:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 311
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

БАН обвинява учебниците за незнанието на децата

Изобилието на помагала не доведе до по-високо качество. Пишат ги учени без педагогически опит, заяви академик Юхновски
Председателят на Българската академия на науките разкритикува остро качеството на училищните учебници. Академик Юхновски потвърди оплакванията на ученици, учители и родители от стила, на който са написани помагалата.

---------

"Няма нищо чудно в липсата на интерес сред учениците към истинското знание и в стремежа им да стават началници. Всичко в учебниците, особено по природните науки, е тебеширено, неразбираемо, отблъскващо. Предлага се силно научен и съвършено изсушен език, който, вместо да подбужда любопитство, се превръща в препъникамък за интелектуалното развитие на децата", заяви председателят на БАН акад. Иван Юхновски на среща с учители от столичното 3-о СОУ "Марин Дринов". Академията, която има договор за сътрудничество с училището, го дари с научна апаратура и пособия, които да бъдат използвани в часовете.

"Немалко мои колеги и преподаватели от висшите училища по силата на странни обстоятелства се оказват автори на учебници. Невинаги обаче учебниците и на най-големите учени са полезни за децата", заяви още Юхновски. Според него е парадоксално хора без педагогическо образование и опит да се занимават с подобна дейност. "Учебниците трябва да се пишат от най-изтъкнатите ни учители. Достатъчно е висококвалифицираните учени да рецензират и консултират книгите", счита Юхновски. Необясними за малка България били и многото варианти на учебниците.

Че учебниците са неразбираеми, констатира и непредставителна анкета на екип от СУ, Съюза на българските учители и СЕМ. Това мнение се споделя от близо 20% от учениците и учителите.

Просветният министър обеща да въведе нови правила за учебникарските конкурси, така че ведомството директно да се договаря с авторските колективи и да прескочи издателствата. Но резултат още няма. А иначе в МОН също признават, че учителите трябва да участват по-активно в писането на учебници.

"Българските ученици проявяват изключителни способности именно в дисциплини, при които не е необходима особена материална база - езиците и математиката. Там, където е нужно оборудване - като химията, физиката, биологията, - интересът е слаб, в тях няма напредък", заяви още Юхновски. Според него този проблем трябва да се постави на първо място, за да може въобще да се говори за реформи.

Част от дарените от БАН експонати са от личните колекции на учени. 3-о СОУ получи уникална колекция от вкаменелости, колекция от минерали и скали, лазер, два микроскопа, карти, кашони с колби и консумативи по химия и пълната 8-томна История на България.
30
991
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
30
 Видими 
10 Декември 2004 21:55
ами те откриха Америка най-после аз чета учебниците за 8-ми клас и четвърти и какво дави кажа:отдавна спрях да се чудя кой идиот е написал това, което е много лошо и не трябва да се примирявяме, но уви--факт е че разни му там екипи гледат да вземат само паричките и да е правят на модерни, което прави учебниците освен пълни с излишни неща, но и скучни за самите ученици, а и с грешки.Всичко е много, много принизено и се учи само отгоре-отгоре, но явно това е целта--повече неграмотници и послушни полуидиоти които лесно се управляват или по-скоро манипулират
10 Декември 2004 21:59
от много години учебници прави и печата не който може, а който е на някого човек. Парите са много добри от тая работа. Смяна на министъра - смяна и на учебниците.....
10 Декември 2004 22:45
Когато се занимавах с моите деца още преди демокрацията на най-висок стил и неразбираеми бяха учебниците по история и география. Сега е още по-зле, защото един такъв учебник струва от порядъка на 15-18 лв. Аз съм учител и ми се струва скъпо да си купувам учебниците на 2-3 издателства, а не завиждам на бедните родители при тези цени. Те също си решават проблема като не ги купуват. Какъв е смисъла да се издават учебници по география и история голям формат, нали детето трябва да носи поне 6 учебника на ден, и с цветни репродукции, които оскъпяват учебниците.
Как по наше време учебниците бяха по 50-60 стр и не ходехме на частни уроци, а сега са над 100 стр и няма достатъчно задачи в тях?
Няма нужда непрекъснато да се издават нови учебници. Да се направи справка до 80г се учеше с едни и същи учебници, а след това започна с ЕСПУ безумието в българското образование. Тогава още масово се появиха деца с пропуски в правописа.
Не са виновни само учебниците а и учебните програми. Защо нашите деца, като отидат в Испания и Америка покриват знанията за 1-2 класа нагоре и там са отличници, а тук посредствени.
10 Декември 2004 23:17
Виолета, нещата не са еднозначни и ясни. Преплетени са ужасно много интереси и пари.
Проблемът идва, според мен, най-вече от това, че държавата се отдръпна от ролята си на еталон в образованието, не налага стандарти и не се интересува от развитието на кадрите. Нещо повече, държавните служители са част от мръсната игра за преразпределението на парите от учебници, помагала, компютри и пр.
Но то не може и да бъде наложен стандарт, щом образованието е поставено на търговски принцип. Разбира се, че всяка година ще се издават нови учебници. Ми помислете си, колко са децата в 1-ви клас? Дори и при това демографско състояние са не по-малко от 80-100 000. Умножете ги по 18-20 лева и ще разберете за каква игра става дума. При това безрискова, сигурна. Че колко книги в България имат тираж над 2000 копия? И на каква цена? А така родителите са изнудени, няма къде да мърдат.
За качеството на обучението... Ами по мое време за учители се готвеха онези студенти, които не можеха да се класират в по-престижните специалности. Това е самовъзпроизвеждаща се система. Доскоро тя се държеше, защото все още имаше учители от старата генерация, но вече рухва, защото те я напускат поради чисто биологични причини.
Но не бива да се винят само и единствено учителите, без да омаловажават вината им. Но как да бъде мотивиран един учител, като има деца, които има пари за закуска повече от заплатата на даскала? Как да имат респекта? Нали пред очите им е примера на бандюгите. Че като е учил толкоз, кво е прокопсал? Много важно... Кинти треа да се прават, т'ва е... Така би казал тийнейджърът... И, за съжаление, може би е прав...
А държавата си крота... Тъп народ, лесно се манипулира... Дай му хляб и зрелища и си управлявай.
Какви са й целите? Костов навремето каза, че няма да се занимаваме с високи технологии... Амо тогава за какво ни е образование? Научи ги да четат криво-ляво, да могат да сметнат данъците и толкоз... Култура? Кво е това??? Какво сме заплакали за образованието? За какво ни е? Инженери за какво са ни? Къде са заводите, къде са научните институти? Откъде пари за наука? И кому е потребна тя? Наука сама за себе си е безсмислена.
Структурата на икономиката определя и структурата на образованието. Трябват ли ти специалисти за производството, за нови технологии - тогава развивай природните и инженерните науки. Те от своя страна се нуждаят от хора, владеещи чужди езици. Здравеопазването също е важно - значи биология. Всичко друго е придатък към тази иконимика.
Залагаш ли на туризма, хвърля пари в гимназии по туризма, хотелиерството и пр.
Държавата преди всичко трябва да реши за себе си един проблем - каква държава искаме да правим. Като казвам държавата, разбират т. нар. политическа класа, защото тя се опитва да се отъждестви с това понятие. Но това тя НИКОГА няма да направи по няколко причини.
Първо, сама си забива нож. Има ли цел, голяма част от политическия боклук е моментално аут. Помислете си за такива титани на мисълта като Камен Влахов, Нейчо Неев, Божковци и пр...
Второ, тя няма необходимия интелектуален багаж.
Трето, умират много източници на доходи. Знаете ли какви пари се дават за банкети, спонсориране, че и направо подкупи, за да ви се наложи учебника, който издавате?
Така че не си правете никакви илюзии за бъдещето на образованието. Оставено без цел, то бавно умира.
11 Декември 2004 00:06
То проблема с учебниците е толкова голям заради "плурализма" в образованието - пълна дивотия особенно за учениците от основното училище. Като че ли има две таблици за умножение или Архимед и Нютон ще си променят някой от законите. Но това не стига на господа издателите и ни товарят посредством учителите (които за едната отстъпка са готови на всичко). Например във втори клас по-големи са разходите които се искат за допълнителни помагала. Те
са почти двойно, колкото учебниците и това го правят самите учители, които събират парите от децата и за едната отстъпка от издателите ходят да им ги купуват, а после дори не ги ползват.
11 Декември 2004 07:39
То многото учебници предполагаха по-голям избор, така че да се избере най-доброто за децата. Обаче стана обратното. Друго е интересно - при положение, че говорим за ОСНОВНО образование защо учебниците за 1-8 клас също са разлини? Такива дивотии пишат в нЕкои учебници, че са неразбираеми дори за специалисти в областта. Но нали се сещата кой има право да избира учебниците? Самите учители, които също са в играта - плаща им се за да оценят положително проекта на някой наш човек. И какво от това, че е неразбираем. После ще обвиним държавата и ще поскачаме за по-високи заплати. Пълна смехория.
11 Декември 2004 07:52
вайно е да има ки4 и мангизи....а! и теми по литература!....и никви тестове, 4е ше ви е.. мамата юдео - масонска и антипатриоти4на...
Ицо - президент!!!
Слави - Бойи пророк!

Редактирано от - bot на 12/12/2004 г/ 20:38:55

11 Декември 2004 08:58
Ако искате да знаете проблемът не само в учебниците, а и в учителите. 99% от тях само отбиват номера. "Като за без пари толкоз! Един кравар на село взима повече от мен..." - това са думи на бившия ми учител по математика. Каквито и да са учебниците, от учителя зависи дали чуеникът ще има интерес към предмета и ще проявавява старание или училището ще просто място за изява на простотията му.
11 Декември 2004 09:12
бах мааму!...и аз това казвам...нали съм си даскал, знам - в мен си е проблем...а?...ът?...бах тиq 4ленове!

Редактирано от - bot на 12/12/2004 г/ 20:40:23

11 Декември 2004 09:43
Не им е леко на учителите и заслужават уважение и по-добро заплащане
Нормално е и децата да получават заплата - и те работят - като ученици
11 Декември 2004 10:17
До 1979 година проблем със списването на учебниците почти нямаше. Десетилетия наред те не бяха подменяни. С намесата на Людмила Живкова§Александър Фол нещата загрубяха. Беше прокламиран принципа за всестранно развитата личност, която се нуждае от по-академично обучение. Мегаломанията тотално навлезе под формата на нови академични учебници , списвани от хора, които един ден не са държали дневник под мишница, но пък навлязли в науката по други критерии.
Е, наистина тогава станаха безплатни за децата, но пък напълно излишни. Защото ние у учителите, се принуждавахме да ги превеждаме на дечицата, да им диктуваме в тетрадките най-важното на български език, за да могат да се подготвят за следващата порция простотия в следващия урок. Тогава се появиха и частните уроци. Т.е. от тогава българския учител се превърна в преводач на титуловани малоумници. Министерството на образованието също се абонира тотално за партийно внедрени малоумници и всичко тръгна назад.
От десетина години насам малоумието не е намаляло, но пък вече се намеси бизнеса. Десетки варианти на прескъпи цветни никому непотребни книжлета заливат рафтовете на книжарничките, министерството обявява почти всеки месец конкурс, който се печели от някои си партийно поставени издателства. Родителите плащат на поразия излишна хартия, която в края на учебната година залагат в книжарниците за втора употреба, но почти неупотребени. Защото вече всички учители станахме професионални преводачи по малоумие.
Изход засега няма. И скоро не се очаква да има.
Да му мислят дечицата, защото първите експерименти отпреди 25-26 години вече създадоха родители и учители некадърни преводачи ....
11 Декември 2004 12:02
решението на скъпите учебници е ПРИНТИРАНЕ И КОПИРАНЕ НА ВСИЧКИ УЧЕБНИЦИ И ТАКА ЩЕ СИ ГИ ПОЛЗВАТ НА ДОСТА ПО НИСКА ЦЕНА! ТАЗИ ТЕНДЕНЦИЯ Е РАЗВИТА ВЕЧЕ НАЗАПАД

SU38 GO E KAZAL OSTANALOTO

takvor onik
达 可 沃 尔 奥 尼 克 保 多 利 昂
11 Декември 2004 12:57
Ех, Стругатски! Наистина учителите избират учебниците, но преди това тези учебници се одобряват от МОН. И именно тази ДЪРЖАВНА структура е натоварена със задачата УЧЕБНИЦИТЕ ДА СА РАЗБИРАЕМИ И ЯСНИ ЗА ДЕЦАТА!
И ако наистина има учители които избират учебниците според търговската отстъпка, то те нарушават заповед на министъра според която учителите не могат да осъществяват търговска дейност. Заради тази именно заповед вече отмря даването от страна на издателсвото на комисионни на учителите.
Като прибавим и политическия натиск върху образователната система.
С много неща казани от СУ 38 съм съгласен, но не мога да се съглася, че учители са станали само тези които не са могли да влязат в престижни специалности. Това общо взето е мнение на хора които не са могли да изкарат желаните от тях оценки и по този начин се опитват да си го върнат.
Обективна реалност е спадането на качеството на учителите и така ще бъде докато един работник дограмаджия взема 2-3 пъти повече от средния учител.
Както и да го умуваме, няма да се оправим докато наши авторитети недоучени хора като например Слави Трифонов.
11 Декември 2004 13:53
Ако една сграда падне, не е виновна само тухлата, а и оня, с мистрията. Учебниците се пишат от приближени умни глави, вкл. професоря в университетите, защото падат много пари; даскалската професия отдавна не е платена, респ. престижна; "образователната рИформа" е изродено дело на маняци, за които е валиден израза " кипи безсмислен труд". Далаверата с частните уроци е обществена тайна - ти пращаш децата при "свой" човек, а той пък ти връща жеста. Важното е да не даваш частни уроци на деца от твоето училище... Няма да ве казвам колко ми излязота частните уроци преди завършването и за кандидат-студентската кампания на отрочето. Да се озъбиш. Училището не стимулира жаждата за знания у децата - пишат се добри оценки срещу "сухо" или при спонсорство; децата не четат странична или допълнителна литература, даже въобще не се напъват да четат. Резултатът е ясен - измислени оценки и млади хора с крайно ниска обща култура. Юхновски в кой свят живее? И той е в кюпа - вместо да си гледа научната и педагогическата дейност се наръга като сура свинкя в политиката. Зарежи. НЕма оправия, докато не се изреже до корен стария похват в работата. Констатациите никому не помагат, за съжаление.
11 Декември 2004 15:28
Паисий, не съм казал, че са само хора, некласирани за други специалности. Но още по мое време (преди около 25 години) започна да се забелязва тази тенденция....
11 Декември 2004 17:18
Много е прав Председателят на БАН.За особено голямо съжаление той не е в състояние да промени нещата.А съществуващото положение от редица години след време ще ни направи негодни в съревнованието с развитите страни.Тъй като ползваме потенциал от миналото, учените и учениците от тези страни продължават "да дишат праха ни".
11 Декември 2004 18:47
Това е пазара бе хора. Както казват либерастите "пазара сам се регулира далеч по-добре отколкото би могла да го регулра държавата". Ако след 20 години се окаже че не са останали грамотни хора в страната значи това е пазарно.
11 Декември 2004 19:41
RumenS
11 Декември 2004 19:52
Задача, дадена на първокласник за домашна работа:
Една маса имала 4 ъгли. Отрязали единя ъгъл. Колко ъгли са останали?
След като накарах ученика да експериментира с картон и ножица той стигна до извода, че са останали 5. И получи оценка Слаб (2), отговора е 3 ъгли са останали.
Пита се:
Трябва ли същия експеримент да се проведе и на учителя или въпроса да се отнесе направо до експертите в Министерството ?
....
Това е отвратително!
Учителят би отговорил, че се съобразява с учебната програма и с нейните изисквания. Следователно, обърнете се към МОН, защото то изготвя въпросната програма. Т. е. учителят ще си "измие ръцете".
С такава задача ако детето трябва да се научи да смята правилно (4-3=?), то трябва да мисли и нелогично! На какво се учат децата ни?! Кои са тия "кадърници", измислили подобен абсурд?
12 Декември 2004 01:33
Просто пуснете една снимка на Юхновски и ще видите що за човек управлява БАН - много прилича на Янукевич - проруския кандидат за президент на Украйна.
Все още хора с вид на партийни секретари и такъв манталитет управляват БАН.
12 Декември 2004 02:14
Все си мисля, че учебниците за деца от пети клас трябва да се пишат от учители за пети клас! Огромно уважение към професорите по една или друга наука, но те не знаят как се учат деца! Моят син е ученик в едно албанско училище и има проблеми с преводите от албански на английски и от там на български. Поне половината от материала вече го е учил в България, но новата терминология го затруднява. Така е и с учебниците в нашата родина - всеки "творчески колектив" налага термини, които никой не познава. Вече се примирих, че въглеродният двуокис е "карбон диоксид", а кислородът е "оксиген", но как да обясня на сина ми, че терминологията не променя същността на явленията?
12 Декември 2004 07:38
До колкото си спомням, в по-старите учебници в авторския колектив имаше поне по един със звание "Народен учител" или "Заслужил учител", което ще рече учител с дългогодишен опит и на почит всред колегите си. Сега не зная има ли такива звания, раздават ли се или има само "звания"- "Набеден учител".
Спомням си също, че някои учители(например моят по френски) не спази поредноста на изложения в учебника материал, а ни го преподаде по своя схема-"Кондисионел презант" ни го преподаде по-рано от предвиденото.
Според мен вината е не само в пишещите учебниците, но и в тия, които ги утвърждават и допускат до печат!
Някой по-горе се изцепи, че "това е пазара"! Пазара е, когато няколко колектива издадат различни учебници за един и същи клас, когато учителите ги прегледат и САМИ преценят по кой от няколкото учебника ще преподават и в последствие взависимост от търсенето на този или онзи учебник, СОБСТВЕНИЦИТЕ НА КНИЖАРНИЦИ да определят бройката на преиздаването им чрез заявки към издателствата, а не МОН!
Друго много важно нещо, което наблюдавам тук, в Израел: През юни-юли собствениците на книжарници масово изкупуват ползвани учебници от учениците и родителите на около половината от първоначалната им цена и после ги предлагат взависимост от това колко са здрави и запазени до 75% от началната цена! Така се спестяват и пари на родителите и излишно печатане на нови учебници![/blue] [/size=2]

Редактирано от - bot на 12/12/2004 г/ 20:40:47

12 Декември 2004 10:59
ами че не обвиняваите само ами и направете нещо
12 Декември 2004 11:57
Учителите не са в състояние да направят обективна оценка нито на учебниците, нито в последствие да поставят такива на учениците си, защото те са пазарно заинтересовани сега в момента. А обективната оценка в случая с образованието (резулат от което не се получава за един ден) изисква да има и стратегически интерес, т.е. планиране за 20 години напред. Кой го интересува това когато има нужда от пари сега.
12 Декември 2004 14:12
Наи-сетне някои да се сети...Ами то ако така вси4ко откриваме бавно...бавно...бавно... [имг]хттп://форум.скъцоде.цом/имг/ангръфи ре.гиф[/имг] [имг]хттп://форум.скъцоде.цом/имг/и_цръ.г иф[/имг] [имг]хттп://форум.скъцоде.цом/имг/и_цръ.г иф[/имг] [имг]хттп://форум.скъцоде.цом/имг/и_цръ.г иф[/имг] [имг]хттп://форум.скъцоде.цом/имг/ангръфи ре.гиф[/имг] :мад: [имг]хттп://форум.скъцоде.цом/имг/и_дисбе лиеф.гиф[/имг]

Редактирано от - bot на 12/12/2004 г/ 20:41:03

12 Декември 2004 14:19
Абсолютно верен извод на Юхновски!
Именно учители или по-скоро екипи от учители трябва да пишат учебниците - за да бъдат те не просто разбираеми, но и интересни най-вече, за децата!
.........
Разбира се, с това не се изчерпват проблемите на българското училище - не са наред нещата и при самите учители и тяхното отношение към работата им, не са наред нещата и със самата система на обучение изискваща не мислене, а просто зазубряне и рецитиране на уроците. Има и други неща!
Но решаването на проблема с неразбираемите учебници ще бъде крачка напред, все пак![/b]

Редактирано от - bot на 12/12/2004 г/ 20:41:19

12 Декември 2004 16:20
Су38,
Сгугню,
12 Декември 2004 16:34
Su- 38
Отвартителен бизнес с едно най - съкровените неща на българина- образованието на децата му. Това откровено изнудване (рекет) се прави от институцията (МОН) , която трябва да сложи ред . Правителствата се сменят , но държавата си остава най -големия рекетьор в лицето на държавните чиновници.
12 Декември 2004 17:03
Трябва се върнат учебниците от преди 30 години. Погледнете учебниците по математика за гимназиите написани от Академик Никола Обрешков и ще разберете защо у нас е имало и ще има добри математици.
12 Декември 2004 20:15
Ами това е резултат от либералната пазарна икономика - всичко е разрешено, щом единственият критерий за успех е печалбата. Какво друго да се очаква? И със здравеопазването е същият проблем...
Трябва веднъж завинаги да се разбере, че пазарът не е панацея и че има неща, които не се купуват с пари, дори не с много пари...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД