:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 362
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Дойчебанк: Доларът ще е световна валута поне до 2020 г.

Американският долар ще остане доминираща световна валута до края на 2020 г. Това смятат анализатори на Дойчебанк под ръководството на известния изследовател в тази област Норбърт Валтер, цитиран от руския в. "Правда". Тяхното изследване се основава на анализ на икономическата ситуация в 34 страни. Според тях светът не може да функционира добре без долара. Финансовите експерти прогнозират, че светът ще си остане еднополюсен, където ще има само една свръхдържава - САЩ, чийто БВП ще достигне сумата $17-18 трилиона.

В същото време с голяма доза сигурност може да се твърди, че към 2020 г. сериозна конкуренция за долара ще дойде от страна на китайския юан. Аналитиците на Дойчебанк са убедени, че след 15 г. Китай и Индия ще заемат място сред трите водещи световни държави. В частност Китай ще заеме нишата на "световния събирателен цех" и ще се превърне във втората по значимост супердържава. Третото място ще е за Индия. Зa това обаче на Делхи ще се наложи да провежда по-агресивни реформи, отбелязват от Дойчебанк.

Ролята на обединена Европа и по-нататък ще се понижава, се казва в изследването. Даже нещо повече, икономиките на някои страни на съюза, включително Франция и Германия, окончателно ще загубят своите силни позиции в света. Темповете на развитие на Испания и Ирландия ще изпреварят другите европейски страни заради либералните им пазари. За това ще им помогнат и благоприятният демографски ръст и балансираната имиграционна политика.

Изследването на Дойчебанк е в противоречие с прогнозата на известния европейски аналитичен център Goldman Sachs и доклада на неговия главен икономист Джим О'Нийл, който предсказа падане на долара спрямо еврото. Според О'Нийл към 2050 г. Русия ще изпревари икономиките на Италия и Германия, а по БВП - Франция и Великобритания. Той смята, че към този период четири развиващи се страни - Китай, Бразилия, Русия и Индия, ще се превърнат в най-големите индустриални държави в света. Китай ще изпревари САЩ още по-рано, през 2040 г., прогнозира експертът.
8
1038
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
30 Август 2005 00:31
На мен по ми хареса втората прогноза
в която се говори и за Бразилия.
Бразилия е най-голямата икономока в Латинска америка
170 милиона народ, нефт, злато, фармацефтична индустрия , природни ресурси
сравними само с Русия, правилна социална политика бореща се
със бедноста и неграмотноста. Има всички изгледи да
успеят. Стискам им палци. А на американците може
да се наложи да играят ролята на полюс в двуполюсна Америка
30 Август 2005 00:33
Когато Западът преяде и затлъстее, винаги се намира някой от Изтока, който да му види сметката. После играта започва отначало. Така че да погледнем на Изток, докато не е станало късно...
30 Август 2005 00:56
Дойчебанк: Доларът ще е световна валута поне до 2020 г.
Така ли решиха ционистките маймуни? Да създадат няколко световни глобализирани (разбирай със смешани народи, които не знаят ни миналото си нито бъдещето си) сили с неграмотно и тъпо население та да могат лесно да го манипулират както си искат...
Тоя Оруел като че ли всичко е познал
30 Август 2005 01:13
Това си е чисто поръчкова статия, една прогноза, която в първата си част е съвсем безпочвена. На някои хора им е много приятно да препечатват такива материяли. Това се казва селективна дезинформация. Истината е съвсем друга. Щатският долар няма материялно покритие. Количеството на зелените банкноти, което циркулира в света е далеч по-голямо от тяхното материялно покритие. Само на Китай и Япония, на всяка една от тях Щатите дължат по 500 милиарда долара. Щатите са най- задлъжнялата страна за всички времена. Известно е , че ако тези две страни предявят както някога Де Гол да бъдат осребрени парите им, Щатската финансова система ще рухне. Явно има интереси, които смятат , че моментът за това още не е дошъл.
30 Август 2005 04:29
Защо е безпочвена, ами защото на друго място пише съвсем други неща. http://www.monde-diplomatique.fr/2005/03/ WARDE/11964
mars 2005 (м. март) Срещу Еврото < изключителни привилегии" на американския долар. Face à l’euro, le « privilè ge exorbitant » du billet vert
Съдбата на долара се играе в ПЕКИН (Le sort du dollar se joue à Pé kin)




30 Август 2005 05:48
не съм с особени симпатии към америката, но еврото има още много, много хляб да яде.
Много е хубаво да бачкаш 35 часа седмично и да имаш 30 дневна годишна отпуска, ако има кой да плаща. Само че няма - и франсетата и други стари европейски държави се принуждават да се пълнят нови имигранти за да има кой да върши черната работа, да се грижи за прираста и да отработва пенсиите.
Обаче... Системата за изпиване на мозъци от бач и за приемане/асимилиране на нови имигранти е най-изпипана в САЩ. Е... има малко толериране на черното и белия траш, но без хич не може. Докато стара европа си остава континент с тесногръди буржоазни душици - ксенофоби. А за бизнеса това не е добре.
Да не говорим и за това че САЩ се пълнят с хора от цял свят - и индийци, и източноевропейци, и мехикано бачкат, че пушек се дига. (като махнем мехиканото от форума, ма той е с бг произход), а някои в френски квартали не можеш да разберешщ къде се намораш. защото само арабухи се моткат наоколо, дето не знаят кьорав френски. А арабухите и афиканците за работа не стават.

С други думи, няма кой да бачка, за да вдигне европа и еврото на крака.
А китай... китай ше бъде фабрика на света до момента до който китайците разберат че ориза е гарнитура, а не ядене. От там нататък такъв фойеверк ще пада с КПП начело, че свят ще ни се извие.
30 Август 2005 08:19
...дебел човек трудно тича...
30 Август 2005 08:38
Обръщайте доларите в юани, пичове !
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД