:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,922,039
Активни 482
Страници 4,941
За един ден 1,302,066
Кариера

Невена Андонова мечтаела да стане балерина

Програмната шефка на БНТ описва себе си като човек, който винаги се изплъзва и не се вписва лесно в групи
Снимка: Петър Ганев
--------------------

Невена Андонова оглави програмата на БНТ на 5 март. В миналото тя се прочу с ролята си на малката Мария от филма "Козият рог", чийто режисьор е нейният баща Методи Андонов. Много по-късно порасналата Невена Андонова стана част от екипа на "Панорама", където правеше редовната си рубрика "Търси се".

--------------------

Програмната шефка на БНТ не е особено склонна да дава интервюта и да разкрива подробности от личния си живот. За себе си казва, че е изключително изплъзваща се фигура и дори близките й смятали, че е студенокръвно създание. Това е от зодията ми, обяснява Невена Андонова. Тя е родена на 1 март 1965 и затова е Риба, а асцедентът й е Скорпион. По китайския зодиак пък е Змия.

Разказва, че детството й е свързано с много силни изживявания,



вследствие на които пораснала доста бързо



Невенка е едва 3-годишна, когато заедно с по-голямата си сестра Милена участва във филма на баща си "Бялата стая". Най-голяма слава обаче й носи участието в "Козият рог". Филмът е сниман, когато сегашната шефка в БНТ е на 6 години. Тя смята, че участието в тази продукция завинаги я свързва с баща й, който умира три години по-късно. Покрай филма и баща ми отрано научих какво е истинска популярност и затова гледам доста презрително на огромното количество звезди и хората, към които се прилагат названия като мега, супер, култов, хипер, харизматичен, казва Невена. Според нея чрез множеството псевдозвезди българинът запълва липси и се опитва да се почувства като част от света. Разбира се, че има слава, която не загива заедно с човека, продължава тя разсъжденията си. И обяснява, че точно по тази причина нищо не е в състояние да я разклати, да я накара да изгуби представа за себе си и за хората, за това кой колко струва и кой къде се намира в йерархията и в човешката памет.

По всичко личи, че един от тези, които тя поставя на най-високото място в човешката йерархия, е баща й. Въпреки това не е редно да се прави сравнение между него и други творци, защото във всички времена и всички страни той би бил някакво изключение, смята тв шефката. Хората винаги са ме свързвали по някакъв начин с баща ми, но това никога не ми е тежало, нито е повлияло с нещо на биографията ми, разказва Невена Андонова.

Тя никога не си е представяла, че ще е програмен директор на БНТ. Като малка, когато била доста пълничка, искала да стане балерина. Като по-голяма никога не е имала целенасочени мечти, нито пък е предполагала, че ще се захване с нещо толкова видимо като журналистиката.



Очевидно времето има пръст в моя избор,



заключава Невена. Тя е завършила българска филология и история на културата. Дипломирането й през 1990 г. съвпада с прелома в държавата, а тя по стечение на обстоятелствата била доста добре ориентирана за ситуацията в последната година и половина преди 10 ноември - вторият съпруг на майка й е един от най-добрите български актьори Петър Слабаков, който беше един от основателите на СДС. Именно покрай него Невена станала неволен свидетел на процесите, които предшествали и последвали промяната. Тя следяла отвътре бурните политически събития и съвсем случайно направила интервю с хора около Слабака, както нарича актьора. Първата й журналистическа изява пък забелязал отдавнашният й приятел Иван Рачев. Той сега е говорител на Специализираната следствена служба, но тогава бил в екипа на вече несъществуващия вестник "1000 дни". Поканил я да се пробва като репортер и Невена Андонова била назначена във вестника.

През 1992 г. Нери Терзиева като шеф на Ефир 2 я кани да води предаването "Шок". И така Невена Андонова започва да работи едновременно и на двете места, но след това обстоятелствата я принудили да напусне и БНТ, и "1000 дни". Тогава бившият й колега от вестника Юри Лазаров пък я привлякъл в "Стандарт" и така журналистката започнала да пише за политика. Изявите й забелязал известният с усета си към младите таланти Иван Гарелов и през 1994 г. й дал възможност да работи като външен автор за "Панорама". Невена сама дала идеята за рубриката "Търси се", с която се наложи на екрана, и така от 1995 г. изцяло се отдава на работата в БНТ.

Тя обяснява успеха си в обзорната рубрика с факта, че чистото репортерстване не й е по вкуса. "Мен не ме интересува само репортажния, кулоарен поглед към политиката, винаги търся подтекста, скритите връзки в явленията, произхода на проблемите и аналогията между различни ситуации, обяснява логиката си Невена Андонова. Винаги искам да си изясня нещата и да ги разбера, а не да ги заклеймявам, и в живота съм такава."

Тя обаче уточнява, че не обича да се задържа дълго на едно място, защото винаги след втората година започва да чувства, че само тъпче, без да се развива. Така обяснява решението си да напусне екипа на "Панорама" и да приеме поканата на Валя Ахчиева да оглави културата в БНТ.

Тогава, без да съм го планирала, се завърнах в средата, в която съм отраснала и в която се чувствам добре, разказва Невена Андонова. Майка й е актрисата Цветана Гълъбова, която била сред звездите на Бургаския театър от най-добрите му времена. Но аз никога не съм си мечтала да ставам актриса, защото прекалено добре знам какво значи да живееш с театъра, което има своите добри страни, но мен не ме привлича, признава журналистката.

Заради началническата длъжност на Невена по-голямата й сестра Милена, която е режисьор, напуснала БНТ. Като шеф на "Култура" аз подписвах договорите на операторите и режисьорите и не искахме хората да ни обвинят в шуробаджанащина, обяснява програмната директорка.

Тя обаче е благодарна на колегите си, защото приели новото й повишение спокойно, и се надява да проявят разбиране, когато започне да променя програмата и да сваля някои предавания в името на по-добрата телевизия. Виждам голямо предизвикателство в сегашната си длъжност и се надявам да имам достатъчно време, за да свърша добре работата си, заявява наследничката на Светла Петрова. Тя обаче не крие, че напоследък е атакувана от доста хора, които идват да ходатайстват за водещи и за предавания. Аз обаче не решавам нищо сама, БНТ има Програмен съвет и Управителен съвет, където се обсъждат всички идеи, обяснява тв шефката.

Невена Андонова няма точен отговор на въпроса



как се става програмен директор



Аз просто си вършех работата и се стараех да го правя добре, обобщава тя кариерата си.

Невена Андонова признава, че възпитавана в свобода, но никога не е прекалявала. Бурната младост не я е подминала. Случвало й се е да си вземе багажа и да замине за месец на море, без да пита никого. Майка й пък никога не знаела точно в кой клас е. Харесва й, че никога не е била мамино детенце. Но въпреки това била добра ученичка, много обичала литературата и от малка четяла български автори.

Сега продължава да се развлича с четене. Сред любимите й автори са Селинджър и Удхаус. Невена Андонова казва още за себе си, че е киноманиак и не може да изброи любимите си актьори и филми. Обича да гледа видео и е почитател на американското кино. С удоволствие също и готви.

Професията ме прави доста публична, а аз искам да предпазя от показ най-близките си, твърди Невена Андонова. Тя държи да запази една територия, която да е изцяло лична. Затова много трудно дава интервюта. Съвсем доскоро самата аз в "Суматоха" вземах интервюта, а човек, който прави това, не бива да минава от другата страна, смята авторката на културното предаване. Човек трябва да е прочут с работата си, а не с интервютата, които дава, казва Невена Андонова.

Работата напоследък напълно я е завладяла и почти няма време за приятелите си, сред които на първо място поставя журналистките Олга Лозанова и Камелия Станчева. Голяма част от близките й пък са в чужбина. Времето ме раздели с много хора, но аз никога не съм искала да емигрирам, казва Невена Андонова. Тя съжалява, че няма възможност да пътува като много хора на Запад, но напълно отхвърля варианта да стане никой и да започне от нулата като разносвач на пици, както са направили много от познатите й. Но не защото е живяла във финансов комфорт, а просто защото не е човек, който лесно се вписва в групи.
8589
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД