:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 334
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Джеймс Пардю: Ще се борим, докато мирът бъде подписан

Снимка: Николай Дойчинов
- Какви реалистично погледнато са шансовете споразумението да бъде подписано и какво ще направи международната общност, в случай че това не стане?

- Да се надяваме, че боевете ще бъдат прекратени и тогава ще можем да го подпишем в понеделник. Ако боевете продължат и се интензифицират, ще става все по-трудно. Ако не бъде подписано в понеделник, ще трябва да работим много сериозно за възстановяване на примирието. Има екстремисти и от двете страни в този конфликт, които не желаят мирното споразумение да бъде сключено. Но както албанското, така и македонското население искат войната да спре. Политическите лидери, които парафираха споразумението - също. Така че ако не стане в понеделник, ще опитаме във вторник, ако не стане във вторник - в сряда, в четвъртък и т. н. Аз няма да си тръгна, преди това да се случи.

- Как ще накарате екстремистите да прекратят бойните действия?

- Няма начин да ги "накараме". Върху тях трябва да се упражни достатъчно политически натиск, за да спрат.

- Но Албанската национална армия, която пое отговорността за убийството на 10-те войници, вече обяви за предатели албанските политически лидери и обеща, че ще продължи войната.

- Може и така да са обявили - те са най-големите екстремисти сред екстремистите. Не смятам обаче, че те ще намерят нужната им подкрепа сред албанското население и политическите лидери.

- Как международната общност ще накара терористите да подпишат споразумение за разоръжаване?

- Колегите от НАТО и ЕС, които водят от няколко седмици преговори с АНО и правителството, са доста близо до постигането на това.

- Казахте, че искате България да подкрепи споразумението. Да разбираме ли, че очаквате, в случай че македонските лидери оттеглят подкрепата си за споразумението, София да ги убеди да се върнат към масата на преговорите?

- Не дойдох тук с някакво конкретно искане. България е съседна страна, тя е конструктивен играч в региона, има стабилизиращо влияние, има връзки с хора в Македония. Дойдох, за да брифирам лидерите ви за ситуацията и да ги помоля, ако виждат възможност за успокояване на обстановката, да я реализират. Ние ще ги окуражим за това.

- Би ли могло поведението на България по кризата да й помогне за получаването на покана за НАТО?

- Не мисля, че двете неща са свързани. Но НАТО би трябвало да е впечатлен от това, което прави България.
780
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД