:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 282
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ЗДРАВНИ СЪВЕТИ

За работохолиците службата е заместител на любовта

Ако се усложни, зависимостта може да доведе до потиснатост и депресия
Снимка: Александър Михайлов
Хората от всички епохи винаги са разчитали на труда, на работенето и винаги са гледали на безделието като на най-мъчително бреме. Някои мислители са повече от критични към мързела. Фрази от рода на "Който не е способен да работи по шестнайсет часа в денонощие, той не е имал право да се роди и трябва да бъде отстранен от живота като узурпатор на битието", дълго време са били основополагащи в отношенията между хората. Оказва се, че стремежът към работене не е нито толкова сериозна, нито толкова невинна диагноза, а още по-малко пък - еднозначна.

------

"Работохолизмът е вид зависимост и трябва да се различава от общата културна нагласа за работенето сред дадена нация", казва д-р Евгени Генчев, председател на Българската асоциация по психотерапия и психологично консултиране. От медицинска гледна точка този феномен не е нито болест, нито клинична диагноза. Като форма на зависимост, той има някои признаци, които го приближават до другите видове зависимости - алкохолизма, наркоманията, хазарта, а в последните години и от Интернет.



"Да имаш зависимост означава да не можеш без нещо,



то да има особен смисъл за теб и да запълва някаква съществена твоя нужда", казва д-р Генчев. Чрез работата работохолиците осмислят живота си и не могат да си го представят без нея. Тя задоволява техни основни жизнени потребности, но свързани не с храненето и парите, а с реализацията и доставянето на удоволствие.

За първообраз на зависимостта специалистите често посочват зависимостта на детето от майката. Тази зависимост възниква не само защото майката го командва, но и защото към нея са насочени желанията на детето.

"Работохолизмът обикновено е опит за решение на някакъв проблем на личността, т. е. когато човек не може да намери друг начин, по който да си достави смисъл и удоволствие в живота", казва д-р Генчев. Затова се счита, че работата се явява заместител на любовта. Когато човек не може да я намери по друг начин, той открива неин заместител в някоя от формите на зависимост - работа, наркотици, Интернет. "Проблемът е, че в тези случаи



любовта е нарушена,



защото не може да бъде сексуална, т. е. споделена с партньор", обяснява още психотерапевтът.

Много е трудно да се диагностицира кога точно човек е преминал поносимата граница на работохолизма. Според д-р Генчев не трябва да се опитваме да помагаме на работохолиците, ако те не се оплакват от това. А оплаквания най-често се появяват, когато човек достигне до т. нар. "синдром на изпепеляване". Той се получава не само при работохолици, но и при хора, на които им се налага по задължение да работят прекалено много. Част от симптомите на този синдром са физиологични - нарушения на съня, повишена нервност, изпотяване, чувство на студ или горещина, сърцебиене. "Големият психически проблем обаче е



появата на потиснатост,



депресия, затваряне и нежелание да се общува заради претоварването с работа. Тази потиснатост идва от това, че работата е свързана с много напрегнато общуване с хора, в което има състезателност, продължаваща ежедневно с месеци и години", обяснява д-р Генчев.

"Синдромът на изпепеляването" се среща по-често при хора, които се занимават с мисловна работа и с общуване с други хора, а не с физическа работа. "По принцип психическите проблеми се срещат по-често при по-интелигентните хора", допълва специалистът. "Хората, които по-малко са развили психиката си, са по-защитени, защото отношенията им са по-ясни и по-слабо усложнени", казва Генчев.

Когато работохолизмът достигне до фазата "синдром на изпепеляването", тогава се препоръчва помощ от специалист. В такъв случай човекът трябва да въведе в режима си занимания, които го вадят от непрекъснатото натоварване. Подходяща е спортната активност, когато човек отделя време само за себе си и си почива от общуването и работните контакти. В противен случай работохолизмът може да прерасне в по-сериозна форма на зависимост като алкохолизъм или наркомания. "Обикновено обаче работохолиците доста добре са заместили истинските си нужди с работа и затова повечето не пият", казва още д-р Генчев.

"Ако изобщо се превърне в проблем, работохолизмът може да бъде само симптом. А симптомите са опит за справяне с нещо, което не е наред в нас, те не са болестта. Често пъти да премахнеш симптомите, означава да премахнеш защитата на човека. Онова, което трябва да премахнем, е болестта", припомня психотерапевтът.

----

Каре



ПРОИЗХОД

Не се знае дали хората днес работят много повече от хората в миналото, но психолозите твърдят, че работохолизмът е рожба на последните 20 години. "Той е западен феномен и в него изпъква стремежът на американското общество към отбелязване на все по-големи постижения в работата", разказва д-р Евгени Генчев. Според него този факт не пречи на един друг - че най-работливите хора на света са китайците. В Източния свят обаче мотивите за това непрекъснато работене са по-различни - свързани са със старата патриархална култура, която е изградена върху работенето над земята от сутрин до вечер. "Трябва да се прави разлика в мотивите - да работиш много, защото това ти е необходимо за оцеляването, или защото осмисляш живота си чрез работата", отбелязва д-р Генчев. Той дава пример с българи в САЩ, които отказват да се подчинят на американската лудост да се мисли за все повече работа с все по-голям доход и се преориентират към работа с по-нисъко заплащане.
 
Някои хора пред истинската реалност предпочитат виртуалната.
 
Хазартът също може да се превърне в зависимост. Това означава, че е симптом за психологически проблем.
1
3770
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
05 Март 2005 05:15
"Той дава пример с българи в САЩ, които отказват да се подчинят на американската лудост да се мисли за все повече работа с все по-голям доход и се преориентират към работа с по-нисъко заплащане" . И аз познавам много такива. В крайна сметка, като се скапеш от чанч, не е ли все едно дали ще заспиш пред 21 " телевизор или пред 51" ?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД