! Всеки път са замесени - я Дядо , я Син , я Внуче Кобургско Та затова се мъча да ти обясня , че династията ни е карък , ама ти - все комунисти , БСП , повтаряш като развален грамофон...Комунистите си имат свои исторически вини, какво общо има темата за Кобургските кретинизми с тях ?
24 Май 2004 13:01
Това което го каза за българската война се отнася и за войната на Руския император.Австроунгарския и т.н.Въпреки това не сме загубили на бойното поле.Това за Фердинад, че е смятал, че Българите са наследници на Византия го знам от спомените на Султана Рачо Хаджипетрова.Смо, че вината е в това, че не са знаели за сметките на кръчмаря, като Фердинанд, така и Руския император, но никой Руснак не си позволява да ругае нито майка си нито баща си, камо ли това което не разбира и не знае.Това което е истинската причина, аз лично предполагам, че Ферденанд е знаел за бъдещото преразпределение на света и е рискувал, като се е помъчил да изпревари събитията и постави нещата пред свършен факт и може би точно в това да му е вината.Не е дооценил, че Англия си планува действията с 50г.напред.Основите на "Новия икономически ред"са се поставяли тогава.Тогава се е знаело вече до какво ще доведе разпадането на атомното ядро и верижната реакция в Англия.За това е трябвало да се хване бика за рогата на време и никакви компромиси не е имало, както и по-късно.така с един куршум е трябвало да се убият колкото се може повече зайци.
24 Май 2004 13:29
Освен това, много е смешно, лаиците да определят какъв избор е правила България, особено сега.Една държава, като нашата в повечето случаи е имала право да избира само това, което и предлагат, даже Германците и Руснаците не са имали право на избор и станаха пушечно месо за интересите на Англиа,( а нас монархията ни предпази докато е имаше)за чиито интереси доста преди това лорд Дизраели (Биконсфилд)е казал, че ще измрат милони хора.Ако днес не виждаш всичко това, наистина е изилшно да се просвещаваме един друг.Просто не ти са ясни предимствата и недостатъците на отдели държавни устройства и на кой пречат монархиите и защо.Това не е 14 век и да си въобразяваш, че монрха може да прави каквото си иска, но много трудно може и да прави , каквото му наредят от вън.Монархията е голяма пречка, да се комадва лесно една държава от вън, както това може да става с една република.За да заробиш един народ, практиката показа, че първо трябва да се премахне, това държавно устройство което пречи.Огледай се.
24 Май 2004 13:40
ОХЛЬО БОХЛЬО,
Много си МАЛЪК, момчето!!!
......................................... ......................
Имератор Наполеон Бонапарт се присегнал да вземе някаква книга от по-висока лавица на бибилиотечния шкаф, но не можал да я достигне. Тогава адютантът му скочил да помогне и казал на императора: -Ваше Величество, нека аз. Вие сте по-малък! А Наполеон го изгледал по "императорски" и му отговорил:
По-нисък, момче, а не по-МАЛЪК !
......................................... .......................
24 Май 2004 13:41
Охлювче, май си чел доста книжки от
рода на "Световната конспирация"!?!
24 Май 2004 13:55
Книгите за свтивната конспирация ги измислиха да банализират истината и да е изкривят и да дадат оръжие в ръцете на невежите , когато им говориш с факти, като не могат друго да кажат, да казват; "това вече е написано и съм го чел в книжките на Световната конспирация"Само, че съм чел преди да излезат тези книжки и много повече от това което пише в тези книжки, а в тях много факти са пропуснати умишлено.Много хитър ход е стия кножки признажам си.Историята и книжките"Световната конспирация"ги пишат победителите.
24 Май 2004 14:19
Зарежи ги тия глупости за световните конспирации, Охльо! Я по-добре кажи тва на гърба ти недвижим имот ли е или движим? Ето това е въпрос! Хамлет ряпа да яде, да не говорим за разни други аристократични генеалогии
24 Май 2004 14:23
Като си помисля, че и Американския президент могат да го свалят с една пура и една Моника Люински. какво остава за нашите марионетки.Страно с какво могат да свалят Испанския крал, за това, че си прибраха войските, освн с революция.Нашия президент, министър председател и кмет могат га ги махнат, заради един донос през "независимите медиите" и "независимата съдебна власт"да ги окачи на седмия ченгел в Халите.
24 Май 2004 14:28
Като се има предвид факта, че има и голи Охльови, значи по-важни са рогцата.Та, ха си покажеш рогцата, ха са ти ги отрязали.Важното е че слузта на Охльова лекува и брадавици.
24 Май 2004 14:45
Ей Оьльов, като чета какви ги пишеш.май много добре знаеш, че очите на Охльова са на върха на рогцата и може да виждаш във всички посоки , а и като бързата кучка няма начин да родиш голи охльовчета, ама ако ти резнат рогцата...??за каде си?
24 Май 2004 14:46
Ясно ли е сега че не Фердинад е виновен ?!?!?

Последният факт особено силно тревожи Санкт Петербург. Тук се опасяват от падането на линията Чаталджа, което незабавно отваря пътя на българите към Цариград. Новата ситуация застрашава руските искания за "зоната на Констонтинопол и Галиполи" и поставя под въпросителна руския контрол на корабоплаването през Босфора и Дарданелите. По тази причина руската дипломация започва критично да се изразява по адрес на българите и се поставят искания към тях "да прекратят военните действия в зоната на теснините". Подобни желания са отправяни още в началото на войната и към Гърция. Министърът на външните работи на Русия Сергей Сазонов отправя нота до Гърция нейната флота, която оперира в Егейско море, да не се приближава към черноморските теснини.


Натиснете тук
24 Май 2004 14:55
Привет Незнайко, радвам се да видя и тук НЕКОМПЕТЕНТНОТО ти мнение . Значи, казваш - за Чаталджанската катастрофа Фердинанд няма отношение ? Виновна е Русия Добре , че не беше станала Октомврийската , че щеше да го отнесат пак комунистие Сподели ми моля те, твоите исторически сведения , че НЕ ФЕРДИНАНД издава фаталната заповед. Моля те не поствай дълги преразкази, които всеки знае, бъди конкретен !
24 Май 2004 15:00
Муктада , във постинга ми има "натисни тук" и ти дава там какво да прочетеш и да разбереш !
А моето мнение че аз съм Българин и не се отричам както от това, така и от грешките на Българите ! А ти си мисли каквото щеш !
24 Май 2004 15:02
И кво сега?!?
Значи за това, че нямаме загубена битка
и спечелена война са ни виновни па некои
външни сили?!?
Това ми прилича на вица:
Да знаеш снощи ми пробутаха *****-менте!
Как менте бе?!?
Така, не можа да ми го вдигне!
24 Май 2004 15:05
Фиерсе честит празник и наздраве със по нещо ! Така де к`во сега , политика ще има и след сто години , ама нас няма да ни има !
24 Май 2004 15:06
24 Май 2004 15:23
Незнайщий, баналните факти зная , историята ми е хоби. Аз ти зададох много точен и конкретен въпрос ! Сега да ти поясня внушението си, че нещо не ме схващаш : В историята има тн ПОВРАТНИ ТОЧКИ / Historys turnback points/. Това са едни такива кратки отрязъци от време през които едно РЕШЕНИЕ , една ЗАПОВЕД , една ГЕРОЙСКА ПОСТЪПКА , предопределят историческото развитие на народи и цели континенти за векове ! Примери : Битката при Хастингс за англичаните, Ватерло за Наполеонова Франция , Сталинград за СССР и тн. и тн. За българският 20 ти век това е Чаталджа. Тук се пречупват крилете на следосвобожденския ни подем.Вън от проваления щурм, Фердинанд не успява и през следващите съдбоносни години- 1912-1918 да открие в лабиринта на балканските национализми формулата за външнополитическия успех.Личен-както и да е, но и за България , чийто ЦАР е? ! Той проявява в пълна мяра НЕПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ , както сега се нарича...Залага на "ВСИЧКО или НИЩО" ... Плаща народа му, и ние внуците и правнуците на Балканските герои. Защото при една малко по-далновидна политика сега можехме да бъдем регионална сила, а беломорският ни флот /Трети по големина в НАТО/ да прави предупредителни маневри край шатрите на Муамар D;
24 Май 2004 15:24
Муктада , ето ти още за да видиш как стоят нещата и
" НЕ Е ВАЖНО ДА ЗНАЕШ МНОГО , А ТОВА КОЕТО ТИ ТРЯБВА "

Царят бе твърде обезпокоен от схватките на Източния сектор и заповяда на генерал Фичев да извика генерал Иванов по телеграфа: „Негово Величество абсолютно изключва идеята за атаката на крепостта при настоящите условия, като поставя за цел на Вашата армия изолирането на Одринската крепост и неутрализирането на гарнизона й. Поверената Ви армия не разполага с достатъчно сила, за да предприеме една по-добра атака, и ще изложи на опасност комуникационната линия на-главната армия. Той твърде много се безпокои от операцията на генерал Велчев и ми заповяда да Ви предам, че Вие трябва веднага да го отстраните от командуването, ако той не изпълнява Вашите заповеди.” Командуващият 2-ра армия заповяда войските на Източния сектор да се удържат здраво на заетите позиции, защото те опряха с левия фланг до Марица и сключиха обсадния обръч [431]. Генерал Велчев бе сменен с генерал Вазов, чиито способности на военен инженер щяха да бъдат много полезни за цялостната подготовка на щурма. Тежката артилерия бе разположена на огневите си позиции. Тези, които забраняваха да се атакуват укрепления без нейната мощна подкрепа, щяха да допуснат на Чаталджа същата грешка в още по-значителни размери.

Натиснете тук
24 Май 2004 15:28
Айдее, сега комунистите са били виновни или не, за резултатите от Баканската война.За толкоз значими ли ги смяташ тия глупаци.Та комунистите за нищо друго не са ги ползвали освен за прокарване на чуждо влияние и чужди интереси в собствените им държави.Сега ги ползват като тоалетна хартия.
24 Май 2004 15:46
Без коментар, поне за мене !
Натиснете тук

Редактирано от - nesnaecht на 24/5/2004 г/ 15:55:55

24 Май 2004 16:02


5 октомври - БАЛКАНСКА ВОЙНА /1912-1913 г./

Това е война на страните от Балканския съюз /България, Сърбия, Гърция и Черна гора/ срещу Турция. Повод за войната става отказът на турското правителство да даде автономия на Македония и Одринско. Военните действия започват на 26 септември 1912 г. между Черна Гора и Турция. Другите балкански съюзници се намесват на 5 октомври. Силите на Балканския съюз възлизат на 902 422 души и 1 800 оръдия. България мобилизира 607-хилядна армия със 1 116 оръдия, която за кратко време разбива главните турски сили в Източна Тракия и стига до Чаталджа /на 40 км. от Цариград/. Българските победи при Селиоглу, Гечкенли, Ескиполос, Петра и малко по-късно при Бунар хисар и Люле Бургас вписват светли страници в новата ни история. Значителни успехи постигат съюзниците в Македония и Албания. Воюват не само редовни армии - с тях са десетки чети на Вътрешната македоно-одринска революционна организация/ВМОРО/, които действат в тила на противника.Воюва целият български народ. Дори сънародници, изселили се отвъд океана - в САЩ и Канада, бързат да се завърнат, за да дадат своя принос в борбата с вековния поробител. Турското правителство се обръща към великите сили да посредничат за прекратяване на военните действия. Започналите в Лондон преговори за мир са прекъснати на 23 януари 1913 г. след младотурския преврат. В последвалите сражения турските въоръжени сили безуспешно атакуват българските позиции при Чаталджа. Блестящи са победите ни при Булаир и Шаркьой. Съюзниците завладяват важните крепости Янина, Одрин и Шкодра. На 17 май 1913 г. е подписан Лондонският мирен договор, според който Турция отстъпва на страните от Балканския съюз земите на запад от линията Мидия-Енос заедно с егейските острови.
24 Май 2004 17:13
Проверена истина обаче е заповедта на царя от 24 октомври да се приготви в Стара Загора царският влак с вагон № 1 за тържествени посещения и да чака по-нататъшно нареждане [476]. Фердинанд честолюбиво желаеше да постигне това, което никой български владетел не бе сполучил.
Незнайко -Браво ! Нали това и аз разказвам. Прочетох внимателно постингите. Някои детайли не ми бяха известни , но картината е такава , каквато сме я чели и в други източници : Смел и талантлив, професионално , генералитет, на който му липсва обаче елементарна политическа култура. Е- не това им е била работата, КОЙ е ЦАР и ГЛАВНОКОМАНДВАЩ ? Кой трябва да съчетае в едно , точно, военните и политическите решения ?? Ами именно Фердинанд - !!! Не оставяй с впечатлението , че ген Димитриев , Савов и другите са провалили родината си с непремерен ентусиазъм и оптимизъм ! Провалът при Чаталджа, очевидно и от твоя откъс, първо е ПОЛИТИЧЕСКИ, а тогава - военен. Провалил ни е Кобурга - с грандоманщината си , с непремереност , с нетактичност спрямо Руския император , с двуличие към съюзниците , с липсата на поемане ПОЛИТИЧЕСКАТА отговорност, с некоректното си поведение спрямо генералите - подтиквайки ги да започнат едно настъпление , обречено предварително на провал. Това което си постнал напълно илюстрира тезата ми , за което ти БЛАГОДАРЯ !
24 Май 2004 17:29
Параграфе, ето ти още нещо от отменения, но действащ по време на откриване наследството на Цар Борис Трети Закон за наследството:..............Параграф 2 За отричането от наследството
Чл. 199. Отричането от едно наследство никога не се предполага. То може да стане само в съда, в окръга на който наследството се е отворило, и се бележи в особена за това книга.
А що се отнася до отговора на нищожеството Церовски в Народното събрание, лично го гледах и слушах и изцяло беше в духа:Питащ:"Но все пак, г-н Церовски, столът на който в момента седите е дървен с хубава тапицерия." Отговорът на г-н Церовски беше от рода на:"А-а-х, мръсни комунисти, бетонни глави.." и все от тоя род супер логика и логични аргументи. Толкова беше безпомощен, неподготвен, жалък, но за сметка на това с открити гърди защитаваше имотите на Височеството. Сигурно защитавайки така самоотвержено тези имоти, вътрешно се е надявал, че най-вече защитава собствения си апартамент, придобит на цена, на каквато, който и да е българин не би закупил и външната тоалетна и в най-запустял двор в кое да е българско селце.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД