:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,922,203
Активни 504
Страници 5,105
За един ден 1,302,066
Правосъдният министър загърбва препоръки на Съвета на Европа

Теодосий избира сам съдии за Страсбург

Въпреки изискването за публичност на кандидатурите, управляващите държат имената в тайна
Елена Енчева, Десислава Стоянова



Все още правосъдният министър Теодосий Симеонов самичък си е написал предложение за съдии в Страсбург от името на България, научи "Сега". Той издигнал 3 кандидатури. Наред с досегашния съдия Снежана Ботушарова е посочил две юристки от Велико Търново и Монтана, които според специалисти са абсолютно неизбираеми.

България е получила писмо от Съвета на Европа за предстоящия избор на съдии на 31 октомври м.г. В него се препоръчва да се огласят кандидатурите и след публично обсъждане да се изберат тримата най-добри професионалисти. Изрично изискване е кандидатурите да са равностойни и правителството да не посочва фаворит.

Симеонов обаче напълно е пренебрегнал препоръките. Той пратил писма до шефовете на върховните съдилища, до главния прокурор и до председателя на КС чак в края на декември. В началото на януари магистратите го потърсили, за да се уговорят за обсъждането на кандидатурите, но им било отговорено, че те вече са определени.

Осведомени твърдят, че Тедосий е пренебрегнал и правителството като изпратил предложенията си направо в Страсбург.

Вчера никой в София не се нае да каже имената на кандидатите. От правителствения пресцентър съобщиха само, че в края на миналата седмица правосъдното министерство е внесло предложенията си в Министерски съвет и предстои те да бъдат гласувани този или най-късно следващия четвъртък. Ще разберете имената чак след като излезе решението на правителството, заявиха пък от правосъдния пресцентър и препоръчаха информация да се търси от МВнР. От Външно обаче също не казаха кои са кандидатите.

На 15 януари срокът за внасяне на предложенията за избор на нови съдии е изтекъл, научи пратеникът на "Сега" в Страсбург от председателя на Европейския съд за правата на човека Луциус Вилдхабер. От Външно министерство в София пък заявиха, че срокът е до 9 февруари.

До 9 февруари Комитетът на министрите на Съвета на Европа трябва да прегледа кандидатурите и да ги прати за мнение в Юридическата комисия на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), обясни обаче Вилдхабер. След това работна група на комисията трябва да препита кандидатите и да ги докладва на ПАСЕ, която да избере съдии на пролетната си сесия в края на април.

"Не е катастрофа, че е изпуснат срокът", каза за "Сега" секретарят на Юридическата комисия Аларад Плат. "По-важни са качествата на кандидатите." Той обясни, че няма ограничения в мандатите на съдиите, което означава, че Ботушарова може да бъде преизбирана неограничен брой пъти.

Мандатът на Ботушарова изтича на 31 октомври 2001 г. Преди 3 години тя отиде в Страсбург след скандално проваляне на българските кандидатури при първото им внасяне в Съвета на Европа. В България тогава имаше сериозни възражения срещу кандидатурата й, защото дотогава тя нямаше съдийски стаж.
632
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД