:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 329
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Просветният министър: Учебниците са оплетени от конспиративни мрежи

Оценяват повторно 53 проекта
"Не допускам утвърдени автори на учебници да се нуждаят от конспиративни мрежи, за да разпространяват интелектуалния си продукт", заяви просветният министър Владимир Атанасов по повод приключилата проверка на процедурата по оценяване на новите учебници за 9-11-и клас. Той оприличи досегашния механизъм като "махленско разпределяне на блага".

53 учебника, върнати за съдържание и графично оформление от предишната комисия, ще бъдат повторно оценени след спешно изменение на наредбата за учебниците. Шефката на дирекция "Общо образование" Диляна Микова вероятно ще бъде уволнена. Ще бъдат наказани и шефът на комисията по оценяване Иван Чакъров и бившият зам.-министър на средното образование Красимир Николов.

"Сега осъзнавам какво голямо старание е положено, за да се създаде удобна наредба за всички, които искат да се промъкнат покрай процедурата", заяви Атанасов. Назначената от него комисия установила фрапиращи неща. Част от оценителите били пряко подчинени на МОН и за труда им изобщо не се заплащало. Други експерти пък работели под прикритие за отделни издателства. Това е довело до големи различия в оценките на проектите, заяви Атанасов. Един от оценителите слагал упорито по 14 точки на всички проекти. Учебниците, върнати за съдържание, отпадали по една и съща схема - двама оценители давали почти максимален брой точки, а третият - скандално по-малко.

Комисията няма да променя оценките на 53-те отхвърлени проекта, а само ще провери дали отговарят на новата процедура, публикувана в "Държавен вестник". Според нея за одобряването на един проект вече ще са достатъчни две положителни оценки за съдържание вместо три и една за графично оформление. Проектите трябва да са събрали над 108 от 180 точки вместо досегашните 135.

"На 15 септември учебници ще има и аз се надявам, че те ще бъдат качествени", обеща Атанасов. Той се зарече да проучи и останалите "тайни места" в работата на МОН.
929
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД