:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 253
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

"Марица-Изток" на съд за обгазяването?

"Най-вероятно ще заведем съдебно дело за обезщетение заради обгазяването на града и региона", заяви кметът на Стара Загора д-р Евгений Желев. Искът ще е към ТЕЦ-2 и 3 на "Марица-Изток" и фабрика "Брикел". Градоначалникът още не е получил официалните заключения на метеоролозите от БАН, но обяви, че след внимателния им анализ най-вероятно ще се насочат към правосъдната система. Очакваме и заключенията на специалистите от института в Щутгарт, каза кметът.

Според Националния институт по метеорология и хидрология завишаването на стойностите на серния диоксид на 2 юни и 6 август се дължи на пренос на въздушни маси от енергийния комплекс. Тогава са се наблюдавали рискови метеорологични условия, които се случвали много рядко и енергетиците нямали прибори, с които да ги предвидят.

Топлоцентралите от комплекса няма да бъдат глобявани заради двете обгазявания, каза директорката на РИОСВ-Стара Загора инж. Пенка Начева. Според нея няма основания за това, тъй като на практика не е била нарушена технологията за изгарянето на въглищата. Екоинспекцията обаче ще извърши замервания във всички централи и при нарушения ще наложи санкции.

От май досега ТЕЦ-2 плаща по 25 000 лв на месец глоба за превишаване нормата на серен диоксид. "Брикел" нямат наложена санкция, тъй като предприятието е било в профилактичен ремонт, а ТЕЦ-3 има приведени временни норми, които не са превишавани. За 2003 г. и първото полугодие на 2004 г. в община Стара Загора се влезли 160 000 лв. от санкции.
823
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД