:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 227
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Интервю

Славомир Цанков: Целта е Симеон Втори да бъде цар!

Трябва да се създаде движение, с което царица Маргарита също да влезе в политиката, твърди лидерът на "Национално обединение за цар Симеон Втори"
Снимка: Борислав Николов
Визитка:

Роден е в Плевен през 1949 г. Завършил е СУ "Св. Климент Охридски", специалност география и история. Дядо му Ламби Цанков е имал лична канцелария при царя. Преди 1944 г царят и царицата няколко пъти го посещавали в дома му.

До 1989 г. е бил преподавател по история и география. Ръководил е летищен център. През 1989-90 г се включва в неформалната организация НДЗПЧ на Илия Минев. С Любомир Собаджиев създава Комитет 273. Участва в протестите на дисиденти срещу възродителния процес. Смята се за един от създателите на СДС. Създава "Ера-3" през 1990 г. Сега е един от лидерите на регистрираната коалиция "Национално обединение за цар Симеон Втори".



- Г-н Цанков, защо избрахте такова име на вашата коалиция?

- Това е коалицията "Обединение за царя", която на миналите парламентарни избори получи 1%, а на местните - към 2%. Ние представляваме шестата сила в страната, а това никой не го споменава. Просто извършихме едно осъвременяване на името.

Ние се постарахме да върнем донякъде самоуважението на българина. Какво имам предвид? Имам предвид, че редица хора или предадоха, или продадоха своите идеи, направиха цели пътеки към Мадрид и т.н.. Все повече и повече това показваше една черта на българина - че той е роден само да скланя глава. Тези образи, които се представяха постоянно в пресата и по телевизията, от една страна унизяваха българина, а от друга страна правеха лоша услуга и на Негово Величество Симеон Втори.



---------------

Нашето дръзко появяване на политическата сцена по този начин целеше да даде пример за самоуважение, което трябва да има българинът. И тъй като по наша информация екипите на Симеон Втори са слаби, ние направихме една предварителна база, с която той да има шанс да участва на изборите. Бяхме готови даже да се оттеглим като ръководители и да дадем право напред да минат други хора, хора от листите...

-----------------



- Преди изборите на 97-а година вие имахте ли контакти с царя?

- Нашият представител Иван Маринчевски е личен приятел на царя. Чрез него ние имахме одобрението му. Лично аз не съм искал никога личен контакт със Симеон Втори.

- Защо?

- Просто пътят, по който се стига до Симеон Втори, минава през хора, които аз не познавам. Не обичам по този начин да действам. Чрез Съюз "Справедливост", които са също монархическа организация, поканихме царица Маргарита да ни гостува. Тя дойде в нашия офис по време на местните избори, уважи ни и така се получи необходимата контактна връзка...

- Как мина разговорът с царица Маргарита?

- Тук имаше много картини на различни художници. Подарихме й няколко картини. Нямаше нищо по-специално. Не сме засягали политика. Тя остана около час и нещо... Направи ми впечатление като една изключително интелигентна жена, която се отличава с почтеност и скромност. Даже смятам, че тя под някаква форма би трябвало да влезе в политиката на страната. Аз бих заложил на едно "Движение за царица Маргарита"...

Но когато говорим за Симеон Втори, имам предвид, че тук се касае за две величини. Едната величина е народът, а другата величина е самото присъствие на цар Симеон Втори като личност в България. Ако се гледа само едната величина, това би било грешка. Винаги съм се водил от мисълта, че една силна личност е не само водач, но и изпълнител на волята на хората.

- Каква е разликата всъщност между Национално движение симеон II и вашата коалиция?



---------------

- Първо, при нас присъстват християнски свещеници и християнски партии, а православието е в основата на народностната психология от векове насам. Второ, ние имаме ясна и точна позиция за наличието на цар като "цар" и за начилието на монархия като "монархия". Не говоря за монархия от стар тип. Вземайки пример от европейските държави, които се развиват много добре, ние смятаме, че България може да тръгне по пътя на една съвременна монархия.

---------------



- Но в изборния ден хората може да объркат вашата бюлетина и тази на царя.

- Аз имах преди няколко дни един много интересен разговор с хора от обкръжението на царя. Те смятат, че ние сме по-силни от тях. Смятат, че начинът, по който сме минали на предишните избори, е показал на западните среди и особено на САЩ, където всичко се отчита, както те се изразиха, в черно и бяло, няколко неща: Че ние сме се справили много по-добре отколкото екипите около Симеон Втори. Че ние сме кадърни, усещаме ситуацията и знаем как да се справим с нея. И че в тези западни среди, от които зависи политиката към България, ще се следят оценките, които аз бих направил за тяхната организация.

- Но вие може да попречите на царското движение. Вероятно ще им отнемете от гласовете, тъй като хората може да объркат бюлетините.

- Искам да попитам: Защо Негово Величество не реагира срещу нас заради името си? Не ви ли направи впечатление това?

- Защо не обжалва според вас?

- А можеше да го направи и нещата щяха да се развият по друг начин. Може би той има нещо предвид.

- Дали е вярна версията, която се мярна в печата, че е имал предвид вашата партия като "резервна"?

- В разговора онзи ден ми съобщиха, че когато са го попитали защо не се е спрял на нас, той е отговорил, че не е получил от нас писмо, в което да го каним за ръководител. Истината е, че един ден преди неговото изявление ние изпратихме такова писмо, но то не е пристигнало.

- Тръгнаха приказки, че някой е платил, за да се създадат двойници на НД Симеон II.

- Не. Никой не плаща. На нас никой не е дал една стотинка за нищо от 10 години насам. Това мога да ви се закълна!

- Хората от обкръжението на царя не се ли притесняват, че ще има бюлетина с почти същото име?

- Видях, че този въпрос не ги тревожи толкова. По-скоро ги тревожи какви ще са нашите оценки за тяхното движение.

- Тайна ли е с кого точно разговаряхте?

- Това са хора директно около царя и от имиграцията.

- А какво е отношението ви към третата формация с името на Симеон Втори на Иван Георгиев?

- Направи ми впечатление, че те не й обръщат внимание. Тя не ги интересува.

- Познавате ли се с г-жа Драганова и г-н Пейков?

- Не.

- Вие колко процента ще вземете на тези избори?

- Който се наеме да направи прогнози, ще направи голяма грешка. Смятам, че такива измислени движения като ВМРО и Гергьовден, колкото и да ги бутат напред в медиите, няма да имат успех.

- Вярно ли е, че монархическите организации и другите партии, зад които царят не застана, са обидени?

- Вижте, Негово Величество Симеон Втори е умен мъж, умен политик.



-------------------

Той целеше да не засегне отделните монархически формации, които бяха вложили много труд за неговата кауза. Ако той бе посочил една точно определена монархическа формация, по този начин би ударил всички останали. Доколкото разбирам сега от тези разговори, затова той е избрал другата схема, която не знам дали е толкова удачна.

Но ако по някакъв начин се поставя на мястото на Негово Величество, той е изправен пред два избора - първият избор е да задоволи интересите на всички тези партии, но това да бъде за сметка на обществото. Или първо да задоволи интересите на хората и след това да погледне към многото монархически сили, които са действали досега в страната.

--------------



Това не е неблагодарност. Той просто прави избор в името на хората - първо да въведе идеята. Защото те се изпокараха още когато отидоха при него. Което вече говори каква е ситуацията в страната. Така че, мисля, че той го е преценил добре.

- А какво да правят тези партии сега?

- Аз смятам, че трябва да продължават смело към тази идея - всеки по своите пътища. Просто това е демокрацията. Ще ви дам пример със СДС-то. Когато го създадохме - с Желю Желев, Георги Спасов и още пет човека в мазето на института, това беше един сбор от постоянни идеи. То беше като пролетта - имаше свежест, даваха се всякакви идеи, но в крайна сметка се вървеше към целта. Така трябва да бъде и в тези монархически партии - да вървят в общата посока за промяна в страната.

- Защо те не могат да се обединят?

- Много хора изчерпаха своите сили и започнаха да правят грешки. Не могат да намерят верния тон - да премахнат дребното и да заложат на основното, че трябва да бъдат единни. Опитът показва, според мен, че това не може да стане. Още не са направили парламентарна формация, а започват да делят места, да делят листи и т.н.

- Вие сте монархист, така ли?

- Вижте, монархията начело с личност като цар Симеон Втори би дала на България много по-силен облик пред света. Не става въпрос за връщане на някакви стари времена.



---------------

Ние виждаме връщането на цар Симеон Втори като обединител, тъй като той не е обременен с никакво наследство. Той ще бъде една нова форма на въздействие върху политическите сили в страната. Ето, сега се говори за корупция и в ляво, и в дясно. Неговото присъствие в България би се отразило благотворно върху спирането на сегашната форма на приватизация, на разграбването на държавното богатство.

----------------



Парите на хората, с които те закупуват предприятията, изработени от бащите и майките им, се прехвърлят в ръцете на чисти бандити. В нашата платфома ние сме сложили акцента да се огледат отново приватизационните сделки - от най-дребните до най-едрите и да се извърши ново преструктуриране на натрупания капитал.

Втори е акцентът за медицинското обслужване. Не може болниците да се превръщат в търгашки заведения. Това е направо абсурдно! Хора умират по селата, защото не могат да си купят лекарства. Това за мен е геноцид! Трябва да си има държавен сектор, в който държавата да носи отговорността за болниците, и частен сектор...

- Не ви ли притеснява миналото на царската династия, която някои свързват с национални катастрофи?

- Негово Величество Симеон Втори изразява нови човешки ценности. Той не е обременен с миналото. - Този тип разсъждения са от времето на тоталитарните режими - какъв е бил дядо ти, какъв е бил баща ти. Не! По-важно е какъв е той. Миналото не би трябвало да засяга нито хората от ляво, нито хората от дясно. Той е отговорен само за своите собствени постъпки. А те са на ниво.

- А какво ще стане с вас след изборите, виждате ли се в правителството на царя?

- Не тичам към големи амбиции.



--------------

Ако някой е сметнал, че съм необходим, бих приел такава покана. Ние искаме да върви идеята напред. Смятаме, че независимо дали днес или след изборите, ще имаме много общо с движението на царя. В края на краищата вървим по различни пътища към идеята Симеон да си бъде български цар. Само че ние го казваме по-ясно, докато отсреща е по-замъглено.

--------------



- А защо те го казват замъглено?

- За да не отблъснат голяма част от разочарования електорат в лявата половина.

- Но крайната цел е връщането на монархията?

- Според мен това трябва да бъде и това ще бъде!

- Предвиждате ли скоро да се видите лично с царя?

- Това зависи от него. От последния ми разговор дойде и първият сигнал, че това ще стане.
3052
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД