:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 339
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Търсят се 25 млн. лв. за сеитбата

"Поне 25 млн. лв. трябват на фонд "Земеделие" като субсидии за есенната сеитба. Сигурен съм, че парите ще бъдат осигурени." Това обяви земеделският министър Мехмед Дикме в отговор на въпрос на "Сега" има ли проблеми с предстоящата сеитба.

Сега във фонда има 10 млн. лв., с които да се субсидира сеитбата. С тях може да се покрият само разходите за покупка на торове, коментира зам.-шефът на фонд "Земеделие" Румен Йончев. Остатъкът е малък, защото заради сушата през миналата година срокът за погасяване на заемите беше удължен с една година. Финансовото министерство не е превело останалите 14 млн. лв., предвидени в бюджета на фонда за тази година.

3,5 млн. т хлебна пшеница са прибрани след жътвата, сочат разчетите на агроведомството. "Въпросът е зърното да се съхрани навреме, за да не се влоши качеството", обясни още Дикме. Сега заради високите вътрешни цени износителите не купуват, а и производителите се въздържат да продават. Така няма да имат пари през есента и сеитбата ще блокира, коментира Дикме. За идния петък той е насрочил среща с консултативния съвет по зърното, на която ще се обсъждат състоянието на баланса, пазарът на пшеница и финансирането на сеитбата.

До седмица продавачите и купувачите на Софийска стокова борса най-вероятно ще се разберат за цената на житото, прогнозира зам.-шефът на ведомството Христо Миленков. През изминалата седмица продавачите бяха склонни да продават на цени от 190 лв./т, без ДДС за хлебната пшеница от II Б група. Отсрещната страна пък предложи 5 лв. по-малко. Много е вероятно обаче цените да се заковат на 185 лв./т, ако продължи обезценката на долара спрямо лева.
 
Христо Миленков (вляво)
406
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД