:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 358
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Цените на услугите в здравеопазването скачат с близо една пета за месец

Жизненоважните стоки и услуги поскъпнали с 0,3% през юли

Въпреки това националната статистика втори месец поред отчита дефлация
През юли стоте жизненонеобходими стоки и услуги от така наречената малка потребителска кошница са поскъпнали с 0,3%. Това обяви вчера Националният статистически институт (НСИ). Най-драстично са се увеличили цените на услугите в здравеопазването - с 18,6%.

Въпреки поскъпването, отчетено с малката потребителска кошница, през миналия месец е регистрирана дефлация от 0,2%. Така според статистиката вече два поредни месеца основните потребителски стоки и услуги поевтиняват или запазват цените си непроменени. През юни бе регистрирана дефлация от 0,1%. За седемте месеца натрупаната инфлация е 0,6%. Тя остава далеч под нивото, заложено в макрорамката за тази година. Предвижда се в края й показателят да не надвиши 4,5%, припомниха от ведомството на Александър Хаджийски.

През юли храните са поевтинели с 1,1%. Най-драстично е паднала цената на зеленчуците - с 11,7%. По-евтино са се продавали плодовете - с 3%, хлябът, месото и киселите млека - с 0,1%, оризът и зрелият боб - с 0,8%. Яйцата са поскъпнали с 18,6%, а захарта - с 1,8%. Скочили са още цените на малотрайните колбаси - с 1,2%, на рибата и рибните продукти - с 0,4%, на сиренето - с 0,9%.

Минералните води и безалкохолните са се продавали с 0,4% по-евтино през юли. Цените на твърдия алкохол също са паднали средно с 0,2%. Бирата и вината пък са поскъпнали съответно с 0,8 и 0,7%.

Тарифите по отделните видове услуги са се вдигнали средно с 0,1%. Водоснабдяването е поскъпнало с 0,4% през юли, а текущият ремонт и поддържането на жилището - с 0,6%. Разходите за граждански и религиозни обичаи са скочили с 1,2%. Цената на газ пропан-бутан е скочила с 0,6%, на дизеловото гориво - с 0,5%, на въглищата и твърдите горива - с 0,4%. Автомобилният бензин е поевтинял с 4% през юли. Паднали са още цените на облеклата и обувките - средно с 0,4%, на туристическите пътувания - с 5,5%.

Лекарствата и фармацевтичните продукти са поскъпнали с 9,6% през миналия месец. Скочили са още цените на пътническите таксита - с 0,7%, на автобусния междуселищния транспорт - с 0,3%, на вътрешноселищния обществен транспорт - с 1,8%.
345
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД