:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 308
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Външният министър Бартошевски пръв се записа за лов на доносници

Поляците отварят досиетата на ДС

Специален архивен център ще обслужва желаещите да надникнат в миналото
Полският външен министър Владислав Бартошевски стана първият поляк, подал заявление, за да прочете досието си в бившата държавна сигурност, съобщиха информационните агенции. Сред 20-те поляци, които се очаква първи да получат достъп до архивите на комунистическите тайни служби, е и Ян Новак-Йежорански, участник в антифашистката съпротива и дългогодишен директор на радио "Свободна Европа".

Поляците дълго спориха дали да отворят досиетата, тъй като имаше опасения, че непълната документация и евентуалната дезинформация за доносниците на тайните служби може да опетнят невинни хора. Президентът Александър Квашневски, бивш комунист, наложи вето на закона за досиетата, но парламентът преодоля ветото през 1999 г. Специално създаден архивен център ще даде възможност на жертви на комунистическите репресии да научат имената на хората, доносничели срещу тях.

"Имам пълното право да знам", заяви 78-годишният Бартошевски, който е оцелял в нацистки концлагер, а по-късно е хвърлен в затвора от комунистическата власт. Той каза, че няма да предприема действия срещу доносниците. "Достатъчно е, че те знаят, че аз знам", каза полският външен министър.
260
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД